به گزارش ایرنا، استفاده از انرژی های نو و تجدیدپذیر مزیت های فراوانی نسبت به سایر انرژی ها دارد كه پاك و در دسترس بودن از مهمترین آنها است .
با توجه به اینكه هنوز اقدامات زیربنایی از جمله برق رسانی به روستاها در نقاط مختلف كشور ادامه دارد و انتقال انرژی در مناطق دورافتاده دشوار و هزینه بر بوده، استفاده از منبع خورشید یا انرژی باد برای تولید برق، مقرون به صرفه است. همچنین اشتغالزایی و درآمدزایی به ویژه در مناطق كم برخوردار یكی از ثمرات تولید انرژی تجدیدپذیر با استفاده از امكانات محلی است.
مردم، ادارات، صنایع و واحدهای تولیدی و خدماتی با نصب پنل های خورشیدی می توانند از این انرژی پاك خدادادی استفاده و با تولید برق از این منبع لایزال درآمدی پایدار برای زندگی خود نیز ایجاد كنند.
نیروگاه های تولید برق كه سوخت فسیلی مصرف می كنند، علاوه بر مصرف انرژی زیاد، منبع بزرگی برای تولید گازهای گلخانه ای هستند اما خورشید بدون هیچ آلاینده ای انرژی پاك و تجدیدپذیر را به ارمغان دارد و هیچ نگرانی هم از تمام شدن آن نیست.
استان خراسان جنوبی 150 هزار و 797 كیلومتر مربع وسعت دارد كه 15.2 درصد رخساره های بیابانی ایران در آن واقع شده و از این نظر، دومین استان بیابانی كشور محسوب می شود.
تعداد ساعت های آفتابی سالانه خراسان جنوبی سه هزار و 200 ساعت برآورده شده است و در سال بیش از 300 روز آفتابی دارد كه البته خیلی از استان های دیگر ایران هم این ویژگی طبیعی را دارند.
براساس گزارش سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) 29 سایت انرژی خورشیدی در خراسان جنوبی شناسایی شده كه ظرفیت تخمینی آن سه هزار و 665 مگاوات است بنابراین این استان مرزی و كویری به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و وسعت زیاد استعداد خوبی برای استقرار سامانههای خورشیدی در كشور دارد.
به گفته كارشناسان، سرمایه بر بودن نصب امكانات اولیه و نبود برنامه ریزی مطلوب از جمله دلایل توسعه نیافتن نیروگاه های خورشیدی با 300 روز آفتابی در استان است.
یك عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند با اشاره به ظرفیت های خراسان جنوبی در انرژی خورشیدی به خبرنگار ایرنا گفت: این منطقه روزهای آفتابی بسیار مفیدی دارد كه می توان از آن برای تولید انرژی پاك استفاده كرد.
محمدعلی شمسی نژاد با تاكید بر اینكه نیروگاه های خورشیدی بازدهی خوبی دارد و قابل صرفه است افزود: اگر حمایت های دولت بیشتر شود استان به سمت تولید انرژی های نو پیش خواهد رفت.
وی تسهیلات 20 ساله برای نصب نیروگاه های خورشیدی را یك مشوق خوب دانست و گفت: با توجه به افزایش قیمت تجهیزات پنل و مولدها بازگشت سرمایه در گذشته سه تا چهار سال بود كه اكنون این زمان به چهار یا پنج سال افزایش یافته است.
استاد دانشگاه ادامه داد: همین مسئله باعث شد افراد در نصب پنل ها تردید داشته باشند و از طرفی عدم ثبات قوانین و حمایت ها نیز بر نگرانی مردم در این مسئله تاثیرگذار است.
وی با بیان اینكه سرمایه گذاران خارجی با توجه به قراردادهای محكم بین المللی با اطمینان بیشتری می توانند سرمایه گذاری كنند گفت: ظرفیت های خوب خراسان جنوبی و شرایط مساعد نصب پنل ها زمینه حضور این سرمایه گذاران را فراهم كرده است.
شمسی نژاد اظهار داشت: البته وزارت نیرو و شركت برق نیز باید با تامین زیرساخت های لازم شبكه هایی را احداث كرده كه بتواند برق تولید شده از این نیروگاه ها را پذیرش كند.
وی با تاكید بر ثروت آوری خورشید برای استان كویری همچون خراسان جنوبی گفت: بطور قطع در درازمدت سرمایه گذاری در این حوزه سودمند خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند یادآور شد: كشورهای اروپایی كه به تناسب از آفتاب كمتری برخوردار هستند از این انرژی های نو استفاده كرده و موفق بوده اند.
وی تصریح كرد: اگر نیروگاه های خورشیدی در خراسان جنوبی توسعه پیدا كند می توان برق كل كشور را از كویر این استان تامین كرد.
شمسی نژاد با بیان اینكه ذخیره سوخت های فسیلی برای مصارف مهمتر با اهمیت است گفت: تاكنون تحقیقات دانشگاهی نیز برای این مسئله انجام گرفته و هم اكنون ردیاب های خورشیدی كه ساخته شده راندمان نیروگاه های خورشیدی را تا 30 درصد افزایش داده است.
**درآمد یك میلیارد تومانی تولید برق خورشیدی
مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی نیز گفت: از ابتدای امسال مردم استان با تولید برق خورشیدی، یك میلیارد و 267 میلیون و 23 هزار تومان درآمد كسب كردند.
محمدابراهیم شركا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: 155 نیروگاه خانگی تولید برق خورشیدی با مجموع ظرفیت یك هزار و 365 كیلووات زیر نظر شركت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی فعال است.
وی افزود: از این تعداد، 148 نیروگاه با ظرفیت تولید كمتر از 20 كیلووات و هفت نیروگاه با ظرفیت تولید 20 تا 100 كیلووات فعالیت می كنند.
مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال یك میلیون و 313 هزار و 704 كیلووات برق خورشیدی توسط نیروگاه های استان تولید شده است.
وی یادآور شد: میانگین پرداختی به ازای یك كیلووات انرژی تولیدی در نیروگاه های با ظرفیت كمتر از 20 كیلو وات در بازه زمانی 2 ماه حدود 330 هزار تومان بوده است.
شركا سرمایه اولیه موردنیاز برای بهره برداری از نیروگاه های خورشیدی را به ازای هر كیلووات به طور میانگین هشت تا 9 میلیون تومان و عمر متوسط پنل های خورشیدی را 20 سال عنوان كرد.
نیروگاه های خورشیدی برای مددجویان كمیته امداد امام خمینی (ره) نیز راه كسب درآمد شده به طوری كه معاون اشتغال و خودكفایی كمیته امداد خراسان جنوبی به خبرنگار ایرنا گفت: 57 پنل خورشیدی در یك سال گذشته برای مددجویان این نهاد نصب شده است.
سیدرضا حسینی افزود: هر كدام از متقاضیان بین 25 تا 30 میلیون تومان تسهیلات دریافت كرده اند و ماهیانه 750 تا 800 هزار تومان درآمد دارند.
وی گفت: همچنین نصب 400 نیروگاه پنج كیلو واتی خانگی در دست اجرا است كه امیدواریم با این طرح راهی برای اشتغال و توانمندی مددجویان گشوده شود.
گزارش از عصمت برزجی
9893*3028
بیرجند - ایرنا - خورشید و روزهای آفتابی كویر، نعمت خدادادی است كه علاوه بر بزرگترین منبع تولید انرژی پاك در كشور می تواند مسیری مطمئن برای خلق ثروت باشد.