به گزارش روز سه شنبه خبرنگار علمي ايرنا، روز گذشته هاريش ناتاراجان (Harish Natarajan) يكي از فيناليست هاي رقابت جهاني مناظره در سال 2016 موفق شد هوش مصنوعي مناظره گر شركت IBM (Project Debater) را شكست دهد.
موفقيت ناتاراجان در اين رقابت همانند پيروزي هوش مصنوعي AlphaGo شركت گوگل در بازي GO در سال 2017 يا شكست گري كاسپاروف از كامپيوتر ديپ بلوي شركت IBM در سال 1997 سر و صدا نكرد. با اين حال با وجود شكست هوش مصنوعي از رقيب انساني اش در اين رقابت IBM همچنان ثابت كرد كه هوش مصنوعي فاصله چنداني هم با شكست دادن انسان ها در ميدان مناظره ندارد.
ناتارجان پس از پيروزي خود مي گويد چيزي كه من انتظارش را نداشتم پتانسيل بالقوه هوش مصنوعي IBM در كنار هوش انساني بود. هوش مصنوعي طراحي شده توسط اين شركت مي تواند با جستجو ميان انبوهي از اطلاعات، پيشنهادات و پاسخ هاي متنوعي را ارائه دهد. اين دومين باري بود كه IBM Debater با حريف انساني در ملا عام روبرو مي شد. در نخستين رقابت اين هوش مصنوعي توانسته بود نخستين حريف انساني خود را شكست اما به حريف دوم خود باخته بود. اين بار اما او با حريف به مراتب سخت تري روبرو شده بود و طراحان آن هم اين بار انتظار باخت را داشتند.
**بازنده پيروز
IBM Debater اين دور از رقابت را باخت اما تقريبا هيچ ترديدي نيست كه در آينده توانايي پيروزي بر انسان در يك مناظره عقلاني را به دست خواهد آورد. در اين مناظرات هر كدام از طرفين 15 دقيقه وقت دارند تا خود را براي مناظره آماده كند. تفاوت موضوع آنجاست كه IBM Debater همزمان به بيش از 10 ميليارد مقاله و نشريه نيز دسترسي دارد كه مي تواند همه آن ها را براي يافتن ادله مورد نياز خود در مناظره جستجو كند.
امتياز مناظره نيز اينگونه تعيين مي شود كه در پايان آن مشخص ششود چند نفر از تماشاچيان نظر خود را بر اساس دلايل دو طرف تغيير داده اند. تا پيش از آغاز مناظره 79 درصد با ديدگاه هوش مصنوعي موافق بودند اما در پايان آن موافقان به 17 درصد كاهش يافتند.
اما اين تكنولوژي دقيقا كجا كاربرد دارد؟ ما در دنيايي زندگي مي كنيم كه دستيارهاي مجازي و هوشمندي همچون سيري شركت اپل، الكساي آمازون و اسيستنت شركت گوگل هر روزه به هزاران سوال ما گوش داده و تلاش مي كنند با شبيه سازي پاسخ انساني به آن ها جواب دهند. چيزي كه IBM طراحي كرده يك قدم از چنين چيزي فراتر است. Debater نه تنها تلاش مي كند شبيه انسان پاسخ دهد بلكه مي تواند با شما وارد بحث و مناظره گردد. مثل وقتي كه در يك برنامه راديويي مجري و ميهمان درگير بحثي جدي مي شوند. البته Debater هوش مصنوعي سبكي نيست بلكه اجراي آن نياز به 28 پردازنده، 2 ترابايت حافظه دارد.
علمي*م.ج*2017
تهران– ايرنا- هوش مصنوعي حاصل پروژه ديبيتر (Debater) شركت IBM در مناظره اي كوتاه، بازي را به حريف انساني خود باخت.