۱۷ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۰۳
کد خبر: 83235510
T T
۰ نفر

حفظ منابع طبيعي ضامن تداوم زندگي

۱۷ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۰۳
کد خبر: 83235510
حفظ منابع طبيعي ضامن تداوم زندگي

بندرعباس - ايرنا- رشد روز افزون جمعيت انساني، توسعه بي‌ حد فناوري و قرارگرفتن درعصر فرا صنعتي جامعه بشري را با محدوديت منابع جنگلي مواجه ساخته و با آلودگي محيط زيست دست‌ به ‌گريبان شده كه نقش و جايگاه جنگل‌ها و منابع طبيعي در جلوگيري از آلودگي‌ها اجتناب ‌ناپذير است.

به گزارش ايرنا، منابع طبيعي در اطراف هر موجود زنده اي وجود دارد كه براي ادامه حيات به آن وابسته بوده و حفظ آن امري بسيار مهم مي باشد زيرا ضامن تداوم زندگي است.
ايران منابع طبيعي بزرگي در اختيار دارد كه تخريب آن بر كيفيت و چرخه طبيعي كشور اثر مي گذارد كه نتيجه زيان آوري براي زندگي انسان، حيوان و گياه به دنبال دارد.
دين مبين اسلام در روايات متعددي به حفظ طبيعت و آثار ناشي از تخريب پرداخته است واستفاده از آن مي تواند به عنوان يك الگو در حفظ منابع طبيعي در كشور مورد استفاده قرار گيرد.
امروزه منابع طبيعي نه‌ تنها از نظر اقتصادي و پاكيزه نگه‌ داشتن محيط زيست بلكه از لحاظ اجتماعي و فرهنگي و روان شناسي براي همه انسان‌ها جايگاه و ارزش ويژه‌اي دارد.
از جمله ارزش‌هاي منابع طبيعي ايجاد امكاناتي براي گذراندن اوقات فراغت و محيط هاي تفرجگاهي و يكي از جاذبه هاي توريستي داخلي و خارجي در هر كشور منابع طبيعي است.

** اختصاص 150 ميليون دلار براي حفظ منابع طبيعي
به گفته رييس سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور، 150ميليون دلار بودجه در سال 98 از محل صندوق توسعه ملي براي حفاظت از منابع طبيعي و اجراي طرح هاي آبخيزداري به منظور جلوگيري از خشكسالي اختصاص يافته است.
خليل آقايي در نشست اخير با مديران و معاونان منابع طبيعي هرمزگان افزود: فرهنگ منابع طبيعي بايد به معارف عمومي تبديل شود و اين امر نيازمند همراهي و ارتباط مردم براي اجراي طرح هاي آبخيزداري و منابع طبيعي در شرايط خشكسالي است.
وي با بيان اينكه حفظ منابع طبيعي و پوششهاي گياهي نبايد از بين برود گفت: بايد پوششهاي گياهي گشترش داده شود و استفاده از تخصصهاي لازم براي انجام طرح هاي منابع طبيعي تاثيرگذار است.
اين مقام مسوول ابراز داشت: در مفاد بند «ب» ماده 29 قانون اجرايي كشور به محلي كردن اقتصاد مقاومتي اشاره شده است كه بر اين اساس بايد با تشكلهاي روستايي قرارداد بسته شود و منابع طبيعي در اختيار آن ها قرا گيرد.

** منابع طبيعي هرمزگان متمايز از نقاط ديگر كشور
منابع طبيعي هرمزگان، متاثر از موقعيت جغرافيايي، شرايط اقليمي و وجود رطوبت نسبي هوا از شرايط متمايزي نسبت به ديگر نقاط كشور برخوردار است.
استان هرمزگان در بيشتر ماه هاي سال خشك و كم باران است و بارندگي ها به صورت رگباري و سيلابي در ماه هاي زمستان اتفاق مي افتد و حجم بزرگي از رواناب ها به خليج فارس و درياي عمان تخليه مي شود.
اين استان حدود با 103 هزار كيلومترمربع، از سمت شمال و شمال شرقي با استان كرمان، شمال غربي و غرب با استان فارس و بوشهر، ازشرق با استان سيستان و بلوچستان همسايه بوده و جنوب آن را آب هاي خليج فارس و درياي عمان در برگرفته است.
فعاليت رسمي آبخيزداري درهرمزگان از دهه 50 به خصوص بعد از انقلاب اسلامي، با استقرار كمپ آبخيزداري درحوزه آبخيز سد استقلال ميناب آغاز و پس از آن در همه نقاط استان توسعه يافت.

** جنگل ها و درختان تامين كننده اصلي اكسيژن هستند
نماينده ولي فقيه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس در خصوص اهميت منابع طبيعي گفت: جنگل ها و درختان تامين كننده اصلي اكسيژن هستند و اگر نباشند زندگي روي كره خاكي امكان پذير نخواهد بود.
آيت الله غلامعلي نعيم آبادي اظهار داشت: همان طوري كه رهبر معظم انقلاب فرمودند حفظ و حفاظت از منابع طبيعي بايد به فرهنگ عمومي تبديل شود و اين بدان معناست كه همه افراد جامعه ارزش درخت، فضاي سبز، جنگل، رودخانه و دريا را بدانند و درك كنند.
وي با اشاره به فقر منابع طبيعي و پوشش گياهي از مردم اين استان خواست، به درختان به عنوان يك دوست و همراه بنگرند و از آن ها حمايت و نگهداري كنند و بدانند كه قطع كردن بي جهت درخت كفران نعمت است.
نماينده ولي فقيه در هرمزگان از مسوولان و دست اندركاران خواست، منابع طبيعي و ارزش هاي آن را بيشتر براي مردم معرفي كنند زيرا شناخت هرچه بيشتر باعث توجه و حفاظت از آن مي شود.

** توسعه طرح هاي اقتصادي همگام با حفظ منابع طبيعي
استاندار هرمزگان در مراسم روز درختكاري سال جاري گفت: توسعه اقتصادي و حفظ منابع طبيعي بايد به موازات يكديگر پيش رود كه باعث تعطيلي طرح ها و تخريب طبيعت نشود.
فريدون همتي، درخت را نماد خرمي و سرسبزي و مظهر زندگي براي انسان ها دانست و افزود: در اسلام براي كاشت و حفاظت از گياهان و درختان تاكيدهاي بسياري شده كه در همين راستا بايد فرهنگ نگهداري از منابع طبيعي نهادينه شود.
وي بيان داشت: راه هاي مختلفي براي حراست از منابع طبيعي وجود دارد كه يكي از اين راه ها ترويح فرهنگ حفاظت از طبيعت است و اين امر بايد مورد توجه قرار گيرد.

** مشاركت هاي مردمي گامي در راستاي حفظ منابع طبيعي
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري هرمزگان اظهار داشت: با مشاركت هاي مردمي بايد به عنوان يك ضرورت مورد توجه قرار گيرد كه در همين راستا تعاوني ها، تشكل هاي مردم نهاد و مجمع خيرين مي توانند در ترويج فرهنگ حفظ عرصه هاي منابع طبيعي نقش آفريني كنند.
اميد ذاكري بيان داشت: منابع طبيعي و آبخيزداري هرمزگان همواره در جهت توانمند سازي جوامع محلي، مرتع داران و افزايش روحيه مشاركت پذيري از دهه 70 تا كنون گام برداشته است.
وي با اشاره به چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي افزود: در دوران انقلاب، تاسيس 40 تعاوني منابع طبيعي و فراگير تخصصي، احياي 39 هزار هكتار از زمين هاي بياباني در استان، بيابان زدايي 25 هزارهكتار، صدور بيش از 80 درصد سند مالكيت زمين، توليد 60 گونه درختي، اجراي 3 هزار سازه آبخيزداري و 48 هزار هكتار جنگل كاري در استان انجام شده است.
معاون آبخيزداري منابع طبيعي هرمزگان با اشاره به اينكه مردم بايد از خدمات نظام جمهوري اسلامي اطلاع داشته باشند گفت: رضايت مردم مهمترين اولويت برنامه هاي اين اداره كل مي باشد كه با اطلاع رساني و تهيه گزارش هاي تصويري از عملكرد اين اداره انجام مي شود.
ابراهيم جعفري تختي مجمع خيران منابع طبيعي در استان را يكي از افتخارات اين اداره كل دانست و افزود: هدف از تشكيل اين مجمع، استفاده از تجارب، دانش بومي، همفكري جوامع محلي، استفاده از سرمايه هاي محلي، تقويت و حفاظت منابع آب و خاك استان به منظور كاهش اثرات خشكسالي است.
وي بيان داشت: منابع طبيعي استان هرمزگان در جهت جلب مشاركت هاي مردمي در كشور پيشگام بوده به طوري كه ساماندهي و آموزش 25 هزار دانش آموز در قالب طرح هميار طبيعت يكي از برنامه هاي مشاركتي اين اداره كل مي باشد.

** تاسيس 40 تعاوني منابع طبيعي در انقلاب اسلامي
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري هرمزگان با اشاره به قرار گرفتن در دهه پنجاه پيروزي انقلاب اسلامي افزود: ازابتداي انقلاب تا كنون، 40 تعاوني منابع طبيعي و فراگير تخصصي تاسيس شده است.
ذاكري خاطر نشان كرد: مشاركت هاي مردمي بايد به عنوان يك ضرورت مورد توجه قرار گيرد و در همين راستا تعاوني ها، تشكل هاي مردم نهاد و مجمع خيران مي توانند در ترويج فرهنگ حفظ عرصه هاي منابع طبيعي نقش آفريني كنند.
وي ادامه داد: منابع طبيعي و آبخيزداري هرمزگان درجهت توانمند سازي جوامع محلي، مرتع داران و افزايش روحيه مشاركت پذيري از دهه 70 تا كنون گام برداشته است.
اين مقام مسوول به برخي از فعاليت هاي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري هرمزگان اشاره كرد و افزود: احياي 39 هزار هكتار از زمين هاي بياباني در استان، بيابان زدايي 25هزارهكتار، صدور بيش از 80 درصد سند مالكيت زمين، توليد 60 گونه درختي، اجراي 3 هزار سازه آبخيزداري و 48 هزار هكتار جنگل كاري در استان انجام شده است.

** صندوق توسعه منابع طبيعي هرمزگان فرصتي براي كشاورزان
مديرعامل صندوق حمايت از توسعه منابع طبيعي هرمزگان گفت: صندوق حمايت از توسعه منابع طبيعي هرمزگان به كشاورزان اين فرصت را داده تا بتوانند بدون هيچگونه ضمانت و در كمترين زمان با كارمزد 4 درصد در راستاي رفع مشكلات مرتع و زمين خود تسهيلات لازم را دريافت كنند.
حجت دهقاني فورخورجي در گفت و گوبا ايرنا افزود: با توجه به اينكه 51 درصد از سرمايه صندوق حمايت از توسعه منابع طبيعي از طريق بخش غيردولتي و 49درصد بخش دولتي تامين مي شود، توانسته ايم در پرداخت تسهيلات رتبه سوم كشور را به دست آوريم.
وي هدف هاي ايجاد صندوق توسعه منابع طبيعي را، تضمين متقاضيان سرمايه گذاري براي دريافت اعتبارات از بانك ها و ساير موسسات داخلي، دريافت كمك هاي مالي در قالب تسهيلات از دولت، حمايت و تجهيز و نوسازي واحدهاي توليدي و فعالان منابع طبيعي در مواجه با موقعيت هاي بحراني، تامين نقدينگي براي بازاريابي و فروش محصولات منابع طبيعي عنوان كرد.
وي بيان كرد: در حال حاضر با وجود 47 تعاوني فعال در بخش منابع طبيعي و شركت هاي فراگير، برنامه هايي براي جذب آن ها در راستاي افزايش سرمايه غير دولتي داريم.
عضو فعال در زمينه توسعه منابع طبيعي استان ياد آور شد: يكي از رويكردهاي تشكيل صندوق حمايت از توسعه منابع طبيعي، نزديك كردن دو سرمايه اقتصادي و اجتماعي در فعاليت هاي بهره برداران است.
9944 /6048