۱۶ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۱۶
کد خبر: 83197802
T T
۰ نفر
دستاوردهای انقلاب اسلامی در تامین آب شرب سالم و بهداشتی

قزوین -ایرنا- تامین آب شرب سالم و بهداشتی برای جمعیت شهری و روستایی ازطریق ایجاد هزاران كیلومتر خط انتقال، ساخت مجتمع های آبرسانی و سدها و همچنین تربیت متخصصان سدسازی و امور فنی را باید ازجمله دستاوردهای چهل ساله انقلاب اسلامی در حوزه آب شرب دانست كه درگفت وگو با كارشناسان این حوزه بر آن تاكید شد.

به گزارش ایرنا، مردم بعضی شهرها و بسیاری از روستاهای كشور و استان قزوین تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی محروم بودند و در كنار این موضوع نهاد و متولی خاص و مشخصی نیز برای تامین این نعمت خدادادی وجود نداشت.
به بركت پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی و با تاسیس و راه اندازی شركت های آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری و روستایی تحول شگرفی در حوزه صنعت آب شرب پدید آمد به طوری كه به عنوان مقال در حال حاضر 100 درصد جمعیت شهری و 91 درصد جمعیت روستایی استان قزوین از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار هستند.
احداث 2 سد نهب و بالاخانلو برای تامین مصارف آب شرب و كشاورزی در كنار اجرای انتقال آب شرب از سد طالقان به 14 شهر و حدود 200 روستا كه عملیات آن از سال گذشته آغاز شده است را نیز باید از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه آب در استان قزوین نام برد.
اجرای شبكه فاضلاب شهری، احداث مجتمع های آبرسانی روستایی و تربیت نیروهای انسانی متخصص در زمینه سد سازی و دیگر امور فنی آب را نیز باید به جمع این دستاوردها افزود.
به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی در میزگرد ایرنا قزوین با حضور مدیران بخش آب به دستاورهای انقلاب اسلامی در این بخش در استان قزوین پرداخته شد.

** افزایش سه برابری منابع آب شرب برای روستایان و رشد 10 برابری شبكه انتقال آب روستایی
مدیر عامل شركت آب و فاضلاب روستایی قزوین در این میزگرد گفت: در حال حاضر از بین 602 روستای با جمعیت بالای 20 خانوار استان، 505 روستا معادل 116 هزار مشترك روستایی از خدمات این شركت بهره مند هستند.
محمد علیزاده با بیان اینكه اخیرا برای اجرای طرح شبكه فاضلاب 15 روستا برنامه ریزی و مطالعات لازم انجام شده است؛ اظهار داشت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ كدام از روستاهای قزوین دارای شبكه فاضلاب نبودند و این درحالی است كه اكنون سه روستای استان دارای شبكه جمع آوری فاضلاب بوده و سه روستای دیگر نیز با حمایت بانك توسعه اسلامی تا آینده ای نزدیك از نعمت شبكه فاضلاب بهره مند خواهند شد.
وی به نبود مجتمع های آبرسانی در روستاهای قزوین قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره كرد و گفت: پس از انقلاب تا سال 76 كه شركت آب و فاضلاب روستایی تاسیس شد، طرح مجتمع های آبرسانی عموما به صورت روستاهای واحد و توسط جهاد سازندگی انجام می شد و اكنون نیز مطالعات لازم برای اجرای 43 مجتمع آبرسانی كه 371 روستا را تحت پوشش قرار می دهد، انجام شده است.
این مسئول در ادامه با اشاره به ساخت 17 مجتمع آبرسانی در روستاهای استان پس از انقلاب اسلامی، گفت: تكمیل 26 مجتمع آبرسانی دیگر نیز در دستور كار قرار دارد.
وی ادامه داد: علاوه بر احداث مجتمع های آبرسانی، طرح انتقال آب از سد طالقان برای 194 روستا نیز درحال اجرا و پیگیری است تا به جز شهرستان آوج كه از سد بالاخانلو تغذیه می كند، همه روستاهای استان از این منابع عظیم خدادادی برخوردار شوند.
علیزاده با بیان اینكه كیفیت آب شرب روستاهای قزوین به طور میانگین از نظر مطلوبیت و كلرزنی بیش از 98 درصد است،اظهار داشت: قبل از انقلاب اسلامی برای بهداشت و افزایش كیفیت آب شرب در هیچ یك از روستاها اقدامات آزمایشگاهی انجام نمی شد اما اكنون 6 باب آزمایشگاه شبانه روزی تلاش می كنند تا آب شرب سالم و با كیفیت به روستاییان تحویل داده شود.
وی در ادامه سخنان خود به وجود 130 حلقه چاه در سال 58 اشاره كرد و گفت: اكنون تعداد منابع آبی ما به 631 حلقه چاه شامل چشمه و قنات افزایش یافته است و 90 درصد جمعیت روستایی استان قزوین تحت پوشش آب شرب قرار دارند كه به نسبت میانگین و متوسط كشوری ( 80 درصد) از جایگاه خوبی برخورداریم.
علیزاده با بیان اینكه قزوین دارای چهارهزار كیلومتر شبكه انتقال آب شرب در روستاهاست، تشریح كرد: در ابتدای انقلاب اسلامی طول خط انتقال آب شرب در روستاهای استان 350 كیلومتر بود كه این رقم اكنون به هزار و 659 كیلومتر افزایش یافته و در كنار آن شبكه توزیع اشعابات روستایی به 2 هزار و 449 كیلومتر رسیده است.
وی به اجرای مخازن زمینی و هوایی به منظور تنظیم فشار آب شرب شبكه روستایی اشاره كرد و گفت: تا قبل از انقلاب اسلامی حجم مخازن ما هشت هزار و 300 متر مكعب بود كه این رقم اكنون به 66 هزار و 562 متر مكعب رسیده است.
به گفته این مسئول با توجه به سرشماری های انجام شده در سال 95، اكنون طرح آبرسانی به 72 روستای استان كه جمعیت پایین تر از 20 خانوار دارند، در دستور كار قرار گرفته است تا با نصب كنتور و انشعابات به مطالبات روستاییان در بخش آب شرب پاسخ داده شود.
علیزاده همچنین گفت: در دوران قبل از انقلاب اسلامی شیرهای برداشت آب در روستاها محلی بود و مردم برای دریافت آب به صف می ایستادند، اما اكنون هر منزل روستایی دارای چندین شیر آب شرب است.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی قزوین یادآور شد: در حال حاضر مطالبات اصلی روستاییان برای تامین آب شرب با كیفیت مربوط به بعضی روستاهای بویین زهرا و آبیك است كه البته تمهیدات لازم از طریق احداث سد لحاظ شده و در مورد مشكلاتی دیگری نظیر اشعابات غیرمجاز در روستاها موارد لازم از طریق متخصصان داخلی در حال پیگیری و مرتفع شدن است.

** بهره مندی 100 درصد جمعیت شهری استان قزوین از آب شرب بهداشتی
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب شهری استان قزوین نیز در این میزگرد گفت: قبل از انقلاب اسلامی متولی مشخصی برای تامین آب شرب شهری وجود نداشت و شهرداری ها و مسئولان محلی در این خصوص اقدام می كردند اما پس از انقلاب تشكیلات مشخصی به این موضوع اختصاص یافت كه آنرا باید از دستاوردهای قابل توجه انقلاب اسلامی یاد كرد.
داراب بیرنوندی به افزایش مشتركان آب شرب شهری اشاره نمود و تصریح كرد: قبل از انقلاب اسلامی 60 درصد جمعیت شهری ما معادل 20 هزار مشترك تحت پوشش آب شرب شهری بودند كه اكنون این رقم به 300 هزار رسیده (15 برابر افزایش مشتركان) و 100 درصد جمعیت شهری استان نیز از نعمت آب شرب بهداشتی برخوردارند.
وی با بیان اینكه در حوزه جمع آوری فاضلاب نیز تا قبل از انقلاب اسلامی هیچ سیاستی در خصوص بازچرخانی آب وجود نداشت،ادامه داد: اكنون 63 درصد جمعیت شهری ما به شبكه فاضلاب شهری متصل هستند و همواره اقدامات لازم برای بازچرخانی آب و استفاده مجدد آن دبا ضوابط تعیین شده در حال پیگیری است.
بیرنوندی در ادامه سخنان خود به كیفیت و بهداشت آب شرب شهری پرداخت و گفت: تا قبل از انقلاب هیچ مسئول و متولی برای بهداشت آب وجود نداشت اما اكنون به بركت انقلاب اسلامی به صورت 24 ساعته كیفیت آب تحت نظارت و پایش كارشناسان قرار دارد و 99 و نیم درصد آب شرب ما از نظر بهداشتی ( میكروبی و كلرسنجی) مورد تایید است.
این مسئول در ادامه به رشد 6 برابری خط انتقال آب شرب شهری اشاره كرد و اظهار داشت: ما 2 هزار و 191 كیلومتر شبكه انتقال آب شرب شهری داریم كه این رقم در اوایل انقلاب 370 كیلومتر بود.
به گفته بیرنوندی مخازن ذخیره آب در استان قزوین امروز به 272 هزار متر مكعب رسیده است و با دارا بودن 26 ایستگاه پمپاژ 978 هزار نفر از جمعیت شهری ( 26 شهر) تحت پوشش شبكه آب شرب قرار دارند.

** مطالبات مردم در حوزه آب شرب از كمیت به كیفیت تغییر یافته است
وی با بیان اینكه به بركت انقلاب شكوهمند اسلامی مردم دغدغه انتقال و بهره مندی از آب شرب شهری را ندارند و اكنون مطالبات و انتظارات مردم از كمیت به كیفیت تغییر كرده است، خاطرنشان كرد: برای حل مشكلات آبرسانی در فصل تابستان برنامه های كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را در دستور كار قرار داده ایم كه امیدواریم با تامین اعتبارات لازم بتوانیم طرح بلند مدت یا همان انتقال آب از سد طالقان را تا 2 سال آینده به اتمام برسانیم.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب شهری قزوین با تاكید به سازگاری با كم آبی بدلیل شرایط اقلیمی كشور، یادآور شد: بازچرخانی آب و مصرف بهینه آب از موضوعاتی است كه در این رابطه مورد توجه قرار دارد و برای آن برنامه ریزی شده است.

** احداث سد نهب و بالاخانلو برای تامین منابع آب شهری و روستایی
مدیرعامل شركت آب منطقه ای قزوین نیز در این میزگرد گفت: همكاران ما در شركت آب و فاضلاب شهری و روستایی با وجود همه تنش های كم آبی تلاش می كنند تا آب شرب باكیفیت و مطلوب در اختیار مردم قرار دهند و امروز بنده قطع به یقین اعلام می كنم كه آب ما هیچ مشكلی از نظر بهداشتی ندارد.
حمید پویا با بیان اینكه قبل از انقلاب اسلامی شركت آب منطقه ای تحت عنوان شركت طرح آبیاری فعالیت می كرد، ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی تامین آب برای مصارف شهری، صنعتی و كشاورزی بر عهده تشكیلاتی بنام شركت آب منطقه ای گذاشته شد.
وی با بیان اینكه شركت آب منطقه ای برای 38 هزار هكتار بهبود منابع آبی اراضی كشاورزی اقدامات بسیاری انجام داده است، اظهار داشت: تا قبل از انقلاب اسلامی هیچی سدی در استان قزوین وجود نداشت، اما اكنون به همت مهندسان ایرانی سد نهب با 91 درصد پیشرفت فیزیكی در استان ایجاد شده تا برای 120 میلیون متر مكعب تامین آبی شرب و كشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
پویا با تاكید بر اینكه اولویت ما تامین آب از طریق منابع سطحی به كمك تصفیه خانه است،افزود: در حال حاضر سد بالاخانلو با حجم 138 میلیون متر مكعب ( 61 درصد پیشرفت فیزیكی) برای تامین آب شرب پنج شهر و 36 روستا احداث می شود تا كیفیت آب شرب این مناطق افزایش یابد.
وی در ادامه سخنان خود به انتقال آب از سد طالقان پرداخت و اظهار داشت: سد طالقان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال 85 با ظرفیت 420 میلیون متر مكعب احداث وشد كه دو سوم حجم این سد به میزان حدود 300 میلیون متر مكعب متعلق به قزوین است تا 278 میلیون متر مكعب آن برای بخش كشاورزی و سایر نیز برای 14 شهر و 194 روستا مورد استفاده قرار گیرد.
پویا ادامه داد: سرمایه گذاری تصفیه خانه برای انتقال آب طالقان به روش BOT (روش ساخت - بهره برداری - واگذاری) انجام شده و طی نشست هایی كه با پیمانكار گذاشته ایم، قرار شد تا روند تكمیل این طرح با سرعت بیشتری دنبال شود.
به گفته وی طول كانال های انتقال آب استان قزوین از سفره های زیرزمینی كه بیشتر آنها پس از انقلاب اسلامی احداث شده اند 1200 كیلومتر است كه 275 كیلومتر آن چندی پیش مورد بازسازی قرار گرفت.
این مسئول با بیان اینكه استان قزوین طی پیش بینی های انجام شده باید تا سال 1425 به 154 میلیون متر مكعب آب دسترسی پیدا كند، گفت: در حال حاضر 110 میلیون متر مكعب آب برای شركت های آب و فاضلاب شهری و روستایی فراهم شده كه از این میان 75 میلیون متر مكعب برای آب شرب شهری و 35 میلیون متر مكعب برای بخش روستایی است.
پویا به اهمیت سفره های آب زیرزمینی اشاره كرد و افزود: از سال 93 كه طرح تعادل بخشی سفره های زیرزمینی با همكاری دستگاه قضایی انجام شده، 2هزار و 200 حلقه چاه غیرمجاز را مسدود كردیم و باعث شد تا 386 میلیون متر مكعب آب برای استان صرفه جویی شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان قزوین به كارگروه سازگاری با كم آبی اشاره كرد و یاداور شد: در این كارگره ها تصمیم بر این شد تا هر دستگاه به نسبت وظایف تعیین شده در مصوبات هیات وزیران، بحث استفاده از منابع آبی را در دستور كار قرار دهند.

** تربیت نیروهای متخصص سد و تاسیس شركت های صنعت آب از دستاوردهای انقلاب اسلامی
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین نیز در این میزگرد گفت: عملكرد دستگاه های اجرایی با بیان آمار و ارقام در حوزه آب شرب نمی تواند بیانگر همه خدمات انجام شده در این حوزه باشد و حتی شبهاتی نیز اكنون در فضای مجازی مطرح است كه این رشد و پیشرفت طبیعی است و اگر رژیم طاغوت باقی می ماند بازهم از چنین رشدی برخوردار بودیم كه این موضوع صحیح نیست.
علی فرخ زاد گفت: واقعیت این است كه قبل از انقلاب كارشناس و متخصصی طراحی و ساخت سد در كشور نداشتیم و عمدتا از نیروهای خارج از كشور در این امور استفاده می شد، اما اكنون در سایه انقلاب اسلامی ما از نیروهای متخصص سد برخورداریم و حتی جز كشورهایی هستیم كه در این زمینه به صدور خدمات مهندسی اقدام می كنیم.
وی با بیان اینكه رشد تربیت نیروی انسانی متخصص بعد از انقلاب اسلامی بی نظیر بوده است، اظهار داشت: ساخت سدهایی با هسته رسی و بتنی در كشور كاملا نشانگر وجود نیروهای متخصص انسانی در طول انقلاب اسلامی است كه یك دستاورد بزرگ محسوب می شود.
فرخ زاد با بیان اینكه شهر قزوین قبل از انقلاب اسلامی دارای یك مخزن ذخیره آبی در خیابان سعدی با حجم 2 هزار متر مكعب بود، ادامه داد: قبل از انقلاب شهرستان های استان قزوین فاقد چنین امكاناتی بودند اما با پیروزی انقلاب اسلامی مخزن هایی متعددی با توان داخلی تولید شد و امروز رشد و پیشرفت قابل توجهی در این زمینه حاصل شده است.
این مسئول به تاسیس شركت های حوزه صنعت آب اشاره كرد و گفت: طبق قوانین موجود جمهوری اسلامی در وزارت نیرو تامین آب بر عهده شركت آب منطقه ای و بهره برداری و توزیع آن برای مصارف برعهده شركت آب و فاضلاب شهری و روستایی است كه به عقیده بنده یكی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه آب شرب، تشكیل همین شركت ها بوده است.
فرخ زاد تاكید كرد: با گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی و افزایش فرهنگ عمومی، دغدغه مردم برای تامین آب شرب تغییر كرده و مطالبات مردم به كیفیت و جبران افت فشار تبدیل شده است.
به گفته وی قبل از انقلاب اسلامی هیچ كدام از روستاهای ما دارای آب شرب با كیفیت و بهداشتی نبودند اما اكنون نه تنها 91 درصد روستاهای بالای 25 خانوار از نعمت آب شرب با كیفیت و بهداشتی برخوردارند، بلكه ملاحظات لازم برای جمع آوری فاضلاب آنها نیز در دستور كار قرار دارد.
فرخ زاد با تاكید بر اینكه یكی از تهدیدات جدی ما از بین رفتن سفره های آب زیرزمینی است، عنوان داشت: متاسفانه استفاده بی رویه و نبود الگوی مصرف باعث شده تا با پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی، شكاف ها و فرونشست هایی در دشت الله آباد ایجاد شود و حتی زیرساخت های برق و جاده مورد تهدید قرار گیرد به همین دلیل با هماهنگی كه با متولیان صنعت آب شرب در استان انجام شده تصمیم گرفتیم كه تا پایان برنامه هفتم كاهش سطح آب های زیرمینی را به صفر برسانیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین در پایان یادآور شد: اصلاح فرهنگ مصرف آب در بین مردم باید مورد توجه قرار گیرد تا مشكلات موجود در زمینه تامین آب شرب و كشاورزی كاهش یابد.
9925*3013
۰ نفر