۱ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۴۰
کد خبر: 83216054
T T
۰ نفر

سفيري كه خط شكن شد

۱ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۴۰
کد خبر: 83216054
سفيري كه خط شكن شد

تهران- ايرنا- مراسم نكوداشت حميرا ريگي، نخستين زن سفير اهل استان سيستان‌وبلوچستان، شامگاه گذشته 29 بهمن ماه در ايوان شمس با حضور شخصيت‌هاي سياسي و فرهنگي برگزار شد. حميرا ريگي، چندي‌پيش از سوي محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان به سمت سفير جمهوري اسلامي ايران در كشور برونئي منصوب شده بود. او قرار است تا پايان هفته ايران را به مقصد برونئي ترك كند.

در اين مراسم افرادي همچون عباس عراقچي، علي يونسي، معصومه ابتكار، محمود دعايي، سيد‌محمود حسيني، مهدي رحمانيان، مهناز فشار، پوري بنايي، نسرين بهجتي، حسين ريگي، ولي‌الله شجاع‌پوريان، عليم يارمحمدي، مينو خالقي، شهربانو اماني و... حضور داشتند.

نخستين سخنران اين مراسم، سيدمحمود حسيني، استاندار سيستان‌وبلوچستان در دوره اول «دولت اصلاحات»، عنوان كرد: «امروز همه در اينجا براي نكوداشت يكي از فرزندان سيستان‌وبلوچستان و بزرگداشت يك خطه حساس و مهم از كشورمان جمع شدند. البته با توجه به حوادثي كه در اين روزها اتفاق افتاد، حادثه غم‌بار حمله انتحاري به مرزبانان وطن در جاده خاش- زاهدان همه مردم ايران را نگران و عزادار كرد و من به سهم خودم به همه ايرانيان تسليت مي‌گويم».

او تصريح كرد: «بايد آگاهانه بتوانيم اين حادثه را درست تحليل كنيم تا مبادا پيام اشتباهي به جامعه منعكس شود. چون مردم استان سيستان‌وبلوچستان در طول تاريخ و همه ادوار، همواره از مرزهاي پرماجراي شرق و جنوب شرق پاسداري كرده‌‌اند و بايد مردم ايران قدردان آنها باشند. بنابراين بايد اين حادثه را ريشه‌يابي و زمينه‌هاي بروز و رشد اين افكار را از كساني كه طراحي كردند و قصد دارند سازمان و مرام داعشي را به خطه بكشانند، شناسايي كرد».

حسيني ادامه داد: «استان سيستان‌وبلوچستان با تمامي تأكيد در توسعه، به دليل تحليل غلطي كه در گذشته بوده و با توجه به دوردست‌بودن، سرمايه‌هاي عظيمي دارد. يكي از اين سرمايه‌ها كه بايد به طور جدي به آن توجه شود، سرمايه انساني است. سرمايه انساني استان وقتي بروز مي‌كند كه زمينه‌سازي شده و ميدان براي آن فراهم شود».

سپس گفت: «خانم ريگي با مسئوليت‌هايي كه عهده‌دار بودند، نشان دادند كه علاوه بر توانايي‌هاي روحي، ايمان قوي به كار و تبحر مديريتي، مي‌توانند الگويي براي زنان كشور باشند. ايشان مدتي قبل با وجودي كه تصادف كرده بود و در دوره نقاهت قرار داشت، اما بازهم از پروژه‌ها بازديد مي‌كرد و با مردم ديدار داشت و اين براي من بسيار انگيزه‌بخش بود».

در ادامه اين مراسم، نسرين بهجتي، شاعر و نويسنده بلوچ، پشت تريبون رفت. اين نويسنده تاكنون پنج كتاب منتشر كرده است. شعرهاي «لين زت بلوچ» او تاكنون به زبان‌هاي انگليسي، فرانسه و آلماني ترجمه شده و ترانه‌هاي اخير «سيمين غانم» از سروده‌هاي او است. بهجتي با خواندن دو شعر، از حميرا ريگي به عنوان بي‌همتاترين زن اين سرزمين و سفير صلح و دوستي نام برد.

همچنين معصومه ابتكار، معاون امور زنان و خانواده رئيس‌جمهور، در اين مراسم سخنراني كرد و گفت: «در دوره دولت تدبير و اميد، استان سيستان‌وبلوچستان در چند موضوع پيشگام بوده و شايد چشمگيرترين نكته به گواه آمار به دور از هرگونه اغراق، تحول عظيمي است كه انتصاب زنان در حوزه‌هاي مختلف است و زنان توانمندي مانند خانم ريگي در معاونت استانداري‌ها، اداره‌هاي كل و ساير حوزه‌ها منصوب شدند و رتبه استان سيستان‌وبلوچستان در اين رابطه اول است».

او افزود: «بايد از استاندار سابق و فعلي و همچنين نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي و بيش از همه از مردم شريف و عزيز سيستان‌وبلوچستان تشكر كنم كه باعث شدند چنين تحولات مثبتي در استان اتفاق افتد و زناني نظير حميرا ريگي، مسئوليت‌هاي ملي به دست آورند. اين تحول بسيار اميدبخش و بنيادين است كه جنبه ويتريني و تزئيني ندارد و نشان‌دهنده اين است كه ما سرمايه‌هاي عظيمي در بين زنان و مردان در كشور خود داريم كه اگر فرصت قائل شويم، اين سرمايه‌ها مي‌توانند تحولات بزرگي براي جامعه ما به وجود آورند».

ابتكار افزود: «يكي از ويژگي‌هاي مديريت خانم ريگي كه از ويژگي‌هاي مديريت زنان است و مردان هم به اهميت آن پي بردند، استفاده از هوش عاطفي و مديريت الهام‌بخش است. خانم ريگي با جلب مشاركت مردم و روابط عمومي قوي‌اي كه داشته، در حل و فصل مناسبات بسيار هوشمندانه و با بهره‌گيري از همان هوش عاطفي عمل كرده است».

عباس عراقچي، معاون وزير امور خارجه هم در ابتدا به مزاح گفت: «خوش به حال خانم ريگي! چون تا‌به‌حال در وزارت امور خارجه چنين مراسم تجليلي از من نشده است». او ادامه داد: «اميدوارم سفير ايران در برونئي همان‌طور كه در سال‌هاي گذشته نمونه يك خانم موفق در عرصه‌هاي سياسي و اجتماعي بودند، در عرصه بين‌المللي هم الگويي براي جامعه و بقيه سفرا شوند. ما خانم‌هايي كه به نمايندگي از مردم بزرگ ايران در سمت نمايندگي حضور داشته و نماينده شايسته مردم ايران باشند، كم داشتيم و خوشحاليم كه ريگي به‌عنوان دومين سفير اعزام مي‌شود و ان‌شاءالله براي بقيه خانم‌ها هم راه‌گشا باشد. از همين‌جا به سركار خانم ريگي و مردم گرم استان سيستان‌و‌بلوچستان و به خودمان در وزارت امور خارجه به خاطر انتصاب ايشان به‌عنوان سفير كشور برونئي تبريك مي‌گويم. باعث افتخار ما در وزارت امور خارجه است كه از چنين همكاري در وزارت امور خارجه بهره‌مند شديم و اميدواريم همان‌طور كه در طول سال‌هاي گذشته نمونه يك خانم موفق در عرصه اجتماعي و سياسي بودند، در عرصه بين‌المللي نيز همين‌گونه باشند و الگويي براي ساير زنان باشند».

همچنين علي اوسط‌هاشمي، استاندار سابق استان سيستان‌و‌بلوچستان، نيز به‌عنوان يكي ديگر از سخنرانان اين مراسم گفت: «سيستان‌و‌بلوچستان با برخورداري از يك‌پنجم مرزهاي خشكي و آبي كشور، در هيچ برهه‌اي نقطه آزار و زحمت براي كشور نبوده؛ بلكه همواره زحمت توليد امنيت براي كشور را نيز عهده‌دار بوده. اين استان هم‌جوار كشورهايي نظير پاكستان و افغانستان است كه هنوز حاكميت در آنجا به گونه‌اي توسعه پيدا نكرده كه قادر به تأمين امنيت باشد؛ بنابراين همه بايد تريبوني براي استان باشيم كه با وجود فاصله‌اش از حيث توسعه و پيشرفت با ساير نقاط كشور، همه در آن با نگاهي مسئولانه و مالكانه در راستاي دفاع از كيان ايران بزرگ آماده هستند».

او افزود: «دولت در نوع نگاه به نقش زن پيشتازي دارد؛ چرا‌كه بر اين باوريم كه توسعه منهاي زن در هر نقطه از كشور و جهان امري محال است. توسعه به صرف مردمحوري قطعا حاصل نشده و نخواهد شد. بايد انسان را محور توسعه بدانيم. اين نگاه توليد ارزش و يك نوع ارزش‌گذاري بر حركت دولت و نگاه ظريف آقاي ظريف به‌عنوان وزير امور خارجه است كه به سمتي روي آورده تا نمايندگاني را از جامعه ايران و از جنس زن براي نمايندگي نظام در گوشه‌اي از دنيا مأموريت دهد. اين براي دنيا پيام دارد و آغاز مباركي است كه همه ما بايد به آن بينديشيم و به نظر مي‌رسد كه فاصله تا آن مرحله از نگاهي كه عدالت و درخشش را به نمايش بگذارد، زياد است. عدالت در نوع نگاه به اقوام، در نوع نگاه به جنسيت و نوع نگاه به كثرت مهم است تا توسعه در كشور محقق شود».

در ادامه مراسم از مهدي رحمانيان، مديرمسئول روزنامه «شرق» به دليل پوشش مكرر اخبار استان سيستان‌و‌بلوچستان در اين روزنامه تقدير شد. رحمانيان در سخنان كوتاهي عنوان كرد: «ايران، بوم بزرگ ما است و خانم حميرا ريگي هم نماينده ايران هستند. او نشان داد كه اگر فرصت‌ها، هم براي زنان و هم براي مردان اين سرزمين فراهم شود، شايستگي اين را دارند تا توانايي خود را نشان دهند».

محمدهادي ايازي، معاون اسبق شهرداري تهران، هم عنوان كرد: «من چهار سال قبل زماني كه آقاي علي اوسط‌هاشمي استاندار بودند، از شهرهاي مختلف سيستان‌و‌بلوچستان بازديد داشتم، سركار خانم ريگي در ميان ساير فرمانداران بسيار فعال بودند و هيچ مجموعه‌اي باقي نماند كه ايشان ما را براي بازديد به آنجا نبرده باشد. امروز نيز خوشحالم كه خانمي براي نمايندگي جمهوري اسلامي در يكي از كشورها انتخاب شده كه هم جوان، هم بلوچ و هم اهل تسنن است و از اين نظر بايد به دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي تبريك گفت. ان‌شاءالله همان‌طور كه سركار خانم ريگي در عرصه داخلي موفق بودند، در عرصه بين‌المللي نيز شاهد توفيقات ايشان باشيم».

مهناز افشار هم به‌عنوان يكي از هنرمندان حاضر در اين مراسم، در سخناني گفت: «بسيار خوشحالم كه امشب اينجا حضور دارم. قبل از هر چيز لازم مي‌دانم كه انزجار خود را از ترور و تروريسم اعلام و خدمت تمام خانواده‌هاي عزادار تسليت عرض كنم. من خودم عضو خانواده شهدا هستم. عموي من جانباز بودند و چند سال پيش به رحمت خدا رفتند؛ بنابراين ما همه مديون شهدا هستيم و من براي اين بزرگواران احترام زيادي قائل هستم. خوشحالم بابت دياري اينجا هستم كه به آن تعصب داريم. خوشحالم كه يك زن از محروم‌ترين مناطق ايران به مدارج عالي رسيده و براي شخص خانم ريگي نيز خوشحالم. شايد اينجا وقت مناسبي براي انتقادها و بيان وعده‌ها نيست؛ اما ما امشب براي شما اينجا هستيم و من نيز براي شخص شما اينجا آمده‌ام؛ زني كه با تكيه بر شايستگي‌هاي خود به اينجا رسيده و نماينده تمام زناني است كه در ساختار اجرائي و قدرت كشور انجام وظيفه مي‌كنند و حتي نماينده زناني با انبوهي از مشكلات هستيد كه با محدوديت‌هايي مانند تبعيض‌هاي جنسيتي، سهميه‌بندي در دانشگاه و استخدام، ورود به ورزشگاه‌ها و خيابان‌ها مواجه هستند. شما براي ما مي‌توانيد نماد يك زن موفق باشيد».

او ادامه داد: «همچنين بايد بگويم شما از جايي مي‌آييد كه به‌ناحق در محدوديت و محروميت نگه داشته شده و به جاي رسيدگي به اين محروميت‌ها و مشكل آب و نان مردمش، گاهي تصاويري مي‌سازيم تا سهم‌مان را از محروميت آن مردم فراموش كنيم. اميدوارم روزي برسد كه به سيستان‌و‌بلوچستان نگاه جدي‌تري كنيم و آن را جزئي از ايران بدانيم».

ابراهيم طاهرخاني ديگر سخنران اين مراسم بود كه متني را در حمايت از زنان اين مرز و بوم قرائت كرد. فداحسين مالكي هم سخنران ديگر اين مراسم بود كه در بخشي از سخنان خود بيان كرد: «از زمان مرحوم آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني، ايشان به نوعي سهميه‌اي براي رئيس‌جمهور و رؤساي جمهور بعد از خودش تعيين كرد كه تعدادي از افراد بتوانند از بدنه دولت و با دستور رئيس‌جمهور سفير شوند. اما اتفاقي كه در مورد خانم ريگي و آن هم در اين دولت افتاد، اين بود كه ايشان در درون دولت نبود، بلكه تنها به عنوان يك فرماندار انتخاب شده بود. ولي توانمندي‌ها و ظرفيت‌هايي كه نشان داد، باعث شد دولت ايشان را به عنوان سفير انتخاب كند».

فريبا نظري‌پوركيايي، مشاور وزير كشور در امور زنان و خانواده، نيز در سخناني از مقام و توانمندي‌هاي حميرا ريگي تقدير كرد. زهرا اربابي، معاون استاندار سيستان‌وبلوچستان، هم از دستاوردها و سرمايه‌هاي انساني استان سيستان‌وبلوچستان سخن گفت و از دولت تدبير و اميد به دليل به‌كارگيري زنان و مردان توانمند استان تشكر كرد.

مهندس موهبتي، استاندار سيستان‌ و بلوچستان هم در سخناني ضمن تسليت بابت شهادت شهداي حادثه تروريستي اخير در اين استان گفت: «آرزو مي‌كنيم ريشه اين ظلمي كه به مردم سيستان‌وبلوچستان شده، خشكانده شود. البته اتفاقاتي در ديروز و امروز افتاد كه قطعا حاصل خون آن شهيدان است و اميدواريم در ادامه نيز اتفاقات بهتري بيفتد و مردم ايران را خوشحال كند. روزي كه خانم ريگي در سال 79 بخشدار شدند، خيلي‌ها باور نداشتند يك زن بتواند بخشدار شود و اگر موفقيتي براي خانم ريگي حاصل شده، با حمايت همسر ايشان بوده است».

او ادامه داد: «امروز بيش از چندصد خانم در استان عضو شورا هستند و شهردار خانم داريم. در زماني كه آقاي علي اوسط‌هاشمي استاندار بودند، معاون استاندار، شهردار و فرماندار و 60 مدير زن در استان خدمت مي‌كردند و اميدواريم اين بستر در آينده نيز فراهم شود كه انسان‌ها بتوانند به دور از جنسيت، قوميت و مذهب، متناسب با توانمندي‌هايي كه دارند، فعاليت كنند».

همچنين در اين مراسم از پوري بنايي، بازيگر باسابقه سينماي ايران و نرگس آبيار، كارگردان فيلم «شبي كه ماه كامل شد» تقدير و هديه‌اي هم به رسم يادبود به آنها اهدا شد. حجت‌الاسلام‌والمسلمين علي يونسي، دستيار ويژه قبلي رئيس‌جمهور در امور اقوام و اقليت‌هاي ديني و مذهبي، نيز اظهار كرد :«وقتي آقاي رئيس‌جمهور مسئوليت امور اقوام را به من واگذار كرد، من به اولين كسي كه مراجعه كردم، آقاي ظريف بود و از ايشان خواهش كردم براي رفع تبعيض‌هاي تحقيرآميزي كه در كشور ما هست، بايد شجاعانه تخيلات و توهمات را از بين برده و انتصابات مهمي در همه عرصه‌ها داشته باشند».

او ادامه داد: «من از آقاي ظريف قول گرفتم كه پنج نفر از زنان اقوام و مذاهب را سفير كند. اما تاكنون تنها به دو نفر اين جايگاه را داده و اكنون كه در خدمت شما هستم، بنابر دستور رئيس‌جمهور جمعيت زيادي را به وزارت امور خارجه معرفي كرديم و اميدواريم در دو سال آينده، اقدامات بيشتري در اين راستا انجام شود. بايد از استاندار سابق آقاي علي اوسط‌هاشمي هم تشكر كنم كه در سيستان‌وبلوچستان اين سد را شكستند تا ديگران بتوانند بهتر عمل كنند. از خانم ريگي به خاطر شايستگي‌هايي كه در سمت مهم فرمانداري داشتند و الان هم تبديل به نماينده همه مردم و بانوان ايران در كشور برونئي شده‌اند، تشكر مي‌كنم».

حميرا ريگي نيز در پايان اين مراسم ضمن اظهار خوشحالي و تشكر عنوان كرد: «صادقانه بگويم كه اگر توفيقي در تمام طول خدمتم حاصل شده، منحصر به شخص نيست. امروز بسياري از اساتيد در اين مراسم كه خود آغازگر تحول در استان سيستان‌و‌بلوچستان بوده و زمينه‌ساز حضور اقوام و مذاهب اسلامي در سطح ملي بودند، من را مورد لطف قرار دادند. اما اگر توفيقي به دست آمده، منحصر به شخص حميرا ريگي نبوده، بلكه حاصل خرد جمعي و حمايت‌هاي همه‌جانبه همه اركان نظام جمهوري اسلامي و پشتيباني بي‌دريغ مردم بوده كه تنها در مردم سيستان‌وبلوچستان خلاصه نمي‌شود. اميدوارم سفير شايسته‌اي براي كشورمان باشم».

منبع: روزنامه شرق؛ 1397،12،01
گروه اطلاع رساني**2059**2002
۰ نفر