۶ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۵۰
کد خبر: 83183722
T T
۰ نفر

گفت و گوهاي تجاري، قرباني آرزوهاي ترامپ

۶ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۵۰
کد خبر: 83183722
گفت و گوهاي تجاري، قرباني آرزوهاي ترامپ

پكن- ايرنا- دعواي تعرفه ها هنوز گريبان ارتباطات اقتصادي و تجاري چين و آمريكا را رها نكرده است و هر لحظه بيم آن مي رود مذاكرات طرفين به دليل زياده خواهي هاي ترامپ، به شكست بيانجامد و رييس جمهوري آمريكا تهديدهايش را براي افزايش تعرفه ها عملي كند.

به گزارش ايرنا نمي توان فراموش كرد كه ترامپ قبل از اين 250 ميليارد دلار از كالاهاي وارداتي چين را مشمول تعرفه كرده است و اگر مذاكرات شكست بخورد پس از اول مارس 2019 كه آتش بس موقت پايان مي يابد ممكن است 275 ميليارد دلار ديگر از اين كالاها تحت تعرفه قرار گيرد.
آنچه امروز در روابط دو كشور مشاهده مي شود و مناقشاتي كه شكل فزاينده به خود گرفته و دو اقتصاد اول دنيا را به جان هم انداخته است در واقع به گذشته اي نه چندان دور بر مي گردد زماني كه اولين دور گفت و گوهاي طرفين به شكست انجاميد و پس از آن رفته رفته بر ميزان تعرفه ها افزوده شد.
'وانگ يانگ' معاون نخست وزير چين در همان ابتداي رياست جمهوري ترامپ راهي واشنگتن شد و در راس يك هيات بلند پايه با مقام هاي آمريكايي وارد گفت و گو شد.
در اين گفت و گوها تاكيد شد اگر قرار است توافقي ميان طرفين حاصل شود بايد رسميت داشته باشد و همين موضوع به يك كانون منازعه جدي تبديل شد و وقتي دو طرف نتوانستند به طور رسمي درباره حل اختلافات تجاري توافق كنند، ترامپ تهديدهايش را براي تعرفه هاي 10 تا 25 درصدي روي كالاهاي چيني عملي كرد.
در آن زمان طرفين نتوانستند به يك توافق رسمي برسند موضوعي كه امروز بار ديگر باعث شده است طرفين براي گفت و گو هوشياري بيشتري داشته باشند زيرا گفته مي شود كه هر توافقي بايد از سوي رييسان جمهوري چين و آمريكا مورد تاييد قرار گيرد و حتي قول و قرارهايي كه چين مي گذارد بايد از سوي ترامپ هم تاييد شود.
برخي رسانه هاي آمريكايي هم مدعي شده اند كه بر اساس مذاكرات تجاري دو كشور، چين بايد هر ساله برنامه توسعه اي خود را به تصويب رييس جمهوري آمريكا برساند، موضوعي كه اگرچه بعيد است پكن آن را بپذيرد اما تا كنون رسانه هاي چيني در مورد آن سكوت كرده اند.
همچنين روزنامه هاي آمريكايي اعلام كرده اند اگر دو كشور در جنگ تجاري به تفاهم برسند اين تفاهم بايد هر ساله تمديد شود و دوره آن فقط يك سال باشد آمريكا مي خواهد از اين بند به عنوان اهرمي براي فشار سالانه بر چين استفاده كند.
با اين حساب اگر يك بار ديگر طرفين نتوانند در خصوص اين شروط به توافق برسند و چين بخواهد از چنين كاري سر باز بزند، احتمال مي رود بخش بزرگتري از صادرات اين كشور مشمول تعرفه هاي دولت ترامپ شود.
'چان چي چونگ' از سرمايه گذاران بزرگ هنگ كنگي بر اين باور است كه چين در زمان گفت و گوها با دقت عمل نكرده و جو گفت و گوهاي دو طرف بتدريج مسموم شده است.
وي پا را از اين فراتر مي گذارد مي گويد اصلا مشخص نيست كه افراد مذاكره كننده از سوي چين با دقت و بدرستي انتخاب شده باشند شايد اگر از ابتدا هيات هايي قوي تر و مناسب تر به آمريكا فرستاده مي شد، كار به اينجا نمي كشيد.
وي تصريح كرد چيني ها در يك سال و نيم ابتدايي دوران رياست جمهوري ترامپ او را خوب ارزيابي نكردند و اصلا نمي دانستند چه مسيري در پيش گرفته اند و براي مذاكرات آمادگي كافي پيدا نكرده بودند.
او افزود چين اصلا فكر نمي كرد كه ترامپ دست به چنين اقداماتي بزند زيرا در آن زمان رييس جمهوري آمريكا براي اقدام عليه چين تحت فشار داخلي نبود و براي همين پكن دچار سوء محاسبات شد.
اين تحليلگر گفت: آنها نمي دانستند بايد با ترامپ چطور گفت و گو كنند او كسي است كه شما مي خواهيد با او توافق كنيد اما مي گويد اصلا به توافق نيازي ندارد زيرا با اين حساب اگر ترامپ توافقي را نخواهد معامله اي هم انجام نخواهد شد.
بررسي ها نشان مي دهد چين به طور كلي نتوانسته بود ارزيابي دقيقي از طرف آمريكايي داشته باشد در واقع چيني ها فكر مي كردند با دادن چند امتياز بتوانند با دولت ترامپ به توافق و اجماع نظر برسند اما ظاهرا تجارت يك موضوع سطحي بوده است.
آنچه اصلي ترين بخش از منازعات را تشكيل مي دهد، فناوري است فناوري كه به بخش هاي مختلف كشور تزريق مي شود و مي تواند از سوي چين در زمينه هاي مختلف مورد استفاده قرار بگيرد و براي همين ترامپ سعي كرده است با فشارهاي اقتصادي اين زمينه را از چين بگيرد و اجازه ندهد تا به چنين فناوري هايي دست يابد.
در واقع از ديدگاه ترامپ فناوري هايي كه چين بدست مي آورد مي تواند قدرت نظامي و دفاعي اين كشور را نيز تقويت كند و شايد براي همين است واشنگتن سعي كرده است در درياي جنوبي با جلب حمايت كشورهاي ديگر نظير انگليس، فرانسه، استراليا و ژاپن بشدت چين را تحت فشار قرار دهد.
چان مي گويد حالا جو مذاكرات و روابط دو كشور تا اندازه زيادي آلوده و مسموم شده است ديگر از دوستان قديمي چين در دولت آمريكا خبري نيست و بجاي دوستان چين در آمريكا تندروها در آن كشور قدرت را در اختيار گرفته اند كساني كه ديدگاه دوستانه اي نسبت به پكن ندارند.
با احتساب اين سخنان، آمريكايي هايي كه اكنون دولت را در اختيار دارند بر اين باورند كه چين سارق فناوري است اين كشور به هر شكل مي كوشد تا فناوري ها را به سرقت ببرد و براي همين يكي از اصلي ترين شروط آمريكا اين است كه چين بايد جلوي نقض حق مالكيت معنوي را براي رسيدن به توافق بگيرد.
البته اين موضوعات به اين معنا نيست كه مناسبات چين و آمريكا به بن بست رسيده است زيرا اگر ترامپ هم تحت فشارهاي سياسي و اقتصادي بيشتري در داخل كشور قرار گيرد به توافق با چين تن خواهد داد ترامپ مي داند كه تحت چنين فشارهايي به يك معامله نياز خواهد داشت و براي همين حاضر به گفت و گو و معامله خواهد شد تا يك شخصيت خوب را در كشورش از خود نشان دهد.
چين هم به هر صورت همه تلاش خود را براي رسيدن به توافق با آمريكا بكار خواهد گرفت زيرا اين كشور و حتي آمريكا نمي خواهند به دليل اختلافات تجاري، اقتصادي و فناوري درگير يك نبرد فيزيكي شوند به طور اصولي هم هيچ يك از طرفين جسارت چنين كاري را ندارد.
آساق**231**1904**