ناصر حاجيان روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: براي اولين گام از نقشه راه احياي زاينده رود بايد گفت كه اتحاد و اتفاق و بررسي بحران آب در كشور بايد بصورت يك موضوع ملي لحاظ شود، به گونه اي عمل كرد كه نقشه راه پيشنهادي بطور حتم مورد تاييد ذينفعان و متخصصان استان هاي مرتبط باشد و از هرگونه ناهماهنگي و مقابله افراد با يكديگر اجتناب كرد.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: موضوع بايد بگونه اي پيگيري شود كه كمك حال دولت باشيم و در طي جلسات كارشناسي به تفاهم و هماهنگي دست يابيم تا همه طرف هاي درگير اين ماجرا بتوانند بدون ضرر شاهد ايجاد شرايط عادلانه و احياي رودخانه باشند.
حاجيان با تاكيد بر اينكه پيگيري حقابه هاي مردم از زاينده رود ضرورري است، تصريح كرد: حقابه ها حاصل آورد طبيعي رودخانه و تونل اول كوهرنگ است، بنابراين نبايد دخل و تصرفي در آن ها مي شده است، بنابراين اكنون بايد براي تكميل تونل سوم تونل و سد كوهرنگ 3 و بهشت آباد كه البته تمام راه حل احياي رودخانه نيست، پرداخته شود.
وي با بيان اينكه انتقال آب اصفهان به يزد بايد پس از اجراي تونل سوم كوهرنگ انجام مي شد، اما متاسفانه اين موضوع انجام نشد، گفت: پيگيري طرح انتقال آب كوهرنگ 3 نبايد به طرف اصفهاني واگذار شود، بلكه خود يزدي ها بايد موضوع استان خود را پيگيري كنند.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: پيگيري انتقال آب به استان يزد ارتباطي با اصفهان ندارد، ضمن اينكه در حال حاضر و طي سال هاي گذشته آب انتقالي به يزد از حقابه هاي كشاورزان بوده است، بنابراين خسارت عدم كشت و كار بايد به اين قشر از جامعه پرداخت شود.
اين عضو هيات علمي دانشگاه خاطرنشان كرد : زمان اجراي تونل بهشت آباد بين 15 تا 30 سال به طول مي انجامد و حتي اگر فرض كنيم كه از نظر مجوزهاي زيست محيطي هم بي مشكل باشد براي شرايط فعلي پاسخگو نخواهد بود.
حاجيان با تاكيد بر اينكه در اولويت قرار دادن احياي تالاب ها مشكل آبي بسياري از نقاط را حل مي كند، اظهارداشت: احياي تالاب ها و درياچه ها مي تواند به عنوان يك مقوله مهم، استان هاي مختلف را بيشتر با همديگر متحد كند.
وي با بيان اينكه براي احياي تالاب ها و درياچه ها مي توان صرفه جويي را به عنوان عنصري مهم بكار برد، تصريح كرد: بي شك چنانچه مردم بدانند كه با صرفه جويي مي توانند شاهد زنده شدن رودخانه ها و تالاب ها باشند در مصرف بهينه كوتاهي نخواهند كرد.
به گفته او كشاورزان در صورتي كه شرايط كار خود را متعادل كنند و با بهره وري در مصرف آب به سمت روش هاي جديد كشت و كار بروند مي توان آب بيشتري را براي احياي زاينده رود و تالاب بين المللي گاوخوني اختصاص داد.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان، ضعف مديريتي و سو تدبير را آفت اصلي اين روزهاي كشورمان بوِيژه در مساله آب برشمرد و افزود: همانطور كه با ضعف مديريتي، زاينده رود به اين حال و روز دچار شد بنابراين مي توان گفت كه خشكي ديگر رودخانه ها نظير كارون دور از ذهن نيست، بنابراين در طرح هاي آبي بايد ديگر رودخانه ها را نيز لحاظ كنيم و از ان ها نبايد غافل شد.
حاجيان به اهميت افزايش آگاهي مردم اشاره كرد و گفت: بسيار ديده شده كه افراد جامعه مسايلي را مطرح مي كنند كه از لحاظ فني بطور كامل اشتباه است، بنابراين بايد با استفاده از ظرفيت اطلاع رساني رسانه ها ميزان درك و آگاهي عمومي را درباره منابع آب افزايش داد.
وي اضافه كرد: با تفكري كه مشكلي را بوجود اورده نمي توان همان مشكل را حل كرد، بنابراين بايد مديراني را برگزيد كه توانايي حل مشكل را از حيث اجرايي و علمي داشته باشند، همچنين اين مديران بايد مشاوران كاردان و خبره داشته باشند.
اين پژوهشگر آب راه اندازي يك پارلمان آب در سطح استان هاي مرتبط با خشكسالي و زاينده رود را خواستار شد و تاكيد كرد: قبل از انقلاب صداي مراجع تقليد با هر بحران و موضوعي حاد در كشور، شنيده مي شد و اكنون نياز هست كه علما نسبت به شرايط فعلي و ناحقي ها در موضوع آب لب به سخن بگشايند و خود سعي كنند جلودار مردم براي جلوگيري از تضييع حق شوند.
حاجيان پايبندي به قانون را راه حل برون رفت از مشكلات دانست و اضافه كرد: بايد از وزرا مانند وزير نيرو و جهاد كشاورزي خواست كه يك سري كارشناس خبره و آگاه در استان ها براي تجميع شرايط موجود و ارسال آن به وزارتخانه داشته باشند.
وي با اشاره به اهميت استفاده از تجارب كشورهاي ديگر كه شرايط مشابه ما دارند، تصريح كرد: استفاده علمي و عملي هرچه بيشتر از ديپلماسي آب راه را براي نيل به اهداف بيش از گذشته هموار مي كند.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان به تهيه پايگاه داده هاي معتبر علمي و فني و تحليل آنها براي حوضه هاي آبريز زاينده رود اشاره كرد و گفت: استفاده از طرح هايي كه قرن ها در اين منطقه اجرا شده و هيچ مشكلي نداشته كه طومار شيخ بهايي بهترين آن به شمار مي رود ضروري و مهم است.
اين پژوهشگر آب، شفاف سازي و ارائه اطلاعات روزانه رودخانه هاي زاينده رود و كارون را مفيد برشمرد و خاطرنشان كرد: اين امر به افزايش آگاهي شهروندان كمك شاياني خواهد كرد.
حاجيان به دستور رييس جمهور وقت براي استفاده نسنجيده و بي حساب و كتاب از سرشاخه هاي زاينده رود اشاره كرد و گفت: بي شك ابطال چنين موضوعي نيازمند دستور مقامي در سطح رييس جمهوري است.
وي هرگونه وعده بي اساس و غير صادقانه را بي فايده خواند و اظهارداشت: ارتباط با كشاورزان بايد با صداقت و عاري از وعده هاي پوچ و لحظه اي باشد.
زاينده رود بزرگترين رودخانه منطقه مركزي ايران به طول بيش از 380 كيلومتر است كه از كوههاي زاگرس مركزي بويژه زرد كوه بختياري سرچشمه گرفته و در كوير مركزي ايران به سمت شرق حدود 200 كيلومتر پيش مي رود و در نهايت به تالاب گاوخوني در شرق اصفهان مي ريزد.
حوضه آبريز زاينده رود از اصفهان و چهارمحال و بختياري تشكيل شده كه 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعيت تحت پوشش اين حوضه در استان اصفهان و هفت درصد از مساحت و 2 درصد از جمعيت زير پوشش آن در استان چهارمحال و بختياري قرار دارد.
اين رودخانه در دهه هاي اخير بدليل خشكسالي هاي متوالي، تراكم جمعيت و افزايش برداشت، به يك رودخانه فصلي تبديل و در پايين دست در بيشتر ايام سال و به ويژه در فصول گرم با خشكي مواجه مي شود.
/6026/6020
اصفهان- ايرنا- عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان با ارايه يك نقشه راه با 23 سرفصل اصلي متشكل از زيرمجموعه ها و راهكارهاي متعدد، احياي زاينده رود را ممكن و بر ضرورت اجراي دقيق آنها تاكيد كرد.