به گزارش خبرنگار ايرنا ، اين در حاليست كه دولت مصرف سوخت مازوت را در نيروگاههاي كشور ممنوع اعلام كرد و رييس جمهوري در ارديبهشت سال جاري از وزير نفت خواست تا اقدام فوري براي تامين سوخت صد در صدي گاز طبيعي براي نيروگاههاي حرارتي و حذف گاز مايع از نيروگاههاي كشور انجام دهد.
نيروگاه شهيد سليمي نكا با ظرفيت كل 2 هزار و 214 مگاوات بزرگ ترين توليد كننده برق كشور است . اين نيروگاه در 25 كيلومتري شمال شهر نكا در حاشيه خزر واقع است و برابر آمارهاي رسمي اكنون چهار درصد برق كشور را توليد مي كند.
اين نيروگاه كه اواخر دهه 50 فعاليتش را آغاز كرد ، در دهه 80 با توجه به بارش برف سنگين و كمبود سوخت گاز به خاطر نوسان در واردات گاز تركمنستان ، در مصوبه اي توسط دولت وقت به سوخت مازوت كشانده شد تا كمبود سوخت جبران شود، اما اين مصوبه همچنان اجرايي باقي مانده است.
اين روزها رد دود غليظ ناشي از سوختن مازوت در نيروگاه نكا را مي توان حتي در گذر از جاده سراسري ساري - گرگان بر فراز سواحل جنوبي درياي خزر مشاهده كرد.
استفاده از مازوت در نيروگاه نكا قرار بود پس از بهره برداري از خط انتقال گاز دامغان - كياسر پايان يابد ، ولي اين خط مرداد ماه سال 96 به بهره برداري رسيد و با گذشت حدود 20 ماه از آن زمان هنوز مازوت در نيروگاه نكا مصرف شده و مشكلات زيست محيطي آن هر روز عميق تر بر زندگي مردم منطقه زخم مي زند.
مشكلات و آلودگي هاي ناشي از سوخت مازوت و تبعات آن اين روزها نه تنها گريبان گير هواي پاك منطقه شده است بلكه از نظر كارشناسان و دوستداران محيط زيست، تاثير مستقيم بر زندگي فردي و اجتماعي دارد و مشكلاتي را براي مردم، مركبات، كشاورزي و حيات وحش منطقه ايجاد كرده است.
** زخم مازوت بر ميانكاله
ابوطالبي، يكي از دوستداران محيط زيست منطقه در باره مشكلات زيست محيطي ناشي از سوخت مازوت در نيروگاه نكا به خبرنگار ايرنا گفت : محدوده اثرات منفي سوخت مازوت با توجه به ارتفاع زياد دودكش هاي نيروگاه شهيد سليمي نكا بر اساس كارشناسي زيست محيطي بايد حدود 100 كيلومتر متر به اطراف باشد كه در مسير طولي از شرق تا بندرتركمن و از غرب تا ساري و حوالي بابلسر در مسير دريا را شامل مي شود كه البته در دهستان ميانكاله به مركزيت زاغمرز بيشترين آلودگي را شاهد هستيم.
وي با اعلام اينكه از جمله خسارت هاي وارد شده از سوخت مازوت، بارش باران و شبنم هاي اسيدي بر محصولات باغي و كشاورزي منطقه است ، توضيح داد : ذرات جامد حاصل از مصرف سوخت مازوت و دوده هاي حاصله به طور طبيعي و عيني و با چشم غير مسلح در روي سطوح صاف و آب و هواي منطقه، قابل رويت است و آلودگي مصرف مازوت در حوالي نيروگاه در هنگام سوخت باعث سوزش چشم مي شود ، ضمن اينكه وجود برخي از بيماري هاي صعب العلاج و تنفسي را هم شامل مي شود.
اين دوستدار محيط زيست گفت : خالخالي شدن مركبات و ميوه ها از تبعات دود مازوت است كه موجب افت قيمت محصولات باغي و كشاورزي شده و دلالان به بهانه مازوتي بودن محصولات آن را با قيمت بسيار پايين از افراد خريداري مي كنند.
ابوطالبي در مورد محدوده جغرافيايي اثرگذاري مازوت و اثرگذاري بر شبه جزيره ميانكاله گفت : با توجه به قرار گرفتن شبه جزيره ميانكاله در امتداد نيروگاه و متاثر شدن از دود مصرف مازوت، چون جهت بادها و جريان هوا به طور طبيعي از غرب به شرق است و پناهگاه حيات وحش ميانكاله درست در امتداد جريان دود و ذرات حاصل از مصرف سوخت مازوت نيروگاه شهيد سليمي نكا قرار دارد؛ اثر تخريبي اين پديده بر اكوسيستم حساس و شكننده شبه جزيره ميانكاله امري آشكار و بديهي است.
وي افزود : متاسفانه مانيتورينگ و تجهيزات مرتبط براي رصد و پايش آلودگي هاي زيست محيطي در منطقه وجود ندارد و بايد اين مورد توسط محيط زيست انجام و سلامت مردم، منطقه، اكوسيستم و جانداران تامين شود.
** سلامت كاركنان نيروگاه
در كنار همه خطرات زيست محيطي و كشاورزي كه آلودگي مازوت برجاي مي گذارد اعم از آلودگي هوا، باران هاي اسيدي و خطرات مختلفي كه سلامت افراد حاشيه اين نيروگاه را با مشكل مواجه كرده است؛ مشكل جدي تر تهديد سلامت افرادي است در نيروگاه مشغول فعاليت هستند.
برخي از كارشناسان بهداشت و درمان معتقدند مازوتي كه در اين نيروگاه ها استفاده مي شود داراي حدود 3 تا 5 درصد تركيبات گوگردي است و عوارض آن براي كاركنان بسيار خطرناك است.
اين كارشناسان بر اين باورند كه گازهايي كه از مازوت توليد مي شود؛ بر پايه گوگرد، نيتروژن و كربن بوده و تاثيرات بسيار مخربي بر سلامت افراد جامعه، محيط زيست و كشاورزي منطقه خواهد داشت كه داراي خسارتي بيش از 5 برابري نسبت به گاز طبيعي است.
** آلودگي مازوت بر زندگي كشاورزان
عضو شوراي اسلامي زاغمرز با اشاره به خطرات ناشي از سوخت مازوت در منطقه گفت: وجود نيروگاه شهيد سليمي در منطقه موانعي را براي بارور شدن ابرها و ريزش باران سايدي ايجاد كرده است و زندگي مردم را به مخاطره انداخته است.
جمال ابوطالبي عبدالملكي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: جداي از آلودگي آب، خاك و هوا و ريزش باران هاي اسيدي ناشي از سوخت مازوت نيروگاه، زندگي كشاورزان و روستاييان منطقه هم تحت الشعاع قرار گرفته است و باران هاي اسيدي به اراضي كشاورزي و باغي مردم منطقه آسيب وارد كرده است.
وي گفت: از نكا كه به سمت زاغمرز حركت كنيم در روزهاي بارندگي از نكا تا سه راه تازه آباد بارندگي مناسب را شاهد هستيم اما از سه راه تازه آباد به طرف منطقه پايين دست و نيروگاه شاهد زمين هاي خشك و بدون بارندگي هستيم و يكي از اين عوامل در اين امر مي تواند وجود سوخت مازوت و مشكلات ناشي از آن باشد.
وي با اشاره به حذف سوخت مازوت از نيروگاه نكا يادآور شد: متاسفانه اين وعده مسئولان عملي نشد و مشكلات همچنان وجود دارد و نيروگاه همچنان مازوت مي سوزاند.
يك فعال محيط زيست هم در اين باره گفت : كشاورزان و بويژه باغداراني كه محصولاتشان در فصل بارندگي به ثمر مي نشيند، آسيب هاي زيادي را متحمل مي شوند.
جعفري افزود: آسيبي كه به اين محصولات وارد مي شود در ماهيت محصولات باغي اثرگذار است و خريداران با مازوتي خواندن اين محصولات از خريد آن سرباز زده و يا به قيمت بسيار نازل و پايين از باغداران و كشاورزان خريداري مي كنند و اميدواريم مسئولان به داد ما برسند و مردم را نجات دهند.
ايزد حيدري يكي از باغداران حاشيه نيروگاه نكا هم با تاييد وجود آلودگي مازوت بر كشاورزي، باغات و مركبات منطقه به خبرنگار ايرنا گفت : چهار سال است كه با سوخت مازوت در منطقه نيروگاه نكا متضرر شده ايم و با وجود اينكه در يك كيلومتري نيروگاه قرار داريم؛ مركبات ما به ميوه هاي مازوتي معروف شده است و خريدار ندارد و يا به قيمت بسيار پايين به فروش مي رود.
وي افزود : آنچه از نيروگاه نصيب مردم منطقه شده است؛ تنها خسارت انساني، از بين رفتن سلامت و خطرات احتمالي بر سلامت افراد و خسارت هاي اقتصادي است.
اين باغدار گفت : علاوه بر اين منطقه و باغ هاي اطراف نيروگاه، برخي از باغداران دنگسرك و نوذرآباد هم از اين مازوت متضرر شده اند و عليه نيروگاه به دادگاه شكايت و طرح دعوي كرده ايم و نيروگاه محكوم شده است و باغداران بسياري جريمه خود را دريافت كرده اند.
حيدري بيان داشت : طرح دعوي ما عليه نيروگاه به دليل سوخت مازوت و تاثير مستقيم آلاينده بر مركبات، در دادگاه بهشهر بررسي شد كه اين دادگاه نيروگاه را به پرداخت 20 ميليون تومان جريمه ملزم كرده است كه اين مبلغ يك پنجم خسارت وارد شده به ما نيست و لذا حكم به دادگاه تجديد نظر استان رفته است.
اين باغدار بهشهري با اعلام اينكه مازوت بر همه زندگي فردي و محصولات كشاورزي و باغي اثر مخرب دارد ، گفت: نمونه هاي مختلف براي آزمايش به آزمايشگاههاي كشاورزي استان ارسال شده است و ضررهاي ناشي از مازوت بر روي اين مركبات مورد تاييد قرار گرفته است.
حيدري افزود : خال خالي شدن ميوه، سوختگي ميوه ها و ايجاد لكه هاي قهوه اي و حتي سوراخ شدن برگ ها از نمونه بارز و مشهود و قابل لمس، تاثير منفي مازوت بر مركبات است كه قابل رويت است.
وي ادامه داد : خودم سه هكتار از باغ مركبات از نوع نارنگي ژاپني دارم كه در طول چهار سال گذشته همواره براي فروش محصول با مشكل مواجه بودم و ضرر كرده ام .
** انتظار براي تامين سوخت گاز
سوخت مازوت در حالي مهمان دايمي نيروگاه نكا شده است كه محسن نعمتي مديرعامل اين مجموعه تاكنون چندين بار به مناسبت هاي مختلف از سوخت مازوت در فصل سرما به عنوان مهم ترين چالش براي منطقه و نيروگاه ياد كرد و خواستار تامين سوخت گاز شد.
مديرعامل نيروگاه شهيد سليمي نكا به خبرنگار ايرنا هم گفت : با توجه به قرار گرفتن در فصل زمستان و افت فشار گاز، همچنان كه بارها اعلام شده است؛ اولويت گاز براي مصارف عمومي و خانگي است و ناچار به مصرف مازوت براي نيروگاه و توليد برق هستيم.
محسن نعمتي افزود : استفاده از مازوت براي نيروگاه هم به صرفه نيست و ما هم هيچ رغبتي براي استفاده از سوخت مازوت به دليل آلايندگي بالا نداريم و تلاش ما براي توليد برق سالم در راستاي اقدامات و اهداف زيست محيطي است.
وي ادامه داد : تلاش همه ما در اين نيروگاه بر رعايت استانداردهاي لازم زيست محيطي و توليد برق است كه انجام مي شود؛ اما سوخت مازوت در شرايط فعلي و با توجه به افت فشار گاز، نياز توليد برق است و ناچاريم از اين سوخت استفاده كنيم.
مديرعامل نيروگاه شهيد سليمي نكا گفت: بنده و كاركنان نيروگاه نكا، نگران تر از مردم به خاطر آلودگي ايجاد شده ناشي از سوخت مازوت در نيروگاه هستيم و اميدواريم با تامين گاز ، معضلات زيست محيطي ناشي از پخش مازوت در منطقه بزودي برطرف شود.
** قول مساعد وزير نيرو براي جايگزيني سوخت گاز
نماينده مردم بهشهر، نكا و گلوگاه در مجلس شوراي اسلامي هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از قول مساعد وزير نيرو براي جايگزيني سوخت گاز طبيعي به جاي مازوت در نيروگاه نكا خبر داد و گفت: در مكاتبه اي كه با وزير نيرو انجام شد؛ قول مساعدت در اين حوزه داده شد.
علي محمد شاعري افزود : متاسفانه ميليون ها ليتر نفت كوره و مازوت در اين نيروگاه سوزانده مي شود و آلودگي و دود ناشي از اين سوخت سلامت مردم، بهداتش محيط، محصولات كشاورزي و جانداران منطقه را مكورد تهديد قرار داده است.
وي گفت: تهديد و تخريب بهداشت و محيط زيست منطقه و سلامت مردم از دغدغه هاي مهم مردم است كه در اين بخش با فوريت وارد عمل شده و با رايزني هاي انجام شده مساعدت ويژه در اين بخش و جايگزين شدن سوخت گاز طبيعي به جاي مازوت براي نيروگاه نكا از وزير نيرو اخذ شد كه اميدواريم شاهد آلودگي هاي كمتر در اين بخش باشيم.
سيد ميثم عمادي رييس روابط عمومي شركت مديريت توليد برق نكا هم در اين رابطه گفت: علي رغم پيگيري هاي انجام شده توسط نيروگاه و حتي دستور رياست محترم جمهوري مبني بر حذف سوخت مايع از چرخه سوخت نيروگاهها، همچنان سهميه سوخت گاز به نيروگاهها محدود است و در خط لوله جديد دامغان به نكا ايستگاه تقويت فشار گاز احداث نشده است.
وي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : در بحث سوخت مازوت، نيروگاه هم راغب به سوخت مازوت نيست و استفاده از سوخت گاز در سال جاري به 86.31 درصد رسيده است در حالي كه اين آمار در سال گذشته و در مدت مشابه هشت ماهه 87 درصد بود.
عمادي گفت : استفاده از سوخت گاز به دلايل زيادي براي نيروگاه به صرفه تر و استفاده از مازوت به صرفه نيست و هزينه ها و تبعات فراوان دارد؛ اما در شرايط فعلي به دليل محدوديت سهميه سوخت گاز به نيروگاه و همچنين اهميت توليد پايدار برق براي كشور و اينكه نبايد توليد از مدار خارج شود؛ ناچار به استفاده از سوخت مازوت هستيم.
وي افزود : در تاريخ 27/1/97 وزير نيرو در نامه اي درخواست كرد كه با توجه به حفظ منابع طبيعي و محيط زيست، تامين گاز در اولويت باشد كه بر همين اساس دكتر روحاني رييس جمهور در تاريخ 1/2/97 خطاب به وزير نفت، خواستار اقدام فوري براي تامين سوخت صد در صدي گاز طبيعي براي نيروگاههاي حرارتي و حذف گاز مايع از نيروگاههاي كشور شد.
عمادي توضيح داد : برهمين اساس و با تاكيدات رياست جمهوري، در همان زمان و بعد از نامه رييس جمهور، جلساتي در نيروگاه مبني برتامين سوخت صد در صدي گاز و به صفر رساندن مازوت در دستور كار قرار گرفت كه عملياتي شد و حتي در تابستان امسال و در ماه مرداد، سوخت مازوت نيروگاه نكا به صفر رسيد؛ اما اكنون با توجه به فصل سرما و كاهش گاز موجود و اولويت استفاده گاز به سوخت خانگي، ناگزير به استفاده از مازوت هستيم و بايد ايستگاه افزايش فشار گاز براي تامين گاز نيروگاه نصب شود.
وي گفت : ما تصميم گير در باره مصرف سوخت نيستيم و تامين گاز با شركت گاز است و در زماني كه گاز مصرفي كمتر از نياز نيروگاه براي تامين برق باشد؛ ناگزير به استفاده از مازوت هستيم.
اين كارشناس ادامه داد: البته اكنون در سوخت مازوت نسبت به سال هاي گذشته شاهد كاهش قابل توجهي هستيم و به عنوان نمونه از سال 90 تا 92 سوخت مازوت نيروگاه 87 درصد بوده است در حالي كه اين آمار در سال گذشته به 40 درصد رسيده است و كاهش چشمگيري داشتيم.
كارشناس نيروگاه نكا در مورد ميزان مصرف گاز نيروگاه در بخش هاي مختلف هم گفت : در مجموع 12 ميليون و 200 هزار متر مكعب گاز براي واحدهاي بخار و سيكل تركيبي نيروگاه در حالت بار نياز داريم.
عمادي افزود : ميزان گاز مورد نياز براي واحدهاي بخار در حالت بار كامل حدود 10 ميليون متر مكعب در روز است و ميزان گاز مورد نياز براي بلوك سيكل تركيبي در بار كامل روزانه 2 ميليون و 200 هزار متر مكعب است كه مقدار سوخت در نظر گرفته شده براي نيروگاه كافي نيست و مجبور به استفاده از سوخت مازوت هستيم.
او ادامه داد : گاز داريم اما كفاف واحدها را نمي كند و ناچار به استفاده از مازوت با توجه به آلودگي هاي مختلف ، بالا بودن هزينه نگهداري و تعميرات و خوردگي تجهيزات هستيم؛ در حالي كه استفاده از گاز براي ما ارزان تر، تميزتر و بهتر بوده و ضمن اينكه آلودگي مازوت را ندارد، راندمان كار ما را هم بالاتر مي برد.
عمادي همچنين در مورد آلودگي زيست محيطي مازوت هم گفت : مصرف مازوت نه تنها براي مردم، باغداران و كشاورزان مضر است بلكه براي كارگران و پرسنل اين نيروگاه هم مضر است و علاوه بر آن سالانه شكايات فراواني عليه ما توسط باغداران انجام و جريمه هاي مختلفي هم پرداخت شده است.
وي افزود : مهم ترين مشكل ما سهميه محدود گاز نيروگاه است كه از سوي وزارت نفت و شركت گاز به دليل مصارف خانگي، سرماي زمستان و افت فشار گاز استان اجرايي شده است و همچنين نبود ايستگاه تقويت و افزايش فشار گاز در خط لوله دامغان به نكا است كه احداث نشده و بايد با احداث آن، گاز با فشار مورد نياز وارد نيروگاه شود.
عمادي گفت: در 8 ماه گذشته، 87 درصد مصرف سوخت گاز و 13 درصد مصرف سوخت مازوت داشته ايم و هيچ مشكلي براي به صفر رساندن مازوت نداريم و در صورتي كه همه گاز مورد مصرف نيروگاه توسط شركت گاز تامين شود؛ مصرف مازوت قطع خواهد شد.
** محدوديتي براي تامين گاز نيروگاه نيست
مسئول روابط عمومي شركت گاز مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت : محدوديتي براي تامين گاز در استان مازندران و حتي براي نيروگاه نداريم اما با توجه به هماهنگي هاي انجام شده بين توانير و گاز، مقرر شد روازنه چهار ميليون متر مكعب، گاز در اختيار نيروگاه نكا قرار گيرد كه عملباتي و انجام مي شود.
عرب افزود : با توجه به افتتاح خط انتقال گاز عسلويه به مازندران، مشكل كمبود گاز در استان مازندران برطرف شده است و هيچ مشكلي براي تامين گاز مازندران نداريم ولي در حال حاضر گاز مورد نياز نيروگاه بر اساس سهميه اي كه به ما اعلام شد تامين مي شود.
7332/1654
ساري- ايرنا- دود غليظ نيروگاه شهيد سليمي نكا ناشي از مصرف سوخت مازوت، اين روزها به دنبال سرد شدن هوا و كمبود گاز؛ دوباره به دغدغه مهم مردم و دوستداران محيط زيست تبدئيل شده است.