۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۵۷
کد خبر: 83185131
T T
۰ نفر
صالحی خطاب به اروپا: قبل ازآنكه دیر شود، به قول خود عمل كنید

تهران - ایرنا - علی اكبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره سازوكار ویژه مالی برای ایران كه قرار است ازسوی كشورهای اروپایی راه اندازی شود، گفت: امیدواریم قبل از آنكه خیلی دیر شود، به ویژه اروپایی ها به آنچه ماه ها قبل قول داده اند، عمل كنند.

«صالحی»روز یكشنبه درگفت و گو با خبرنگاران برون مرزی ایرنا افزود: در صورتی كه اروپایی ها به وعده هایشان عمل نكنند، ممكن است تحولات و اقدامات آینده نه برای ایران، نه برای اروپایی ها و نه برای سایر اعضای برجام خوشایند نباشد.
معاون رئیس جمهوری گفت: «تلاش های زیادی شد تا برجام شكل گیرد. لذا ما تمایل نداریم كه این توافق توسط هریك از اعضای باقی مانده در آن، شكسته و نقض شود.»
رئیس سازمان انرژی اتمی كه پاسخ خبرنگار بخش برون مرزی ایرنا رابه زبان انگلیسی می داد، تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران همواره به تعهداتش در قبال برجام پایبند بوده است و 13 گزارش پی در پی آژانس بین المللی انرژی اتمی شاهدی روشن برای این موضوع است.اما اروپایی ها چندین ماه است كه وعده داده اند سازوكار ویژه مالی با ایران(SPV) را راه اندازی كنند اما این امر هنوز محقق نشده است.
صالحی ادامه داد: اخیرا شنیده ام كه احتمال دارد اروپایی ها تا روز دوشنبه (8 بهمن) راه اندازی سازوكار ویژه مالی را رسما اعلام كنند. امیدواریم آنها این گام مهم را بردارند و این گامی موثر و امیدبخش خواهد بود و به ایجاد اعتماد متقابل كه تلاش های زیادی برای شكل گیری آن صورت گرفته است، كمك خواهد كرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح كرد: «اما اگر اعتماد از بین برود، همه بازی را خواهند باخت. ما به دنبال آن هستیم كه همه در این میدان برنده باشند و با همكاری یكدیگر می توانیم همه از برجام سود ببریم. اگر برجام برنده ای نداشته باشد، قطعا به نفع اروپایی ها نخواهد بود به ویژه اینكه این توافق به لحاظ امنیت آفرینی هم برای اروپایی ها بسیار حیاتی است.»
این مقام عضو تیم مذاكره كننده هسته ای ایران گفت: امروز خاورمیانه گرفتار مشكلات زیادی است و اگر برجام هم به مشكلات این منطقه اضافه شود، دیگر چه كسی می تواند از آن سود ببرد؟
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح كرد: آخرین حرف من به اروپایی ها این است كه در روند اجرای سازوكار ویژه مالی، سریع تر حركت كنند قبل از آنكه زمان به پایان برسد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا روز 18 اردیبهشت ماه سال جاری خروج كشورش را از توافق هسته ای ایران اعلام كرد. این اقدام با انتقاد شدید دیگر امضا كنندگان این توافق روبرو شد آنها اعلام كردند كه به توافق هسته ای پایبند بوده و راهكارهایی را برای ادامه تجارت كشورهای مختلف با ایران ارایه می كنند.
فعال كردن قانون انسداد برای حمایت از تجارت شركت ها با ایران و همچنین ارایه سازوكار مالی ویژه ایران از جمله اقدامات اروپا با حمایت چین و روسیه است كه قرار است فعال شوند. قانون انسداد راه اندازی شده است و برخی رسانه ها گفته اند كه سازوكار و مالی نیز قرار است فردا رونمایی شود.

** ایران آماده همكاری با كشورهای منطقه در زمینه هسته ای است
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در گفت و گو با خبرنگار بخش برون مرزی عربی ایرنا، با تاكید براینكه جمهوری اسلامی ایران آماده همكاری با كشورهای منطقه در زمینه فناوری های هسته ای است تشكیل یك كمیته فنی در زمینه ایمنی نیروگاههای هسته ای را پیشنهاد كرد.
صالحی در پاسخ به پرسشی درباره افق های همكاری بین ایران و كشورهای منطقه در زمینه فناوری هسته ای و آنچه ایران می تواند به این كشورها در زمینه دانش هسته ای ارایه كند،با بیان اینكه جمهوری اسلامی ایران تجارب بزرگ و انبوهی در زمینه هسته ای دارد، افزود: ما از دهه پنجاه شمسی وارد عرصه هسته ای و فناوری های هسته ای شده ایم و ایران بیش از شصت سال است كه در این زمینه فعال است.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینكه ایران بارها اعلام كرده كه آماده تعامل با برادران خود در منطقه بخصوص منطقه خلیج فارس است، گفت: كشورهای عربی اقدام به راه اندازی نیروگاههای هسته ای كرده اند و ما اعلام كرده ایم كه آنها نیاز به كارشناس در این عرصه خواهند داشت و ایران كارشناسان، فناوری و تجارب عالی در این زمینه دارد و آماده است در این عرصه با آنها همكاری كند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح كرد: ما بارها برای همكاری بخصوص در زمینه ایمنی هسته ای اعلام آمادگی كرده ایم چرا كه این موضوع مربوط به همه ما است بطور مثال اكنون یك نیروگاه هسته ای در بوشهر داریم ، بنابراین امنیت این نیروگاه برای ما مهم است، كویت در مجاورت بوشهر قرار دارد و كشورهای حوزه خلیج فارس در مجاورت بوشهر قرار گرفته اند .همچنین اكنون در امارات چهار نیروگاه هسته ای در دست تاسیس است و ایمنی این نیروگاه های هسته ای پس از تاسیس آنها برای ما دارای اهمیت است به همین دلیل ما به كشورهای حوزه خلیج فارس پیشنهاد كردیم كه همگی گردهم آمده و یك كمیته فنی در زمینه ایمنی نیروگاههای هسته ای تشكیل دهیم.
وی افزود:این كمیته فنی متشكل ازكارشناسان فنی ایرانی در زمینه هسته ای و كشورهای دیگر خواهند بود تا با یكدیگر درباره ایمنی نیروگاه های هسته ای گفت و گو و تبادل نظر كنند و این نقاط مثبت بسیاری برای همه خواهد داشت. ما دائما این پیشنهاد را تكرار كرده و برای آن آماده ایم.
اروپام - خاورم**9366**1723