به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی، تمام معادلات منطقه ای و بین المللی قدرت های جهانی را به هم ریخت و ادبیات و گفتمان نوینی را بر محوریت مقاومت و استكبارستیزی احیا كرد تا ضمن حیات دوباره اسلام در جهان، یاری بخش مردم مظلوم در رویارویی با حكومت های مستبد باشد.
پیروزی انقلاب اسلامی ایران در عصری كه تنها، نگرش های مادی گرایی بر روابط بین المللی حاكم بود، خون تازه ای را بر پیكره امت اسلامی تزریق كرد و با طرح ارزش ها و آرمان های متعالی بشری، ادبیات سیاسی جهان را متحول ساخت و نظریه های مطرح لیبرالیستی و ماركسیستی را به چالش كشید.
چالشی كه با تهدید حوزه های نفوذ قدرت های شرق و غرب سبب شد تا آنها فارغ از اختلافات سیاسی خود برای محدود و كنترل كردن نظام جمهوری اسلامی، تمام تلاش خویش را به كار گیرند و به این منظور با هم متحد شوند. تحمیل جنگ هشت ساله با حمایت های مادی و اطلاعاتی از رژیم بعث و تحریم های اقتصادی فلج كننده را می توان در این ارتباط ارزیابی كرد. مروری بر كارنامه نظام جمهوری اسلامی در 40 سال گذشته، بیانگر تاثیرگذاری این نهضت بر جنبش های آزادی خواهانه و گسترش استكبارستیزی در خاورمیانه و جهان است.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در این ارتباط با «محمدصادق نصرت پناه» عضو هیات علمی و معاون آموزشی دانشكده معارف و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق به گفت وگو پرداخت.
**حضور و نقش مردم؛ رمز پیروزی انقلاب اسلامی
تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در 1357 ما شاهد مبارزاتی پراكنده به وسیله گروههای فلسطینی و لبنانی علیه رژیم اشغالگر قدس بودیم اما هیچ گاه این جنبش ها برپایه خواست و اراده مردم استوار نبوده است و گروه هایی مانند سازمان های آزادی بخش فلسطین و برخی گروه های پراكنده در جنوب لبنان علیه اشغالگری رژیم اسرائیل مبارزه می كردند و هیچ كدام از این فعالیت ها سازمان یافته نبود اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نهضت انتفاضه در 3 مرحله در فلسطین اشغالی شكل می گیرد كه تمام آنها متاثر از نحوه ساماندهی انقلاب اسلامی بود و بدین گونه مبارزات چریكی را به طرف قیام مردمی سوق داد.
**تاثیر انقلاب ایران بر جنبش های آزادی خواهانه
در جنوب لبنان با پیروزی انقلاب اسلامی، حزب الله لبنان تشكیل می شود كه با الگوبرداری از بسیج مردمی جمهوری اسلامی در مبارزه هشت ساله با رژیم بعث صورت گرفت. شكل گیری جنبش انصارالله به وسیله پدر عبدالملك حوثی در دهه 90 نیز متاثر از پیروزی انقلاب اسلامی بود كه نهضت مردمی را در یمن شكل داد و سال ها است كه علیه دیكتاتور پیشین علی عبدالله صالح مبارزه كرد و هم اكنون نیز اثرگذاری خود را در جنگ با متجاوزان دارد.
همچنین با پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی در كشورهایی چون افغانستان جریان مبارزاتی علیه اشغالگری شوروی شكل جدی تری می یابد. در تمام كشورها این تحول را می توان ردیابی كرد. آوردن مردم در صحنه و اعطای نقش به آنها، مهم ترین اقدام و دستاورد انقلاب اسلامی ایران بود، موضوعی كه در كشورهای منطقه و جهان نیز اثر داشت. برپایه خاطره ای از مقام معظم رهبری در ارتباط با دیدار ایشان با نلسون ماندلا رهبر آزادی بخش آفریقای جنوبی، حكایت از آن دارد كه نلسون ماندلا با شنیدن شیوه مبارزاتی انقلاب ایران از آن، استقبال می كند و چند وقت بعد با همین شیوه مبارزاتی و آوردن مردم به صحنه اتفاقات مهمی در آفریقای جنوبی رقم می خورد. استفاده از قدرت مردم به عنوان یكی از ابتكارهای امام خمینی(ره) به شمار می رود كه به وسیله بسیاری از نهضت های انقلابی در منطقه و فرامنطقه مورد بهره برداری قرار گرفت.
** صحیفه امام خمینی(ره) منظومه ای غنی از اندیشه های متعالی امام(ره)
صحیفه امام خمینی(ره) منظومه غنی و در حقیقت مرامنامه حكومتی ایشان به شمار میرود كه در حد شایسته از آن بهره برده نمی شود و خواندن آن را به تمام دانشجویان و قشر جوان توصیه میشود. امام(ره) از همان ابتدای آغاز نهضت انقلاب اسلامی از 1342 تا پایان عمرشان بر المان ها و مولفه هایی تاكید میكنند كه شاخص مسلمانی هستند به طور مثال ایشان شعار اسلام ناب را به جای «شیعه ناب» مطرح میكنند و امام خمینی(ره) در یك نوآوری جدید مرزهای سنتی دارالاسلام را در برابر دارالكفر توسعه میدهند و معتقد بودند كه انقلاب اسلامی ایران متعلق به تمام مستضعفان جهان است و به شكل عملی استعاره دارالاستضعاف را به كار می بردند.
بر این مبنا اگر در هر جای جهان ملتی مستضعف وجود داشته باشد كه برای عدالت قیام كند به طور قطع در ذیل دایره حكومت اسلامی مد نظر امام خمینی(ره) قرار می گیرد، بنابراین شعارهای انقلاب اسلامی، فضاسازی و ادبیات امام خمینی(ره) شور و امیدی را در دل تمام مستضعفان جهان زنده میكند. نوع مبارزات، گفتمان و نحوه ساماندهی جمعیت در انقلاب های بیداری اسلامی كه از 1388 به بعد در منطقه رخ داد از انقلاب 1357 ایران متاثر است.
** انقلاب اسلامی؛ غنای نظری جنبش های رهایی بخش
امام خمینی(ره) شعارهایی را فرای باورهای شیعه مطرح كردند، شعار و بازخوانی كه امام(ره) از اسلام داشتند هیچ كدام در قالب المان های شیعه محدود نمی شد و همین دلیل هر فردی كه احساس تعلق نسبت به مسلمان یا مستضعف بودن داشت از این گفتمان استقبال میكرد. جریان مقاومت یك جریان اسلامی به شمار می رود كه پیش از انقلاب اسلامی ایران هم متاثر از آموزه های اسلامی در سرتاسر منطقه و جهان اسلام وجود داشت اما انقلاب اسلامی ایران ضمن تقویت باورهای دینی، یك غنای نظری را به این جریان بخشید و به عنوان جریانی كه با استفاده از علقه ها و نظریات اسلامی پیروز شده بود، خودباوری را به جریانهای مقاومت تزریق كرد.
پیش از انقلاب، رژیم صهیونیست نیمی از لبنان را در اشغال داشت و هیچ جریان یكپارچهای در لبنان برای پایان این اشغالگری وجود نداشت و امام موسی صدر چند سالی بود كه به احیای شیعیان پرداخته بود. انقلاب اسلامی خودباوری را به این جریان ها تزریق كرد. در ارتباط با ایدئولوژی اخوان المسلمین باید گفت كه این سازمان از زمانی كه به وسیله حسن البنا تشكیل شد، هیچگاه ادعای حركت انقلابی نداشت اما با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تشكیلات حماس كه شاخه ای از آن به شمار می رفت با الگوگیری از انقلاب اسلامی به رهبری انتفاضه می پردازد و حكومت تشكیل میدهد و این عمل یك دگردیسی در اندیشه اخوان المسلمین به شمار می رود. این رخدادها، پیامدهای بسیار جدی، پیروزی انقلاب اسلامی در كشورهای منطقه و جهان به شمار می روند.
**امام خمینی(ره) و عینیت بخشی به شعار استكبارستیزی
مقابل استكبارستیزی باید استضعاف پذیری را قرار داد، امام(ره) معتقد هستند كه شعار استكبارستیزی تا جایی باقی خواهد ماند كه مستضعفی در جهان وجود نداشته باشد. واژه استكبار ستیزی با تمام مصادیق استكبار مبارزه میكند و زمانی كه امام(ره) به عنوان یك عالم شعار استكبارستیزی را در جریان پیروزی ضد انقلاب اسلامی مطرح می كنند، متوجه هستند كه این شعار یك دامنه بسیار وسیعی دارد.
از لوازم و ابزار استكبارستیزی می توان به استقلالی كه ملت ها باید كسب كنند و همچنین روحیه خودباوری آنها اشاره كرد و این كه امت مسلمان بداند اگر اقدامی میخواهند، انجام دهند، ایدئولوژی و بنیان های نظری دین اسلام در این باره كفایت می كند و با آن قادر خواهند بودند تا روی پای خود بایستند و قیام كنند و این خودباوری را امام خمینی(ره) به مردم بخشیدند و نشان دادند كه با بنیان های نظری دین اسلام می توان تمام موانع را از پیش رو برداشت.
پژوهشم**2059**9131
كارشناس مسایل سیاسی در گفت وگو با ایرنا:
امام خمینی(ره) بازخوانی نوینی از اسلام ارایه كردند
۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۳۶
کد خبر:
83199416
تهران- ایرنا- محمدصادق نصرت پناه عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) می گوید: امام خمینی(ره) شعارهایی را فراتر از باورهای شیعه مطرح و بازخوانی نوینی را از اسلام ارایه كردند و بدین ترتیب سبب شدند تا انقلاب اسلامی ایران به عنوان یك الگوی موفق با تقویت باورهای دینی به جریان های اسلامی، خودباوری و مقاومت را تزریق كند.