به گزارش ايرنا، IOT يا اينترنت اشيا يا اينترنت چيزها يعني وصل كردن چيزها به يكديگر از طريق اينترنت و اجازه دادن به آنها تا با ما و نرمافزارها و با ديگر وسايل ارتباط برقرار كنند.
«مديريت انرژي» را مي توان يكي از پيشرفته ترين بخش هاي فناوري اينترنت اشيا دانست. وسايل اندازه گيري هوشمند، ترموستات هاي هوشمند و روشنايي هوشمند از جمله قديمي ترين كاربردهاي اينترنت اشيا هستند. امروزه با افزايش تقاضا در مصرف انرژي، اين تكنولوژي به كمك نيروي انساني آمده تا نقش موثري در ايجاد شبكه هاي هوشمند براي مديريت انرژي ايفا كند.
صنعت برق در عين اين كه يكي از صنعت هاي پرخرج به حساب مي آيد، اما به نسبت درآمدزايي بالايي دارد. اگر در مديريت مصرف اين انرژي، نظارت درستي صورت نگيرد و حتي مقدار ناچيزي از آن هدر برود، به ميزان زيادي از درآمدزايي اش كاسته مي شود. مي توان با استفاده از كنتورهاي هوشمند و سنسورهاي مختلفي كه براي اين كار توليد شده از تلفات انرژي به طرز باورنكردني جلوگيري كرد.
**يك ارتباط دو طرفه
هدف از ايجاد اين شبكه هاي هوشمند، انتقال دو طرفه توان انرژي و تبادل اطلاعات است. اين شبكه قابليت پايش و پاسخگويي به هر نوع تغييرات در شبكه را دارد. از منابع توليد گرفته تا مصرف كنندگان و تجهيزات. پايشي كه باعث بهره برداري بهينه و اقتصادي از شبكه و در نتيجه كاهش هزينه هاي مصرف كنندگان مي شود.
علاوه بر اين ها، شناسايي و خروج وسايلي كه در شبكه منجر به خطا شده و تشخيص سريع جريان نشتي از ديگر ويژگي هاي بارز توزيع انرژي به صورت هوشمند است.
مصرف كنندگان اين شبكه ها با مديريت هوشمندانه مصرف، مي توانند ميزان انرژي مصرفي شان را تا حد ممكن پايين بياورند. در واقع شبكه هاي هوشمند با بهره گيري از فناوري هاي مخابراتي و ديجيتالي، ارتباط دو نفره اي را بين توليدكننده و مصرف كننده انرژي فراهم مي كنند.
به كارگيري فناوري هاي نوين ارتباطات و اطلاعات و استفاده از زيرساخت هاي ارتباطي در سيستم هاي توزيع، در كليه بخش هاي توليد، انتقال، توزيع و مصرف ضروري است. يكي از اقداماتي كه در راستاي بهره برداري از اينترنت اشيا در مديريت هوشمند انرژي انجام شده، استفاده از كنتورهاي هوشمند است كه با برقراري ارتباط دو طرفه، اطلاعات بار مصرفي را به واحد تامين كننده برق مخابره مي كنند.
**كم خطا و به صرفه
كنتورهاي هوشمند در محاسبه اطلاعاتي كه مورد نياز است، خطاي كمتري دارند و خوانش دقيقي را براي مشتركين و سرويس دهندگان، فراهم مي كنند. ميزان مصرف انرژي توسط مشترك، مي تواند به صورت آني، از راه دور و بدون نياز به كنتورخوان به مركز فرستاده شود. يكي از مشكلاتي كه در گذشته وجود داشت، اين بود كه مشتركان گاهي كنتورهاي خود را دستكاري مي كردند تا ميزان مصرف برق، آب و گاز را جعل كنند، اما با نصب كنتورهاي هوشمند انجام اين قبيل كارها غيرممكن است و به راحتي مي توان هر گونه جعل و تخلف را شناسايي و با آن برخورد كرد.
مدتي قبل وزارت ارتباطات با همكاري وزارت نيرو اقدامات لازم را براي تهيه زيرساخت هاي لازم جهت نصب و استفاده از كنتورهاي هوشمند، انجام داد. در حال حاضر اين پروژه به صورت پايلوت در خراسان رضوي انجام شده و نتايجي كه تا الان به دست آمده، به خوبي تفاوت استفاده از اين كنتور را نشان مي دهد.
در شهر مشهد حدود 30هزار كنتور برق هوشمند نصب شده كه از اين تعداد، 10هزار دستگاه كنتور «ديماندي» است و بقيه كنتور تجاري و مسكوني. با نصب اين كنتورها ديگر نياز نيست مامور كنتورخوان هر ماه براي خواندن كنتور به در خانه يا محل كار مشتركان مراجعه كند. اگر كنتور زماني قطع شود شركت برق به سرعت از اين قطعي مطلع مي شود و براي برطرف كردن عيب آن اقدام مي كند.
**مديريت مصرف برق
كنتورهاي هوشمند اين اجازه را به مشترك مي دهند كه مقدار برق مصرفي مد نظر را مشخص و مديريت كند. در اين صورت اگر مشترك از مرز ميزان مورد نظرش بگذرد، كنتور فرمان قطع برق مي دهد. اين كار در مديريت ميزان مصرف برق بسيار كارآمد است.
يكي ديگر از مزاياي استفاده از كنتور هوشمند دريافت اطلاعات از كنتورهاي آب و گاز است. اين دستگاه مي تواند اطلاعات را جمع آوري و از طريق پروتكل پي ال سي پاورلاين كرير (P.L.C Power Line Carrier) براي يك دستگاه ديجيتال كوچك ارسال كند. اين دستگاه ديجيتالي كه به آن دستگاه جمع آوري اطلاعات گفته مي شود، قابليت نصب سيم كارت دارد و مي توان از اين طريق اطلاعات را رصد كرد.
كنتورهاي هوشمند به عنوان مهم ترين زيرساخت هوشمندسازي شبكه برق به حساب مي آيد و استفاده از آن مي تواند علاوه بر كمك به اقتصاد جامعه، زمينه ساز خاموشي هاي اجباري كمتر در زمان اوج مصرف برق در كشور باشد.
مرجع : مركز روابط عمومي و طلاع رساني وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات
علمي*م.ش*
تهران- ايرنا- حفاظت از منابع انرژي مانند آب و برق مسئوليتي مهم و بزرگ در قبال آيندگان است. اينترنت اشيا با وارد شدن به عرصه هوشمندسازي استفاده و مديريت انرژي، قدم هاي خوبي در مسير انجام اين مسئوليت مهم برداشته است.