به گزارش روز سه شنبه ايرنا به نقل از خبرگزاري صداي افغان (آوا)، «زلماي خليل زاد» نماينده آمريكا براي صلح افغانستان ميگويد كه دولت افغانستان بايد پيش از نشست او با طالبان در قطر، يك تيم مذاكره كننده فراگير تشكيل دهد.
خليل زاد ضمن تاكيد بر اين كه، تيم مذاكره كننده دولت كابل بايد متشكل از نمايندههاي حكومت، سياستمداران، جامعه مدني و همه اقشار جامعه باشد گفت: اين موضوع بسيار فوري است و بايد هرچه سريع تر اعضاي اين هيات تعيين شوند؛ در غير اين صورت نشست مسكو دوباره تكرار خواهد شد.
خليل زاد بر اين باور است كه طالبان در تلاش براي دستيابي به صلح است؛ اما مساله اصلي چگونگي پيشبرد روند صلح است و هر قشري يك نوع صلح جداگانه ميخواهد. در واقع خود افغان ها بايد بر سر اين موضوع به توافق برسند.
پنجمين دور از ديدارهاي خليل زاد با نمايندگان طالبان روز 25 فوريه در دوحه پايتخت قطر برگزار خواهد شد.
اما به عقيده تحليلگران سياسي، اظهارات تازه نماينده آمريكا در روند صلح افغانستان نشان مي دهد كه تلاش واشنگتن براي دور زدن كابل در اين روند و تحميل صلح دوجانبه با طالبان بر دولت و مردم افغانستان، شكست خورده است.
تحليلگران مي گويند واكنش تند و برخورد سرد «اشرف غني» رئيس جمهوري افغانستان در برابر آمريكا و ديگر كشورها كه در صدد مشروعيت بخشيدن به صلح بدون حضور دولت كابل و سپردن قدرت به طالبان بودند، سرانجام آمريكا را بر آن داشت تا از انحصارگرايي استعماري در زمينه صلح دست بردارد و حق حاكميت مشروع دولت افغانستان در اين روند را به رسميت بشناسد.
اخيرا قرار بود يك هيأت عالي رتبه از مذاكره كنندگان طالبان به اسلام آباد سفر كند و در آنجا با «عمران خان» نخست وزير آن كشور، «محمد بن سلمان» وليعهد رژيم سعودي كه به پاكستان سفر كرده بود و نيز «زلمي خليلزاد» نماينده ويژه آمريكا در روند صلح افغانستان گفت و گو كند. اما افغانستان با اشاره به اينكه شماري از اعضاي هيأت مذاكره كننده طالبان، در فهرست تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل قرار دارند و نبايد آزادانه به كشورهاي ديگر سفر كنند، به اين سازمان شكايت كرد و پس از آن، طالبان نيز اعلام كردند كه به دليل ممانعت كابل، نتوانسته اند به اسلام آباد سفر كنند.
به نوشته تحليلگران آوا، تصور مي شود كه اين اقدام كابل، آقاي خليل زاد را مجبور به احترام و تن دادن به خواسته هاي رياست جمهوري افغانستان مبني بر مشاركت و مالكيت دولت افغانستان در روند صلح با طالبان كرده است. از اين رو از دولت كابل خواسته است تا يك تيم مذاكره كننده فراگير براي مذاكره با طالبان تشكيل دهد.
به عقيده كارشناسان سياسي، اكنون نوبت كابل است تا از ديگر ابزارهاي خود براي ارائه درخواست و رفع نگراني هاي مشروع مردم، احزاب و اقوام افغانستان در مذاكرات صلح با طالبان، استفاده كند و اجازه ندهد كه اين روند تماما بر وفق مراد آمريكا و پاكستان و عربستان سعودي و روسيه و طالبان و ديگر طرف هاي خارجي دخيل در اين روند پيش برود و منافع مشروع و اصلي مردم افغانستان قرباني شود.
دولت وحدت ملي بايد با تمام قدرت، اين پيام مهم را به آمريكا و طالبان و پاكستان و اعراب و ديگر طرف هاي درگير در مذاكرات صلح افغانستان برساند كه دولت و مردم افغانستان تا تحقق واقعي خواست هاي مشروع و اساسي خود در روند صلح و دريافت تضمين قوي و مؤثر در زمينه پاسخگو بودن طالبان و حاميان خارجي آن گروه در قبال تعهدات شان نسبت به اين خواست ها در كنار يكديگر ايستاده اند.
**آساق**9470**1663**
تهران -ايرنا - خبرگزاري آوا در گزارشي نوشت؛ درخواست نماينده ويژه آمريكا در صلح افغانستان از دولت كابل براي تشكيل يك تيم مذاكره كننده با طالبان نشان مي دهد كه تلاش واشنگتن براي دور زدن كابل در اين روند و تحميل صلح دوجانبه با طالبان بر دولت و مردم افغانستان، شكست خورده است.