به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، ويروسها، عامل بسياري از بيماريها از جمله آنفولانزا و ايدز هستند اما همه گونههاي ويروسي، بيماريزا نبوده و برخي از آنها ميتوانند براي ساخت دارو مورد استفاده قرار گيرند، يافتههاي اخير محققان نشان ميدهد كه ويروسها را ميتوان بهعنوان حامل استفاده كرد.
محققان مؤسسه علم و فناوري هند در بنگلور و دانشگاه سريونكاتسوارا نانوذراتي ساختند كه قادربه رهايش دارو درسلولهاي پستانداران است. آنها از نوعي ويروس موسوم به ويروس موزائيك سسبانيا براي اين كار استفاده كردند.
ويروسها داراي پوششي از جنس پروتئين هستند كه به آن كپسيد گفته ميشود كه درون اين كپسيد اطلاعات ژنتيكي ويروس نهفته است. به دليل ابعاد كوچك ويروس، ميتوان آنها را بهعنوان نانوذرات به كار گرفت تا تركيبات دارويي را با خود حمل كنند.
در مقالهاي كه محققان در نشريه Archives of Virology به چاپ رساندند، نشان دادند كه ميتوان از برچسبهاي فلوئورسانس براي نشاندار كردن ويروس موزائيك سسبانيا استفاده كرد كه با اين كار امكان تصويربرداري از ويروس فراهم ميشود.
تحقيقات پيشين نشان داده بود ويروس سسبانيا كه روي درخت هامينگبرد تأثيرميگذارد، گزينه مناسبي براي ساخت نانوذرات است چرا كه نسبت به افزودن اسيدهاي آمينه مقاوم است. اسيدهاي آمينه معمولاً در بسياري از داروها و رنگها وجود دارد.
در اين پروژه محققان با استفاده از اين ويروس موفق به ساخت نانوذرات ويروسي شدند كه قابليت شناسايي سايت هدف را از طريق كپسيد خود دارد. اين كپسيد قابل اصلاح است بهطوري كه با تغييرساختار شيميايي كپسيد ميتوان آن را بهگونهاي طراحي كرد كه به مولكول از پيش تعيينشده متصل شود.
اين گروه موفق به اتصال رنگ فلوئورسانس الكس فلور به ساختار خارجي كپسيد شده و همچنين رنگ سيانين 5.5 را به سطح داخلي كپسيد متصل كردند. اين نانوذرات روي سلولها مورد آزمايش قرار گرفتند و محققان نشان دادند كه ويروسها غيرسمي و زيستسازگار بوده و ميتوانند در مقياس صنعتي نيز توليد شوند.
محققان معتقدند كه در آينده ميتوان اين نانوذرات را بهگونهاي اصلاح كرد كه بتوان براي شناسايي و درمان در سلولهاي انساني استفاده شوند.
ععلمي ** 9340**1440
تهران- ايرنا- پژوهشگران با استفاده از ويروسهاي غيربيماريزا، نانوذراتي ساختند كه قابليت حمل دارو دارد، اين نانوذرات غيرسمي و زيستسازگار هستند.