رحمان ميرزايي روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: در ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي ميزان توليد شيلات در اين استان كمتر از يك هزار تن برآورد مي شد كه با سرمايه گذاري هاي انجام شده اين ميزان اكنون به 9 هزار و 430 تن در سال رسيده است.
وي با اشاره به اينكه اين افزايش باعث ايجاد فرصت هاي شغلي جديدي در استان شده است، افزود: در كنار اين امكان دسترسي مردم به فراورده هاي آبزي پروري نيز در سطح شهرها و روستاها افزايش يافته و در نهايت منجر به رشد پنج برابري سرانه مصرف از يك كيلو و 40 گرم در هر سال براي هر نفر به پنج كيلو و 730 گرم رسيده است.
ميرزايي تاكيد كرد: شيلات استان ابتدا به صورت واحد آبزيان در معاونت امور دام جهاد سازندگي در خرداد 1366 شروع به كار كرد كه شناسايي منابع آبي و رها سازي كپور ماهيان (حدود يك ميليون قطعه) در درياچه زريوار، مخازن سدهاي وحدت سنندج و شهيد كاظمي سقز و تشكيل تعاوني هاي صيادي از خدمات آن بوده است.
وي با اشاره به اينكه شيلات استان همانند واحدهاي كشور در قالب هاي مختلف اداري خدمت كرده است، يادآور شد: صدور مجوز براي استخرهاي ذخيره و دو منظوره پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان، طراحي، ساخت و راه اندازي استخرهاي 2 منظوره پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان دشت هاي قروه و دهگلان از جمله خدمات اين بخش است.
وي اضافه كرد: شناسايي منابع آبي مستعد پرورش ماهي و احداث و واگذاري سه مجتمع تكثيرو پرورش ماهيان سردآبي قم چقاي شهرستان بيجار و پلنگان كامياران، سيروان سروآباد و مركز تكثير و پرورش 375 هزار قطعه اي ماهيان زينتي از ديگر خدمات انجام يافته در بخش شيلات است.
مدير امور شيلات سازمان جهاد كشاورزي كردستان گفت: هم اكنون توليد آبزيان در اين استان به 2 صورت گرم آبي و سردآبي است كه توليد ماهيان گرم آبي در 6 منبع آبي در قالب 6 تعاوني صيادي براي 487 نفر به صورت مستقيم ايجاد اشتغال كرده است.
وي افزود: همچنين در بخش توليدات سردآبي نيز اكنون 256 مزرعه پروش ماهيان سرد آبي در قالب سه مجتمع و 130 مزرعه خرد و 2 منظوره و انفرادي در استان در توليد ماهي فعاليت دارند كه در اين مراكز پرورش بيش از يك هزار و 500 نفر به صورت مستقيم و غيرمستقيم اشتغال دارند.
ميرزايي با اشاره به برنامه هاي شيلات براي افزايش توليد ماهي سردآبي در كردستان اظهار داشت: تا پايان برنامه ششم توسعه توليد شيلات در استان بايد به بيش از 18 هزار تن برسد.
كردستان در مجموع داراي 34 طرح سد مخزني شامل 9 طرح در حال بهره برداري، 11 طرح اجرايي و 14 طرح مطالعاتي، 17 رودخانه دائمي و 24 رودخانه فصلي با حجم منابع آب سطحي 4.3 ميليارد مترمكعب (6.6 درصد روان آب هاي كشور) و داراي سه حوضه آبريز درجه يك كشور است.
اين استان به لحاظ منابع آبي يكي از استان هاي مهم در شمال غرب كشور و از نظر توليد ماهي در اين منابع آبي با توليد ساليانه پنج هزار و 300 تُن در بين استان هاي غيرساحلي كشور داراي رتبه سوم و در توليد ماهي پرورشي با توليد ساليانه سه هزار و 600 تُن در جايگاه نهم كشور قرار دارد.
درياچه سدهاي شهيد كاظمي سقز، وحدت سنندج، زيويه و گاوشان كامياران و گلبلاخ بيجار و همچنين درياچه زريبار مريوان از جمله منابع آبي كردستان است.
3034/9102
سنندج - ايرنا - مدير امور شيلات سازمان جهاد كشاورزي كردستان گفت: توليد آبزيان در اين استان در طول چهار دهه از عمر با بركت انقلاب اسلامي از رشد 9.5 برابري برخوردار بوده و در سايه اين رشد سرانه مصرف نيز افزايش پنج برابري داشته است.