۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۱۵
کد خبر: 83180328
T T
۰ نفر

كش و قوس مذاكرات آمریكا با طالبان

۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۱۵
کد خبر: 83180328
كش و قوس مذاكرات آمریكا با طالبان

كابل - ایرنا - آمریكا ناچار به بستن پرونده حضورش بعد از 18 سال در افغانستان با كسب حداقلی مثل توافق صلح با یكی از دهها گروه متخاصم است و گروه طالبان نیز خواهان كسب بیشترین امتیاز از این نیاز است و باید این وضعیت را مفسر عرصه حاكم بر گفت و گوهای صلح دو طرف و كش و قوس های آن دانست.

به گزارش ایرنا ، آمریكا و طالبان پس از نشست پنج جانبه ای كه آبان ماه امسال در ابوظبی با حضور نمایندگان عربستان ، پاكستان و امارات متحده عربی داشتند، تا دیروز دوشنبه موفق نشدند طبق برنامه های از پیش تعیین شده یا حداقل در زمان های محتمل، نشست های بعدی خود را سامان دهند.
علت این وقفه ها آن طور كه طالبان مدعی شده به علت عقب نشینی و بد عهدی آمریكا از توافق اولیه بوده است و حتی طالبان تهدید كرد كه اگر آمریكا پایبند سخنانش نباشد ، میز مذاكرات را با آمریكا ترك می كند و اگر چه طرف آمریكایی پیام داد كه گزینه جنگ را رها نمی كند اما دو حمله سنگین طالبان در كابل طی چند روز گذشته نشان داد كه سخنان طالبان به عمل نزدیك تر است.
اما دیروز «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی گروه طالبان در فضای مجازی در توئیتی نوشت كه مذاكره با آمریكا را در «دوحه» آغاز كرده اند و امروز سه شنبه نیز ادامه خواهد یافت.
آمریكا و طالبان در 26 آبان ماه برای اولین بار در ابوظبی با حضور كشورهای عربستان، امارات و پاكستان نشستی از پیش تعیین شده را برگزار كردند كه دو روز ادامه داشت اما پس از پایان آن نشست ، بدون اعلام دستاوری ملموس دو طرف توافق كردند كه دور بعدی گفت وگوها را ادامه دهند اما برای مكان و زمان آن توافقی نداشتند.
اول اعلام شد كه دور بعدی گفت و گوی طالبان و آمریكا در عربستان برگزار می شود ، اما طالبان از رفتن به عربستان و نشست با آمریكا خوددداری كرد و نشست عربستان لغو شد.
شایع شد كه طالبان به آن علت نشست عربستان را لغو كرد كه قرار بود در آن جا تحت فشار عربستان و آمریكا دیداری را كه در ابوظبی با نمایندگان اعزامی دولت وحدت ملی افغانستان نداشت در عربستان انجام دهد.
پس از آن قرار شد نشست صلح بجای عربستان در قطر برگزار شود اما بازهم این نشست انجام نشد و طالبان علت آن را تغییر موضوع بحث از طرف آمریكا عنوان كرد و اعلام كرد كه آمریكا بجای صلح و بحث برای خروج نظامیان خود در تلاش ماندن و ایجاد پایگاه دایمی در افغانستان است و به همین دلیل نشست را لغو كردند.
«زلمی خلیل زاد» در خلاء گفت و گو و پا پس كشیدن طالبان از میز مذاكره، سفر منطقه ای خود را از 18 دی امسال آغاز كرد و به چین، هند و امارات متحده عربی سفر كرد و پس از آن در 25 دی ماه به كابل آمد و نتیجه گفت و گوهایش را در منطقه با سران دولت وحدت ملی در میان گذاشت.
وی در كابل به خبرنگاران گفت كه اگر طالبان از مذاكره برای گفت و گوی صلح افغانستان خودداری كند، از جنگ دولت افغانستان علیه آنها حمایت خواهند كرد و اضافه كرد كه گاهی برای رسیدن به صلح نیاز به جنگ هم وجود دارد.
خلیل زاد پس از كابل عازم اسلام آباد پایتخت پاكستان شد و با مقامات بلند پایه دولت آن كشور از جمله «عمران خان» نخست وزیر، «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش و «محمود قریشی» وزیر امور خارجه آن كشور در باره صلح افغانستان گفت و گو كرد و روزهای 17 تا 20 ژانویه مصادف با 27 تا 30 دی را در آن كشور گذراند.
زمانی كه وی در پاكستان حضور داشت بار دیگر گزارش هایی منتشر شد كه نمایندگان طالبان با خلیل زاد در اسلام آباد دیدار خواهند كرد اما طالبان به آن واكنش نشان داد و مذاكره با طرف آمریكایی در اسلام آباد را نیز رد كرد.
خلیل ‌زاد در پاكستان تأكید كرد كه در امور صلح افغانستان ملاحظات تمام كشورهای همسایه افغانستان و گروه‌های موجود در این كشور را در نظر دارد و هیچ یك از آنها را نادیده نمی‌ گیرد.
وی در دیدار با ژنرال قمرجاوید باجوا فرمانده ارتش پاكستان به وی اطمینان داد كه آمریكا بدنبال صلح پایدار در افغانستان است و در پیام توئیتری خود هم نوشت كه به وضوح و روشنی اعلام می كنم كه امریكا فقط به دنبال صلح در افغانستان است و برای این منظور حاضر است با تمام گروه‌های افغانستانی از جمله طالبان به توافق برسد.
هر چند معلوم نبود كه سرنوشت گفت و گوی طالبان و آمریكا با توجه به موضع گیری های جدید طالبان و آمریكا به كجا خواهد رسید و حتی شماری از بن بست آن هم سخن گفتند اما دیروز «ذبیح الله مجاهد» گفت نمایندگان این گروه با آمریكایی ها در دوحه نشست مشترك داشتند و سه شنبه هم ادامه می یابد.
وی نوشته است كه نشست دوحه پس از آن برگزار شد كه آمریكا بار دیگر تعهد كرد كه بر سر خروج نیروهایش از افغانستان و عدم آسیب رساندن به كشورهای همسایه از خاك این كشور پای بند باشد.
خروج نیروهای خارجی از افغانستان از شرط های ثابت طالبان برای شروع هر گفت وگوی صلحی بوده است و به نظر می رسد آمریكا با یك رفت و برگشت پشت میز مذاكره جدیت طالبان را در این مورد محك زده و این خواست را جدی گرفته كه طالبان دوباره به ادامه مذاكره رضایت داده است.
البته كسی ضمانت نمی كند كه اگر طالبان با آمریكا بر سر خروج از افغانستان به توافق رسید و صلحی برقرار شد این به معنای آن باشد كه جنگ برای همیشه تمام شود زیرا به جز طالبان به گفته مقامات دولت افغانستان بیش از 29 گروه تروریستی دیگر مانند داعش و القاعده در افغانستان فعال هستند.
طالبان مدعی است كه صلح با این گروه به معنای صلح كامل است چرا كه این گروه بر همه گروههای دیگر تسلط دارد و قادر به مدیریت همه آنهاست اما به هر حال باید منتظر نتایج ملموس گفت و گوهای طالبان و آمریكا ماند.
آساق*291*1104*