دكتر محمدتقی جغتایی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در رابطه با دستاوردهای علمی انقلاب اسلامی حوزه توانبخشی را یكی از بسترهای پیشرفت علمی ذكر كرد و افزود: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، به طور كلی حدود 200 دانشجو در حوزه توانبخشی در 3 دانشكده داشتیم.
وی بیان كرد: بعد از پیروزی انقلاب، حوزه توانبخشی در تامین و تربیت نیروی انسانی گسترش پیدا كرده است و هم اكنون در تعداد زیادی از دانشگاه های علوم پزشكی، دانشكده های توانبخشی از جمله در دانشگاه علوم پزشكی ایران، دانشگاه تهران، شهید بهشتی، اراك، تهران، بوشهر، شیراز، اهواز، همدان و اصفهان رشته های توانبخشی تاسیس شده است و بیش از 15 هزار فارغ التحصیل در رشته های فیزیوتراپی، كاردرمانی، گفتاردرمانی ، شنوایی شناختی، اپتومترری، آرتوزپروتز فارغ التحصیل شده اند كه در سراسر كشور از طریق بخش های دولتی و یا خصوصی فعالیت های خدمات توانبخشی به بیماران و مراجعان ارایه می دهند.
*** تامین كادر علمی آموزشی مورد نیاز كشور در توانبخشی
به گفته جغتایی، از یك سو، فارغ التحصیلان ایرانی در كشورهای پیشرفته مورد توجه هستند و به كارگرفته می شوند؛ از طرف دیگر برخی فناوری های توانبخشی كه توسط محققان ایرانی به خصوص در حوزه فنی و ارتوپدی مثل ارتوز پروتز تولید شده و از استاندارد جهانی برخوردار هستند، مورد اقبال كشورهای همجوار از جمله جمهوری آذربایجان، عراق، منطقه كردستان عراق و كشورهای حاشیه خلیج فارس قرار گرفته است.
رییس انجمن علوم اعصاب ادامه داد: در این سال ها دسترسی مردم به خدمات توانبخشی به واسطه ایجاد مراكزی كه توسط بخش خصوصی و بخش های دولتی مانند سازمان بهزیستی، هلال احمر، و وزارت بهداشت ایجاد شده ، گسترش یافته است به نحوی كه كلینیك ها و واحدهای ارایه خدمات توانبخشی حتی در شهرهای كوچك نیز فعال شده اند.
*** ارایه 9 هزار پروانه فعالیت برای كادر توانبخشی
وی یادآور شد: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تعداد كمی مراكز توانبخشی وجود داشت و بیشتر در شهرهای بزرگ مثل تهران، مشهد و تبریز مستقر بودند؛ اما هم اكنون براساس آماری كه سازمان نظام پزشكی در این زمینه ارایه كرده است، ایران در منطقه غرب آسیا در زمینه توانبخشی به لحاظ نیروی تخصصی و نیز ارایه خدمات بهترین شرایط را دارد و حدود 9 هزار پروانه برای كادرهای توانبخشی توسط نظام پزشكی ارایه شده است.
جغتایی ادامه داد: در شرق منطقه مدیترانه نیز ایران در حوزه توانبخشی به لحاظ نیروی انسانی سرآمد است و سازمان بهداشت جهانی كشورمان را به لحاظ نیروی انسانی متخصص، دسترسی به خدمات توانبخشی انسانی و گسترش نیروی انسانی، برترین كشور در شرق مدیترانه دانسته است.
*** برنامه ملی توانبخشی نیاز كشور است
جغتایی در خصوص بایسته های حوزه توانبخشی نیز گفت: برای رسیدن به ایده آل های توانبخشی و با توجه به نیاز روز افزون به خدمات توانبخشی، قدم های جدی باید برداشته شود الان در شرایطی هستیم كه باید یك برنامه ملی توانبخشی داشته باشیم.
وی توضیح داد: پیش نویس این برنامه ملی آماده شده است كه بعد از بررسی با دستگاه های دیگر مانند هلال احمر و سازمان بهزیستی جهت تصویب به شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ارایه خواهد شد.
جغتایی یادآور شد: اجرای برنامه ملی توانبخشی یكی از برنامه های مورد نظر وزارت بهداشت است و هماهنگی بین ارگان های مختلف ایجاد می كند؛ زیرا توانبخشی ابعاد اجتماعی، پزشكی و حرفه ای دارد و این برنامه بین قلمروهای مختلف توانبخشی و بین دستگاه هایی كه این ابعاد از توانبخشی را در بردارند مثل دستگاه های هلال احمر، آموزش و پرورش استثنایی و وزارت بهداشت، هماهنگی ایجاد می كند.
«برنامه ملی توانبخشی حجم گروه ها و نحوه ارایه خدمات بین قلمروها را تعیین می كند، از طرف دیگر در این برنامه نیاز به خدمات توانبخشی بستری و روزانه تعیین می شود و با توجه به آمایش سرزمین نحوه گسترش مراكز توانبخشی طراحی می شود، این برنامه همچنین نقش بخش خصوصی و دولتی را در این قلمرو تعیین می كند و سیاست دولت این است كه نقش بخش خصوصی گسترش پیدا كند».
وی افزود: خدمات توانبخشی به خدماتی اطلاق می شود كه فرد در پی بروز یك بیماری و یا یك مشكل در سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دریافت می كند و هدف از آن بازگرداندن سطح توانایی فرد با استفاده از تكنیك ها و ابزارهای مختلف است.
«در گذشته توانبخشی اینطور بود كه ابتدا باید در بیمار یك علامت ایجاد شود، سپس خدمات ارایه و بازتوانی صورت گیرد، اما امروز از سوی سازمان بهداشت جهانی مفهوم نوتوانی برای آن بیان شده است، این مفهوم بیان می دارد كه خدمات توانبخشی خیلی زودتر باید انجام شود و نباید عارضه ای در فرد كه بیمار شده است، ایجاد شود».
وی افزود: سازمان بهداشت جهانی می گوید كه خدمات توانبخشی باید در مرحله بهداشت و درمان نیز وارد شود ، اگر فردی سكته كرد، بلافاصله در كنار خدمات درمانی، خدمات توانبخشی ارایه شود و حتی الامكان از بروز و ایجاد نقص در فرد جلوگیری شود.
*** تدوین برنامه عملیاتی ملی دمانس (اختلال حافظه)
جغتایی با اشاره به نظر سازمان بهداشت جهانی مبنی بر این كه خدمات توانبخشی باید در مرحله بهداشت و درمان نیز وارد شود، گفت: در این خصوص خوشبختانه فعالیت های خوبی در كشور در حال پیگیری و اجرا است، در حال حاضر با تست هایی كه وزارت بهداشت و درمان طراحی كرده است، همزمان كه كودكان به سرویس ها و پایگاه های درمانی برای واكسیناسیون مراجعه می كنند، غربالگری برای اختلال تكاملی هم انجام می شود و اگر مشكلی داشتند، به مراكز جامع تكامل كودك در دانشگاه پزشكی معرفی می شوند وخدمات دریافت می كنند.
وی بیان كرد: همچنین سازمان بهزیستی در مراكز مهدكودك غربالگری كودكان اوتیستیك را آغاز كرده و برنامه ای تحت عنوان برنامه غربالگری ملی اوتیسم دیده شده كه به صورت پایلوت در چند روز آینده در اصفهان آغازخواهد شد.
وی افزود: از دیگر برنامه هایی كه در حال تدوین و توسط وزارت بهداشت دنبال می شود، تدوین برنامه عملیاتی ملی دمانس یا اختلال حافظه است، این برنامه در نظر دارد در مراحل اولیه افرادی را كه اختلال حافظه دارند، شناسایی و مداخله انجام شود تا منجر به آلزایمر نشود، این برنامه برای افراد میانسال و جمعیت 55 سال به بالاست و با توجه به سیاست های جدید سازمان بهداشت جهانی در كشور دنبال می شود.
علمی ** 9340*2017
بررگی از دستاوردهای انقلاب
سرآمدی حوزه توانبخشی ایران در عرصه بین المللی
۱۶ بهمن ۱۳۹۷، ۱۲:۳۸
کد خبر:
83198247
تهران- ایرنا- مشاور عالی ستاد علوم و فناوری های شناختی و مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی در خصوص پیشرفت های علمی كشور گفت: ایران در شرق منطقه مدیترانه در حوزه توانبخشی به لحاظ نیروی انسانی متخصص سرآمد است.