به دست خود درختي مي نشانم،به پايش جوي آبي مي كشانم ؛ به تابستان كه گرما رو نمايد، درختم چتر خود را مي گشايد ؛ به پايش خسته اي بي حال و بي تاب، ميان روز گرمي مي رود خواب ؛ شود بيدار و گويد اي كه اينجا ، درختي كاشتي،روح تو شاداب
آري درست است اين شعر خاطره انگيز يادآور كتاب فارسي دوره ابتدايي است كه همه ما با كمك معلم خود چندين و چندبار خوانديم و حفظ كرديم بي آنكه توجه به پيام اين شعر خاطره انگيز مبني بر ترغيب و ترويج فرهنگ كاشت درخت و توجه به طبيعت داشته باشيم.
درخت نماد آباداني و شاخص سبزي و خرمي و مظهر زندگي و يكي از زيباترين مظاهر خلقت و جلوه اي از تجليات آفريدگار عالم است كه نگاه به اين سرسبزي نشاط آور است و روز درختكاري فرصتي براي كاشت درخت و هديه دادن به طبيعت در استقبال از بهار نو است.
روز درختكاري مختص كشور ايران نيست و با توجه به اهميتي كه درخت در زندگي بشر ايفا مي كند، امروزه در تقويم بيشتر كشورهاي دنيا روزي به نام روز درختكاري نامگذاري شده و در اين روز كشورهاي مختلف به كاشتن درخت ها و نهال هاي متفاوت اقدام مي كنند.
البته تاريخ اين روز با توجه به آب و هواي هر كشور متفاوت است چرا كه كاشت درخت بايد در موقعي از سال انجام شود كه درخت قابليت رشد كردن را داشته باشد.
براي مثال مي توان به كشور هايي مانند آلمان، مصر، پاكستان، مكزيك اشاره كرد كه روز درختكاري به ترتيب در روزهاي پنجم ارديبهشت، 26 بهمن، 27 مرداد و دومين پنجشنبه از ماه جولاي است.
البته اين راه هم بايد گفت فقط كاشت درخت هنر نيست نگهداري و مراقبت از آن به اندازه كاشت داراي اهميت است چرا كه بدون مراقبت و نگهداري رشد هيچ جانداري امكانپذير نخواهد بود و درختان نيز به عنوان موجود زنده براي ادامه بقا نيازمند توجه هستند.
درست است آب كم است اما با مصرف بهينه و مديريت مصرف، كم آبي معنا ندارد و هر فردي مي تواند با آب هايي كه در خانه صرف شست و شو مي شود درخت را آبياري كند به طور مثال جمع آوري آب شربي كه براي شستن سبزي استفاده مي شود براي آبياري درخت يكي از راهكارهاي مديريت مصرف و راهبردي براي افزودن گستره فضاي سبز پيرامون محسوب مي شود.
ديگران كاشتند ما خورديم ما بكاريم ديگران بخورند اين جمله اي است كه تقريبا گوش همه ما به آن آشنا است به عنوان مثال در منطقه شهميرزاد واقع در استان سمنان درختاني با قدمت بيش از 500 سال وجود دارد كه اين نشان از اين گفته دارد كه گذشتگان به فكر آيندگان بودند و اكنون بر ما يك وظيفه است كه به فكر فضاي سبز براي فرزندانمان باشيم و با كاشت درخت و مراقبت از آن راه پيشنيان را ادامه دهيم.
تصور كنيد دنيايي كه در آن هيچ درختي نيست كه حتي تصور آن نيز مرگبار است چرا كه وقتي درخت نباشد هيچ سايه اي نيست، هيچ اكسيژني براي تنفس و هيچ تصفيه كننده هوايي نيست، شادي و نشاط نيست زندگي نيست، ديگر مدادي براي نوشتن نيست و اين مهم اهميت درخت را به خوبي نشان مي دهد.
در وصف فوايد درختان همين بس كه درختان نبض زمين، مايه حيات انسان، حيوان و حتي بعضي از گياهان است چرا كه درختان با جذب گازهاي سمي از جمله دي اكسيد كربن و توليد اكسيژن، يكي از اساسي ترين نيازهاي حيات جاندار را تامين مي كند.
ضرورت دارد براي دوام حيات انسان و سلامت چرخه طبيعت در اين عصر دود و زندگي ماشيني، كاشت درختان، حفاظت و حراست از جنگل ها در مقابل تخريب و نابودي، بيش از پيش مورد توجه قرار بگيرد و همه بايد به اين باور برسند نابودي طبيعت نابودي بشر را به دنبال دارد.
در جمله پاياني درباره اهميت درخت و درختكاري همين بس كه در روايتي پيامبر اكرم(ص) فرموده است: حتي اگر ديديد قيامت بر پا شد و شما مشغول كاشتن درختي بوديد، ازاين عمل نيك خود دست برنداريد و اين روايت بيانگر تاكيد و توصيه اسلام به حفظ و حراست از درختان و اهميت درختكاري است.
در كشور از روز 15 تا 22 اسفند ماه به عنوان «هفته منابع طبيعي» نامگذاري شده كه نخستين روز اين هفته يعني 15 اسفند «روز درختكاري» نامگذاري شده است.
يادداشت از الناز ملكي خبرنگار ايرنا سمنان
7342/7408
سمنان- ايرنا- 15 اسفند ماه روزدرختكاري بهانه اي براي يادآوري توجه به عرصه هاي منابع طبيعي و آشتي با طبيعت است و كاشت يك نهال كوچك حداقل كاريست كه مي توان به عنوان پاسداشت اين روز و داشتن كشوري زيبا و آباد انجام دهيم.