مظفر افشار روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: گام دوم احياي دوباره جنگل هاي زاگرس و استفاده از گونه هاي بومي آن از جمله بلوط، گلابي وحشي، زالزالك و بنه است تا اين جنگل ها بتوانند ضمن داشتن شادابي و طراوت براي حفظ منابع آب و خاك نيز موثر باشند.
وي ادامه داد: طبق تحقيقات انجام شده 40 درصد آب شيرين ايران در محدوده زاگرس توليد مي شود و اگر اين جنگل ها از بين برود، ضمن از بين رفتن منابع آبي، بخش زيادي از خاك اين منطقه كه در طول هزاران سال گذشته ايجاد شده است، بر اثر سيلاب ها از بين مي رود.
وي اضافه كرد: بسياري از رودخانه هاي پرآب و مهم كشور از جمله رودخانه كارون، كرخه، سميره، دز و ... از زاگرس سرچمشه مي گيرد و نابودي زاگرس باعث خشك شدن اين رودخانه هاي مهم و حياتي كشور نيز مي شود.
وي افزود: جنگلهاي 6 ميليون هكتاري زاگرس با گستردگي در حدود 12 استان كشور، 40 درصد جنگلهاي ايران را تشكيل ميدهد و حدود 70 درصد تيپ گونههاي جنگلي زاگرس را بلوطها شامل مي شود.
وي اظهار داشت: جنگل هاي زاگرس از شهرستان پيرانشهر در آذربايجان غربي شروع و تا بخشي از استان فارس كشيده شده است و يكهزار و 300 كيلومتر طول و بيش از 200 كيلومتر عرض دارد.
** بلوط در ايران قدمتي چند هزار ساله دارد
پدر بلوط ايران گفت: رشد درختان بلوط در زاگرس قدمتي چند هزار ساله دارد بطوري كه در برخي مناطق ايران و استان هاي زاگرس نشين هم اكنون درختان كهنسال 1.5 تا 2 هزار ساله وجود دارد.
افشار افزود: اين امر نشان مي دهد كه از گذشته دور نياكان ما به اهميت درختان بلوط پي برده اند و از آن محافظت كردند بطوري كه در فرهنگ ما از درخت بلوط به عنوان درختي مقدس ياد مي شود.
وي اضافه كرد: در برخي از متون و آثار تاريخي گذشته نشان داده شده كه در خشكسالي ها و قحطي، ساكنان زاگرس با استفاده از ميوه بلوط و تبديل آن به آرد و توليد نان بلوط از مرگ نجات يافتند و دانستن اين امر نشان مي دهد كه اين درخت چقدر اهميت دارد.
افشار اظهار داشت: درخت بلوط از جمله درختان پهن برگ با نياز آبي بسيار كم است و سهم زيادي در توليد اكسيژن و تصفيه هوا ايفا مي كند و در سال هاي خشكسالي نيز به سبب مقاومتي كه در برابر تشنگي دارد، خشك نمي شود.
پدر بلوط ايران گفت: طبق آخرين ارزيابي ها و با توجه به نقش بلوط در حفظ منابع آب و خاك و توليد اكسيژن هر اصله درخت بلوط 50 ساله در حدود 20 ميليارد ريال ارزش گذاري شده است.
وي افزود: اگر كشاورزان و روستاييان مناطق جنگلي زاگرس اين اهميت را درك كنند، هرگز براي توسعه زمين كشاورزي و كشت و زرع آن را قطع نمي كنند و آن را به عنوان سوخت به كار نمي گيرند.
افشار از مسوولان خواست سوخت هاي فسيلي (نفت و گاز) يا روش هاي نوين (خورشيدي) را براي تامين سوخت مورد نياز روستاييان اين مناطق تامين كنند تا آنان مجبور نباشند درختان بلوط را براي گرم كردن خانه هاي خود قطع كنند.
پدر بلوط ايران با انتقاد از برخي افراد كه مي گويند بلوط در اين منطقه رشد نمي كند، افزود: رشد بذر بلوط با ساير درختان فرق دارد و بلوط در چهار سال اول عمر خود تنها رو به پايين (داخل زمين) رشد مي كند و از سال چهار به بعد ارتفاع مي گيرد.
**استفاده از ظرفيت زندان ها براي جنگل كاري
پدر بلوط ايران گفت: در زندان تمام شهرهاي كشور افرادي هستند كه از روي ناآگاهي مرتكب جرمي مانند قاچاق شدند و شاكي خصوصي ندارند؛ اين افراد به جاي اينكه در زندان بمانند و هزينه اي هم به دولت تحميل شود مي توانند مروج درختكاري در جنگل ها باشند.
وي اضافه كرد: در استان لرستان اين تجربه به خوبي جواب داده است و با همكاري دادستان خرم آباد برخي از زندانيان علاقه مند در طرح جنگل كاري كمربند سبز اين شهر مشاركت كردند.
وي افزود: در اين طرح هر فرد زنداني مي تواند از صبح تا ظهر در كاشت نهال و آبياري درختان مشاركت داشته باشد و بعد ازظهر نيز به امور روزمره و تامين معيشت زندگي خود و خانواده اش بپردازد.
افشار گفت: از مدت اجراي اين طرح تاكنون شمار زيادي از زندانيان خرم آباد علاقه مند به مشاركت در اين طرح شدند بطوري كه برخي از زندانيان پس از پايان دوران محكوميت خود نيز همچنان دوستدار جنگل هستند و با انجمن هاي منابع طبيعي همكاري مي كنند.
وي از دادستان مهاباد و ساير شهرستان هايي كه در دامنه جنگل هاي زاگرس قرار دارد، خواست كه جريمه برخي از محكومان قضايي را به خدمت به منابع طبيعي و جنگل ها اختصاص دهند.
افشار يادآور شد: هيچ زنداني در دنيا وجود ندارد كه نخواهد براي رهايي از بند و جبران گناهان گذشته خود به طبيعت خدمت كند و از طرف ديگر طبيعت كه حاميان كمي دارد نيازمند كمك و مشاركت اين افراد براي احيا دوباره است.
به گزارش ايرنا «مظفر افشار» يكي از فعالان و دوستداران محيط زيست كشور كه از وي به خاطر 30 سال فعاليت در زمينه كاشت و مراقبت از درختان بلوط به نام پدر بلوط ايران ياد مي شود؛ مظفر افشار حدود 70 سال سن دارد و متولد خرم آباد در استان لرستان است.
جنگل هاي زاگرس به سه بخش شمالي، مياني و جنوبي تقسيم مي شود كه در طول بيش از 50 هزار سال گذشته تشكيل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاك، توليد محصولات فرعي، ذخاير ژنتيكي، مصارف درماني، توانايي هاي اكوتوريستي و ارزش هاي زندگي داراي اهميت زيادي است.
بر اساس مطالعات انجام شده در جنگل هاي زاگرس 2 هزار و 372 گونه گياهي، 61 گونه پستاندار، 27 گونه ماهي، 167 گونه پرنده و 37 گونه خزنده شناسايي شده است.
3020/6185/3072
مهاباد - ايرنا - پدر بلوط ايران گفت: جنگل هاي زاگرس كه شُش هاي تنفسي ايران به شمار مي رود، روزگار خوبي ندارد و نخستين گام براي حفظ آن، كوتاه كردن دست افراد سودجو از قلع و قمع درختان است.