۲۳ اسفند ۱۳۹۷، ۷:۵۹
کد خبر: 83243016
T T
۰ نفر

آلودگي هوا، تهديد سلامتي

۲۳ اسفند ۱۳۹۷، ۷:۵۹
کد خبر: 83243016
آلودگي هوا، تهديد سلامتي

يزد -ايرنا- آلودگي هوا ازجمله چالش‌هاي زيست ‌محيطي جامعه امروزي است كه درصورت بي‌توجهي و ادامه فعاليت غيراصولي انسان‌ها، پيامدهاي جبران ‌ناپذيري را در زندگي شهروندان به جا مي گذارد، چالشي كه عزم جدي سياست‌گذاران و مديران شهري را مي‌طلبد تا با اجراي برنامه‌هاي بلندمدت براي رفع اين مهم تلاش كنند.

به گزارش ايرنا، هر فردي روزانه حدود 22 هزار بار تنفس مي‌كند و 15 كيلوگرم هوا نياز دارد، شايد انسان بتواند چند هفته‌اي بدون غذا و مدت كمي هم بدون آب زنده بماند، اين مخلوق الهي بدون هوا حتي نمي‌تواند چند دقيقه‌اي زنده باشد.
سيستم تنفسي انسان به‌عنوان اولين بخش بدن در تماس مستقيم با آلودگي هوا قرار دارد، در اين ميان «ريه» مسئوليت جذب اكسيژن و دفع دي‌اكسيد كربن از خون را بر عهده دارد.
در صورتي‌ كه غلظت آلاينده‌ها فراتر از ظرفيت تصفيه ريه باشد، وارد خون مي‌شود و عوارض قلبي و تنفسي مانند اختلال در انتقال اكسيژن به بافت‌هاي بدن، افزايش ضربان قلب، سكته قلبي ، كاهش ظرفيت شش‌ها، آسم، برونشيت و درنهايت به بيماري سرطان ريه ختم مي‌شود.
اكنون بحران آلودگي هوا نه‌ تنها، كلانشهرها بلكه شهرهاي كوچك را هم تهديد مي‌كند كه اين پديده سهم عمده‌اي در به خطر انداختن سلامت جسم و روان شهروندان دارد.
بسياري شهرهاي صنعتي همچون يزد سال‌هاست، در فصول مختلف سال با پديده ريز گردها و دود ناشي از واحدهاي صنعتي روبروست .

** تأثير آلودگي هوا بر اقتصاد
آلودگي هوا مي‌تواند به اقتصاد منطقه لطمه وارد كند كه ارتباط مستقيم با زندگي شهروندان دارد، در اين ميان واحدهاي مختلف توليدي و صنعتي نقش پررنگي دارند كه علاوه بر سلامت نيروي كار، محيط اطراف را هم تهديد مي‌كند.
بر پايه آمارهاي رسمي، آلودگي هوا سالانه حدود هشت ‌ميليارد دلار خسارت وارد مي‌كند و با توجه به آمار سازمان جهاني بهداشت كه مربوط به سال 2015 ميلادي است در ايران سالانه 33‌ هزار و 500 مورد مرگ به دليل آلودگي هوا اتفاق افتاده كه علت مرگ 71 نفر در هر 100 هزار نفر آلودگي هوا تشخيص داده شد.
يزد بر اساس سرشماري سال 1395، يك‌ ميليون و 138 هزار نفر جمعيت دارد كه 85 درصد در 21 شهر و بقيه در روستاها و آبادي‌ها زندگي مي‌كنند.
حدود 60 درصد اين جمعيت و نيز اغلب سه هزار و 600 واحد توليدي و صنعتي استان در دشت يزد - اردكان در شهرستان‌هاي مهريز، تفت، يزد، اشكذر ، ميبد و اردكان مستقر است.
در اغلب روزها، هاله‌اي از گردوغبار در فضاي شهر يزد و در تعدادي از شهرهاي استان مشاهده مي‌شود كه به علت آلودگي هوا ديد افقي در برخي روزها كاهش مي‌يابد.
هرچند يزد چهارمين استان صنعتي كشور است و نبايد فعاليت‌هاي صنعتي منجر به خسارت جاني و مالي به شهروندان شود.
طرح استقرار كارخانه‌ها و واحدهاي صنعتي در يزد بايد با لحاظ كردن مسائل انساني و زيست‌محيطي صورت مي‌گرفت درحالي‌كه اغلب صنايع آلاينده در نزديكي يا در محدوده سكونتگاه‌هاي انساني مستقر است.
حدود نيمي از موارد آلودگي دشت يزد - اردكان مربوط به پهنه جغرافيايي مهريز تا عقدا اردكان است و بسياري كارخانه‌هاي كاشي، كوره‌هاي آجرپزي و تعدادي از صنايع آلاينده‌ها نيز در اين محدوده فعاليت دارد .
همچنين اين محدوده در مسير وزش توفان و بادهاي همراه با گرد و خاك شمال غرب به جنوب شرق يزد از اصفهان به سمت استان كرمان قرار دارد.
با توجه به وجود عرصه‌هاي بياباني و تپه‌هاي شني و ماسه‌اي اين امر موجب به وجود آمدن گردوغبار و افزايش ذرات معلق در هوا مي‌شود.

** آلودگي هواي استان خطرناك است
عضو هيات علمي دانشگاه يزد به آلودگي هواي استان اشاره كرد و گفت: بايد ايستگاه سنجش آلودگي نه‌تنها در نقاط آلوده بلكه در محل عبور گرد وغبار نصب شود تا آمار دقيقي از ميزان آلودگي هوا ارائه شود.
محمدرضا اختصاصي مدت‌زمان وزش توفان در استان را در هر مورد 2 تا چهار ساعت ذكر كرد و يادآور شد: در اين مدت ميزان آلودگي هوا ناشي از توفان در مقايسه با خوزستان و سيستان و بلوچستان كه 2 تا سه روز ادامه دارد، خطرناك‌تر است.
وي كه در مورد كانون‌هاي مولد گرد وغبار استان پژوهشي انجام داده است، ادامه داد: در يزد مقدار آلودگي هوا در برخي مواقع 6 تا هفت هزار ميكروگرم بر مترمكعب است و ديد افقي به كمتر 200 متر مي‌رسد.
به باور اختصاصي توفان و آلودگي ريز گردها در يزد تا حدودي خطرناك‌تر از استان‌هاي ديگر است زيرا يزد، منطقه صنعتي است و توليد گاز سمي ،عناصر سمي و فلزات سنگين آن زياد است.
وي تصريح كرد: وقتي فلزات سنگين از طريق دود كارخانه وارد محيط زيست مي‌شود همراه با گردوخاك و ذرات « رس» به دليل اينكه قدرت بالا روندگي دارد و خاصيت جذب سطحي آن‌هم بسيار است به‌اين‌ترتيب ذرات رسي تنفس مي‌كنيم.
وي خاطرنشان كرد: لذا در كنترل ريزگردهاي استان و كنترل موارد آلودگي صنعتي بايد با دقت بيشتري از استان‌هاي ديگر عمل كرد هرچند ممكن است تعداد روزهاي گرد وغبار كمتر باشد ولي خسارت آن به خاطر علت ياد شده بيشتر است.

** رابطه توفان و فقر پوشش گياهي
اختصاصي بابيان اينكه در يزد با انواع توفان مواجه هستيم تصريح كرد: بخشي وسيعي از استان متأثر از توفان‌هاي « جبهه‌اي ، تندري و گردبادهاي محلي » است ،دليل اين پديده بدون پوشش اراضي به علت حاكميت شرايط خشك و بياباني منطقه است.

** يزد شهري نسبتاً غبارآلود
وي افزود: در برخي روزها به دليل وجود گردبادهاي محلي ده‌ها تن گردوغبار و ريز گردها در استان جابه‌جا مي‌شود، بنابراين يزد، شهر نسبتاً غبارآلودي است، اگر اطراف آن « سنگ‌ريزه‌ها» نبود وضعيت بدتر از شهر اهواز بود.

** كوره‌هاي آجرپزي و تهديد سلامت شهروندان
اين پژوهشگر محيط طبيعي تصريح كرد: معادن رس و در كنار آن‌ها وجود كوره‌هاي آجرپزي ،اصلي‌ترين منابع توليدي ريز گردها معدني و صنعتي استان و در دشت يزد - اردكان است.
وي خاطرنشان كرد: افزون بر نيمي از كوره‌هاي آجرپزي استان در اين دشت مستقر است كه به‌شدت بر روي ريز گردها و آلودگي فيزيكي و شيميايي شهر يزد اثر منفي دارد.
اختصاصي اضافه كرد: از 430 كوره آجرپزي شناسايي‌شده 290 كوره به‌صورت سنتي و 140 كوره صنعتي است كه عموماً مجهز به فيلتر است كه تنها آلودگي شيميايي هوا را كم مي‌كند ولي در كاهش آلودگي فيزيكي نقش چنداني ندارد.

** كارخانه‌هاي فولاد و تخريب محيط‌ زيست
به گفته وي كارخانه‌هاي فولاد طبق بررسي‌هاي انجام‌شده ، حداقل 1.5 كيلومتر خاك اطراف خود را سياه مي‌كند كه حاوي فلز سنگين ، مونوكسيد كربن و كربن است كه مجموع اين عوامل موجب آلوده شدن فضاي اطراف شود.
وي ايجاد اتاق فكر يا كنترل مهار ريز گردها را پيشنهاد كرد و خواستار مشاركت مردمي و سازمان‌هاي مربوطه شد.
وي يادآور شد: در حال حاضر تنها مسئولان و كارشناسان اداره‌هاي منابع طبيعي و محيط‌ زيست قادر به كنترل ريز گردها نيستند، بايد صنايع، معادن ، مسكن و شهرسازي مشاركت كنند و از موازي كاري و فعاليت‌هاي جزيره اي نيز پرهيز كنند.
همچنين استاندار يزد چندي پيش در كارگروه كاهش آلودگي هوا و مقابله با پديده گردوغبار استان گفته بود: بايد تمام دستگاه‌ها در حفاظت از محيط‌ زيست احساس مسئوليت كنند.
محمدعلي طالبي اظهار داشت: بايد در تأمين هواي پاك و بهبود شرايط حوزه محيط ‌زيست تلاش كرد، درحالي‌كه يكي از مناطق پر چالش اين عرصه است.
وي افزود: بحران زيست ‌محيطي ازجمله چالش‌هاي توسعه است، بايد نگاهي دوباره به روند توسعه داشته باشيم و متناسب با مشكلي كه امروز در فراروي منطقه قرار دارد، ارزيابي مناسبي در اين رابطه داشته باشيم.
طالبي تصريح كرد: محيط ‌زيست الزام اصلي استان براي فرآيند توسعه است و ضرورت دارد دستگاه‌ها به حفظ آن كمك كنند.
استاندار يزد تأكيد كرد: اين مسئوليتي نيست كه به تنهايي بر عهده اداره كل حفاظت محيط‌ زيست باشد بلكه مستقيم و غيرمستقيم به تعدادي زيادي از سازمان و اداره‌هاي مختلف مربوط مي‌شود.
طالبي يادآور شد: طرح‌هاي كلان توسعه مشمول پيوست سلامت است و هيچ طرحي بدون پيوست نبايد اجرا شود و در اين پيوست ، سلامت جسم ، روان و اجتماعي مدنظر است.
وي خاطرنشان كرد: بايد نكات مثبت و منفي مرتبط با سلامت كه ناشي از طرح‌هاي توسعه‌اي است بررسي شود.

** محدوديت فعاليت صنايع آلاينده و پر آبخواه
به گفته مديركل حفاظت محيط‌ زيست يزد با توجه به محدوديت منابع آبي به‌عنوان يكي از چالش‌ها و افزايش روند آلودگي هوا به سبب تعدد و تمركز صنايع در دشت يزد – اردكان و استقرار اغلب جمعيت استان در اين حوزه براي حفظ سلامت شهروندان فعاليت‌هاي مختلفي تاكنون انجام‌ شده است.
نيره پور ملايي اظهار داشت: با طرح اين موضوع در كارگروه‌هاي استان و تائيد كارگروه‌هاي امور زيربنايي و شهرسازي با كارگروه آمايش محيط‌ زيست استقرار صنايع پر آبخواه در حوزه عقدا – مهريز ممنوع اعلام شد.
وي تأكيد كرد: دراين ‌ارتباط حركت به سمت صنعت‌هاي تك و كم آبخواه در اين حوزه در دستور كار قرار گرفت.

** آلايندگي هواي يزد 34 روز بيش از حد استاندارد
همچنين سيد مصطفي ميرزاده كارشناس پايش اداره كل حفاظت محيط‌ زيست يزد تعداد روزهاي بيشتر از حد استاندارد استان در سال 1397 را 34 روز بيان كرد.
وي يادآور شد: بر اساس آخرين اطلاعات، امسال 25 روز هواي استان در وضعيت ناسالم براي گروه‌هاي حساس با ميانگين شاخص 113 قرار داشت.
به اظهار وي هوا در اين مدت پنج روز در وضعيت ناسالم براي تمام گروه‌ها با ميانگين شاخص 180، 2 روز در وضعيت بسيار ناسالم با ميانگين شاخص 225 و 2 روز هم در وضعيت بحراني با شاخص عددي 447 و 446 قرار داشت.
ميرزاده اضافه كرد: امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد چهار روز هواي بالاتر از حد استاندارد بوديم كه به دليل ورود سامانه ناپايدار جوي و توفان‌هاي گرد وغبار است كه تداوم 2 دهه خشكسالي نقش بسيار مهمي در اين ‌ارتباط داشته است.
اين كارشناس افزود: شاخص كيفيت هواي سالم صفر تا 50 پاك ، 50 تا 100 سالم، 100 تا 200 ناسالم ، بيش از 200 در حد هشدار و 300 ميكروگرم بحراني و خطرناك است.
ميرزاده از اكسيدهاي گوگرد، نيتروژن، مونوكسيد كرين و ذرات معلق ازجمله عوامل تعيين‌كننده شاخص كيفيت هوايادكرد و گفت: شاخص كيفي هوا معمولاً به‌صورت روزانه محاسبه مي‌شود.
وي افزود: در استان 9 ايستگاه سنجش آلودگي هوا موجود است كه 9 تابلو آن نمايشگر دارد.

** آلودگي هواي يزد منشاء داخلي دارد
ميرزاده مي‌افزايد: بر اساس مطالعات انجام‌شده منشاء داخلي آلودگي هواي استان گردوخاك ، فعاليت‌هاي معدني ،صنعتي ، وجود جاده‌هاي خاكي ، اراضي ملي و يا زمين‌هاي باير است.
وي تأكيد كرد: بر پايه مطالعه يادشده آلودگي هواي هر شهرستان شناسايي و براي رفع آن برنامه‌هايي در نظر گرفته شد.
ميرزاده اضافه كرد: تاكنون 2 كارگروه كاهش آلودگي هوا و مقابله با پديده گردوغبار با رويكرد ارائه راهكارهاي مديريتي و اجرايي مقابله با گرد غبار ناشي از فعاليت‌هاي معدني، صنعتي و جاده‌هاي خاكي در استان برگزار شد.

** پيامدهاي منفي آلودگي هوا
همچنين مدير گروه سلامت در حوادث و بلاياي دانشگاه علوم پزشكي يزد با اشاره به پيامدهاي منفي ريز گردها و آلودگي صنايع و دود خودروها بر محيط ‌زيست مي‌گويد : آلودگي هوا خطر جدي براي حال و آينده استان در پي دارد.
دكتر حسن جان فدا افزود: برخي عوامل آلودگي هوا در يزد ناشي از فعاليت‌هاي انساني به خاطر تصميم اشتباه درگذشته است كه ، سلامت انسان‌ها را تحت تأثير قرار داده است.

** ايجاد صنايع بدون توجه به پيوست سلامت
وي ادامه داد: تعدادي از واحدهاي صنعتي استان بدون توجه به پيوست سلامت ايجاد شد كه آثار مخربي بر سلامت دارد، آلودگي هواي آن‌ها كاملاً مشهود است كه شاخص‌هاي كيفي هوا هر روز اين نشانگرها را نشان مي‌دهد .
اين پژوهشگر مسائل اجتماعي در ادامه بابيان اينكه افزون بر 80 درصد صنايع استان يزد در مسير باد غالب از عقدا تا مهريز قرار دارد، تصريح كرد: بادهاي غالب آلاينده‌هاي صنعتي را به درون شهرها مي‌آورد كه اين امر موجب آلودگي هوا مي‌شود.
نماينده انجمن جامعه ايمن ايران در يزد در ادامه تصريح كرد: سال‌هاي گذشته در جانمايي صنايع دقت لازم نشد، به همين دليل امروز استان با آلودگي هوا دسته و پنجه نرم مي‌كند.
جان فدا ادامه داد: بر اساس قانون بايد كمربند سبز در اين مسير ايجاد تا آلودگي واحدهاي صنعتي كمتر شود.

** توفان شن عامل آلودگي
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد مي‌گويد: دومين علت آلودگي هواي استان به شرايط اقليمي و وزش توفان شن در اغلب مناطق مربوط است.
وي ادامه داد: يزد در منطقه بياباني قرار دارد كه به خاطر وضعيت اقليمي و خشكسالي هاي مكرر ، مرطوب نبودن خاك آن موجب گردوغبار و توفان مي‌شود كه اين موضوع آلودگي هوا را به دنبال دارد.
جان فدا به آلودگي هوا در منطقه آزادشهر يزد اشاره كرد و گفت: صنايع فولاد در نزديكي اين منطقه مستقر است در برخي روزها دود آن تمام فضاي منطقه را مي‌پوشاند و بر ديگر مناطق استان‌ها تأثير مي‌گذارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد ادامه داد: مردم از اين موضوع گلايه دارند زيرا آن‌ها حق داشتن هواي سالم و پاك رادارند.

** موتورسيكلت آلاينده زيست‌محيطي
نماينده انجمن جامعه ايمن ايران در يزد استفاده شهروندان يزدي از موتورسيكلت به‌عنوان يكي از موارد آلاينده‌هاي زيست‌محيطي يادكرد كه چندين برابر خودروها آلاينده وارد هوا مي‌كنند.
جان فدا اظهار داشت: وجود 240 هزار دستگاه موتورسيكلت در يزد ، آلودگي‌هاي زيادي به همراه دارد.
وي خاطرنشان كرد: آلودگي هوا به روش‌هاي گوناگوني مي‌تواند آثار منفي بسياري در درازمدت و كوتاه‌مدت بر سلامت انسان‌ها برجاي بگذارد.
مدير گروه سلامت در حوادث و بلاياي دانشگاه علوم پزشكي يزد افزود: سازمان‌هاي مردم‌نهاد(سمن‌ها) و تشكل زيست‌محيطي وارد اين عرصه شوند و مطالبه گر محيط سالم و هواي پاك باشند.

** مسئوليت‌ پذيري اجتماعي و ارتقاء سواد سلامت
همچنين مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد بابيان اينكه سبك و محيط زندگي افراد بر سلامت تأثيرگذار است ، گفت: آب ، مواد غذايي و نيز هوايي كه تنفس مي‌كنيم بر سلامت افراد تأثير دارد.
وحيد جعفري خاطرنشان كرد: اثر آلودگي هوا مانند بارش‌هاي اسيدي ، وجود گازهاي گلخانه‌اي و تغيير اقليم، توفان‌هاي گردوغبار ازجمله آثار تأثيرگذار بر سلامت انسان است.
وي اضافه كرد: آلاينده‌هاي موجود در هوا مستقيم و غيرمستقيم بر سلامت افراد تأثير مي‌گذارد و عوارضي از بيماري‌هاي حاد تا مزمن را ايجاد مي‌كند كه مي‌تواند تا ساليان طولاني گريبان گير افراد شود.
مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد از ذرات معلق و مونوكسيد كربن به‌عنوان آلاينده هوا نام برد كه اغلب در شهر يزد وجود دارد و افزود: اين آلاينده‌ها از طريق سيستم تنفسي وارد ريه مي‌شود كه براي سلامتي مضر است.
مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه يزد، شهر صنعتي است و اقليم گرم و خشك هم دارد و از طرفي در سال‌هاي اخير بر تعداد وسايط نقليه ازجمله موتورسيكلت‌ها و خودروها افزوده شد.
وي ادامه داد: لذا در برخي ايام سال شاهد آلودگي هوا در يزد و شهرهاي اطراف آن هستيم كه مي‌تواند علاوه بر تأثير بر سلامت شهروندان عوارض اقتصادي و اجتماعي را به همراه داشته باشد و بر ابنيه تاريخي و تأسيسات و غيره به طرق مختلف آسيب‌هاي جدي وارد كند.

** ضرورت تدوين سند پيشگيري و كنترل آلودگي هوا
مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد در ادامه از تدوين سند پيشگيري و كنترل آلودگي هواي استان با همكاري دستگاه‌هاي مرتبط خبر داد و گفت: اين سند در شوراي سلامت استان تصويب شد.
جعفري افزود: بازه زماني اين سند پنج‌ساله تعريف شد اگر برنامه‌ها به‌خوبي اجرا شود مي‌تواند علاوه بر جلوگيري از افزايش ميزان آلاينده‌ها حتي در آينده شاهد كاهش آلودگي هوا باشيم.
اين كارشناس مسئوليت اجتماعي افراد را در كاهش آلودگي هوا اعم از سياست‌گذاران و مديران اجرايي مؤثر خواند و تصريح كرد: اگر هر فردي كار خود را به‌خوبي انجام دهد هواي سالم خواهيم داشت.
وي توضيح داد: به‌عنوان‌مثال اگر شهروندان معاينه فني خودروهاي خود را به‌موقع انجام دهند همين امر مي‌تواند به كاهش آلاينده‌ها كمك كند.
به گفته مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد كليد حل معضل آلودگي هوا به اقدام افراد جامعه بستگي دارد، همه بايد با انجام مسئوليت اجتماعي خود به اين مهم كمك كنند.

** فرهنگ‌سازي راهكاري براي مبارزه با آلودگي
وي افزود: آلودگي هوا معضلي است كه سالانه جان انسان‌هاي زيادي را مي‌گيرد و با پيشرفت فناوري و افزايش ماشين‌هاي مختلف، افزايش مصرف انرژي، رشد صنعتي، افزايش مهاجرت از روستاها به شهرها و تغيير اقليم روز به‌روز افزوده مي‌شود.
جعفري ادامه داد: از اين‌رو بايد با ارائه راهكارهاي آموزشي سطح فرهنگ و سواد زيست‌محيطي و سلامت جامعه را افزايش داد تا نسبت به اين معضل آگاه شوند و با استفاده بهينه از حمل و نقل عمومي و اتخاذ تدابير لازم مانعي براي گسترش اين پديده زيست‌محيطي باشند.
مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد خاطرنشان كرد: تصميم گيران و تصميم سازان ، شوراي شهر و مديران ارشد بايد براي كاهش آلودگي هواي شهر در اجراي سند كنترل و پيشگيري آلودگي هواي استان مسئولانه تلاش كنند.
وي اضافه كرد: بر اساس طرح تحقيقاتي كه در استان انجام شد ، هنگامي‌كه ميزان ذرات معلق هوا به بيش از حد مجاز برسد، مراجعه بيماران قلبي و تنفسي به بيمارستان‌هاي افزايش مي‌يابد.
مدير سلامت محيط كار دانشگاه علوم پزشكي يزد تصريح كرد: در حال حاضر عمده دليل مرگ‌ومير استان بيماري‌هاي غير واگير ازجمله قلبي و عروقي، سرطان ، ديابت و بيماري‌هاي تنفسي است .
وي تأكيد كرد: علاوه بر اصلاح سبك زندگي بايد همه اركان جامعه در ايجاد محيط سلامت تلاش كنند و دستيابي به اين مهم با ارتقاء سواد سلامت و زيست‌ محيطي جامعه و انجام مسئوليت اجتماعي توسط افراد جامعه امكان‌ پذير است.

** آلودگي هوا عامل تشديد آسم و بيماري‌هاي تنفسي
همچنين يكي از پزشكان فوق تخصص ريه شهر يزد در خصوص تأثير گردوغبار و آلودگي هوا بر سلامت، گفت: آلاينده‌هاي هواي شهري شامل ذرات معلق دي‌اكسيد نيتروژن (NO2)، مونوكسيد كربن (co) ، دي‌اكسيد گوگرد( SO2) و ازون است .
وي اضافه كرد: ذرات معلق بر اساس اندازه در مجاري رسوب و سبب تشديد آسم و بيماري‌هاي مزمن تنفسي مي‌شود.
فاطمه السادات قاسمي افزود: دي‌اكسيد نيتروژن علاوه بر آلاينده بيرون منزل در هواي منازل با سامانه‌هاي گرمايشي گازسوز وجود دارد سبب تحريك راه‌هاي هوايي و شروع تشديد آسم مي‌شود.
وي خاطرنشان كرد: در موارد دي‌اكسيد گوگرد علاوه بر آلاينده‌هاي هواي بيرون منزل از سوخت‌هاي فسيلي و از طريق بخاري‌هاي نفتي حاصل و سبب تشديد آسم و تشديد حملات در بيماران و بيماري مزمن انسدادي ريه مي‌شود.
قاسمي ادامه داد: آلاينده‌هاي ازون عامل بروز سرطان ريه در مناطق شهري آلوده است، مونواكسيد كربن حاصل سوخت اتومبيل‌ها سبب بروز سردرد، سرگيجه ، ضعف و خستگي مي‌شود.
وي خاطرنشان كرد: به بيماران ريوي و قلبي توصيه مي‌شود، روزهاي ناسالم هوا از منزل خارج نشوند و در صورت ضرورت از ماسك حفاظتي چندلايه استفاده كنند.

**گلايه مردم آزادشهر يزد از آلودگي هوا
يكي از شهروندان آزادشهر يزد بابيان اينكه آلودگي اين منطقه ناشي از استقرار و فعاليت برخي كارخانه‌هاي فولاد و ساير صنايع است، گفت: اين واحدها با آلايندگي بسيار بالا در مجاورت منطقه مسكوني قرار دارد مسئولان بايد در اين زمينه پاسخگو و براي رفع مشكل برنامه‌ريزي كنند.
حسين دهقاني افزود: نبايد مجوز كارخانه در مجاورت منطقه مسكوني صادر مي‌شد مگر مردم چه گناهي كردند.
معاون اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي يزد پيش‌تر گفته بود: پيوست سلامت عبارت از پيش‌بيني تدابير ايمني و محافظتي براي طرح صنعتي در يك منطقه اعم از كارگران شاغل و ساكنان اطراف آن است.
دكتر محمدحسن لطفي افزود: اجراي طرح پيوست سلامت در استان بسيار كمرنگ است و بدون مطالعه، مجوز طرح‌هاي توسعه ساخته مي‌شود درحالي‌كه از زمان ساخت آن تا توليد محصول بايد به موضوع سلامت توجه شود.
وي با اشاره به اينكه پيوست سلامت در اجراي طرح‌هاي نفت ، گاز ، پتروشيمي و فولاد در اولويت استان‌ باشد، تصريح كرد: مجوز طرح‌هاي توسعه‌اي كه در شوراي توسعه برنامه‌ريزي يزد مصوب مي‌شود بايد به پيوست سلامت آن توجه هم شود.
وي بابيان اينكه اين طرح از سال 94 ابلاغ شد، گفت: طرح يادشده پشتوانه و ضمانت اجرايي در استان ندارد، اميدواريم كه با پيگيري استاندار يزد اجرا شود.
گزارش از كبري دانشي
2088/ 2047/1352