۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۲۸
کد خبر: 83188429
T T
۰ نفر
تحلیل نیویورك تایمز از خروج آمریكا از افغانستان

تهران - ایرنا - نیویورك تایمز نوشت: قاطبه مقامات سیاسی و نظامی ایالات متحده ؛ خروج عجولانه نظامیان آمریكایی از افغانستان را « استقبال از خطر » می دانند.

به گزارش ایرنا ؛ این روزنامه ارگان دمكرات های آمریكا در گزارشی تحلیلی پیرامون خروج آمریكا از افغانستان نوشت : به باور همه صاحب نظران سیاسی، خروج عجولانه آمریكا از افغانستان؛ قدرت حاكمیت و مشروعیت دولت افغانستان را فرسایش و این كشور را در معرض خطر تسلط و حاكمیت مجدد 'طالبان' قرار خواهد داد.
این روزنامه آمریكایی همچنین می افزاید ؛ خروج عجولانه نظامیان آمریكایی از افغانستان نبردی خونین به راه خواهد انداخت و طالبان ، كابل پایتخت افغانستان را تصرف خواهد كرد و یورش طالبان در دهه 90 میلادی در افغانستان تكرار خواهد شد .
نیویورك تایمز در این گزارش می نویسد: با خروج آمریكا، یك جنگ خونین داخلی در افغانستان به راه خواهد افتاد.
' زلمای خلیل زاد' رئیس تیم مذاكره كننده آمریكا روز دوشنبه اعلام كرد كه آمریكا و طالبان در اصول كلی به توافق رسیده اند ؛ طبق این اصول، نیروهای طالبان تضمین می دهند كه خاك افغانستان هرگز صحنه تاخت و تاز تروریست ها قرار نگیرد و متعاقبا مقدمات كار برای خروج سربازان آمریكایی فراهم خواهد شد.اما هیچكدام از دیپلمات ها و یا مقامات فعلی و سابق آمریكا؛ نسبت به این مذاكرات خوش بین نیستند. از دیدگاه این شخصیت ها، سوال هایی در روند این مذاكرات مطرح است كه لازم است پاسخ هایی داشته باشند.
نیویورك تایمز در ادامه این گزارش تحلیلی با طرح این پرسش كه ' آیا طالبان و دولت كابل با هم بر سر تقسیم قدرت به توافق رسیده اند یا نه؟ ' می نویسد : طالبان حاضر نیست با دولت 'اشرف غنی' گفت وگو كند چه برسد به توافق. بسیاری از حالا پیش بینی می كنند كه به محض خروج آمریكا، طالبان دولت اشرف غنی را سرنگون خواهد كرد.
' بروس او. ریدل' از شخصیت های سرشناس 'موسسه بروكینگز' كه در دولت اول 'باراك اوباما' رییس جمهور سابق آمریكا مسئول امور افغانستان بود ؛ معتقد است : ' این؛ خطر خیلی بزرگی است. البته واضح است. نیروهای كنونی طالبان ؛ همان هایی نیستند كه حدود دو دهه قبل در این گروه حضور داشتند. امروز همگی آنها مترصد فرصت مناسب هستند تا خلاء آمریكا را پر كنند'.
در این گزارش همچنین با طرح پرسش هایی پیرامون موضوع خروج آمریكا از افغانستان آمده است :
' آیا طالبان به آن یكدستی و یكپارچگی لازم رسیده است كه همه شان با این توافق موافق باشند یا نه؟ ' و ' آیا ارتش و پلیس افغانستان آنقدر كاركشته و متبحر هستند كه اجازه ندهند با خروج آمریكا؛ كشور دوباره به سراشیبی آشوب و ناامنی بیفتد؟ '
نیویورك تایمز نوشت : بزرگ ترین دلواپسی مقامات آمریكایی كه تجربه سال ها جنگیدن با طالبان را دارند این است كه آمریكا چگونه این توافق را اجرایی خواهد كرد در حالیكه اولویت درجه اولش، مقابله با تروریسم است.
ژنرال ' جان اف. كمپبل' فرمانده سابق نیروهای آمریكایی در افغانستان می گوید:' اگر اولویت استراتژیك ما این است كه افغانستان به مأمن امن تروریست ها تبدیل نشود، باید در وهله اول اوضاع كشور را به خوبی سنجید تا مطمئن شویم چنین شرایطی دوباره برای كشور پیش نخواهد آمد'.
تمام مقامات آمریكایی بر این عقیده متفق القولند كه عقب نشینی یكباره؛ عاقلانه نیست، بلكه باید تعداد سربازان آمریكایی بتدریج و به مرور زمان كم شود تا آنجاییكه ارتش و پلیس افغانستان به این قابلیت كامل برسند و روی پای خودشان بایستند و با هر تهدیدی اعم از اینكه از سوی القاعده باشد و یا داعش ؛ بجنگند.
براساس این گزارش ؛ نتایج ارزیابی اطلاعاتی آمریكا نشان می دهد؛ 'با خروج كامل سربازان آمریكایی از افغانستان، فقط دو سال زمان كافی است تا خاك آمریكا هدف یك حمله بزرگ تروریستی قرار بگیرد'.
این ارزیابی اطلاعاتی در سال 2017 انجام شد و در سال 2018 میلادی مجددا انجام شد.
با استناد به همین تحلیل؛ مشاوران ارشد امنیت ملی آمریكا تلاش می كنند ترامپ را قانع كنند كه؛ حتما باید مابقی نیروهای ضد تروریسم آمریكا در افغانستان باقی بمانند.
نیویورك تایمز در گزارش خود به نقل از ' جیم متیس' وزیر دفاع مستعفی آمریكا می نویسد:' به محض خروج آمریكا؛ حدود 20 گروه تروریستی كه اكثرشان از زیرشاخه های القاعده و داعش هستند، از این آزادی عمل ایجاد شده كمال بهره را خواهند برد و بی درنگ مشغول طراحی عملیات هایی علیه اهداف غرب از جمله حمله به قلب خاك آمریكا خواهند شد'.
' پاتریك ام. شاناهان' سرپرست وزارت دفاع هم دیروز / دوشنبه/ در صحبت هایی در حاشیه موضوع توافق صلح افغانستان گفت كه از وزارت دفاع خواسته نشده است خود را برای عقب نشینی كامل آماده كند.
براساس نتایج این برآورد اطلاعاتی ؛ تعدادی از 20 گروه تروریستی كه هدف یورش خواهند بود ؛ عبارتند از :
وفاداران به داعش در افغانستان موسوم به ' داعش خوراسان' و 'القاعده ' و شبكه ' حقانی ' ( هسته مركزی طالبان ) .
نیویورك تایمز در بخش دیگری از این گزارش می نویسد : بسیاری از تحلیلگران معتقدند كه باید از الگوی ضد تروریسم خود آمریكا در این مبارزه تبعیت شود. بسیاری هم معتقدند كه بهتر است از عملیات های ضد تروریسم در یمن و لیبی الگو برداری شود.
' كارل دبلیو. ایكنبری' فرمانده سابق آمریكا در افغانستان كه بعدها سفیر ایالات متحده در كابل شد نیز معتقد است :' علاوه بر توافق اصلی؛ لازم است در زمینه اموال اطلاعاتی و ارتباطاتی ضد تروریسم توافق هایی انجام بگیرد'.
'بارنت آر. رابین' كارشناس امور افغانستان در 'مركز همكاری بین الملل' زیر نظر دانشگاه نیویورك نیز معتقد است :' سایر گزینه ها را هم باید در بعد میدانی جنگ مد نظر قرار داد. از جمله اینكه می توان با یك كار حساب شده جمع آوری اطلاعات؛ به كمك حملات هوایی با پهپاد و سایر ادوات جنگ هوایی رفت. این حملات حتی می تواند از هر نقطه ای در منطقه و یا حتی از روی ناوهای جنگی آمریكا بر روی دریا صورت بگیرد'.
' گزینه دیگر می تواند این باشد كه با سرپرستی و نظارت شورای امنیت سازمان ملل و متشكل از نیروهای آمریكایی و افغان؛ یك نیروی جدید ضد تروریسم ایجاد شود . بهترین نیروی ضد تروریسم ؛ دولتی است كه طالبان هم در آن سهیم باشد. البته طالبانی كه مشتاق همكاری باشد'.
'جیمز دابینز' از مقامات برجسته دولت اوباما در امور افغانستان و پاكستان هم می گوید ؛' تا زمانیكه طالبان و دولت افغانستان وارد گفت وگوها نشده اند و هیچ توافق پایداری بدست نیامده است؛ آمریكا باید در افغانستان بماند'.
وی تصریح كرد: ' عقب نشینی عجولانه؛ مساوی است با غوطه خوردن افغانستان در یك جنگ داخلی و آن موقع است كه گروه های افراطی اعم از القاعده و داعش یك میدان عمل وسیع پیدا خواهند كرد و در اقصی نقاط جهان دست به حمله خواهند زد'.
بسیاری از مقامات افغانستان نگران هستند كه آمریكا ممكن است به آنها پشت كند و بدون حضور افغانها در پای میز مذاكره حاضر شود و به طالبان امتیاز بدهد.
خلیل زاد روز دوشنبه در صحبت هایی گفت كه در گفت وگوهای شش روزه در 'دوحه' قطر به هیچ وجه در مورد انتقال دولت افغانستان بحث نشده است. اما كمتر كسی در افغانستان این مدعا را قبول می كند.
'دانیل اف. فلدمن' نماینده ویژه آمریكا در دولت اوباما در افغانستان و پاكستان در این خصوص می گوید:' افغان ها عمیقا نگران هستند كه آمریكا آنها را به طالبان بفروشد و بدون حضور افغانها در پای میز مذاكره حاضر شود و به طالبان امتیاز بدهد'.
فلدمن شرح می دهد:' خلیل زاد برای ثمر دادن ماموریتش به زمان احتیاج دارد. اما موضوع این است كه بعد از ماجرای تعطیلی دولت، ترامپ سخت تشنه یك موفقیت در عرصه سیاست خارجی است. او نمی تواند صبر كند تا نهال دیپلماسی با طالبان میوه بدهد'.
وی گفت : هرگاه آمریكا از افغانستان بیرون برود؛ قدرت نفوذش بر تحولات و رویدادهای آن هم بسرعت كاهش خواهد یافت .
' لورل ای. میلر' نماینده ویژه دولت اوباما در امور افغانستان و پاكستان نیز درخصوص خروج آمریكا از افغانستان می گوید : ' به نظر من افغان ها در مقابل بازگشت شورشگری طالبان بسیار انعطاف پذیرند. اشرف غنی هم هشدار داده است كه در غیاب پشتیبانی نظامی و مالی آمریكا، دولتش بسرعت فروخواهد ریخت'.
اشرف غنی یك سال پیش در مصاحبه با برنامه '60 دقیقه' شبكه CBS گفته بود:' بدون حمایت آمریكا و امكانات آمریكا؛ ما قادر نخواهیم بود حتی شش ماه پشتیبان ارتش مان باشیم'.
اروپام**1591** 1546