به گزارش ايرنا «ملاحسين» يكي از خوش صداترين آوازخوانان موسيقي كردي بود و آثار وي در بخش بداهه گويي و آوازخواني در رديف هنرمندان برجسته اي مانند «حسن زيرك»، «محمد ماملي» و «ابراهيم قادري» قرار دارد.
اين هنرمند در سال 1302 شمسي در روستاي «كاني طومار» بوكان متولد شد و در سال 1332 شمسي به همراه خانواده اش به روستاي «اگريقاش» مهاباد كوچ و فعاليت هنري خود را در اين سال ها آغاز كرد.
وي با حضور در برنامه هاي زنده راديو مهاباد و كرمانشاه در بين مردم شناخته شد و چندين بار در جشنواره هاي فرهنگي و ادبي در استان هاي مختلف كشور نيز موفق به كسب مقام شد.
اين هنرمند برجسته بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به تهران كوچ كرد و تا پايان عمرش در اين شهر سكونت داشت و سرانجام در آذر سال 1367 به دليل ايست قبلي ديده از جهان فرو بست و در آرامستان شهر مهاباد به خاك سپرده شد.
اينك 30 سال از مرگ اين هنرمند برجسته سپري مي شود اما همچنان برخي آوازها و آهنگ هاي وي در بين نسل هاي ديروز و امروز مورد توجه و استقبال قرار مي گيرد.
آهنگ ها و آوازهاي اين هنرمند هنوز هم از سوي برخي از آوازخوانان كرد بازخواني مي شود و در بسياري از محافل شاد مورد استفاده قرار مي گيرد.
يكي از آوازخوانان مهابادي كه سال هاي زيادي با اين هنرمند همكاري هنري داشته در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: از دوران كودكاني با ملاحسين رفاقت و دوستي داشتم و صداي بسيار دلنشيني وي هنوز در خاطرم به يادگار مانده است.
ابراهيم قادري گفت: نجابت و پاك دامني يكي از ويژگي هاي بارز ملاحسين بود و باعث شده بود در بين مردم از عزت و احترام خاصي برخوردار باشد.
وي افزود: «ملاحسين» در بسياري از محافل شب نشيني آن دوران تا پاسي از شب آوازخواني مي كرد و مردم تا زماني كه آوازها و صداي دلنشين وي را مي شنيدند، محفل را ترك نمي كردند.
وي اضافه كرد: تبحّر ملاحسين به اندازه اي بود كه با بيت و آواز با ساير شاعران و آوازخوانان منطقه مكريان مشاعره مي كرد و در آوازخواني هيچگاه از بيت هاي تكراري بهره نمي برد.
رييس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي مهاباد نيز معتقد است كه در دهه هاي گذشته در منطقه مكريان هنرمندان برجسته اي در هنر آواز خواني فعاليت كردند و آثار بسيار گرانبهايي در اين زمينه خلق شد كه مي توان از آنها به عنوان ميراث هنري اين منطقه ياد كرد.
قادر مرادي افزود: برخي از اين آثار در قالب آرشيوهاي خانوادگي حفظ شده و برخي ديگر در استريوهاي پخش آثار هنري يا فضاي مجازي ذخيره شده است.
وي با ابراز نگراني از احتمال از بين رفتن آثار فاخر هنري گفت: لازم است موزه هنري براي جمع آوري و حفظ اين آثار راه اندازي شود و در آن آثار فاخر هنري نگهداري شود و منبعي براي پژوهشگران آثار هنري اين منطقه باشد.
بسياري از هنرمندان و موسيقي دانان زبان كردي داراي آثار برجسته اي هستند كه بر اثر گذر زمان و شكاف سليقه اي بين نسل هاي گذشته و امروزي به فراموشي سپرده شده اند.
هنرمنداني كه اگر اين امكان وجود داشت كه آثار آنها به صورت مكتوب در مي آمد امروز نه تنها براي نسل هاي جوان ناآشنا نبود بلكه منبع خوبي براي محققان و پژوهشگران حوزه هنري هم مي شد.
آثار هنري بويژه در زمينه موسيقي مي تواند به عنوان بخشي از ميراث ناملموس يك منطقه به شمار برود و اين آثار هم مي تواند از سوي برخي افراد مورد سوء استفاده قرار گيرد و هم مي تواند با گذر زمان گرد فراموشي و نابودي روي آنها قرار گيرد و به طور كامل از بين برود.
در جامعه ما هنرمندان فرهيخته و بزرگي مانند «ملاحسين» كم نيستند اما لازم است اين هنرمندان و آثار آنها دوباره به نسل هاي جوان و جوياي هنر معرفي شود تا آنان نيز بتوانند با بازخواني اين آثار به سبك هاي امروزي شكاف بين نسل ها را در هنر موسيقي از بين ببرند.
3020/6185/3072
مهاباد - ايرنا - «حسين عبدالله زاده» مشهور به ملاحسين از جمله هنرمنداني است كه آثار وي كمتر در بين طرفداران موسيقي كلاسيك و مدرن مورد توجه قرار گرفته و از سوي نسل جوان شناخته شده و تا حدودي غبار فراموشي بر آثار موسيقايي اين هنرمند نشسته است.