به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، حدود هشت سال از سال 2011 ميلادي و آغاز بحران سوريه مي گذرد؛ بحراني كه طي آن بيش از 500 هزار كشته و 12 ميليون نفر آواره شدند. اينك كه سايه شوم جنگ و تروريسم از سر سوريه كنار مي رود، آوارگان و پناهجويان سوري راه كشور خود را در پيش گرفته اند.
در چنين شرايطي است كه بيش از هر موضوعي، ضرورت اصلاحات در حوزه هاي مختلف احساس مي شود و «بشار اسد» رئيس جمهوري سوريه از ماه ها پيش در اين وادي قدم نهاده است. سفر ديروز او به تهران و ديدار با مقام معظم رهبري و حجت الاسلام «حسن روحاني» رئيس جمهوري كشورمان نيز در اين راستا قابل ارزيابي است.
رهبر انقلاب در ديدار با اسد، رمز پيروزي سوريه و به شكست كشاندن آمريكا و مزدوران منطقهاي آن را استقامت رئيسجمهور و مردم سوريه و پافشاري آنان بر مقاومت خوانده و تاكيد كردند: جمهوري اسلامي ايران، كمك به دولت و ملت سوريه را كمك به حركت و جريان مقاومت ميداند و از صميم قلب به آن افتخار مي كند.
همچنين در ديداري كه بين روحاني و همتاي سوري او انجام گرفت تدام همكاري هاي تهران-دمشق در صدر مسائل قرار داشت و روحاني با اشاره به اهتمام و جديت ايران براي همكاري و كمك به دولت سوريه در روند بازسازي و تثبيت امنيت و آرامش اين كشور، تاكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران همچون گذشته در كنار مردم و دولت سوريه خواهد بود.
اسد اما هدف از سفر خود به تهران را «ابراز قدرداني» از حمايت هاي برادرانه رهبري، دولت و ملت ايران عنوان كرد كه گام هاي بلندي در مسير مبارزه با تروريست ها و حفظ امنيت در سوريه و منطقه برداشته اند.
از آغاز شكل گيري بحران سوريه، تهران دائما بر حفظ تماميت ارضي و استقلال اين كشور تاكيد مي ورزيد و از هيچ كوششي در اين راه فروگذار نكرد چرا كه از پيامدهاي تعميق اختلافات و تنش ها در سوريه نگران بود.
هنوز چند ماه از آغاز بحران سوريه نگذشته بود كه ارتش آزاد سوريه (FSA) اعلام موجوديت كرد و متعاقب آن بستر براي شكل گيري و افزايش تحركات گروه هاي تروريستي ديگر همچون «جبهه النصره»، «داعش» و غيره فراهم شد.
با ورود بازيگران خارجي اعم از منطقه اي و غربي به اين كشور، بحران سوريه به كلاف سردرگمي تبديل شد كه اميدها نسبت به باز شدن آن به تدريج رنگ مي باخت. نابودي گروه تروريستي داعش در جبهه هاي مختلف و كند شدن شمشير ديگر گروه هاي تروريستي، فرصت را براي قدرت نمايي دولت اسد و كشورهايي چون ايران و روسيه كه به دعوت او وارد كارزار شده بودند، فراهم كرد.
همچنين در سلسله نشست هايي كه تاكنون در آستانه و سوچي با هدف حل وفصل كامل اختلافات سوريه برگزار شده، تلاش هاي چشمگيري براي برون رفت از اين بحران انجام گرفت. امروز قانون اساسي و انتخابات آزاد دو موضوع مهمي است كه براي حل وفصل كامل تنش ها در سوريه و ورود به مرحله اصلاحات ضروري به نظر مي رسند.
در ارتباط با قانون اساسي لازم به يادآوري است كه در ماه دسامبر گذشته، وزراي خارجه روسيه، ايران و تركيه در شهر ژنو سوئيس به توافقي مبني بر برگزاري جلسات كميته تدوين قانون اساسي جديد سوريه دست يافتند.
در زمينه انتخابات آزاد نيز بنا بر آن گذاشته شده تا انتخاباتي سراسري در سال 2021 برگزار شود؛ انتخاباتي كه براي نامزدي اسد محدوديتي در نظر گرفته نشده است. افرادي چون «ميخائيل بوگدانف» فرستاده رئيس جمهوري روسيه به خاورميانه صراحتا تاكيد دارند همانند انتخابات سال 2014 كه اسد با كسب 88.7 درصد آرا با قاطعيت پيروز شد، بي ترديد در سال 2021 نيز وي براي بار ديگر در اين سمت ابقا خواهد شد.
آن چه در شرايط كنوني براي اسد به عنوان رئيس جمهوري رسمي سوريه ضروري به نظر مي رسد، «بازسازي» اين كشور است كه هزينه آن حدود 400 ميليارد دلار برآورد مي شود.
از آغاز جنگ تاكنون زيرساخت هاي اساسي همچون شبكه هاي آب و فاضلاب، نيروگاه هاي برق، بيمارستان ها، مدارس، دانشگاه ها، واحدهاي مسكوني و حتي در برخي نقاط چاه هاي نفت و گاز هم تخريب شده اند. با توجه به عمق فاجعه، از نگاه سازمان ملل بازسازي سوريه دست كم 50 سال زمان مي برد.
هر چند به گفته «ايمن سوزان» معاون وزير امور خارجه سوريه شمار شركت خارجي كه در زمينه بازسازي زيرساخت هاي سوريه شروع به كار خواهند كرد به 400 مي رسد اما اسد توجهي ويژه به همكاري با ايران دارد؛ تمايلي كه در سفر ديروز وي به تهران نيز آشكارا احساس مي شد. تاكنون توافقنامه هاي زيادي براي بازسازي سوريه در زمينه هاي سرمايه گذاري در حوزه نفت، برق، انرژي و ديگر حوزه هاي صنعتي بين مقامات دو كشور به امضا رسيده است.
در كنار اهميت چنين همكاري هايي براي سران دمشق، كارشناسان اقتصادي بر اهميت اين گونه همكاري ها براي تهران نيز تاكيد مي ورزند. از نگاه آنان همكاري تهران با دمشق در بازسازي سوريه به منزله صادرات خدمات فني و مهندسي خواهد بود ضمن اين كه به صادرات كالاهاي ايران نيز در شاريط تحريمي كمك خواهد كرد.
پژوهش**9242**
تهران- ايرنا- گذر سوريه از بحران هشت ساله، اين كشور را افزون بر اصلاحات سياسي در مسير بازسازي زيرساخت ها قرار داده است؛ پروسه اي پر هزينه و زمان بر كه همانند دوران جنگ باعث شده مقامات سوري بار ديگر به همكاري با ايران چشم بدوزند.