داوود هرميداس باوند در سرمقاله اي در روزنامه آرمان، نوشته است: اروپاييها تاكنون بارها تاكيد كردند كه به برجام پايبند هستند و ايران را نيز تشويق به پايبندي به اين توافق ميكردند. در همين راستا بود كه اعلام كردند يك سوم نفت ايران را خواهند خريد و نهادي مالي تشكيل خواهند داد كه ايران بتواند با استفاده از آن تحريمهاي آمريكا را دور بزند و مبادلات مالي و تجاري با اروپا نيز برايش تسهيل شود.
اين در حالي است كه به موازات اين تعهدات اروپايي در برخي موارد از جمله تجهيزات وتاثير ايران در برخي از كشورهاي همسايه با آمريكا همسو بوده و ابراز نگراني كردند و حتي فرانسه عملكرد ايران را مغاير با قطعنامه 2231 دانست. پس از آن نيز اروپاييها به برخي از رويدادها در دانمارك و هلند جنبه امنيتي بخشيدند تا با استفاده از آنها ايران را تحت فشار قرار دهند تا از سويي خواستههاي آنها را بپذيرد و از طرف ديگر با آوردن اما و اگرهاي فراوان از تعهداتشان در قبال ايران درچارچوب برجام شانه خالي كردند.
لذا با فرافكني نه تنها به تعهدات و وظايف خود در قبال برجام عمل نكردند بلكه با اتخاذ موضعي انتقادي توپ را به زمين ايران انداختند. واقعيت اين است كه اتحاديه اروپا به عنوان يك عضو آزاد و مستقل از آمريكا نميتواند عمل كند. خانم مركل صدراعظم آلمان نيز در ابتداي نقار با آمريكا اعلام كرد كه اروپا بايد سيستم امنيتي اروپايي را در پيش بگيرد، اما عملا ملاحظات شديد آنها در قبال آمريكا مانع از اين شد كه آنها عملا به اروپايي مستقل بينديشند. از اين جهت پر واضح است كه اروپاييها به راحتي نميتوانند از تعاملات خود با ايالات متحده چشمپوشي كنند. فلذا با تمام انتقاداتي كه نسبت به آقاي ترامپ دارند خود را در وضعي نميبينند كه رسما وارد موضعي انتقادآميز با آمريكا شوند.
بهويژه اينكه اروپاييها كم و بيش نوعي همسوييهاي حاشيهاي نيز با آمريكا نشان دادهاند. از طرف ديگر بنا بر اين بود كه ديپلماسي ايران از اختلاف و نقار بين آمريكا و اروپا در چارچوب برجام بهرهبرداري كند، اما شرايط به گونهاي پيش رفت كه اين سياست نيز روزبهروز رنگ باخت. با اين حال ايران چارهاي ندارد و بايد براي حفظ تجارت خود با اروپاييها به ارتباط دوجانبه با كشورهاي اروپايي چون ايتاليا و اسپانيا روي بياورد. گرچه با توجه به آنچه تاكنون از سوي اتحاديه اروپا و 3 كشور اروپايي مشاهد كرديم، بعيد بهنظر ميرسد كه آنها به تعهدات خود در قبال ايران عمل كنند. تاخير 3ماهه اروپاييها در عمل به تعهدات خود و مطرح كردن مسائل ديگر به سوي ايران نيز فضاي همكاريها در قالب برجام را ضعيفتر كرده است.
آمريكا تبليغات گسترده و مبالغهآميزي عليه ايران در نظر گرفته و معتقد است كه ايران درصدد دستيابي به سلاح هستهاي است. از اين جهت به اين نتيجه ميرسيم كه اتحاديه اروپا نيز نميتواند از سايه آمريكا خارج شود و بهرغم اينكه اذعان ميكند كه به طور مستقل عمل خواهد كرد، اما از ايجاد سازوكاري مستقل براي ايران عاجز است. لذا اروپاييها حتي با وجودي كه برجام را توافقي براي صلح و امنيت بينالمللي تلقي كردند، اما به حدي به آمريكا وابسته هستند كه در انجام تعهدات قانوني خود در برجام در قبال ايران نيز رعايت نظرات آمريكا را در اولويت قرار دادهاند.
*منبع: روزنامه آرمان،1397،10،30
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهران- ايرنا- پر واضح است كه اروپاييها به راحتي نميتوانند از تعاملات خود با ايالات متحده چشمپوشي كنند. فلذا با تمام انتقاداتي كه نسبت به آقاي ترامپ دارند خود را در وضعي نميبينند كه رسما وارد موضعي انتقادآميز با آمريكا شوند.