به گزارش خبرنگار ايرنا، بوم گردي يكي از شاخه هاي طبيعت گردي رو به رشد در بخش صنعت گردشگري است و در اين بين اقامتگاه هاي بوم گردي كه سهم بسياري از گردشگري كشور را به خود اختصاص داده از ظرفيت هاي مهم براي جذب گردشگران خارجي به شمار مي رود.
ايجاد اقامتگاه بوم گردي به عنوان يك فرصت سرمايه گذاري ، قابل توجه دوستداران گردشگري و طبيعت گردي استان است و سودآوري، ايجاد اشتغال، معرفي ظرفيت ها و فرهنگ و سنت بومي منطقه را براي هم سرمايه گذار و هم گردشگر به دنبال دارد.
هدف اصلي بوم گردي، رفتن و بودن در طبيعت و عشق ورزيدن به آن است، سفري است مسئولانه كه موجب رشد و پايداري زيست بوم، فرهنگ و كيفيت زندگي ساكنان منطقه گردشگري خاصي مي شود.
با توسعه گردشگري پايدار و براي سفر به مناطق ديدني و بكر، نياز به محل هايي براي اسكان در اين نقاط احساس شد كه براي تحقق اين مهم طي چند سال گذشته اقامتگاه هاي بوم گردي متعدد در اقصي نقاط ايران تاسيس شد.
تمام اين اقامتگاه ها با هدف حفظ و پاسداشت فرهنگ بومي و سنتي هر منطقه و افزايش ورود گردشگران به آن نواحي ساخته شده و به گونه اي كه صنعت اكوتوريسم پايدارترين نوع طبيعت گردي و سازگارترين نوع گردشگري با محيط شناخته شده است.
** تعريف اقامتگاه بوم گردي
اقامتگاه هاي بوم گردي، اقامتگاه هايي هستند كه در محيط هاي طبيعي و بومي با رعايت بالاترين سطح ضوابط زيست محيطي و به شكلي سازگار با معماري بومي، بافت تاريخي و سيماي طبيعي منطقه ساخته مي شود و ضمن بيشترين تعامل با جامعه محلي و توجه به اقليم ، زمينه حضور گردشگران را با كيفيت قابل قبول و تعريف شده فراهم مي كند.
يكي از اصولي كه در اكوتوريسم مورد تاكيد قرار مي گيرد آموزش و ايجاد آگاهي فرهنگي با مردمان يك منطقه است. در بوم گردي ، گردشگران با فرهنگ و نوع زندگي مردم منطقه از نزديك آشنا و در فعاليت هاي روزانه آنان مشاركت مي كنند و در اين ارتباط ايجاد شده بين ميزبانان و گردشگران ، مردم منطقه نيز با فرهنگ مردمان ديگر مناطق و كشورها آشنا شده و اين 2 گروه، رفته رفته نوعي علاقه نسبت به يكديگر پيدا مي كنند.
با ايجاد اين آشنايي و فرهنگ دوستي، گردشگران نسبت به منطقه ميزبان حساس شده و به اوضاع آن اهميت بيشتري مي دهند و در كنار آن تاكيد بر حفظ منابع طبيعي، مقوله آموزش و به حداقل رساندن آسيب هاي وارده به طبيعت در طول سفر، اهميت احترام گذاشتن به طبيعت را آشكار كرده و مانع آسيب رساندن به آن مي شوند.
** بوم گردي و تاثير آن بر ايجاد اشتغال پايدار و رونق اقتصادي
بوم گردي با ايجاد فرصت پيشرفت و توسعه اقتصادي مي تواند به عنوان جايگزيني براي ساير منابع درآمد براي مردم منطقه محسوب شده و از روي آوردن افراد محلي به راه هاي ديگر كسب درآمد مانند فروش زمين هاي كشاورزي و بهره برداري بي رويه از منابع طبيعي جلوگيري كند.
مردم محلي با نمايش آداب و رسوم خود به گردشگران، فروش محصولات صنايع دستي به آنان و مشاركت دادن گردشگران در فعاليت هاي روزانه خود، به ارزش ميراث فرهنگي خود پي برده و هرچه بيشتر در حفظ آن تلاش مي كنند ضمن اينكه روستائيان نيز در پي حضور گردشگران در اقامتگاه هاي بوم گردي مي توانند به فكر اشتغال زايي و كسب درآمد بيشتر باشند.
گردشگران نيز به واسطه حضور در اقامتگاه هاي بوم گردي حاضر به صرف هزينه هستند و اين چرخه اي است كه مي تواند باعث پيشرفت صنعت اكوتوريسم شود و مردم محلي تلاش خواهند كرد آنچه را براي گردشگران و طبيعت گردان جذاب است حفظ و نگهداري كنند چرا كه بوم گردي به وضوح يكي از راهها و منابع كسب درآمد براي آنهاست.
از ديگر تفاوت هاي اقامتگاه بوم گردي با هتل ها در اين است كه براي سرو غذا در اقامتگاه هاي بوم گردي منتظر غذاهاي بين المللي نباشيد و يا اينكه در بشقاب هاي لوكس براي شما غذا بياورند.
بلكه در اقامتگاه هاي بوم گردي اكثر غذاها سنتي و قديمي تهيه مي شود و براي ميل كردن غذاها در ظرف هاي مخصوص براي شما مي آورند تا علاوه بر آشنا شدن با غذاهاي سنتي آن منطقه مزه جديدي از غذاهاي ان شهر را تست كنيد.
از ديگر امكانات خاص اقامتگاه هاي بوم گردي تورهاي مخصوص آن شهر براي مسافرين و توريست ها مي باشد.
به اين صورت كه اگر شما در اقامتگاههاي بوم گردي مناطق كويري و بياباني رزرو كرده ايد مي توانيد شتر سواري و اسب سواري را تجربه كنيد يا اينكه اگر به مناطقي كه داراي سدهاي آبي هستند و بومگردي در آنها ايجاد شده قايق سواري را تجربه كنيد.
از نظر قانوني اين اقامتگاه هاي بوم گردي مجوز دارند و قانوني مي باشند كه مي توانيد با اعتماد آنها را رزرو كنيد.همچنين به ياد داشته باشيد كه در اقامتگاه هاي بوم گردي از قوانيني مانند هتل ها دارند كه همراه داشتن مدارك شناسايي براي ورود به اقامتگاه الزامي است.
** ويژگي هاي اقامتگاه هاي بوم گردي
اقامتگاه هاي بوم گردي با هم تفاوت دارد و شما مي توانيد به راحتي سبك سنتي هر شهر را در اقامتگاه ها لمس كنيد.
در مجموع اين تفاوت بين هتل ها و اقامتگاه بوم گردي است كه منطبق بر فرهنگ و جغرافياي آن منطقه طراحي شده است.
حال در اكثر شهر ها بوميان آن منطقه اقامتگاه هايي منطبق با بوم گردي با شرايط سنتي طراحي كرده اند كه پذيرايي مسافران و گردشگران است.
** بومگردي در ايلام
استان ايلام به خاطر دارا بودن توانايي ها و برخورداري از جاذبه هاي چشمگير از نظر تنوع اقليم و پوشش گياهي يكي از استان هاي مهم كشور در اين زمينه بومگردي محسوب مي شود.
اقامتگاههاي بومگردي به جهت احياء سنن قديمي، حفظ و نگهداري آثار باستاني و حفاظت از طبيعت در استان ايلام در دستور كار بوده و تا كنون 40 اقامتگاه بومگردي در استان مجوز دريافت كرده اند.
مديركل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان ايلام گفت: اين اقامتگاهها، علاوه بر جذب گردشگر و فراهم كردن محيط شاد و ايمن براي گردشگران در استان ايلام، موجب ايجاد درآمد براي روستائيان و جلوگيري از مهاجرت آنان به شهرها نيز ميشود.
عبدالمالك شنبهزاده به شرايط استان ايلام و چهارفصل بودن مناطق آن اشاره كرد و افزود: تنوع اقليمي در استان ايلام، اين استان را مستعد براي بومگاههاي متنوعي نموده است و به همين جهت ميتوانيم در صورت گسترش اقامتگاههاي بومگردي فرهنگ غني و متنوع ايلام و مهماننوازي، احترام به طبيعت، مراسمهاي آييني و لباسهاي زيبا و سنتي و همچنين سبكهاي متنوع زندگي در اقليمهاي متفاوت استان ايلام را به هموطنان كشور عزيز ايران به نمايش بگذاريم.
وي افزود: تمام تلاش اين اداره كل و مديريت ارشد استان و ساير دستگاهها برآن است كه با جذب گردشگران در استان ايلام علاوه بر معرفي جاذبههاي گردشگري، به درآمد اقتصادي پايدار براي روستاهاي هدف نيز دستيابد.
شنبهزاده به شرايط استان ايلام و چهارفصل بودن مناطق آن اشاره كرد و افزود: تنوع اقليمي در استان ايلام، اين استان را مستعد براي بومگاههاي متنوعي نموده است و به همين جهت ميتوانيم در صورت گسترش اقامتگاههاي بومگردي فرهنگ غني و متنوع ايلام و مهماننوازي، احترام به طبيعت، مراسمهاي آييني و لباسهاي زيبا و سنتي و همچنين سبكهاي متنوع زندگي در اقليمهاي متفاوت استان ايلام را به هموطنان كشور عزيز ايران به نمايش بگذاريم.
وي ادامه داد: امسال كمپ هايي را در كنار جاذبه هاي طبيعي استان برپا كرده ايم كه مسافراني كه قصد دارند شب را در كنار جاذبه هاي طبيعي بگذرانند از آن كمپ هاي اقامتي نيز استفاده كنند.
وي يادآور شد: خانه هاي بوم گردي ظرفيت بسيار خوبي براي زيرساخت هاي گردشگري در استان شده است، امسال 28 خانه بوم گردي براي ارائه خدمات به مسافران نوروزي تجهيز شده كه در شهرستانهاي ايلام، بدره ، دره شهر، سيروان، دهلران، ايوان و ... فعاليت مي كنند.
شنبه زاده با اشاره به برگزاري نوروزگاه ها نيز در مناطق مختلف استان گفت: در بحث برنامه فرهنگي كه شعار امسال سازمان ميراث فرهنگي و ستاد خدمات سفر شور و نشاط اجتماعي در بين مردم جامعه است، نوروزگاه هايي در سراسر استان و مراكز شهرستان ها به همين منظور برپا مي شود.
مديركل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري ايلام گفت: همچنين نوروزگاه هايي سيار را نيز در دل طبيعت و در كانون هاي جمعيتي گردشگران برپا مي كنيم، هدف اجراي برنامه هاي فرهنگي و موسيقي محلي و تئاتر است كه مسافراني كه وارد استان مي شوند بتوانند از اين برنامه ها استفاده لازم را ببرند.
وي گفت: در كنار اين نوروزگاه ها، نمايشگاه هاي صنايع دستي در نقاط مختلف استان برپا مي شود كه بتوانيم صنايع دستي استان را رونق دهيم.
وي با اشاره به برنامه هاي اين اداره كل در ايام نوروز اضافه كرد: در اين ايام 10 نوروزگاه ثابت و 6 نوروزگاه سيار در استان همراه با برنامههاي مفرح و شاد برگزار مي شود.
شنبه زاده با بيان اينكه همه امكانات لازم از جمله هتلها، مدارس، مهمان سراها و مسافرخانه براي اسكان مسافران نوروزي در ايلام فراهم شده گفت: برپايي نمايشگاه صنايع دستي و سوغات به مدت 11 روز در قلعه والي شهر ايلام براي گردشگران و مسافران نوروزي برگزار مي شود.
وي افزود: تنوع اقليمي ايلام را مستعد بومگاههاي متنوع نموده و ميتوان در صورت گسترش اقامتگاههاي بومگردي فرهنگ غني مهماننوازي، احترام به طبيعت، آيين ها، لباسهاي زيبا و سنتي همچنين سبكهاي متنوع زندگي در اقليمهاي متفاوت را به نمايش گذاشت.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ايلام گفت: تلاش همه دستگاه ها جذب گردشگران در استان و علاوه بر معرفي جاذبههاي گردشگري، ايجاد درآمد اقتصادي پايدار در روستاهاي هدف است.
شنبه زاده، شمار مسافران و گردشگران نوروزي به استان در سال گذشته را 487 هزار و 831 گردشگر بيان كرد و افزود: پيش بيني مي شود امسال اين ميزان افزايش يابد.
اين استان يك هزار و 500 اثر تاريخي دارد كه بيش از 750 اثر آن در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
7177/6119
ايلام- ايرنا - اين روزها جذابيت هاي ديدن طبيعت و تكرار و مرور زندگي سنتي و چشيدن طعم غذاهاي محلي و حضور در يك مكان ديدني ساده و بي آلايش يكي از جاذبه هاي قابل توجه براي گردشگراني است كه خسته از ماشين و زندگي صنعتي و غذاهاي فست فودي شده اند.