صنعت گردشگری به عنوان یكی از پردرآمد ترین صنایع جهان محسوب می شود كه به دلیل گردش مالی چشمگیر در بسیاری از كشورها سرمایه گذاریهای بسیار كلان برای جذب گردشگران از تمام نقاط جهان صورت می گیرد. در همین رهگذر بازگشت به فرهنگها، آداب و سنتهای قدیمی و مناطق محلی و بومی به عنوان جاذبه ای قوی مورد استقبال و مطالبه گردشگران قرار گرفته است.
بر این اساس گردشگران هرچه بیشتر خواستار نزدیك شدن به شرایط زیست طبیعی و بومی، استفاده از غذاهای سنتی و تجربه زندگی به سبك قدیم هستند. به همین خاطر اقامتگاه های بوم گردی مهمترین و بهترین ظرفیت برای استفاده از این فرصت و خواست گردشگران با هدف توسعه اقتصادی و پیشرفت محسوب می شود.
استفاده از طبیعت بكر روستاها، خوردن غذاهای سالم و ارگانیك كه در محل تولید می شود، لمس و تجربه یك زندگی ساده و سنتی روستایی، شركت در فعالیت های روزانه روستایی و خرید محصولات بومی و صنایع دستی تنها بخشی از جاذبه های اقامتگاه های بوم گردی برای گردشگران داخلی و خارجی است.
چند سالی است كه در كشور ایجاد و تبدیل اقامتگاه های بوم گردی مورد توجه قرار گرفته و این مكان ها به یكی از جاذبه های شیرین برای اسكان مسافران و گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است.
* بوم گردی جاذبه ای شیرین
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در این زمینه گفت: در دنیای مدرن امروز و هیاهوی زندگی مدرن و صنعتی كه انسان را دچار فشارهای روانی و عصبی فراوان می كند، سفر و اقامت در مكان سنتی و همراه با همه ویژگی های فرهنگ گذشته می تواند تجربه ای شیرین و شعف آفرین باشد.
ابوالفضل مكرمی فر افزود: به همین دلیل گردشگران داخلی و خارجی امروزه بیش از گذشته خواهان نزدیك شدن به شرایط زیست طبیعی و بومی، استفاده از غذاهای سنتی و تجربه زندگی به سبك قدیم هستند.
وی ادامه داد: به همین دلیل اقامتگاه های بوم گردی مهمترین و بهترین ظرفیت برای استفاده از این فرصت و خواست گردشگران با هدف توسعه اقتصادی و پیشرفت محسوب می شوند.
وی تاكید كرد: مواردی از جمله صنایع دستی، محل اقامت، هنرهای آیینی و مذهبی، غذاها و محصولات محلی و فرهنگ میهمان نوازی همه و همه در تجربه اقامت در اقامتگاه های بوم گردی محرز است و موجب جلب و جذب بیشتر گردشگران و به تبع آن رونق كسب و كارها در مناطق بومی می شود.
* رونق گردشگری و كسب و كارهای بومی
مكرمی فر با بیان اینكه بوم گردی و توسعه اقامتگاه های بومی از جمله سیاست های راهبردی در عرصه گردشگری و توسعه آن در استان است، افزود: با توسعه این بخش از گردشگری علاوه بر رونق گردشگری می توان موجب توسعه كسب و كار در مناطق بومی نیز شد كه خود رشد و درآمداقتصادی را در پی دارد.
وی گفت: بوم گردی و توسعه گردشگری در روستاها مزایای فراوان با خود به همراه دارد كه رونق مناطق بومی، روستاها و شهرهای كوچك، معرفی فرهنگها، آیینها، سنتها و صنایع دستی مناطق به گردشگران، تحقق مهاجرت معكوس، جذب و بازگشت جوانان برای حضور و فعالیت در روستاها و مناطق محلی از آن جمله است.
وی ادامه داد: ایجاد و راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی با هدف توسعه بوم گردی و نیز رشد و رونق روستاها و مناطق مختلف در دستور كار و مورد توجه است.
مكرمی فر افزود: هر گردشگر چندین فرصت شغلی را بطور مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می كند و با رشد بوم گردی و اقامتگاه های آن توسعه كسب و كار و ایجاد اشتغال محقق می گردد.
*36 اقامتگاه بوم گردی فعال
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز گفت: هم اكنون 36 اقامتگاه بوم گردی دارای مجوز در این استان فعال است.
یوسف بیدخوری افزود: اقامتگاههای بوم گردی بسیار مورد استقبال گردشگران داخلی و به خصوص گردشگران خارجی است لذا می تواند به رونق اقتصادی، توسعه روستاها و ایجاد اشتغال در آن مناطق كمك كند.
وی اظهار داشت: اقامتگاه های بوم گردی در خراسان رضوی هم اكنون با بیش از 800 نفر ظرفیت و 150 اتاق به گردشگران خدمات دهی می كنند.
وی گفت: علاوه بر واحدهای فعال 87 واحد دیگر دارای مجور و در مراحل مختلف ساخت هستند.
بیدخوری افزود: 30 واحد از این تعداد در مرحله اتمام و با پیشرفت فیزیكی بیش از 70 درصد هستند و بقیه واحد های دارای مجور نیز تا 30 درصد پیشرفت فیزیكی دارند.
وی اظهار داشت: هشت واحد نیز در مرحله بهره برداری و ارائه خدمات قرار دارد.
* ظرفیت راه اندازی صدها اقامتگاه
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با اشاره به وجود ظرفیت های بی نظیر برای بوم گردی و توسعه واحد های اقامتی بومی در استان گفت: با حمایت از تاسیس و راه اندازی این واحدها و ارائه تسهیلات به متقاضیان شمار واحدهای فعال بوم گردی در استان طی امسال و سال آینده تا 200 درصد افزایش خواهد یافت.
مكرمی فر افزود: ظرفیت های بومی، تاریخی و طبیعی در این استان تا آنجاست كه ظرفیت 800 واحد اقامتی بومی را در آن به راحتی می توان متصور شد.
وی اظهار داشت: بوم گردی و اقامتگاه های بومی در استان به شدت مورد استقبال گردشگران خارجی قرار دارد و بخصوص در شهرهایی مانند گناباد، تربت جام و خواف نیز شاهد حضور گردشگران خارجی و رزرو اقامتگاه ها تا پایان سال هستیم.
7496 / 6053
مشهد- ایرنا- بوم گردی شاخه ای از گردشگری است كه نه تنها بسیار مورد توجه قرار گرفته بلكه در جذب گردشگر، اشتغال پایدار و توسعه اقتصادی روستاها نیز عملكرد موثری داشته است.