به گزارش ايرنا نرخ 58 تا 65 هزار توماني گوشت مخلوط گاو و 80 هزار توماني گوشت مخلوط گوسفند در بازار اين استان مصرف كنندگان را به سمت مصرف گوشت مرغ سوق داده است.
كارشناسان اين بخش، قاچاق دام به ويژه گوسفند زنده، كم بودن سهميه تعلق گرفته گوشت قرمز به استان، افزايش قيمت گوشت قرمز، آزاد بودن صادرات مرغ، كاهش نهاده هاي دام و طيور، افزايش تقاضاي مردم براي مصرف گوشت مرغ، افزايش شديد قيمت جوجه يكروزه به علت صادرات تخم مرغ نطفه دار از طريق مبادي غير قانوني، افزايش 2.5 برابري هزينه هاي حمل نهاده هاي دامي از بندر به آذربايجان غربي را از علل مهم اين گراني و كمبود گوشت به ويژه گوشت مرغ مي دانند.
رسول جليلي، رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي با بيان اينكه نياز روزانه استان 200 تن گوشت مرغ است، گفت: افزايش قيمت گوشت قرمز موجب افزايش تقاضا براي مصرف گوشت سفيد و از جمله گوشت مرغ شده است.
وي ميزان جوجه ريزي در آذرماه را سه ميليون و 400 هزار قطعه با توليد 6 هزار و 464 تن گوشت مرغ عنوان كرد و اظهار داشت: اين ميزان 464 تن بيشتر از نياز عادي استان است ولي جوابگوي فعلي متقاضيان نيست.
جليلي با اشاره به افزايش 52 درصدي در ميزان جوجه ريزي طي دي ماه، گفت: اين افزايش موجب جوجه ريزي به تعداد بيش از پنج ميليون قطعه شده است كه به توليد 9 هزار و 800 هزار تن گوشت مرغ منجر خواهد شد.
وي با اشاره به آغاز توزيع گوشت مرغ مازاد توليدي در استان از 15 بهمن تا 15 اسفند ماه در استان، بيان كرد: اگر بازار كشور رشد زيادي نداشته باشد، قيمت مرغ در استان كنترل خواهد شد.
وي بيان كرد: راهكار اصلي در تنظيم بازار گوشت مرغ متناسب بودن قيمت نهادههاي توليد با قيمت عرضه مرغ مي باشد و هر اندازه ميزان نهادهها در بازار بيشتر باشد، گوشت مرغ با قيمت ارزان تري توزيع ميشود.
جليلي با اشاره به قيمت 12 هزار و 500 توماني گوشت مرغ در استان ادامه داد: يكهزار و 695 تن گوشت مرغ منجمد، 151 تن گوشت گوسفندي گرم، 32 تن گوشت گوسفندي منجمد، 32 تن گوشت منجمد گاوي و در مجموع يكهزار و 910 تن گوشت امسال در استان توزيع شده است؛ اگر اين توزيعها انجام نميشد، قيمت گوشت افزايش بيشتري مييافت.
وي با بيان اينكه در مورد امور دام سرمايه گذاري اندكي در اين استان انجام شده است، افزود: براي تامين گوشت سفيد زيرساختهاي لازم در استان وجود داشته و سرمايهگذاري مناسبي بر روي آن انجام شده است ولي درباره گوشت قرمز كمبود وجود دارد.
جليلي بيان كرد: آذربايجانغربي از ظرفيت توليد سالانه بيش از 15 هزار تن ماهي و آبزيان برخوردار است و از لحاظ پرورش ماهي در بين استانهاي غيرساحلي رتبه دوم كشور را در اختيار دارد.
وي با اشاره به اينكه 80 درصد توليدات استان در گوشت قرمز در دامداريهاي سنتي انجام ميشود، گفت: متاسفانه سرمايهگذاري مناسبي در اين موضوع صورت نگرفته است و بايد دامداريهاي صنعتي افزايش يابد.
جليلي اضافه كرد: حمايت از دامداران و به ويژه دامداري هاي صنعتي الزامي بوده اما طي هفت سال گذشته به دامداري هاي سنتي تسهيلات كم بهره داده نشده و اين امر به كاهش دام و مطرح شدن قاچاق دام منجر شده است.
وي افزود: از ابتداي سال جاري حدود 95 هزار تن نهاده هاي دامي به استان حمل و 45 هزار تن آن تاكنون توزيع شده و هم اكنون 50 هزار تن ذخيره استراتژيك در انبارهاي آذربايجان غربي موجود است تا در صورت بروز مشكل، مانعي در عرضه نهاده ها و تامين آن براي واحدهاي متقاضي وجود نداشته باشد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي بيان كرد: مصرف سالانه نهاده هاي آذربايجان غربي 400 هزار تن نهاده برآورد مي شود كه شامل روزانه 330 تن جو، 270 تن سويا و 500 تن ذرت است.
وي بيان كرد: با توجه به جوجه ريزي انجام شده در استان افزايش ذخاير نهاده هاي موجود در انبارها از 50 هزار تن به 100 هزار تن مدنظر است تا هيچ مشكلي در زمينه ارائه و تامين نهاده ها رخ ندهد.
رضا حسيني، معاون امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري آذربايجان غربي نيز گفت: بايد يك برنامه عملياتي براي تامين و توزيع گوشت گرم و منجمد تهيه شود.
وي با تاكيد بر اينكه آذربايجانغربي در حوزه توليدات صنعت طيور از ظرفيت بالايي برخوردار است، گفت: نهاده هاي دامي بايد به موقع تامين شود اما در اين زمينه دغدغه وجود دارد و بخش خصوصي نيز آماده هر گونه همكاري است.
حسيني ادامه داد: ساماندهي بازار گوشت استان به ويژه گوشت مرغ در اولويت است و تامين و افزايش ذخيره نهاده ها جزو اقدامات در دست اجرا به شمار مي رود.
وي ادامه داد: نظارت بيشتر بر اين موضوع نيز بايد جزو برنامه نهادهاي ناظر بازار باشد و از بازرسان و نظارت كنندگان صادق و تحليل گر و فعال و آگاه به مسايل روز اقتصادي استفاده شود تا بتوان بازار را مديريت كرد.
وي اضافه كرد: نحوه تامين و توزيع گوشت قرمز و سفيد در استان در آستانه سال جديد بسيار مهم است و با تامين به موقع نهاده هاي دامي و خوراك طيور مي توان به بهترين وجه آن را مديريت كرد.
حسيني بيان كرد: آذربايجان غربي در توليد گوشت قرمز و سفيد قادر است علاوه بر تامين نياز خود به رفع بخشي از نيازهاي ساير استان ها هم كمك كند.
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري آذربايجان غربي ادامه داد: اين استان داراي دامداري هاي سنتي بسياري است كه تبديل آنها به صنعتي يك نياز در راستاي افزايش توليد به شمار مي رود.
حسيني بيان كرد: اتخاذ تصميم هايي براي ممنوعيت خروج مرغ زنده از استان لازم است و به زودي سياست هاي اين بخش ابلاغ مي شود.
وي با اشاره به قيمت بالاي گوشت قرمز افزود: يكهزار و 400 نفر در سازمان جهاد كشاورزي استان مشغول به خدمت هستند و اين نهاد مي تواند تعدادي متخصص را براي نظارت و مديريت دام و طيور و تشكيل يك اتاق فكر براي اين امر اختصاص دهد.
وي گفت: آذربايجان غربي هنوز نتوانسته است زنجيره گوشت قرمز را راه اندازي كند در حالي كه در مدت هشت تا 9 ماه اين موضوع را مي توان مديريت كرد و مانند زنجيره مرغ موفق شد.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجانغربي هم با اشاره به علل افزايش قيمت گوشت مرغ در استان گفت: علت آن افزايش قيمت ذرت و كنجاله سويا در استان و افزايش قيمت گوشت قرمز است و بايد از صادرات مرغ به ارمنستان جلوگيري شود.
سيدفضلالله قريشي با اشاره به اينكه وجود دامداريهاي سنتي در استان از ظرفيتهاي آذربايجانغربي به شمار ميرود، اضافه كرد: دامداريهاي سنتي بدون هزينه و وام به توليد اقدام مي كنند و مشكل توليد در اينگونه دامداريها وجود ندارد.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجانغربي با اشاره به قاچاق هفت هزار راس دام از پيرانشهر اضافه كرد: بيشك مساله قاچاق گوشت، تاثير بسيار نامطلوبي در بازار مصرف داشته است و بايد با برنامهريزي و ساز و كارهايي از اين اقدام جلوگيري شود.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي آذربايجانغربي هم گفت: بر اساس اعلام مرزباني از ابتداي امسال 20 هزار و 300 راس دام قاچاق در مرزهاي آذربايجانغربي كشف شده است.
احمد دهقان افزود: در زمينه تامين ساير كالاهاي اساسي در استان مشكلي وجود ندارد.
به گزارش ايرنا وجود بيش از 750 واحد مرغداري در آذربايجان غربي شامل تمام زنجيره هاي مرغ، وجود بيش از 14 كشتارگاه و دارا بودن مراتع و چراگاه هاي فراوان از جنوب تا شمال استان ظرفيتي بكر براي فعاليت اقتصادي در اين بخش محسوب مي شود.
7125/3072
اروميه - ايرنا - بالا رفتن قيمت گوشت قرمز طي ماه هاي اخير در حالي به كاهش تقاضاي آن در آذربايجان غربي منجر شده كه بر اساس گفته كارشناسان گوشت مرغ جاي آن را در سبد غذايي مردم گرفته است.