به گزارش ایرنا، استان كرمان با سابقه تمدنی بیش از پنج هزار سال آثار ارزشمند و گرانبهایی را در دل خود جای داده كه نشان دهنده تاریخ باستانی و فرهنگ غنی این دیار است.
اقلیم های متفاوت و وسعت گسترده، جاذبه های طبیعی چشم نواز و بدیعی را در كرمان خلق كرده است كه برخی از آنها آوازه و شهرت جهانی و ملی دارد و مقصد گردشگران داخلی و خارجی محسوب می شود.
در چهل سالگی انقلاب اسلامی فعالیت های انجام شده در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان همراه با شكوفایی دیگر ظرفیت ها توانسته این دیار را در قله پیشرفت و توسعه قرار دهد.
ثبت آثار متعدد در فهرست جهانی، ثبت حدود 700 اثر ملی، ثبت میراث جهانی صنایع دستی، مرمت و بازسازی بناها و آثار تاریخی، راه اندازی صدها اقامتگاه گردشگری، اشتغال هزاران نفر در حوزه های مختلف از جمله دستاوردهای حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان كرمان در طول چهار دهه استقرار نظام جمهوری اسلامی بشمار می رود.
*شكوفایی بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی پس از انقلاب
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان گفت: در سراسر این استان آثار تاریخی و جاذبه های فرهنگی و طبیعی فراوانی وجود دارد كه كرمان را به منطقه نمونه ای از لحاظ میراث فرهنگی و گردشگری تبدیل كرده است.
غلامرضا فرخی با اشاره به اقدامات انجام شده در طول چهل سال گذشته در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: تمامی دولت های پس از انقلاب توجه ویژه ای به این بخش داشته اند و همین مساله موجب شكوفایی استان شده است.
وی بیان كرد: مهمترین اتفاق در بخش ثبت جهانی آثار تاریخی و طبیعی استان رخ داده است و استان كرمان با ثبت ارگ بم، باغ شاهزاده، روستای تاریخی میمند، بیابان لوت و قنات های گوهر ریز جوپار، قاسم آباد و اكبر آباد بم با هفت اثر ثبت جهانی از این حیث رتبه اول كشور را دارد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان تصریح كرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد 69 اثر غیر منقول در كرمان به ثبت ملی رسیده بود كه پس از انقلاب تعداد 546 اثر غیر منقول و 75 اثر منقول ثبت ملی و تعداد زیادی اثر نیز در فهرست آثار ناملموس نیز ثبت شده است.
وی با اشاره به رشد 10 برابری كارگاه های مرمتی میراث فرهنگی پس از انقلاب اظهار داشت: قبل از سال 57، تعداد 70 كارگاه با 30 نفر اشتغال، مرمتی فعالیت می كردند كه این عدد در طول 40 سال گذشته به رقم 700 كارگاه با 908 نفر اشتغال افزایش پیدا كرده و هم اكنون كرمان به كارگاه بزرگ مرمت آثار میراث فرهنگی تبدیل شده است.
فرخی تاكید كرد: استان كرمان با داشتن محوطه های متعدد باستانی و تاریخی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بدون پایگاه حفاظت میراث فرهنگی بود، اما در حال حاضر 198 نیروی یگان حفاظت میراث فرهنگی در 44 پایگاه از میراث فرهنگی ارزشمند كرمان پاسداری می كنند.
وی با اشاره به شهرت جهانی صنایع دستی كرمان گفت: ثبت سیرجان به عنوان شهر جهانی گلیم در سال 96 بزرگترین دستاورد حوزه میراث فرهنگی پس از انقلاب اسلامی است و سالانه چند میلیون دلار گلیم، فرش و سایر صنایع دستی از كرمان به خارج از كشور صادر می شود و ارز آوری دارد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان افزود: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد رشته های فعال صنایع دستی 16 مورد بود كه هم اكنون به 60 رشته رسیده است و در طول 40 سال گذشته، بسیاری از صنایع دستی استان كه كمرنگ یا از بین رفته بودند، مجددا رونق گرفته و احیا شدند.
وی با اشاره به اشتغالزایی فراوان در بخش صنایع دستی تصریح كرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ یك از فعالان و هنرمندان این حوزه تحت پوشش بیمه نبودند اما در آستانه چهل سالگی انقلاب 90هزار نفر در این صنعت مشغول به فعالیت هستند كه از سال 88 تعداد 11 هزار و 992 نفر زیر پوشش بیمه قرار گرفتند.
*تحولات حوزه گردشگری كرمان در 40 سال گذشته
سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان گفت: حوزه گردشگری كرمان رشد بسیار خوبی را تجربه كرده و شرایط با قبل از پیروزی انقلاب اسلامی قابل مقایسه نیست.
رضا بردبار افزود: قبل از سال 57 تنها هشت هتل و مهمانپذیر در استان فعالیت می كردند و این در حالی است كه در سال جاری این عدد به 65 رسیده و سه پانسیون نیز به مجموعه اقامتی كرمان نیز افزوده شده است.
وی با اشاره به سفر گردشگران و میهمانان به استان در طول سال بیان كرد: تعداد مجتمع های بین راهی و واحدهای پذیرایی و گردشگری از 15 مورد در قبل از پیروزی انقلاب به 128 واحد رسیده است و تعداد دیگری هم در دست احداث هستند.
سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان اظهار داشت: با استقبال مسافران از جاذبه های گردشگری كرمان و افزایش سفر، تعداد دفاتر خدمات مسافرتی از 2 دفتر در سال 57 به 140 دفتر رسیده كه در مجموع 460 نفر اشتغالزایی ایجاد كرده است.
وی با بیان اینكه پس از پیروزی انقلاب اسلامی طرح های زیادی برای تحول گردشگری استان اجرا شده است افزود: فعالیت خانه های بوم گردی از حدود چهار سال قبل آغاز شده و در حال حاضر تعداد 309 واحد بوم گردی با اشتغالزایی 927 نفر در كرمان فعالیت دارند.
بردبار تاكید كرد: رشد ورود گردشگران داخلی و خارجی با استان در سالهای اخیر بسیار بالا بوده است طوری كه سال گذشته بیش از 60 هزار گردشگر خارجی از آثار تاریخی و طبیعی كرمان بازدید كرده اند و در ایام نوروز 97 افزون بر سه میلیون نفر به این استان سفر كردند.
وی افزود: با مرمت آثار و بناهای تاریخی همچون باغ فتح آباد، خانه حاج آقا علی رفسنجان، كاروانسرای وكیل و غیره حوزه گردشگری استان بسیار پر رونق شده است.
آنچه از گزارش دهی در حوزه میراث فرهنگی استان كرمان برمی آید می توان چنین نتیجه گرفت كه برخلاف تبلیغات دشمنان در ناكارآ جلوه دادن چهل سالگی انقلاب تنها در گوشه ای از سرزمین پهناور ایران اسلامی شاهد چنین تحولاتی بوده ایم كه این مصداق به تنهایی نشان از بی اثر بودن این توطئه ها دارد .
7437/ 5054
كرمان - ایرنا - استان كرمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه میراث فرهنگی تحولات بیسار چشمگیری را شاهد بوده و با همت مسئولان و مدیران در طول چهار دهه گذشته، پرچمدار ثبت آثار جهانی در كشور است.