به گزارش روز پنجشنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، بيماري آلزايمر در اثر مجموعه اي از عوامل ريسك ژنتيكي ايجاد مي شود كه منجر به تغييرات وراژنتيكي مي شوند. در مراحل پاياني آلزايمر و پس از اينكه سريع ترين آثار زوال توانايي شناختي بيماران مشاهده مي شود، تغييرات وراژنتيكي رخ مي دهند و مانع يادآوري آخرين اطلاعات آموخته شده مي شوند.
اين تحقيقات علاوه بر اينكه ارتباط بين آلزايمر و تغييرات وراژنتيكي را روشن كرد، نشان داد كه مي توان اختلال در عملكردهاي شناختي را از طريق هدف گيري آنزيم هاي وراژنتيكي به منظور بازيابي گيرنده هاي گلوتامات درمان كرد. اين گيرنده ها كه در غشاي سلول هاي عصبي و گليال يافت مي شوند، وظيفه دريافت پالس هاي عصبي تحريكي را برعهده دارند و وجود آنها براي شكل گيري حافظه، ارتباط نورون ها و يادگيري، ضروري است.
بيماري آلزايمر موجب شكل گيري يك فرآيند وراژنتيكي مي شود كه گيرنده هاي گلوتامات را دچار فرسايش مي كند. محققان از دست رفتن گيرنده هاي گلوتامات را هم در مدل هاي حيواني و هم در بافت مغز افراد مبتلا به آلزايمر پس از مرگ آنها، شناسايي كردند.
محققان مستنداتي به دست آوردند كه نشان مي دهد تنظيمات غيرعادي وراژنتيكي در توصيف و عملكرد گيرنده هاي گلوتامات با اختلالات عصبي ناشي از آلزايمر ارتباط دارد و در صورتي كه تعداد زيادي از ژن هاي داراي تنظيمات نامناسب در آلزايمر، از طريق هدف گيري آنزيم هاي وراژنتيكي به وضعيت عادي بازگردند، امكان بازيابي عملكرد هاي شناختي مبتلايان به اين بيماري فراهم مي شود.
محققان با استفاده از اين شيوه جديد توانستند حافظه موش ها را كه در اثر آلزايمر از بين رفته بود به مدت يك هفته بازيابي كنند و اكنون در تلاش هستند تا تركيباتي را با اثرگذاري بيشتر و طولاني تر توليد كنند.
بيماري پيشرونده آلزايمر شايع ترين نوع زوال عقل است كه باعث اختلال در حافظه، تفكر و رفتار فرد مي شود. اين بيماري از ديدگاه علمي بر اثر كاهش ماده شيميايي سروتونين در مغز بروز مي كند و به اين ترتيب انتقال پيام هاي عصبي مختل مي شود. دليل اين بيماري هميشه كهولت سن نيست و عوامل ژنتيكي، سكته مغزي و شوك عاطفي نيز مي توانند منجر به اين بيماري شوند.
بر اساس آمار مركز بين المللي آلزايمر، در حال حاضر 46.8 ميليون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و اين تعداد تا سال 2050 ميلادي، به 131.5 ميليون نفر به ويژه در كشورهاي در حال توسعه مي رسد.
محققان دانشگاه كاليفرنيا در سان فرانسيسكو چاقي، باريك شدن شريان كاروتيد، افسردگي، افسردگي، فشار خون بالا، عدم تحرك، استعمال دخانيات، سطح بالاي اسيد آمينه و ديابت نوع 2 را به عنوان مهمترين عوامل خطر آلزايمر برشمرده اند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Brain: A Journal of Neurology منتشر شده است.
علمي (6)**9259*1834
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه بوفالو در آمريكا راهكاري يافتند كه عوامل وراژنتيكي را كه موجب از دست رفتن حافظه در اثر ابتلا به آلزايمر مي شوند، به طور موقت معكوس مي كند و مي تواند منجر به بازيابي حافظه از دست رفته بيماران مبتلا به آلزايمر شود.