۲۳ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۵۰
کد خبر: 83207076
T T
۰ نفر
رقص كار و زندگي كهن مازندراني در جشواره موسيقي فجر

ساري- ايرنا- بخشي از آيين هاي كار و زندگي بومي مردم مازندران در سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر در قالب قطعات موسيقي به مخاطبان عرضه مي شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، اين برنامه را گروه آييني ' زندگي مازندران ' به سرپرستي علي حسن نژاد فردا چهارشنبه و در نخستين روز جشنواره بين المللي موسيقي فجر و در بخش موسيقي اقوام و نواحي در تالار سوره حوزه هنري روي صحنه مي برد.
قرار است 26 هنرمند اين گروه در رده هاي سني مختلف اين برنامه آييني - موسيقيايي را اجرا تا بخشي از فرهنگ موسيقايي و بومي مردم مازندران به مخاطبان معرفي شود.
سرپرست گروه آييني زندگي مازندران روز سه شنبه به خبرنگار ايرنا گفت: در اين برنامه قرار است 9 قطعه از موسيقي مازندران از جمله هلي هلي، ليلا باريكلا، حديقه جان، آمي دتر جان، در زَنده، پروانه جان، بانو بانو جان و سوتِ يار از قطعات ساخته شده استاد فقيد احمد محسن‌پور و يك قطعه تركيبي از چند ملودي مازندراني به نام ' ليلي نامه ' براي مخاطبان و داوران اجرا شود.
علي حسن نژاد زمان اجراي برنامه را ساعت 19 و مدت زمان اجرا را هم 45 دقيقه اعلام كرد و افزود: طبق برنامه ريزي انجام شده، هم موسيقي اجرا مي شود و هم بخشي از آيين هاي بومي و رقص هاي محلي استان را اجرا مي كنيم.
**اجراي تركيبي موسيقي و آيين
اين پژوهشگر فرهنگ عامه توضيح داد: طي سال هاي اخير در رويدادها و جشنواره هاي مختلف، شكلي تركيبي از اجراي موسيقي و بازنمايي رقص ها و آيين ها را ارائه كرديم كه مورد توجه قرار گرفت و با توجه به محدوديت زماني در اجراي جشنواره، همين شيوه اجرا براي ارائه و شناساندن بخشي از فرهنگ مازندران را انتخاب كرديم.
وي افزود: يكي از بخش هاي برنامه گروه، اجراي رقص دُهل است كه يك اجراي تركيبي است. اين رقص تركيبي از ملودي هاي موسيقي مازندران و حركات نمايشي برگرفته از حركت هاي بومي و محلي است كه در گروه زندگي مازندران طراحي شده و نخستين بار است اجرا مي شود.
رقص دُهُل زايشي تلفيقي از حركات نمايشي بومي با محوريت موسيقي مازندراني است.
سرپرست گروه زندگي مازندران گفت: علاوه بر اين، رقص محلي ' بينج سما ' (رقص برنج) كه برگرفته از رسوم شاليكاري است نيز اجرا مي شود.
وي افزود: رقص لوچو و رقص چوب كه يك رقص تلفيقي و تركيبي از چوب بازي و رقص محلي ' چكه سما ' است نيز اجرا خواهد شد.
چكه سما يكي از رقص هاي اصيل بومي مازندران است كه در مناطق مركزي و شرقي استان رواج دارد.
حسن نژاد گفت: يكي ديگر از بخش هاي برنامه، اجراي رقص مجسمه است كه با حركاتي از فعاليت هاي كشاورزان مازندران انجام مي شود. وي افزود: علاوه بر اين رقص ها، قصد داريم رسم ' سرتراشان ' را كه در زبان محلي ' سرتاشي ' گفته مي شود، هم اجرا كنيم.
سرتاشي يك بخش از عروسي بومي در مناطقي كوهستاني مازندران است كه صبح روز عروسي براي داماد با حضور بستگان و دوستان او انجام مي شد.
حسن نژاد با بيان اين كه همه اين برنامه ها به صورت تركيبي طراحي شده اند و اجرا مي شوند، گفت: كارگرداني و طراحي برنامه به شكلي است كه مخاطب در تمام دقايق اجرا، با شكل هاي جديد و متفاوتي از اجراي موسيقي و آيين ها مواجه شود و سراسر برنامه برايش تازگي داشته باشد.
**كشف استعدادهاي جديد
سرپرست گروه آييني زندگي مازندران اظهار داشت: تلاش شده در اين گروه 26 نفره استعدادهاي نوجوان و جوان موسيقي مازندران امكان بيشتري براي ارائه توانمندي هاي خود داشته باشند چون در 17 سالي كه از تشكيل گروه مي گذرد، يكي از اهداف آشنا كردن نسل جديد، بويژه فرزندان مازندراني هاي ساكن شهرها با آداب و رسوم و فرهنگ بومي مازندران بوده است.
حسن نژاد احيا، معرفي و آموزش سازهاي بومي را هم از ديگر اهداف برشمرد و افزود: در اين سال ها كودكان و نوجوانان زيادي سازهاي بومي مازندران را فرا گرفتند و در گروه هم 11 تن از اعضاي متولد دهه 70 و 11 تن ديگر هم متولد دهه 80 هستند.
وي با اعلام اين كه خردسال ترين عضو گروه فقط 10 سال سن دارد كه اكنون همراه با اين گروه روي صحنه جشنواره موسيقي فجر حاضر مي شود، گفت: ما تقريبا نخستين گروهي هستيم كه آموزش لگن نوازي را آغاز كرديم. خانم ' جهان حيدري ' از نوازندگان چيره دست لگن در مازندران، از همين گروه سال گذشته در فستيوال جهاني موسيقي چايكوفسكي كه به اجرا و معرفي موسيقي نواحي مختلف دنيا اختصاص دارد، لگن نوازي و اين بخش از فرهنگ موسيقايي مازندران را در سطح بين الملل معرفي كرد.
قرار است در نمايش رقص كار و زندگي كهن مازندراني در جشنواره فجر محمود بتيار با (دوتار)، مجيد بتيار(دايره، دهل، دف) ، حسام بتيار (كمانچه)، سجاد پارياو فلاح (آواز، دِ سَر كوتِن ، دُهل) ، محمدرضا كاظمي، يونس قريشي، هستي حسن نژاد، نگين غفوري و يلدا طاهري (دِ سَر كوتن)، نورالله يوسفي و محمد الياسي (لَـلِه وا و سرنا) ، مهدي كارگر و آرمان فلاح پور (آواز) ، سورنا حميدي زاده و همايون حسيني (تنبك) و زهرا فضلي، نوشين رحيمي، فاطمه مصطفي پور، آيدا طاهري، نيايش حسن نژاد و فائزه ذبيحي با (دف) هنرنمايي كنند.
همچنين حسينعلي رمضاني، سجاد حسني، اكبر حسني، اميرحسين دستدار و اميرمحمد خورشيدي هم آيين هاي بومي مازندران و رقص هاي محلي را اجرا مي كنند.
گروه فرهنگي آييني زندگي مازندران سال 1380 با نام گروه آييني ' زندگي سوادكوه ' به سرپرستي علي حسن ‌نژاد آغاز به كار كرد و از آن زمان با هدف حفظ و احياي فرهنگ بومي و انتقال فرهنگ به نوجوانان و جوانان و بويژه جذب نوجوانان و جوانان شهري به موسيقي و فرهنگ مازندران فعاليت‌ هاي آموزشي، پژوهشي و اجرايي داشت.
اين گروه با جذب كودكان و نوجوانان، اقدام به آموزش موسيقي و آيين‌ هاي بومي به آنان مي‌ كند و از بين هنرجويان، با انتخاب برترين‌ها، هر سال به اجراي برنامه هاي فرهنگي بومي مي ‌پردازد. هنرمندان كم سن و سال اين گروه اخيرا از جشنواره موسيقي جوان توانستند 12 جايزه كسب كنند. اين گروه همچنين در سه دوره جشنواره موسيقي بومي البرزنشينان ليلم، جوايز زيادي را كسب كرده است.
آرمان فلاح ‌پور نوجوان مازندراني كه در سي‌ و چهارمين جشنواره موسيقي فجر به عنوان خواننده همراه گروه است چندي پيش در دوازدهمين جشنواره ملي موسيقي جوان با اجرايش مورد توجه برخي چهره هاي شاخص موسيقي ايران قرار گرفت.
در سي و چهارمين جشنواره بين‌المللي موسيقي فجر، علاوه بر گروه آييني زندگي مازندران ، سه گروه كوارتت گيتار آمل به سرپرستي ' فرزاد زاهدي '، گروه موسيقي ماناك به سرپرستي ' مهبد نبودي ' و اركستر سازهاي ايراني فارابي به سرپرستي محمدحسين ابوفاضلي نيز حضور دارند.
سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر از 24 بهمن با دبيري ' شاهين فرهت ' در تهران آغاز مي شود و 29 بهمن پايان مي يابد.
9927/1654