۱۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۵۳
کد خبر: 83229824
T T
۰ نفر

جشنواره موسيقي عاشيقي در اروميه برگزار مي شود

۱۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۵۳
کد خبر: 83229824
جشنواره موسيقي عاشيقي در اروميه برگزار مي شود

اروميه - ايرنا - مسوول واحد موسيقي حوزه هنري انقلاب اسلامي آذربايجان غربي گفت: سومين جشنواره استاني موسيقي عاشيقي مكتب اروميه روز دوشنبه در سالن «صفي الدين اورموي» حوزه هنري برگزار مي شود و علاقه مندان مي توانند در اين جشنواره حضور داشته باشند.

داريوش عليزاده روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: مرحله نخست اين جشنواره با حضور 50 هنرمند عاشيق از شهرستان هاي خوي، سلماس، اروميه، نقده و مياندوآب در دو نوبت و از ساعت هاي 9:30 صبح و 15:30 بعد از ظهر برگزار مي شود.
مسوول واحد موسيقي حوزه هنري با بيان اينكه چهار نفر كارشناس موسيقي و يك نفر ناظر، كار داوري اجراهاي جشنواره را به عهده دارند، گفت: آثاري كه از 40 امتياز، موفق به كسب حداقل 20 امتياز شود، به مرحله دوم اين جشنواره راه مي يابد.
عليزاده همچنين اجراي آثار در مقام هاي موسيقي مكتب اروميه را الزامي دانست و افزود: در مرحله نخست آثار به انتخاب شركت كنندگان اجرا شده و در مراحل بعدي، آثار به قيد قرعه و در مقام هاي مختلف موسيقي عاشيقي مكتب اروميه توسط هنرمندان اجرا مي شود.
وي با بيان اينكه موسيقي عاشيقي مكتب اروميه در سال 1392 به ثبت ملي رسيد، افزود: هدف از برگزاري اين جشنواره حفظ و احياي مقام هاي موسيقي عاشيقي مكتب اروميه است.
مسوول واحد موسيقي حوزه هنري با اعلام اينكه مرحله هاي دوم و سوم اين جشنواره به ترتيب در روزهاي 20 و 27 اسفند سال جاري در حوزه هنري انقلاب اسلامي استان برگزار مي شود، افزود: اين جشنواره همزمان با هفته هنر انقلاب در اواخر فروردين سال آينده با اعلام نفرات برتر به كار خود پايان خواهد داد.
به گزارش ايرنا جشنواره موسيقي عاشيقي مكتب اروميه به صورت دوسالانه از سال 1393 برگزار مي شود.
اشاعه ارزش هاي ديني و انقلابي در قالب موسيقي، صيانت از موسيقي هاي اصيل و ارزشي در حوزه فولكلور و موسيقي ملي ايران، تلاش در تثبيت جايگاه موسيقي هاي فاخر و معرفي اين هنر و فرهنگ ارزشمند و اصيل ايراني در ميان خانواده ها و به ويژه نسل جوان جامعه و تعامل با هنرمندان موسيقي استان هاي همجوار و كشورهاي همسايه از اهداف اصلي حوزه هنري آذربايجان غربي در اجراي برنامه هاي موسيقي است.
'عاشيق' يا ' آشيق' هنرمندي است كه به اجراي موسيقي عاشيقي مي پردازد و در سال هاي بسيار دور به عاشيق، اوزان و در خراسان شمالي بخشي مي گفتند؛ اوزان عالم به علم هاي روز و نوازنده ساز بود و تجربه هاي سفر خود را در قالب شعر ارائه مي كرد.
ساز عاشيق ها قوپوز نام دارد و داراي هفت سيم، 14 پرده و 72 مقام مي باشد؛ مصري، دوبيتي، حلبي، سياستاپل، تجنيس، ديوان، تاجري، غربتي و امراهي از جمله مقام هاي عرفاني و اجتماعي اين نوع موسيقي است.
بالوولو مسكين، قول هارطون، دوللو مصطفي، عباس طوفارقانلي، خسته قاسيم از جمله شاعراني هستند كه عاشيق ها اغلب از شعرهاي آنان استفاده مي كنند.
فرهاد سليمي، دوللو اباذر، درويش وهاب زاده، محمد حسين دهقان، اصلان طالبي، عزيز مراد خان، يوسف اوهانس، اسمعلي لطفي، نباتعلي عليزاده و علي كريمي قره آغاجي از جمله عاشيق هاي بنام آذربايجان غربي هستند.
استاد عاشيق نواز به منظور رسيدن به حقيقت خداوندي مرحله هاي طريقت، شريعت و معرفت را پشت سر مي گذارد؛ طريقت يعني شناسايي راه انسانيت، شريعت يعني آشنايي با آموزه هاي اسلامي و سرانجام معرفت به معناي تبليع انسانيت و آموزه هاي ديني به واسطه شناخت خدا و رسيدن به اوست.
در اين نوع موسيقي پيام انسانيت و انسان بودن كه در قالب هنر موسيقي به مخاطب منتقل مي شود، حائز اهميت بوده و هدف اصلي رسيدن به خداست.
تبليغ دين و به شور آوردن جنگجويان با ساز، شعر و داستان در ميدان هاي جنگ از وظايف اصلي اين نوع موسيقي در طول تاريخ بوده است.
مكتب عاشيق نوازي اروميه نيز در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس كشور با /شماره 165/ به ثبت رسيده و ترنم ماندگاري هنر اصيلي است كه فرهنگ ديرينه آذربايجان را با ساز و سخن از نسلي به نسل ديگر منتقل مي كند.
9939/3072