۲۱ اسفند ۱۳۹۷، ۱۲:۳۰
کد خبر: 83240634
T T
۰ نفر
سفر روحانی به عراق؛ پیامی قوی به آمریكا و همپیمانانش در منطقه

تهران- ایرنا- سفر حسن روحانی رییس جمهوری ایران به عراق توجه بسیاری از رسانه های عربی را به خود جلب كرده است و برخی از آنها این سفر را نشان دهنده شكست دشمنان در كارزار ضد ایرانی قلمداد كرده اند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه 20( اسفند) در صدر یك هیات بلندپایه سیاسی - اقتصادی وارد بغداد شد و در قصر السلام «كاخ صلح» ریاست جمهوری عراق مورد استقبال رسمی «برهم صالح» همتای عراقی اش قرار گرفت. بسیاری از كارشناسان منطقه معتقدند كه سفر رسمی روحانی به عراق افزون بر در برداشتن دستاورد‌های مهم در حوزه‌های مختلف اقتصادی و كاهش آثار تحریم های یكجانبه آمریكا، پیام‌های سیاسی مهمی به ویژه برای دشمنان به دنبال خواهد داشت. این گزارش در بردارنده مهمترین محور تحلیل هایی است كه در رسانه های عربی درباره سفر روحانی به عراق منتشر شده است.

** تلاش برای تقویت روابط تهران – بغداد با هدف دور زدن تحریم های آمریكا
به نوشته شبكه خبری «الجزیره» قطر، هدف روحانی از سفر به عراق تقویت روابط ایران با عراق است. این سفر در شرایطی صورت گرفته است كه آمریكا به بغداد فشار وارد می كند تا سطح روابط خود را با ایران به ویژه در زمینه واردات انرژی كاهش دهد. اما همانطوری كه روحانی اعلام كرده است ایران و عراق برای افزایش سطح روابط تجاری خود از 12 میلیارد دلار فعلی به 20 میلیارد دلار برنامه ریزی می كنند.
تارنمای شبكه «روسیا الیوم» هم به نقل از برهم صالح رئیس جمهوری عراق، سفر روحانی به این كشور را بسیار مهم و در چارچوب تعمیق روابط دوجانبه ارزیابی كرد و نوشت: برهم صالح این سفر را تلاشی برای ادامه مذاكرات برای پیشبرد روابط دوجانبه و نقطه عطفی در این زمینه به شمار آورده است كه پیوندهای دو كشور در زمینه های اقتصادی و امنیتی و سیاسی را تقویت خواهد كرد. او درباره تحریم های آمریكا هم گفته است عراق بخشی از تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران نخواهد بود.
شبكه خبری روسیا الیوم در گزارشی دیگر به نقل از روزنامه «نیزاوایسیمایا گازتا» هدف از سفر روحانی به عراق را تقویت روابط اقتصادی با این كشور به شمار آورد و افزود: این سفر نشان داد واشنگتن نمی تواند جلوی همكاری 2 كشور را بگیرد. با وجود اینكه آمریكا تلاش گسترده ای را برای پایان دادن به روابط منطقه ای ایران می كند، اما تلاش های آمریكا به دلیل روابط خارجی تهران نتیجه معكوسی به دنبال داشته است. ایران بر روی روابط با كشورهای همسایه خود تمركز كرده و ادامه روابط با عراق یكی از اولویت های جمهوری اسلامی است. «رسلان مامیدوف» هم به این روزنامه روسی گفت عقب نشینی یكجانبه آمریكا از توافق هسته ای و اعمال تحریم های ضد ایرانی نه تنها بر جمهوری اسلامی تاثیر می گذارد، بلكه بر اقتصاد عراق كه با اقتصاد ایران ارتباط دارد هم تاثیر خواهد گذاشت و ایران برای عراق به ویژه در زمینه تامین برق از اهمیت راهبردی برخوردار است. به طوری كه «لوی الخطیب» وزیر نیروی عراق گفت كشورش دستكم تا سال 2020 نمی تواند از واردات برق از ایران چشم پوشی كند. از این رو، آمریكایی ها ناچارند به بغداد معافیت دهند تا از ایران گاز و نفت وارد كند. روابط تهران و بغداد بسیار جدی و آكنده از دستوركارهای ویژه است.
به نوشته صفحه عربی شبكه خبری «یورونیوز»، ایران برای رویارویی با فشارهای ناشی از تحریم های آمریكا تلاش می كند نفوذ سیاسی و اقتصادی خود را در امتداد گذرگاهی كه اكنون از ایران آغاز می شود و تا دریای مدیترانه گسترده است و شامل عراق،سوریه و لبنان می شود، تقویت سازد.
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن نیز نوشت: روحانی در شرایطی به عراق سفر كرده است كه فشارهای آمریكا به عراق برای كاهش سطح روابط خود با ایران به ویژه در زمینه واردات انرژی از ایران ادامه دارد. اما بر پایه اظهارات روحانی، ایران و عراق برای افزایش سطح مبادلات تجارت سالیانه از 12 میلیارد به 20 میلیارد دلار برنامه ریزی می كنند. در این زمینه «هشام الهاشمی» تحلیلگر مسائل سیاسی گفت در سایه اختلاف های آمریكا و ایران به نظر می رسید در سفر روحانی به عراق به طور ویژه به برخی مسائل پرداخته شود. روحانی با هدف بررسی مبادلات تجاری و تكیه بر ارزهای محلی و ایجاد سازوكارهایی برای دور زدن تحریم های آمریكا به عراق سفر كرده است.

** پیام های سفر روحانی به عراق برای دشمنان
روزنامه رای الیوم در گزارشی دیگر به قلم «ماجد توهان الزبیدی» نوشت: حضور روحانی و ظریف در بغداد ضربه دردناكی به همه تلاش های سیاسی و نظامی آمریكا طی 2 سال گذشته برای تشكیل ائتلاف عربی – آمریكایی و صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی است كه آخرین نمونه این تلاش ها در نشست ورشو دیده شد. همه این تلاش ها با حضور رئیس جمهوری ایران در عراق به باد فنا رفت.
به نوشته روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن، «احمد الحمدانی» تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: سفر روحانی به عراق قدرت نمایی ایران در عراق است. این سفر پیام هایی را برای آمریكا و برخی كشورهای منطقه به همراه دارد. سه هفته پیش، خبر این سفر رسانه ای شد و برخی از مقام های ایران برای مقدمه سازی این سفر به عراق سفر كردند. یادداشت تفاهم ها و قراردادهایی كه در این سفر به امضا می رسد نشان می دهد كه ایران با آنها می خواهد به دیگر كنشگران در عراق این پیام را برساند كه در این كشور دارای نفوذ سیاسی، اقتصادی و نظامی است.
روزنامه «عربی 21» مصر هم نوشت: سفر روحانی به عراق پیام قوی به آمریكا و همپیمانان منطقه ای آن است. محتوای این پیام آن است ایران هنوز هم در عراق به عنوان اصلی مركز تنش میان واشنگتن و تهران دارای نفوذ گسترده ای است.
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن هم در گزارشی به قلم «حسن فحص» نوشت: پیش بینی می شود سفر رئیس جمهوری اسلامی به عراق روابط میان دو كشور را از مرحله روابط امنیتی و نظامی به مرحله روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی منتقل كند. هدف از این سفر تقویت روابط میان نهادهای رسمی 2 كشور و استفاده از روابط در راستای منافع و خارج كردن این روابط از دایره امنیتی و نظامی صرف به سوی عرصه سیاسی است. تردیدی نیست كه تهران پیش از سفر روحانی به عراق با اعلام خبر این سفر و اعزام هیات تجاری، اقتصادی و سیاسی به این كشور خواسته است به دشمنان خود در عرصه بین الملل برساند كه در عراق كلید تصمیم گیری، نفوذ و قدرت و امنیت را در اختیار دارد.
پژوهش**9278**1552
۰ نفر