به گزارش روز چهارشنبه ایرنا نمایندگان دو كشور در مذاكرات دو روزه پكن كه روزهای پنجشنبه و جمعه هفته گذشته برگزار شد ضمن اجرای دقیق توافق رهبران دو كشور در ملاقات آرژانتین، درباره مسایل مورد توجه دو طرف مانند انتقال فناوری، حفاظت از حق حاكمیت معنوی، موانع غیرگمركی، صنایع خدماتی، كشاورزی، تعادل تجاری، مكانیسم اجرایی و مسایل مورد توجه چین به بحث و تبادل نظر پرداختند.
هدف عمده این دور از مذاكرات رسیدن به توافقی اصولی و رایزنی درباره جزییات یاداشت تفاهم درباره مسایل تجاری و اقتصادی بین دو كشور بود دو طرف در پایان دو روز مذاكره اعلام كردند بر اساس مهلت تعیین شده توسط رهبران دو كشور، برای رسیدن به توافقنامه تلاش می كنند.
ترامپ معتقد است چین با سرقت حق مالكیت معنوی و تبعیض تجاری، شركت های خارجی و آمریكایی را تحت فشار می گذارد و كالاهای ارزان قیمت را با پرداخت یارانه به كشورهای دیگر صادر می كند.
او در مرحله اول برای كاستن از مازاد تجاری 375 میلیارد دلاری چین، بر 250 میلیارد دلار كالای چینی تعرفه 10 تا 25 درصد وضع كرد اما اعلام نمود در آینده ممكن است در صورت تشدید رویارویی تجاری، 275 میلیارد دلار دیگر از این كالاها را مورد تعرفه قرار دهد چین هم در واكنش به این اقدام 110 میلیارد دلار از كالاهای آمریكایی را تحت تعرفه 5 تا 10 درصدی و در پاره ای موارد بین 25 تا 40 درصد قرار داد.
دو طرف این بار بر خلاف پنج دور مذاكرات قبلی نسبت به حصول نتیجه خوشبین هستند، 'مایك پنس' معاون رییس جمهوری آمریكا در كنفرانس امنیتی مونیخ گفت كه گفت و گوهای سازنده ای میان دو كشور صورت گرفته است اما هنوز نمی توان در مورد توافق تجاری اعلام نظر كرد.
پیشتر 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریكا اعلام كرده بود ممكن است رسیدن به توافق زمانی بیشتر از مهلت آتش بس در اول مارس نیاز داشته باشد و اگر این طور باشد او مشكلی برای استمرار آتش بس ندارد.
با توجه به اینكه هیاتی از چین قرار است هفته آینده راهی واشنگتن شود احتمال زیادی وجود دارد كه توافق نهایی به بعد از آتش بس موكول شود.
كارشناسان معقتد هستند موضوع توافق تجاری چین و آمریكا اگرچه به صورت مستقیم ارتباط زیادی با ایران پیدا نمی كند اما به صورت غیر مستقیم می تواند باعث تقویت روابط اقتصادی چین و ایران شود.
دكتر 'وانگ فنگ' كارشناس و تحلیلگر موسسه مطالعات آفریقا و غرب آسیا در پكن می گوید: از آنجائیكه چین و ایران شریك نخست تجاری یكدیگر هستند بهبود روابط اقتصادی آمریكا با چین می تواند در تقویت روابط اقتصادی تهران و پكن نیز موثر باشد.
به گفته وی به دنبال اتهامات بی اساس كانادا و آمریكا به مدیر هواوی مبنی بر شكستن تحریم های آمریكا علیه ایران برخی از شركت های چینی با نگرانی به آینده روابط خود با تهران می نگرند و صلح تجاری چین و آمریكا در جنگ تجاری می تواند این نگاه را به نفع ایران اصلاح كند.
او تصریح كرد: چین در حال حاضر برای 6 ماه معافیت خرید نفت و انرژی از ایران دریافت كرده است و با تفاهم با آمریكا در این مذاكرات هم می تواند رابطه اقتصادی خود با ایران را هم ضمن تقویت، ادامه دهد.
كارشناسانی مانند 'وانگ' معتقد هستند با توافق دو كشور در این مذاكرات، چین با آرامش بیشتری می تواند با ایران كار كند و این می تواند برای تقویت روابط تهران - پكن موثر باشد.
با این حال كارشناسان معتقد هستند بعید به نظر می رسد پكن بتواند در مجموع در همه مسایل با آمریكا به توافق برسد بخصوص آنكه چین و آمریكا نه تنها در زمینه تجاری درگیر جنگ هستند بلكه در موضوعاتی چون ارز ملی چین، تایوان، دریای جنوبی، كره شمالی و حضور نظامی آمریكا در منطقه آسیا و اقیانوس آرام اختلافات عدیده دارند كه باعث می شود تا آنها همیشه با یكدیگر در مناقشه باشند.
روابط دو كشور برای یكدیگر خیلی مهم است، حجم تجارت دو كشور كه در سال 1979 میلادی 5 میلیارد دلار بود در سال 2017 میلادی به 580 میلیون دلار رسیده است كه برابر با روزانه حدود 1.5 میلیارد دلار است، روزانه 14 هزار نفر برای كار، تحصیل و تفریح میان دو كشور از طریق هواپیما تردد می كنند این حجم مبادلات بیانگر اهمیت مذاكرات و خوش بینی نسبت به صلح است.
به هر صورت نباید از یاد برد كه سیاست های اقتصادی و تجاری غرب و برخوردهای دولت ترامپ با كشورهای دیگر نظیر اروپا، كانادا، چین و حتی متحدانش باعث شده است تا واشنگتن هر روز در انزوای بیشتری قرار گیرد.
سخنان مایك پنس در كنفرانس مونیخ و تلاش های نافرجام پمئو در ورشو و همراه نشدن دیگر كشورها با آمریكا و نادیده گرفتن درخواست های زورگویانه واشنگتن نشان از آن دارد كه آمریكا هر روز با چالش های بیشتری برای تامین منافع خود با به چالش كشیدن دیگران مواجه می شود.
مونیخ نیز صحنه دیگری از شكست امنیتی آمریكا در كنار ناكامی بزرگ این كشور در ورشو بود و به نظر می رسد كه جامعه بین المللی این روزها بیشتر از هر زمان دیگری روند افول قدرت و سیاست و امنیت و اقتصاد را در آمریكا مشاهده می كند و شكست های پی در پی آمریكا در عرصه بین المللی دیگر بر كسی پوشیده نیست لذا به نظر می رسد ممكن است ترامپ این بار به صلح با چین به عنوان سرپوش گذاشتن بر استمرار شكست هایش امیدوار باشد.
**آساق**1904**231**
پكن - ایرنا - ششمین دور مذاكرات سطح بالای تجاری و اقتصادی چین و آمریكا در حالی هفته گذشته بعد از دو روز در پكن پایان یافت كه مقام های پكن و واشنگتن درباره به ثمر رسیدن این مذاكرات اظهار خوش بینی كرده اند.