۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۶:۰۵
کد خبر: 83200350
T T
۰ نفر

خواست طالبان در نشست مسكو روشن تر شد

۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۶:۰۵
کد خبر: 83200350
خواست طالبان در نشست مسكو روشن تر شد

كابل - ايرنا - شخصيت هاي سياسي افغانستان و نمايندگان گروه طالبان نشست دو روزه اي در مسكو پشت سر مي گذارند كه در پايان روز نخست آن مجموعه خواسته هاي طالبان روشن تر شد و البته رئيس جمهوري افغانستان موضع گيري نهايي خود را به پايان اين نشست موكول كرد.

به گزارش ايرنا، از داخل نشست مسكو كه از ديروز سه شنبه با حضور هياتي شامل شماري از شخصيت هاي سياسي و اعضاي احزاب سياسي افغانستان با رياست «حامد كرزي» و نمايندگان طالبان آغاز شد و امروز نيز ادامه دارد، در خواست هايي شنيده مي شود كه تعديل قانون اساسي يكي از آنهاست.
نشست مسكو كه به گفته مقامات روسيه به ابتكار اتباع افغان ساكن در آن كشور برنامه ريزي و اجرا شده است ، مورد استقبال طالبان و فعالان سياسي افغانستان قرار گرفت اما مقامات دولتي آن را بيهوده مي دانند.
مهمترين خواسته هاي طالبان در اين نشست ، خارج شدن نام رهبرانشان از فهرست تروريستي سازمان ملل ، آزادي زندانيان، ايجاد آدرس مشخص براي گفت و گوي صلح، ضمانت اجرايي توافق صلح از طرف كشورهاي اسلامي و منطقه، ايجاد نظام اسلامي و خارج شدن نظاميان خارجي از افغانستان اعلام شده است .
«شيرمحمد عباس استانكزي» رئيس هيأت طالبان در مسكو كه پس از پايان نشست شش روزه گروهش با آمريكا در دوحه خواستار انحلال ارتش افغانستان شده بود.
اين خواسته او با واكنش هاي تند در داخل افغانستان مواجه شد اما وي از موضع خود گامي به عقب نشست و گفت : خواستار اصلاحات در نهادهاي امنيتي است.
وي افزود كه در باره ساختار ارتش، دولتي كه پس از صلح شكل مي گيرد، بايد تصميم گيري كنند و اصلاحاتي در ارتش كنوني لازم است كه شمار سربازان و چگونگي هزينه هاي ارتش را بايد مشخص كنند.
منابع خبري افغانستان نوشته اند كه استانكزي در اين نشست از آمريكايي ها هم خواسته است، تجهيزات نظامي كه در اين كشور آورده اند را خارج نكنند.
استانكزي در باره حقوق زنان نيز گفت كه شرايط كنوني زنان در افغانستان برگرفته شده از غرب است و آنها براي زنان حقوق كامل اسلامي را مي خواهند.
هيأت طالبان در نشست مسكو گفته است كه در پي انحصار قدرت در افغانستان نيستند.
«حامد كرزي» رئيس جمهوري سابق افغانستان در نشست مسكو گفت كه تنها نشست و گفت و گوي بين الافغاني راه حل كنوني معضل افغانستان است و اگر افغان ها خواسته باشند، بدون هيچ مشكل و مداخله خارجي صلح را تأمين خواهند كرد.
«محمد يونس قانوني» از اعضاي حزب جمعيت اسلامي افغانستان و رئيس سابق مجلس نمايندگان از قانون اساسي اين كشور در مقابل خواسته طالبان دفاع كرد و گفت كه قانون اساسي بهترين و اسلامي ترين قانون در منطقه است و طي 18 سال گذشته اجرايي شده است اما اگر نياز به تعديل باشد، مسيرهاي تعديل آن در خود قانون جا داده شده است.
«عطا محمد نور» رئيس اجرايي حزب جمعيت اسلامي نيز بر حفظ دستاوردهاي 18 سال گذشته تأكيد كرد و گفت كه شماري زيادي در داخل كشور با اين نشست مخالف بودند اما اين اولين نشست بين الافغاني است و آن را اميدوار كننده خواند.
«فوزيه كوفي» عضو مجلس نمايندگان افغانستان هم كه در اين نشست حضور داشت به دستاوردهاي 18 سال گذشته بويژه در مورد زنان تأكيد كرد و گفت كه بيش از 20 نماينده زن در حال حاضر در مجلس حضور دارند و آنها را كساني انتخاب كرده اند كه مانند شما عمامه در سرداشتند.
«محمد محقق» رئيس اجرايي و رهبر حزب وحدت اسلامي مردم افغانستان از طالبان خواست كه اگر دولت در اين گونه نشست ها حضور داشت يا نه ، آنها بايد در باره آتش بس به توافق برسند و در اين باره كار كنند.
رهبران سياسي افغانستان و نمايندگان طالبان نماز ظهر را به امامت يكي از اعضاي طالبان اداء كردند و براي اولين بار پس از جنگ هاي شش ساله طالبان با آنها و 18 سال جنگ پس از حمله آمريكا براي اولين بار گرد يك ميز جمع شدند.
در افغانستان شماري از سياست مداران، مردم و دولت و سفير پاكستان در برابر اين نشست واكنش هاي متفاوتي نشان دادند.
«زاهد نصرالله خان» سفير پاكستان در كابل به نشست مسكو ابراز خوشبيني كرد و گفته است كه اگر شركت كنندگان اين نشست بتوانند موانع را از سر راه صلح بردارند، كار بي پيشينه اي كرده اند و بايد از آنها حمايت شود.
مهمتر از همه مواضع دولت افغانستان است كه پيش از اين «صبغت الله احمدي» سخنگوي وزارت امور خارجه افغانستان نشست مسكو را بي اثر خوانده و با آن مخالفت كرده بود.
«محمد اشرف غني» رئيس جمهوري افغانستان هم شب گذشته در گفت و گوي تلويزيوني در كابل موضع گيري خود را موكول به بعد از نشست و نتيجه آن كرد و گفت: اگر آنها بتوانند از منافع مردم افغانستان دفاع و كاري انجام دهند از آن استقبال مي كنند.
اما در عين حال تأكيد كرد كه طرف اصلي دولت افغانستان است و هيأت شركت كننده در مسكو صلاحيت اجرايي ندارند و آنها هم نبايد كاري انجام دهند كه ضعف دولت را در پي داشته باشد.
«سيد جمال فكوري بهشتي» نماينده استان باميان در مجلس افغانستان هم گفت كه اگر اين نشست بتواند راه را براي گفت وگوي بين الافغاني و صلح بگشايد بايد از آن حمايت صورت گيرد.
«عبدالقادر زازي» از اعضاي هيأت مديره مجلس هم گفت كه اگر نشست مسكو بتواند براي صلح مفيد واقع شود از آن استقبال مي كند و در غير آن چنين نشست هاي بحران آفرين خواهد شد.
آنچه با گذشت يك روز از نشست مسكو، در داخل افغانستان خود را نشان مي دهد، نسبت به روزهاي اول مواضح مردم و سياستمداران تغيير كرده و همه انتظار نتيجه را مي كشند و مانند روزهاي قبل همه عليه رهبران سياسي موضع مخالف نمي گيرند.
چنانچه رئيس جمهوري افغانستان با سوالات تكراري شبكه طلوع نيوز افغانستان حاضر نشد پيش از پايان نشست موضع گيري خود را در قبال آن اعلام كند و آن را موكول به پايان و نتيجه نشست كرد، شماري زياد از افغان هم انتظار نتيجه را مي كشند.
آساق*291*1104*