به گزارش روز یكشنبه ایرنا ، «فیروز الدین فیروز» وزیر بهداشت افغانستان اعلام كرده است كه این كشور در حال حاضر سریع ترین رشد جمعیت را در جهان دارد و نرخ باروری زنان افغان در طول عمر خود به طور میانگین 5 تا 6 فرزند است و اكثر زایمان ها در فاصله كمتر از 24 ماه صورت می گیرد.
با توجه به این آمار، جمعیت افغانستان در 24 سال آینده دو برابر خواهد شد. جمعیت فعلی افغانستان بر اساس برآوردها 32 میلیون نفر اعلام شده است.
«مصطفی مستور» وزیر اقتصاد افغانستان می گوید روند رشد جمعیت از 2.3 درصد به 2.14 درصد در سال 2018 رسیده است و با توجه به آمار ذكر شده پیش بینی می شود تا سال 2040 جمعیت افغانستان به 60 میلیون نفر نیز خواهد رسید.
مستور روز سه شنبه اعلام كرد كه ، 50 سال پیش جمعیت افغانستان كه 10 میلیون و 500 هزار نفر بود با رشد 2.4 درصدی به 31 میلیون و 500 هزار نفر رسیده است.
به نوشته آوا، رشد سریع جمعیت با توجه به وضعیت اقتصادی كشور می تواند در آینده موجب بیكاری، و معضلات اجتماعی در جامعه شود.
به گفت مستور، رشد جمعیت 2.14 درصد و رشد اقتصادی حدود 3 درصد است و این باعث فقر در بلند مدت در افغانستان خواهد شد؛ برای جلوگیری از چنین فاجعه ای رشد اقتصادی باید حداقل 8 درصد باشد.
وی افزود: درآمدسرانه افغانستان چند سال پیش 603 دلار بود اما در حال حاضر 520 دلار است كه با افزایش 600 هزار نفر نفوس در هرسال نگران كننده است و درآمد هرسال كاهش خواهد یافت.
سال گذشته میلادی میانگین تعداد اعضای هر خانواده 7 نفر اعلام شد، این در حالی است هزینه های این خانواده های پر جمعیت را تنها یك نفر كه معمولا پدر خانواده است، تامین می كند و با آسیب دیدن پدر، خانواده با مشكلات جدی رو به رو خواهند شد.
نداشتن آگاهی در مورد تنظیم خانواده یكی از موارد مهم و اساسی افزایش بی رویه جمعیت افغانستان است؛ این آموزه ها باید از طریق رادیو، تلویزیون، روزنامه، كتاب و مراجع دینی در اختیار مردم قرار گیرند.
افزایش سریع جمعیت در افغانستان پیامدهایی نیز در پی دارد.
*فقر و بیكاری
روزنامه خصوصی افغانستان تایمز چندی پیش در گزارشی اعلام كرد حدود دو و نیم میلیون نفر در افغانستان بیكار هستند و 45 درصد یا یك میلیون نفر از این بیكاران را تحصیل كردگان این كشور تشكیل می دهند و این امر باعث شده است تا نیمی از مردم افغانستان زیر خط فقر قرار بگیرند، بیشتر این بیكاران جوانانی با مدرك دیپلم یا فارغ التحصیلان دانشگاه هستند.
به گزارش «آژانس كودكان سازمان ملل» (یونیسف) فقر، بیكاری و خشكسالی سه عاملی است كه موجب مهاجرت و آوارگی مردم افغانستان شده است، برخی از این افراد در اردوگاه های آوارگان حومه شهرهای بزرگ افغانستان زندگی میكنند؛ شدت فقر در این مناطق بهه حدی است كه برخی والدین مجبور به فروش كودكان به ویژه دختران خود در ازای پول و یا وسایل خانه می شوند.
*مرگ و میر ناشی از زایمان های بیش از حد
به گفته معاون وزیر بهداشت افغانستان، آمار نشان می دهد كه در هر 100 هزار تولد در افغانستان، 327 مادر جان خود را از دست می دهد كه یعنی به طور میانگین در هر دو ساعت یك زن در زمان زایمان جان خود را از دست می دهد؛ همچنین در هر یك هزار تولد 77 نوزاد پیش از رسیدن به سن یك سالگی و 97 كودك پیش از پنج سالگی جان خود را از دست می دهند.
به نوشته این خبرگزاری، زایمان های پی در پی، باعث كاهش مقاومت بدنی مادران و اطفال می شود كه این موضوع باعث افزایش آمار مرگ و میر مادران و نوزادانشان می شود. این موضوع به دلیل افزایش روابط عاطفی میان مادر و كودك برای مادر بسیار دشوار است بیشتر زنانی كه فرزندان خود را از دست می دهند متحمل مشكلات روحی فراوان می شوند؛ اما باز هم این موضوع كمكی به كاهش حمعیت و باروری زنان نكرده است.
وزارت بهداشت افغانستان با برگزاری سمیناری در این رابطه، در تلاش است تا از طریق تبلیغات عالمان دینی موجب كاهش میزان باروری و فرزند آوری شده است. از این رو «شمس الرحمان فروتن» عالم دینی افغان نیز ضمن شركت در این سمینار گفت: در دین اسلام نیز احادیثی مبنی بر حظ فاصله زمانی میان فرزند دار شدن وجود دارد و تاكید شده است كه طفل باید تا سن دو سالگی شیر بخورد.
درهمین حال دكتر «بارا بنت» نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد ضمن مرتبط بودن برنامه های آموزشی و تنظیم خانواده در افغانستان با رشد سریع جمعیت این آموزه ها را مهم خواند و گفت: اگر دولت افغانستان 30 درصد روی برنامههای تنظیم خانواده سرمایه گذاری كند، 40 درصد مرگ و میر مادران و 48 درصد مرگ و میر نوزادان كاهش خواهد یافت.
*مشكلات معیشت و اشتغال كودكان
كودكان از دیگر قربانیان افزایش بی رویه جمعیت در افغانستان هستند؛ اشتغال كودكان از دیگر معضلاتی است با فقر اقتصادی و فرهنگی جامعه افزایش می باید. خانواده ها برای خرید مواد غذایی نیازمند درآمد می باشد و زمانی كه والدین از پس مخارج خانواده بر نیایند، كودكان خردسال خود را مجبور به انجام كارهای سخت می كنند، كه موجب می شود كه این كودكان از تحصیل محروم شوند؛ از طرفی با افزایش جمعیت و رشد اقتصادی پایین دولت قار به فرهم كردن امكانات آموزشی برای همه كودكان نخواهد بود.
صندوق حمایت از كودكان سازمان ملل (یونیسف) می گوید در حال حاضر وضعیت كودكان افغانستان بسیار اسفناك است و تعداد 500 هزار كودك در این كشور به كمك های فوری نیاز دارند. فقر، جنگ، ناامنی و خشكالی در ولایات مختلف افغانستان آینده این كودكان را در هاله ای از ابهام قرار داده است.
با وجود تمام تلاشهای یونیسف، این سازمان معتقد است كه هنوز كودكان افغانستان به كمك های بیشتری از جانب جامعه بین الملل نیاز دارند و وضعیت فعلی این كودكان به هیچ وجه مناسب نیست.
**آساق**9470**1663**
تهران - ایرنا - منابع خبری افغانستان اعلام كردند؛ این كشور در حال حاضر سریع ترین نرخ رشد جمعیت در جهان را دارد و ممكن است تا چند سال آینده دو برابر شود و جمعیت 30 میلیون نفری فعلی در سال 2040 به 60 میلیون نفر برسد.