نیویورك تایمز با اشاره به به وعده ای كه چین به هنگام پیوستن به سازمان جهانی تجارت در زمینه گشودن درهای اقتصاد خود به روی خارجیان و كنترل دولت این كشور بر صنعت ارتباطات راه دور چین پس از گذشت 17 سال از این وعده، نوشت، چین به تازگی اعلام كرد، به شركت های خارجی اجازه می دهد كارهای بانكی شان را خودشان انجام دهند.
سایه این خلف وعده های چین بر سفر این هفته 'استیون منوچین'، وزیر خزانه داری، و 'رابرت لایتیزر'، نماینده تجاری آمریكا، به پكن برای پایان دادن به جنگ تجاری بین آمریكا و چین، سنگینی می كند.
به گفته چندین مقام آگاه از جزییات مذاكرات منوچین و لایتیزر، اولویت اصلی این دو، تضمین قابلیت اجرایی هرگونه توافقنامه امضا شده با پكن در صورت پایبند نبودن پكن به تعهداتش است.
سه تن از این مقامات كه خواستند نامشان فاش نشود، گفتند، مذاكره كنندگان آمریكایی به دنبال ایجاد سازوكاری است كه در صورت افزایش صادرات چین به آمریكا، كالاهای چینی به طور خود مشمول تعرفه های گمركی شوند.
نیویورك تایمز خاطر نشان كرد، حتی امضای توافقنامه ای موقت كه بر اختلافات آمریكا و چین سرپوش بگذارد، هم به نفع دولت چین است كه با روند آهسته رشد اقتصاد كشور دست و پنجه نرم می كند و هم به نفع ترامپ است كه پس از سلسله شكست ها، در جست وجوی اعلام پیروزی خود است اما، واقعیت آن است كه مذاكرات تجاری چین و آمریكا با موانعی بزرگ، شامل چگونگی تحقق وعده های داده شده چین و وعده های احتمالی آینده این كشور در زمینه رعایت مالكیت معنوی، توقف انتقال اجباری فناوری آمریكا و محدود كردن یارانه های دولتی به صادركنندگان است.
'مارك وو'، استاد حقوق دانشگاه هاروارد و از مقامات سابق تجاری آمریكا در این رابطه گفت، بعید است در مقطع فعلی توافقنامه ای جامع و تمام عیار امضا شود.
'دونالد ترامپ' نیز اعلام كرد، در صورتی كه احساس كند مذاكرات با چین خوب پیش می رود، مهلت سه ماهه برای توقف مناقشه تجاری آمریكا و چین را تمدید می كند.
مهلت سه ماهه توقف جنگ تجاری كه ترامپ و همتای چینی اش در آرژانتین با آن موافقت كردند، اول مارس به پایان می رسد.
نیویورك تایمز افزود، نارضایتی داخلی در پكن پس از توافق دسامبر ترامپ و 'شی جینگ پین' در بوینس آیرس آرژانتین در پیشرفت نداشتن مذاكرات تجاری چین و آمریكا سهیم و مانع از تدوین پیش نویش چارچوب توافقنامه نهایی بین دو طرف شده است.
با توجه به عهدشكنی های تجاری دولت چین، مذاكره كنندگان آمریكایی بر این باورند كه هرگونه توافقنامه ای با چین باید شامل نوعی سازوكار باشد كه در صورت پایبند نبودن چین به آن، به سرعت تعرفه های بالاتر بر محصولات این كشور اعمال كند. این سازوكاری كه آمریكا به آن می اندیشد، همان سازوكاری است كه چین در گذشته با قوت با آن جنگیده است.
سازمان جهانی تجارت در سال 2001 كه چین به آن پیوست، با این قانون موافقت كرد كه در صورت افزایش صادرات چین و اختلال در بازارهای آنها، كشورهای عضو این سازمان مجاز به افزایش تعرفه ها هستند. البته، با توجه به قدرت رو به رشد اقتصادی چین بسیاری از كشورها از این كار ابا داشتند. دولت 'باراك اوباما' در سال 2009 از این قانون برای اعمال تعرفه های گمركی علیه كالاهای چینی استفاده كرد.
حق استفاده از چنین شروطی علیه چین طبق قوانین سازمان جهانی تجارت در سال 2013 منقضی شد و به لحاظ نظری اقدامات متقابل چین را در سطح جهانی بیشتر قابل دفاع كرد.
یه گفته یكی از افراد آگاه از مذاكرات تجاری چین و آمریكا، مذاكره كنندگان دولت ترامپ خواستار استفاده از چنین ترفندی هستند و انگیزه آنها نیز به نقض وعده های داده شده از سوی چین برمی گردد.
**آساق**1088**1663**
تهران - ایرنا - نیویورك تایمز نوشت؛ آمریكا درصدد است تا با استفاده از خلف وعده های چین، توافقنامه ای تجاری را با این كشور به امضا برساند كه شامل سازوكاری باشد تا در صورت پایبند نبودن پكن به آن، به سرعت تعرفه های بیشتری بر محصولات این كشور اعمال كند.