به گزارش ايرنا، با فرارسيدن فصل بهار و رويش گونه هاي مختلفي از گلها و گياهان در دشت ها و دامنه كوه ها اشنويه بهره برداري از گياهان كوهي در اين شهرستان همه ساله در فصل بهار آغاز مي شود اما ورود برخي از اين نوع گياهان در اين فصل از سال موجب تعجب مردم شده است.
يكي از اين نوع گياهان كوهي «گل اقا» نام دارد كه هم اكنون با قيمت هر كيلوگرم 60 هزار ريال در بازار اشنويه به فروش مي رسد و اين در حالي است كه هنوز يك ماه به فصل بهار و آغاز معمولي فصل برداشت اين نوع گياهان بهاري زمان باقي مانده است.
بعضي از اين گياهان خوراكي به صورت خام به مصرف مردم مي رسد و بعضي ديگر نيز به صورت پخته در غذاهاي مختلف به مصرف مي رسد.
كمال اميرعشايري يكي از شهروندان اشنويه گفت: برداشت نامناسب و زودهنگام اين گياهان مي تواند ضررهاي جبران ناپذيري را به طبيعت وارد كند و معمولا هيچ راهكاري نيز براي جلوگيري از برداشت زودهنگام و بي رويه اين گياهان در اين شهرستان وجود ندارد.
وي افزود: معمولا با آغاز فصل بهار، برداشت گياهان كوهي و فروش آن هرچند كه سبب ايجاد اشتغال فصلي و رونق بازار در اين شهرستان مي شود و در بيشتر منازل سفره ها رنگ و روي گياهان بهاري به خود مي گيرد ولي برداشت بي رويه آن لطمه هاي جبران ناپذيري به طبيعت وارد مي سازد.
يكي ديگر از شهروندان اشنويه اي گفت: با نزديك شدن به فصل بهار برخي از شهروندان به ويژه بانوان اقدام به جمع آوري و فروش گياهان كوهي كرده اند كه اين امر موجب نگراني دوستداران محيط زيست شده است.
وي اضافه كرد: روزانه حدود 100 كيلوگرم از اين گياهان وارد بازار اين شهرستان مي شود كه امسال نسبت به سال هاي قبل زودتر از موعد آن بوده است.
يكي از اعضاي تشكل زيست محيطي «ژينكو» در اشنويه نيز معتقد است: برداشت بي رويه و زودهنگام اين گياهان سبب از بين رفتن ريشه گياهان و پوشش گياهي منطقه شده و اين امر سبب جذب نشدن آب باران مي شود.
فاروق احمدي افزود: همواره تشكل هاي زيست محيطي با همكاري ادارات در صدد اتخاذ راهكارهاي متناسب جهت جلوگيري از برداشت بي رويه و زودهنگام گياهان كوهي هستند ولي متاسفانه هنوز به نتيجه مطلوبي نرسيده اند و هرساله با نزديك شدن به فصل بهار هجوم مردم براي برداشت اين نوع گياهان نيز آغاز مي شود.
وي اضافه كرد: برداشت گياهان خوراكي بخصوص در روزهاي تعطيل بيشتر از روزهاي ديگر ديده مي شود به طوري كه همه اعضاي خانواده ها به
صورت دسته جمعي به دامنه كوه ها، مراتع و دشت هاي سرسبز هجوم مي آورند و به برداشت بي رويه اين نوع گياهان و تخريب محط زيست اقدام مي كنند.
وي گفت: شماري از اين افراد كه براي برداشت گياهان خوراكي به مناطق بكر طبيعت مي روند علاوه بر اينكه با برداشت غيراصولي و زودتر از موعد گياهان نه تنها لطمه هاي زيادي به بار مي آورد بلكه با روشن كردن آتش در اين مناطق چهره طبيعت را نيز تخريب مي كند.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري اشنويه نيز گفت: برداشت گياهان كوهي در اين فصل خارج از موعد است و سبب از بين رفتن گونه هاي گياهي اين منطقه مي شود.
مصطفي چترآذر افزود: معمولا فصل برداشت گياهان كوهي و بهاري از 15 فروردين آغاز مي شود و مناطق «تاله جار» و «گلاز» و «كيله شين» از جمله مكان هايي است كه شهروندان اشنويه براي برداشت گياهان كوهي و بهاري در اين شهرستان به آن عزيمت مي كنند.
وي با بيان اينكه برداشت به جا و مناسب از اين گياهان امري مناسب است ادامه داد: متاسفانه برداشت هاي زودهنگام، غيراصولي و گاه بي رويه سبب از بين رفتن اين گونه ها و آسيب زدن به گياهان كوهي و انقراض تنوع گياهي مي شود.
چترآذر اضافه كرد: با وجود اينكه برداشت برخي از گونه هاي در حال انقراض ممنوع است ولي برخي از شهروندان بي توجه به اين امر به واسطه زيبايي و مصارف دارويي و خوراكي، اقدام به برداشت غيرمجاز آن كرده و زمينه انقراض گونه هاي گياهي كمياب را فراهم مي كنند.
به گزارش ايرنا ، بيش از 40 نوع گياه خوراكي، دارويي و صنعتي در مناطق آذربايجان غربي برداشت مي شود كه مصرف آن از روزگاران گذشته مرسوم
بوده و اشنويه نيز به دليل شرايط جغرافيايي خاص يكي از مناطق مستعد براي برداشت اين نوع گياهان در استان به شمار مي رود.
اين شهرستان داراي حدود 100 هزار هكتار جنگل و مرتع بوده و با داشتن كوهستان هاي مرتفع و مراتع ييلاقي يكي از شهرستان هاي غني از لحاظ پوشش گياهي و مرتعي است.
كنگر، گل آقا، اسفناج، جاتره، بيزا، مندوك، كورادا، ريواس، قارچ، نعنا و سيركوهي از جمله گياهاني است كه در فصل بهار در مناطق كوهستاني اشنويه مي رويند و زينت بخش سفره هاي مردم مي شوند.
جلوگيري از تصلب شرايين، درمان تنگي نفس، ضد اضطراب بودن، درمان يرقان، سوهاضمه و تصفيه خون تنها بخشي از خواص اين گياهان خوراكي و دارويي است.
9870/6185/3072
مهاباد - ايرنا - گياهان كوهي و وحشي امسال زودتر از سال هاي گذشته وارد بازارهاي شهرستان اشنويه در جنوب آذربايجان غربي شده و طعم و رنگ غذاهاي اين منطقه را در آستانه آخرين ماه فصل زمستان بهاري كرده است.