بازار گوشی های تلفن همراه؛ گرفتار ركود و گرانی

تهران- ایرنا- بازار تلفن همراه یكی از بازارهایی به شمار می رود كه به افزایش قیمت ارز، واكنش نشان داد. در این زمینه متولیان امر نیز از كاهش قیمت ها در آینده ای نزدیك خبر می دهند و «مهدی محبی» رییس اتحادیه مخابرات و لوازم جانبی تلفن همراه وضعیت بازار موبایل را آرام و بدون تنش ارزیابی می كند اما شماری از كارشناسان در این باره نظری متفاوت دارند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ قیمت كالاهای دیجیتال و به خصوص گوشی های همراه ارتباط تنگاتنگی با نرخ ارز دارد و نسبت به نوسانات ارزی حساس است و در سال گذشته قیمت این محصولات با افزایش قابل توجهی مواجه شد و مشكلات عدیده ای را برای مشتریان و فروشندگان این كالاها به وجود آورد. هر چند دولت با راهكارهایی چون معرفی شركت های واردكننده متخلف كه با ارز دولتی موبایل وارد اما با ارز آزاد اقدام به فروش كرده اند و اجرای طرح رجیستری تلاش كرد تا به نابسامانی های این بازار پایان دهد اما با این وجود هنوز دغدغه های بسیاری در این زمینه وجود دارد كه نظارت بیشتری را از طرف مسوولان می طلبد.

**بازار جهانی موبایل همچنان در ركود
بازارهای جهانی موبایل نیز همانند وضعیت این كالا در ایران در چند سال گذشته روزهای سختی را پشت سر می گذارد، بسیاری از شركت‌های تولیدكننده گوشی‌های هوشمند نیز با انتشار گزارش‌های مالی خود به صورت فصلی و سالیانه، اعلام كرده اند كه گرفتار كاهش قابل توجهی در میزان فروش، درآمدزایی و سودآوری شده‌اند. به همین دلیل نیز بسیاری از آنها تمركز خود را از روی توسعه و تولید گوشی‌های هوشمند به صورت محض و اختصاصی به سمت و سوی دیگر گجت های (وسایل الكترونیكی یا مكانیكی كوچكی) هوشمند نظیر «ساعت هوشمند» سوق داده‌اند.

برپایه گزارش ها، علت این روند نزولی در فروش گوشی‌های هوشمند را تنش‌های تجاری، تحریم‌های اقتصادی علیه برخی كشورهای تأثیرگذار و كشمكش‌های ژئوپلتیكی عنوان كرده‌اند. این روند نزولی حداقل تا سال 2023 میلادی همچنان ادامه و تداوم خواهد یافت.

**قیمت‌ موبایل باز هم كاهش می‌یابد
ابراهیم درستی رییس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه درباره وضعیت بازار موبایل و احتمال كاهش قیمت ها در آستانه سال نو می گوید: اكنون با توجه به حل مشكل رجیستری و بازگشت به شرایط قبلی قیمت‌ها 20 تا 30 درصد افت داشتند و اكنون با ورود گوشی‌های مصادره‌ای این شیب ارزان شدن، شدت بیشتری خواهد گرفت. وی در خصوص وضعیت گوشی های مصادره شده و تزریق آن به بازار گفت: مطابق قانون حمایت از مصرف كننده قرار بود این گوشی‌ها وارد بازار شوند و با قیمت ارز نیمایی در اختیار مصرف كننده قرار بگیرند. در جلسه ای كه با معاون سازمان حمایت داشتیم از ایشان درخواست كردیم هر چه سریع تر روال قانونی طی شود و در یك چارچوب مشخص با توجه به وضعیت بازار شب عید این گوشی ها وارد بازار شوند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا با «مهدی محبی» رییس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی و لوازم جانبی در ارتباط با چالش های فراروی بازار گوشی های همراه به گفت وگو پرداخته است.

**مردم نگران تعمیرات گوشی های تلفن همراه خود نباشند
مهدی محبی ضمن اعلام راه اندازی مجدد سایت این اتحادیه گفت: سایت اتحادیه مخابرات به آدرس ttu.ir در تهران فعال شده است و مردم می توانند با مراجعه به این سایت به تعمیركاران تحت نظارت اتحادیه مخابرات و لوازم جانبی موبایل رجوع كنند و از سپردن گوشی های خود به افراد متفرقه كه تحت نظارت اتحادیه نیستند، خودداری كند.

محبی ضمن آرام دانستن بازار موبایل درباره خدمات پس از فروش گوشی تلفن همراه بیان داشت: در صورتی كه شركت فروشنده گوشی همراه در ارایه خدمات و زمان تحویل و خدمات پس از فروش با مشكلی روبه رو شود ضمن مراجعه به اتحادیه صنف دستگاه های مخابراتی و ارتباطی و لوازم جانبی شهرستان تهران، مشكل خود را مطرح و در كمترین زمان كارشناسان در مورد آن اظهار نظر می كنند.

رییس اتحادیه لوازم جانبی تلفن همراه در پاسخ به چرایی افزایش قیمت قطعات جانبی تلفن همراه افزود: به دلیل افزایش نرخ ارز، قیمت تمام شده تمام قطعات گوشی تلفن همراه نیز به دلیل وابستگی به قیمت دلار با افزایش روبه رو شده است. وی درباره این كه چرا با كاهش نرخ دلار، قیمت گوشی های تلفن همراه، آنچنان كه باید پایین نیامد، گفت: وقتی عرضه و تقاضا در بازار یكسان نباشد، قیمت موبایل كاهش نمی یابد. با توجه به اینكه خرید قطعه از كشور همسایه زمان‌بر است، خریداران به محض افزایش قیمت ارز قیمت نهایی قطعات را برپایه قیمت خریداری شده محاسبه می‌كنند و از طرفی با پایین آمدن قیمت ارز و به دلیل رقابتی كه میان فروشندگان قطعات گوشی تلفن همراه وجود دارد به طور حتم با كاهش نسبی قیمت ها رو به‌رو خواهیم بود.

همچنین در ادامه نظر یك كارشناس IT را نیز درباره شرایط بازار تلفن همراه جویا شدیم.
**وضعیت بازار موبایل در سال آینده بدتر خواهد شد
این كارشناس IT شرایط بازار تلفن همراه را نامطلوب و با نوسان توصیف كرد و یادآور شد: مصرف سالیانه گوشی در كشور ما حدود 10 میلیون گوشی است كه آمارهای رسمی از آن حكایت دارد كه از ابتدای تابستان امسال واردات رسمی گوشی تلفن همراه وجود ندارد. همین نابسامانی، بی نظمی و برهم خوردن قاعده عرضه و تقاضا سبب افزایش دوباره و چندباره بهای تمام شده گوشی تلفن همراه شده است و به نظر می رسد در 1398 شاهد سال بدتری در عرصه محصولات IT در كشور باشیم.

وی درباره دلایل این نابسامانی و افزایش قیمت ها گفت: بازار دیجیتال نیز به دلیل وابستگی به قیمت بازار ارز مانند بسیاری از بازارهای داخلی با مشكلات افزایش قیمت روبه رو شد. دلار از حدود سه هزار تومان به نزدیك 16 هزار تومان رسید و این رشد سبب افزایش حدود پنج برابری كالاهای دیجیتال شد چنان كه یك گوشی سه میلیونی قبل از افزایش قیمت ها در حال حاضر حدود 15 میلیون قیمت دارد كه این امر سبب كاهش قدرت خرید مردم شده است و این موضوع به طور قطع در روند و وضعیت بازار تاثیر بسزایی دارد و به آشفتگی این بازار دامن زد. مشكل دیگر بازار موبایل بحث عدم تثبیت قیمت ارز است به طوری كه خیلی از فروشندگان به دلیل عدم ثبات ارز تمایلی به فروش محصولات ندارند و احتكار یا انبار محصولات را به صرفه تر می دانند.

این كارشناس IT همچنین مشكل گارانتی و خدمات پس از فروش را یكی دیگر از معضلات و آسیب های بازار موبایل عنوان كرد و بیان داشت: با ادامه روند افزایش قیمت ها و قطعات حدود 80 درصد شركت های گارانتی منحل شد. دلیل گارانتی نبودن كالا ها این است كه اجناس از مجرای قانونی و اصیل خود وارد نشده اند و فروشنده ها نیز آنها را با قیمت كمتر و بدون گارانتی به فروش می رسانند و گاهی شاهد این هستیم كه خریداران نیز به خاطر همین تخفیف حداقلی راضی تر هم هستند.

وی همچنان درباره در دسترس نبودن قطعات جانبی تلفن همراه گفت: بازار از اجناس بی كیفیت و جعلی تولید چین اشباع شده است كه قابل قیاس با برند اصلی نیستند، دلیل این عدم موجودی نیز عدم واردات این قطعات به دلیل افزایش قیمت ارز است.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به منظور بررسی مشكلات فراروی بازار گوشی همراه از بازار موبایل علا الدین و چهارسو در روزهای پایانی سال دیدن و به تهیه گزارشی میدانی اقدام كرد.

یكی از فروشندگان بازار چهارسو در خصوص راهكار معرفی شركت های وارد كننده گوشی همراه متخلف به وسیله «محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات می گوید: البته وزیر ارتباطات با انتشار این فهرست حسن نیت و عدالتخواهی خود را نشان داد و تخلفات این افراد را برملا كرد اما در نهایت سودی برای مشتریان نداشت؛ چرا كه از آن زمان به بعد همه گوشی‌های وارداتی احتكار و توقیف شدند و قیمت گوشی نه‌ تنها كاهش نیافت بلكه هر روز شاهد افزایش آن هم هستیم تا آنجا كه یك آیفون یك هزار دلاری با قیمت حدود 13میلیون تومان به فروش می‌رسد.

برخلاف ركود در فروشگاه های فروش گوشی همراه در بازار چهارسو اما مغازه های مختص فروش لوازم جانبی رونق بیشتری داشت. فروشندگان لوازم جانبی با وجود آن كه، وضعیت را نسبت به چند ماه پیش، بدتر ارزیابی می كنند اما معتقدند كه قاب و لوازم جانبی معمولا مشتری دارد، هرچند قیمت این اجناس هم بالا رفته است، مردم قدرت خرید این لوازم را هنوز دارند.

فروشندگان پاساژ علاءالدین كه روزی وقت پاسخ دادن به مشتریان را نداشتند، این روزها از كم بودن مشتری گلایه می كنند و غیر از گرانی و كساد حرف دیگری ندارند. یكی از فروشنده‌ها می‌گفت كه روزی یك دستگاه گوشی هم فروش نداریم و در پرداخت اجاره مغازه نیز به مشكل برخورده ایم اما طبقه ای از این پاساژ كه به تعمیر گوشی، قطعات جانبی و فروش گوشی های دست دوم اختصاص دارد، وضعیت بهتری دارد. مغازه داران این بخش درباره اقبال مردم می گویند: این روزها بیشتر افراد به‌ جای تعویض گوشی ‌هایشان اقدام به تعمیر آن می‌‌كنند و بیشتر تعمیرات در زمینه‌ تعویض قاب و نمایشگر گوشی صورت می‌گیرد. البته این افراد می‌گفتند، حتی تعویض «صفحه‌ نمایش» این روزها كمتر صورت می‌گیرد؛ چرا كه این قطعه نسبت به قبل بسیار گران شده است و بیشتر افراد به همان نمایشگر شكسته بسنده می‌كنند و منتظر تغییر اوضاع هستند.

عمده فروشان گوشی تلفن همراه در این پاساژ نیز وضعیت مطلوبی ندارند و برخی از فروشگاه‌ها بسته‌ یا خالی از جنس شده‌ اند. از هر فروشنده‌ای كه درباره‌ قیمت‌ها و فروش سوال می شد از وضعیت موجود شكایت داشت. یكی از آن‌ها می‌گفت كه گوشی ندارد و بیشتر تك فروشی می‌كند. آن‌ها می‌گفتند كه بیشتر گوشی‌ها احتكار شده‌اند، چون قیمت گذاری مشخص نیست. وقتی علت خالی شدن برخی از مغازه‌ها را جویا شدیم، هزینه‌ بالای اجاره‌ها و نبود جنس در بازار را دلیل تعطیل شدن این فروشگاه‌ها عنوان كردند.

پژوهشم**9280**2059**9131