۱۴ اسفند ۱۳۹۷، ۱۳:۱۴
کد خبر: 83232110
T T
۰ نفر

ساخت كلیه مینیاتوری با استفاده از سلول‌های ادرار

۱۴ اسفند ۱۳۹۷، ۱۳:۱۴
کد خبر: 83232110
ساخت كلیه مینیاتوری با استفاده از سلول‌های ادرار

تهران- ایرنا- محققان دانشگاه اوترخت در هلند با استفاده از سلول‌های ادرار موفق به ساخت ارگانوید كلیه شده‌اند، این دستاورد می‌تواند به توسعه روش‌های درمانی موثر برای انواع بیماری‌های كلیه منجر شود.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری نیوزوایز، ارگانوید به مجموعه‌ای از سلول‌ها گفته می‌شود كه عملكردشان دقیقا مشابه بافت طبیعی است و گزینه مناسبی برای آزمایش انواع روش‌های درمانی محسوب می‌شود.
با استفاده از تحقیقات گسترده‌ای كه در زمینه سلول‌های بنیادی صورت گرفته، ساخت اندام‌های مینیاتوری مانند كبد، ریه، پانكراس و روده در محیط آزمایشگاهی امكان‌پذیر شده است و محققان با استفاده از همین روش و سلول‌های بنیادی پرتوان بیمار موفق به ساخت كلیه مینیاتوری شده‌اند؛ مطالعات نشان می‌دهد سلول‌های ادرار برای این امر ایده‌آل هستند.
كلیه مینیاتوری تولید‌ شده با این روش شبیه كلیه طبیعی نیست، ولی ساختار سلول‌ها بسیاری از عملكردهای كلیه طبیعی را شبیه‌سازی می‌كنند و بهترین گزینه برای مطالعه انواع بیماری‌های كلیوی، عفونت‌ها، سرطان و آزمایش داروها هستند.
كلیه، اندامی لوبیا شكل و تقریبا به اندازه مشت بسته انسان است و درست زیر قفسه سینه قرار دارد. عملكرد كلیه به زبان ساده، دفع زباله‌های بدن است به این صورت كه روزانه حدود 200 لیتر خون تصفیه می‌كند و از آن حدود 2 لیتر آب اضافی و مواد زائد، غربال و از طریق مجاری ادارای دفع می‌كند.
تنظیم فشار خون، تعادل الكترولیتی و تولید سلول‌های قرمز خون به عهده كلیه‌هاست. چنانچه كلیه‌ها یك روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند، عملكرد اكثر ارگان‌های بدن، به ویژه قلب مختل می‌شود.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Biotechnology منتشر شده است.
علمی**9259** 1055
۰ نفر