به گزارش ایرنا، طبق سرشماری عمومی نفوس و مسكن در سال 1395، قم دارای 127 روستا با جمعیت بالای 20 خانوار است، همچنین جمعیت ساكن مناطق روستایی این استان بیش از 55 هزار و 865 تن است كه در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگی می كنند.
براساس آمار بیان شده جمعیت ساكن در مناطق روستایی قم حدود پنج درصد جمعیت كل استان است، اما انقلاب اسلامی برای رفاه و آسایش ساكنان این مناطق تمام همت خود را به كار گرفت و امروز روستاهای قم هم از نظر امكانات زیر ساختی نظیر جاده، آب، برق، گاز، تلفن و اینترنت و هم از نظر خدمات مورد نیاز همچون وجود مسجد و مدرسه، خانه های بهداشت، پاسگاه پلیس، آتش نشانی و سایر امكانات زندگی، وضعیت مطلوبی دارد.
همچنین در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، موضوع ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی قم به عنوان یك موضوع مهم و راهبردی در دستور كار مدیران استان قرار گرفته است و آنان تلاش می كنند با توسعه كسب و كارهای مبتنی بر كشاورزی و دامداری، ایجاد كارگاه های كوچك صنایع دستی و نیز رونق گردشگری و بوم گردی در این مناطق، معیشت روستائیان را بهبود بخشند.
در همین رابطه خبرنگار ایرنا در گفت و گو با شماری از مسئولان استان، اقدامات و پیشرفت های حاصل شده برای روستاهای قم در طول 40 سال گذشته را مورد توجه قرار داد.
* تامین آب شرب، حیاتی ترین عنصر محرومیت زدایی در قم
رضا سیار فرماندار قم در این رابطه گفت: انقلاب اسلامی علاوه بر تلاش هایی كه در طول سالیان اخیر برای تامین آب شرب مورد نیاز مردم شهر قم انجام داد تا ادامه زندگی در این شهر ممكن باشد، طرح های گسترده ای را نیز برای آبرسانی به مناطق روستایی و محروم استان به اجرا گذاشت كه حتی روستاهای دور دست و مستقر در مناطق كوهستانی نیز ازآب آشامیدنی سالم برخوردار شدند كه نمونه آن در طرح آب رسانی به روستاهای بالادست شهر كهك قم، قابل مشاهده است.
طرح آبرسانی به 10 روستای بالادست شهر كهك استان قم با اعتبار 137 میلیارد ریال و تامین آب مورد نیاز بیش از 20 هزار تن در شهریور ماه سال گذشته به بهره برداری رسید.
بخش كهك یكی از بخش های پنجگانه قم است كه در فاصله 35 كیلومتری قرار دارد، این استان دارای یك شهرستان قم و پنج بخش مركزی، خلجستان، كهك، جعفریه و سلفچگان است.
** گازرسانی به مناطق روستایی قم نماد كار جهادی بود
سیار گفت: گازرسانی به روستاهای قم در سالهای گذشته در اولویت برنامه های توسعه استان بود و بسیار از خانه های روستایی هم اكنون با گاز طبیعی گرم می شود، در عین حال عملیات گازرسانی به مناطق روستایی دور دست نیز با حمایت مسئولان و مشاركت مردم بومی ادامه یافت كه از جمله آن می توان به عملیات گازرسانی به 17 روستای دهستان قاهان كه فاصله زیادی با مركز استان دارد، اشاره كرد.
برای اجرای طرح گازرسانی به دهستان قاهان 260 میلیارد ریال از محل اعتبارهای ملی و استانی درنظر گرفته شده است.
** افزایش اعتبارات روستایی از محل مالیات بر ارزش افزوده
سیار گفت: براساس برنامه ششم توسعه كشور، از محل درآمدهای مالیات بر ارزش افزوده، اعتبارات قابل توجهی در اختیار دهیاری ها و مسئولان روستاها قرار گرفت كه این مساله نقش مهمی در تعادل بخشی میان امكانات موجود در شهر و روستاهای استان داشت.
وی ادامه داد: این اعتبارات را می توان در زمینه های مختلف برای توسعه روستاها استفاده كرد و به همین دلیل دست مسئولان محلی برای عملیاتی كردن برنامه های مورد نظر خود با این اعتبار، باز است.
فرماندار قم گفت: هزینه كردن این حجم از اعتبار برای توسعه و محرومیت زدایی از روستاهای قم، رضایت مردم و افزایش مشاركت آنان در فعالیت های اجتماعی را در پی داشته است.
وی افزود: بر خلاف سایر اعتبارات قانونی همچون اعتبارات تحت اختیار بنیاد مسكن كه نمی توان از آن برای تملك بناهای معارض توسعه روستا استفاده كرد، از این اعتبار می توان در شرایط مختلف بهره برد و علاوه بر خرید بناهای معارض در طرح توسعه راه های روستایی، از آن برای بازسازی شبكه های فرسوده آب رسانی، ایجاد خطوط جدید انشعاب آب، برق و همچنین گازكشی به مناطق روستایی استفاده كرد.
** اشتغال، مهمترین ركن توسعه روستایی
مدیركل امور روستایی و شوراهای استانداری قم نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بیان كرد: انقلاب اسلامی برای محرومیت زدایی از روستاها 2 كار بنیادین انجام داد، نظام در ابتدا با اجرای طرح های عمرانی گسترده، خدمات زیربنایی مورد نیاز روستاییان را ارائه و لوازم آسایش مردم ساكن در مناطق روستایی را فراهم كرد و در مرحله بعد با ایجاد فرصت های اشتغال و درآمد زایی به عنوان مهمترین ركن توسعه روستایی، برای محرومیت زدایی و آبادانی هرچه بیشتر روستاها گام برداشت.
سجاد چهرگانی افزود: نظام جمهوری اسلامی محرومیت زدایی در روستاها را با سیاست ایجاد اشتغال و افزایش درآمد دنبال كرد، چرا كه این راهبرد موجب رونق اقتصادی و در نهایت رونق اجتماعی مناطق روستایی می شود.
وی بیان كرد: این راهبرد درقم نیز به عنوان یك برنامه كارآمد دنبال می شود و مسئولان استان با شناخت ظرفیت های هر منطقه روستایی به فكر ایجاد مشاغل مرتبط با آن هستند تا علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، از مهاجرت ساكنان روستاها به مناطق شهری جلوگیری شود.
وی ادامه داد: حمایت از روستاها امروز به عنوان یكی از مهمترین برنامه های نظام جمهوری اسلامی و دولت، دنبال می شود و در همین رابطه تسهیلات بسیار مناسبی درقالب طرح خود اشتغالی روستاییان درنظر گرفته شده است كه سهمیه استان قم از این اعتبارات در سال جاری بیش از 202 میلیارد تومان است.
** تامین بازار بزرگترین دغدغه اقتصادی روستاییان
وی گفت: ایجاد بازار برای عرضه محصولات تولید شده در روستاها بهترین راهكار برای رونق اقتصادی در این مناطق است و در همین رابطه نمایشگاه های دائمی عرضه محصولات روستایی در قم ایجاد خواهد شد و تولیدكنندگان روستایی برای معرفی محصولات خود در جشنواره های ملی و بین المللی حضور می یابند.
مدیركل امور روستایی و شوراهای استانداری قم گفت: مسئولان استان برای حل مشكل تامین بازار محصولات روستاییان به عنوان بزرگترین دغدغه ایشان برای ادامه فعالیت، تمام تلاش خود را به كار بسته اند و با تعریف هشت مدل اقتصادی به دنبال محرومیت زدایی از چهره روستاها هستند.
چهرگانی گفت: اجرای الگوی توسعه و تكمیل سبد كالای تولید بر اساس نیاز بازار، تكمیل حلقه تولید تا مصرف، ایجاد بازارچه های عرضه مستقیم محصول، برون سپاری در فرآیند تولید، تشكیل كانون های تولید، تغییر در بسته بندی برای ارائه محصول، ایجاد تقاضای جدید در بازار و افزایش بهره وری از جمله راهكارهایی است كه برای رونق اقتصادی هرچه بیشتر مناطق روستایی استان قم و محرومیت زدایی از این مناطق، دنبال می شود.
وی بیان كرد: ایجاد كارگاه های ساخت صنایع دستی، استقرار صنایع تبدیلی و تكمیلی محصولات كشاورزی و همچنین توسعه گردشگری مبتنی بر ویژگی های بوم مناطق روستایی قم نیز از جمله راهبردهای توسعه كسب و كار در این مناطق است.
** رشد 50 درصدی باسوادی در روستاهای قم
در همین رابطه معاون سوادآموزی اداره كل آموزش و پروش قم، رشد 50 درصدی باسوادی در روستاهای این استان در طول چهل سال گذشته را از افتخارات نظام اسلامی برشمرد و گفت: گستردگی فعالیت های آموزش و پرورش و نهضت سواد آموزی در روستاها به توسعه و رشد فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، كشاورزی وشكوفایی استعدادها وكارآفرینی و اشتغال زایی كمك كرده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد رضا قاسمی نیا، افزود: كاهش فاصله میزان باسوادی بین شهر و روستا به حدود10 درصد نشان از توجه و اهتمام نظام اسلامی به ایجاد برابری در خدمات آموزشی است.
وی ادامه داد: توجه به باسوادی افراد محروم از نعمت سواد در روستاها و خدمات رسانی آموزشی و دسترسی روستاییان به مدرسه و آموزش های رسمی و غیررسمی از بركات پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی می باشد.
حجت الاسلام قاسمی نیا بیان كرد: طبق آمار درقم، پیش از انقلاب اسلامی در سال 1357 حدود30 درصد از روستائیان باسواد بودند كه در40سال انقلاب اسلامی این رقم به حدود 80 درصد رسیده است، رشد حدود 50 درصدی باسوادی درروستاهای استان به طور یقین در پیشرفت و آبادانی روستاها وموفقیت های روستاییان نقش شایسته وتاثیرگذاری داشته است.
** 33 هزار مشترك آب در روستاهای استان قم
معاون نظارت بر بهره برداری شركت آب و فاضلاب روستایی قم نیز گفت: هم اكنون بخش عمده ای از روستاهای بخش های پنجگانه استان از آب پایدار سرشاخه های دز برخوردار هستند كه امیدواریم با اتمام طرح های عمرانی تمام روستاها از آب بهداشتی بهره مند شوند.
وحید بذر افشان افزود: همچنین عملیات ایجاد و اصلاح شبكه های آبرسانی روستاهای استان قم، ایستگاه پمپاژ آب، مخازن ذخیره آب و انشعاب های جدید مشتركان در حال اجرا است.
وی با بیان این كه آبرسانی سیار به 36 روستای استان نیز به صورت سیار می گیرد، ادامه داد: 21 روستا زیرپوشش این شركت و حدود 15 روستا غیرپوشش (زیر 20 خانوار) است كه به صورت میانگین هفته ای 70 سرویس آبرسانی سیار به این تعداد روستاها انجام می شود.
قم با مساحت حدود 11 هزار كیلومتر مربع در حاشیه كویر، در فاصله 140 كیلومتری جنوب شهر تهران قرار دارد؛ این استان دارای پنج بخش مركزی، كهك، خلجستان، سلفچگان و جعفرآباد و پنج شهر قم، قنوات ، كهك، دستجرد و جعفریه ، 10 دهستان و 363 آبادی است.
** 88 درصد خانوارهای روستایی قم از نعمت گاز بهره مند هستند
مدیرعامل شركت گاز قم با اشاره به این كه استان از نظر برخورداری از نعمت گاز در سطح كشور، در رتبه های نخست قرار دارد، گفت: تعداد روستاهای بالای 20 خانوار ، 155 روستا می باشد كه 115 روستا از نعمت گاز بهره مند هستند و عملیات گازرسانی در 31 روستا نیز در حال انجام است.
علیرضا نصیری اضافه كرد: درحال حاضر خطوط انتقال گاز موجود در استان قم، 63 كیلومتر می باشد و تعداد 169 هزار و 699 علمك گاز نیز نصب شده است.
وی ادامه داد: تعداد مصرف كنندگان گاز استان قم در بخش خانگی 360 هزار و 842 مشترك و سهم روستاها در این بخش 7.5 درصد است.
7405/ 6133/
قم - ایرنا - نگاهی به دستاوردهای انقلاب اسلامی برای سازندگی و پیشرفت هرچه بیشتر قم در طول 40 سال گذشته نشان می دهد، تلاش برای محرومیت زدایی از روستاها به عنوان یكی از اهداف مهم نهضت، همواره توسط مسئولان دنبال شده است.