به گزارش ایرنا، در پی پویایی و رشد صنعت گردشگری بازگشت به فرهنگ ها، آداب، سنت و مناطق محلی و بومی بیش از پیش مورد توجه، استقبال و مطالبه دست اندركاران این صنعت و گردشگران قرار گرفته است.
اقامتگاه بوم گردی به معنای محل اقامت مسافر است كه منطبق بر فرهنگ و جغرافیای آن منطقه باشد.
اقامتگاه های بوم گردی منطبق بر معماری سنتی منطقه ساخته میشوند و با داشتن كمترین تاثیر مخرب زیست محیطی در راستای پیوند درست با طبیعت ایجاد می شوند.
با رونق بوم گردی مردم نقاط مختلف كشور و دنیا می توانند از فرهنگ، آداب و رسوم و آیین های بكر و دست نخورده مناطق مختلف، غذاهای سالم و طبیعی، نحوه فعالیت روستائیان، صنایع دستی زنان و مردان روستا نشین و مناظر طبیعی زیبا و دیگر جاذبه های گردشگری كهگیلویه و بویراحمد بهره مند شوند.
براساس گزارش های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد سالانه حدود سه میلیون مسافر و گردشگر بویژه در ایام تعطیلات از این استان دیدن می كنند كه توسعه مكان های بوم گردی بر افزایش تعداد این گردشگران بی تاثیر نخواهد بود.
این اقامتگاهها علاوه بر داشتن تعامل لازم با جامعه محلی و توجه به اقلیم زمینه حضور گردشگران را با كیفیتی قابل قبول و تعریف شده فراهم میكنند.
بوم گردی و توسعه گردشگری در روستاها مزایای فراوانی با خود به همراه دارد كه رونق مناطق بومی، روستاها و شهرهای كوچك، معرفی فرهنگها، آیینها، سنتها و صنایع دستی مناطق به گردشگران، تحقق مهاجرت معكوس، جذب و بازگشت جوانان برای حضور و فعالیت در روستاها و مناطق محلی از آن جمله است.
بوم گردی و توسعه آن محور مهمی در توسعه صنعت گردشگری و جذب گردشگر در دوره جدید است كه باید هویت و اصالت بومی محلی با قوت مورد تقویت و پیگیری قرار گیرد.
**بوم گردی ظرفیتی برای توسعه پایدار روستاهای كهگیلویه و بویراحمد
بوم گردی با ایجاد فرصت پیشرفت و توسعه اقتصادی میتواند به عنوان جایگزینی برای سایر منابع درآمد برای ساكنان مناطق روستایی كهگیلویه و بویراحمد محسوب شده و از روی آوردن محلیها به راههای دیگر كسب درآمد، مانند فروش زمینهای كشاورزی و بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی، جلوگیری كند.
كهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران استانی چهار فصل است، همزمان كه میتواند در یك نقطه دارای جاذبههای زمستانی مانند اسكی در منطقه كاكان بویراحمد باشد در مناطق گرمسیری گچساران، باشت، كهگیلویه و بهمئی دارای جاذبههای منحصر به فرد گردشگری بهاری است.
تنوع آب و هوایی، وجود جاذبههای طبیعی متنوع، مناظر بدیع و چشم نواز در كنار تولیدات صنایع دستی، ویژگیهای منحصر به فرد روستاهای كهگیلویه و بویراحمد است كه در صورت بهره وری میتواند شرایط را برای توسعه اقتصادی مناطق روستایی فراهم كند.
در میان یك هزار و 750 روستاییان استان صدها روستا با بافتهای تاریخی، جاذبههای طبیعی و آب و هوای متنوع، بستر مناسبی را برای جذب ایرانگردان و جهانگردان در قالب بومگردی فراهم كرده است.
** نگاهی به برخی روستاهای مستعد توسعه بوم گردی بهاری و تابستانه در كهگیلویه و بویراحمد
در فصلهای بهار و تابستان روستای كریك در شهرستان دنا یكی از مهمترین روستاهای هدف گردشگری كهگیلویه و بویراحمد است كه در 35 كیلومتری یاسوج مركز این استان واقع شده است.
بافت كم نظیر پلكانی روستای كریك با سازههای گلی و مهندسی جذاب با قدمت دیرینه سبب شده تا سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی روانه این روستای زیبا و دیدنی شوند.
روستای تاریخی میمند با مناظر چشم نواز، قطب صنایع دستی و مزارع برنج چون نگین زیبایی از مناظر چشم نواز در 80 كیلومتری غرب یاسوج سالانه پذیرای گردشگران پرشماری است.
روستای «ده شیخ» دنا از دیگر روستاهای كهگیلویه و بویراحمد است كه كشف غاری منحصر به فرد در مجاورت آن موقعیت این روستا در 55 كیلومتری یاسوج را به یك كانون بومگردی جدید در جنوب كشور تبدیل كرده است.
آبشارتنگ تامرادی از جمله مناطق مهم هدف گردشگری روستایی شهرستان بویراحمد است كه از جاذبههای كم نظیر كهگیلویه و بویراحمد و حتی كشور محسوب میشود.
این آبشار كه سالانه پذیرای هزاران گردشگر مشتاق طبیعت بوده مكان زیبایی برای ایجاد اقامتگاه های بوم گردی است.
***بوم گردی یك شاخص مثبت در توسعه روستاهاست
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری، امسال در بازدید از مركز بوم گردی شهر سی سخت مركز شهرستان دنا گفت: اقامتگاه های بوم گردی یك شاخص مثبت در توسعه همه جانبه روستاها و خانواده های روستایی است.
معصومه ابتكار اظهار داشت: گسترش این مراكز گامی مهم در راستای بهبود و ارتقای صنعت گردشگری در نقاط روستایی و عشایری بوده و علاوه بر آن نیز سبب ایجاد اشتغال پایدار به ویژه برای زنان سرپرست خانوار می شود.
وی افزود: دولت برای حمایت از بانوان از جمله زنان سرپرست خانوار تسهیلات اشتغالزایی روستایی و عشایری و اشتغال فراگیر در نظر گرفته كه در حال پرداخت است.
**20 میلیارد ریال به بوم گردی كهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت كه مبلغ 20 میلیارد ریال تسهیلات با سود مناسب برای ایجاد و توسعه مراكز بوم گردی در این استان اختصاص یافته است.
محمود باقری اظهار داشت كه هم اینك نیز بیش از 50 متقاضی دریافت تسهیلات بوم گردی در استان نام نویسی كرده اند.
وی تصریح كرد كه یكی از اولویت های اساسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كشور و مدیریت اجرایی استان نیز تقویت و توسعه واحدهای بوم گردی در این استان است.
باقری گفت كه تاكنون 6 واحد بوم گردی در سطح استان و بیشتر در مناطق روستایی ایجاد شده كه تا پایان سال جاری به 15 مورد خواهند رسید.
**امسال نخستین اقامتگاه بومگردی عشایری در بویراحمد افتتاح شد
اقامتگاه بوم گردی عشایری در راستای تأمین زیرساختهای گردشگری و تحقق اقتصاد مقاومتی روز جمعه در آیینی در روستای زردخونی از توابع دهستان كاكان شهرستان بویراحمد با حضور جمعی از مسئولان اجرایی استانی و محلی افتتاح شد.
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد و دنا در مجلس شورای اسلامی گفت كه امیدواریم در مسیری كه برای شناخت میراث فرهنگی قرار گرفتهایم جدی و مصمم بوده و علاوه بر این، كاری ماندگار انجام داده و سعی كنیم این مراكز به صورت دائمی باشد.
غلام محمد زارعی با اشاره به اینكه استقرار بوم گردیهای عشایری به صورت دائمی انجام شود، اظهار داشت: باید توجه كنیم كه با این اقدام در پیشانی فرهنگ منطقه قرار میگیریم و كسانی كه در این مكانها حضور پیدا میكنند به رفتار، عمل، برخورد و به بهداشت ما نگاه كرده و این رفتارها ماندگار می شود.
وی تصریح كرد: گردشگرانی كه به استان كهگیلویه و بویراحمد سفر كرده و در این مكانها حضور مییابند با خاطره خوش از اینجا رفته و خود مشوقی برای حضور سایر گردشگران در استان می شوند.
زارعی با بیان اینكه جای جای استان چهارفصل كهگیلویه و بویراحمد بهویژه منطقه كاكان به دلیل وضعیت آب و هوایی كلكسیونی از زیباییهای طبیعی مختلف است، گفت: این ظرفیت باید 2 دستاورد مهم داشته باشد كه یكی زمینهای برای جذب گردشگر و دیگری برای توسعه منطقه باشد.
***50 منطقه برای ایجاد اقامتگاه بوم گردی شناسایی شد
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت: 50 منطقه برای ایجاد اقامتگاه های بوم گردی در مناطق مختلف این استان شناسایی شده است.
محمود باقری اظهار داشت: از این تعداد 15 طرح برای دریافت تسهیلات ارزان قیمت تا سقف یك میلیارد ریال به صندوق كارآفرینی امید كهگیلویه و بویراحمد معرفی شده اند.
وی افزود: هم اینك 6 اقامتگاه بوم گردی در شهرستان های بویراحمد، دنا و باشت با پیشرفت فیزیكی 10 تا 100 درصد در حال اجراست.
* حمایت نگاه اصلی در توسعه اقامتگاه بومی
اقامتگاههای بوم گردی با توجه به نوپایی و حضور در نقطه آغاز راه، باید مورد حمایت و توجه ویژه قرار گیرند.
حمایتهای همه جانبه، ارائه مشاوره به فعالان و علاقه مندان، ارائه تسهیلات و كمك های دیگر بخشی از كمك های میراث فرهنگی در این حوزه است.
به گفته كارشناسان بخش گردشگری، توسعه زیرساخت های رفاهی در مناطق روستایی و ترغیب روستائیان بادادن مشوق های لازم برای ایجاد اقامتگاه های بوم گردی، نقش اساسی در ترغیب آنان به ماندن در روستاها و جلوگیری از مهاجرت به حاشیه شهرها خواهد داشت.
به دلیل نبودن شرایط كسب و كار بسیاری از روستانشینان استان مهاجرت و در حاشیه شهرها سكونت كرده اند.
جمعیت شهری كهگیلویه و بویراحمد از 52 درصد به 54 درصد كل جمعیت این استان در سال های اخیر افزایش یافته كه این امر ضرورت توسعه پایدار روستاها را بیشتر كرده است.
كهگیلویه وبویراحمد با بیش از 16 هزار كیلومترمربع وسعت بین استانهای فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان واقع شده است.
این استان دارای دو منطقه سردسیری و گرمسیری است.
شهرستانهای بویراحمد و دنا در منطقه سردسیری قرار گرفته اند و شهرستانهای گچساران، باشت، چرام ، كهگیلویه، لنده و بهمئی هم در منطقه گرمسیری واقع شده اند.
افزون بر 2 هزار و 600 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی در كهگیلویه و بویراحمد وجود دارد كه از این تعداد 750 مورد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
یك میلیون و 564 هزار و 484 نفر مسافر و گردشگر در تعطیلات نوروز سال جاری از مناطق و جاذبههای طبیعی، تاریخی و مذهبی این استان بازدید كردند.
9868/6110
یاسوج- ایرنا- بوم گردی ظرفیتی جدید در گردشگری است كه مسافر خسته از زرق و برق زندگی صنعتی و ماشینی امكانی مییابد تا زیر آسمان صاف و پرستاره روستا، با پدیده های بكر فرهنگی و طبیعی مناطق مختلف كشور آشنا شود.