۱۴ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۱۵
کد خبر: 83195576
T T
۰ نفر
زنان همپای مردان در پیروزی نهضت اسلامی نقش آفرینی كردند

تهران - ایرنا - شورای عالی احزاب زنان اصلاح‌طلب با صدور بیانیه ای به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران تاكید كرد: زنان ایرانی همپای مردان، در زندان‌ها و شكنجه‌گاه‌های رژیم پهلوی، مقاومت ستودنی از خود بر جای گذاشتند. هرچند كه حتی در موزه‌هایی كه پس از سقوط نظام شاهنشاهی ساخته شدند، رنج و مبارزه زنان در این راه، نادیده گرفته شد.

به گزارش ایرنا، در این بیانیه كه امروز (یكشنبه) منتشر شد، آمده است: پس از شهریور 1320، زنان ایرانی توانستند با استفاده از فرصت «نوسازی غربی» پهلوی اول، برای بهبود و ارتقاء جایگاه اجتماعی خود، درون و بیرون خانه‌ها به نتایجی روشن دست یابند.
این بیانیه می افزاید: در دهه 30 و هم‌زمان با جنبش ملی‌شدن صنعت نفت زنان ایرانی در كنار مردان، برای كوتاه‌كردن دست بیگانگان از ثروت ملی كوشیدند. در این دوران بخشی از سنت‌گرایان با استفاده ابزاری از دین با تحولات جامعه برخوردی سلبی كردند و بخشی دیگر از طریق تاسیس نهادهای فرهنگی و آموزشی منطبق با موازین و باورهای دینی و فرهنگی جامعه روش ایجابی را در پیش گرفتند.
در این بیانیه آمده است: ناكامی جنبش‌های ضداستبدادی زنان و مردان ایرانی را ناامید نكرد و در پی قیام 15 خرداد 42 رویارویی مردم با نظام پادشاهی وارد مرحله جدیدی شد. الگوی مبارزاتی آنان، رویارویی با پشتیبانان غربی رژیم پهلوی بود كه در تقابل با ابرقدرت شرق روابط همه‌جانبه با حكومت ایران را در دستور كار خود قرار داده‌بودند. راه مبارزه برای رسیدن به حقوق و كرامت انسانی برای زنان در دهه‌های 40 و 50، چه در متن جریان‌های چپ و چه در جریان‌های نوگرای اسلامی ادامه پیدا كرد.
در بیانیه شورای عالی احزاب زنان اصلاح طلب آمده است: در نیمه دوم دهه 50 با پیوند روشن‌فكران دین‌گرا و روحانیت پیشرو به رهبری امام خمینی (ره) و تفسیرهای جدید ایشان از فقه پویای شیعه و ضرورت توجه به دو عنصر «زمان و مكان» مسیر تازه‌ای فرا‌روی زنان ایرانی گشوده شد كه نه نظام‌های ضدالهی شرقی را پاسخگوی نیازهایشان می‌دانستند و نه الگوهای غربی كه زنان را ابزار نظام سلطه و سرمایه‌داری می ساخت.
این بیانیه می افزاید: در بازخوانی الگوهای تراز مكتب زن مسلمان در صدر اسلام و بزرگانی چون حضرت زهرا و حضرت زینب (س)، زنان ایرانی ظرفیت ها و فرصت‌های تازه‌ای جهت زدودن تبعیض‌های ناروا و استیفای حقوق انسانی خود یافتند. دیدگاه‌های امام خمینی (ره) در نوفل‌لوشاتو برای ایجاد شرایطی جدید در جامعه ایران، نوید «توسعه‌ای دین‌محور» را می‌داد. چنین شد كه زنان ایرانی با نفی خشونت و با تمركز بر روش‌های مسالمت‌آمیز، پیروزی انقلاب اسلامی را رقم زدند.
در این بیانیه آمده است: ایرانیان، انقلابی را به پیروزی رساندند كه آرمان غایی آن حاكم شدن انسان بر سرنوشت خود و ترویج عدالت اجتماعی و ستم‌ستیزی در داخل و خارج بود. انقلاب اسلامی با بهره‌گیری از آموزه‌های مترقی دینی، زنان را از حوزه خصوصی و درون خانه‌ها به حوزه عمومی، یعنی عرصه سیاست، اقتصاد و فرهنگ كشاند. دیدگاه امام خمینی (ره) مبنی بر این‌كه «زنان باید در مقدرات اساسی كشور دخالت كنند.»، حضور زنان در عرصه اجتماعی - سیاسی را تثبیت و بر دیدگاه سنت‌گرایان متحجر مخالف حضور زن در اجتماع، مهر بطلان زد.
شورای عالی احزاب زنان اصلاح طلب در بیانیه خود آورده است: دوره هشت ساله جنگ تحمیلی و دفاع مقدس مردم ایران از سرزمین خود نیز، یكی از دوره‌های درخشان حضور و مشاركت زنان است. زنان چه در حمایت و تقویت روحیه همسران و فرزندان خود برای مبارزه و چه در صحنه‌های رزم و مقاومت و در خطوط مقدم خوش درخشیدند و شایستگی و ضرورت حضور خود را به اثبات رساندند. نقش پررنگ آنان در عرصه فرهنگ و هنر دفاع مقدس و ثبت و انتقال این حماسه به نسل‌های بعد نیز غیرقابل انكار است.
این بیانیه می افزاید: پس از جنگ و در دوران دولت‌های سازندگی، اصلاحات، دولت‌ نهم و دهم و دولت اعتدال، شاهد تلاش زنان برای استیفای حقوق همه‌ جانبه آحاد مردم سرزمین‌مان هستیم. آنان به‌خوبی دریافتند دستیابی به دمكراسی و تحقق حقوق انسانی به‌ ویژه حق مشاركت در تعیین سرنوشت در جامعه‌ای كه استبداد در آن قرن‌ها به صورت‌های مختلف، حتی درون خانه‌ها، باز تولید شده و در صحنه عمومی امتداد پیدا كرده است، كار سهلی نیست و نیاز به تلاشی مضاعف دارد.
در این بیانیه آمده است: حضور زنان در عرصه‌های اجتماعی و آموزشی و فرهنگی و افتخارآفرینی آنان در حوزه‌های گوناگون هنری و ادبی، علمی و دانشگاهی و مشاركت امیدبخش و موفقیت‌آمیزشان در میادین داخلی و بین المللی ورزشی، حاكی از اراده و تلاش خستگی‌ناپذیر آنان برای تثبیت نقش و جایگاه زن در نظام جمهوری اسلامی است.
شورای عالی احزاب زنان اصلاح طلب در بیانیه خود آورده است: به ‌رغم این تلاش‌ها نرخ پایین اشتغال زنان نشان می‌دهد كه آنان در عرصه مشاركت و توانمندی اقتصادی نتوانستند جایگاه مناسبی در بازار كار به‌دست‌ آورند. این وضعیت به شاخص توانمندی سیاسی زنان نیز قابل تعمیم است كه هنوز فاصله زیادی تا توازن جنسیتی دارد.
در این بیانیه آمده است: زنان ایرانی در این چهار دهه دریافتند كه جنبش دفاع از حقوق انسانی زنان در ایران، حتی با صبغه دینی نمی‌تواند جدا از جنبش دمكراسی‌خواهی به اهداف خود دست یابد. پس از به‌روی‌كار آمدن مجلس و دولت اصلاحات با رویكرد علمی به امور زنان، ورود موضوع زنان به برنامه‌های توسعه، تقویت مكانیسم‌های نهادین و توسعه كمی و كیفی نهادهای مدنی گام‌های مهمی در این زمینه برداشته‌ شد. ناكامی اصلاح‌طلبان در پایداری بخشیدن به حمایت مردم، تلاش‌ها و فعالیت‌های قبلی را با چالش‌های بزرگی از سوی واپس گرایان روبه‌رو ساخت.
این بیانیه می افزاید: در دوره پسااصلاحات، زنان ایرانی با ضربه‌های شدیدی به دستاوردهای زنان و نهاد خانواده روبه‌روشدند. واپس گرایان تندرو به نام دفاع از نهاد خانواده، بدون توجه به «اقتضائات زمان و مكان» قصد تصویب لوایحی را داشتند كه در صورت نهایی شدن، نتیجه آن تضعیف بنیان خانواده بود. «ائتلاف اسلامی زنان اصلاح‌طلب و اصول گرا»، در مقابله با ترویج ازدواج موقت و چندهمسری، ائتلافی مبارك بود و نتایج مثبتی بر جای گذاشت و توانست آثار و تبعات آن آمال را تعدیل كند.
در این بیانیه آمده است: زنان برای شكل‌گیری «دولت اعتدال» امیدوارانه بر تلاش‌هایشان افزودند و توانستند چشم انداز جدیدی را با حمایت معاونت امور زنان، برای تامین حقوق انسانی خود و تحقق عدالت جنسیتی بگشایند. با تقویت نهادهای مدنی و در پیوند با فعالان اجتماعی - فرهنگی گام‌های بلندی در حوزه زنان در این دولت برداشته‌شد. زنان اصلاح‌طلب توانستند در مسیر تقویت و ارتقای مشاركت سیاسی زنان، سهمیه 30 درصدی برای زنان را در انتخابات مجلس و شوراها اجرایی سازند؛ تجربه‌ای كه پایداری آن ارتباطی تنگاتنگ با عملكرد برگزیدگان مردم دارد. این ارتقا در مدیریت اجرایی كشور، در سطح رسمی و قانونی نیز در حال نهادینه شدن هست.
شورای عالی احزاب زنان اصلاح طلب در بیانیه خود آورده است: اكنون در آستانه چهل‌سالگی انقلاب، زنان ایرانی به اهمیت نهادهای مدنی و وجود احزاب سیاسی پی برده اند و به تاثیر پیوند با نهادهای اجتماعی و فعالان مدنی در مسیر اجرایی‌كردن اهداف انقلاب اسلامی به خوبی واقف هستند. آنان بر پیوند جنبش زنان با دانشجویان، كارگران، فعالان محیط زیست، روزنامه‌نگاران و اقوام و مذاهب و نیز جوانان تاكید دارند. زنان ایرانی همراهی و هم‌گرایی همه جنبش‌های اجتماعی و فعالان حوزه های مختلف در مسیر تحقق اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی را ضروری می دانند.
سیام**1751**1535
۰ نفر