** پناهگاه حیات وحش میانكاله در شرق مازندران
پناهگاه حیات وحش میانكاله با مساحت 68 هزارهكتاری در شرق مازندران ( بهشهر) قرار دارد و تالاب بین المللی میانكاله به عنوان یكی از600 ذخیرگاه زیست كره جهان با برخورداری بیش از 300 گونه گیاهی و جانوری به خصوص پرندگان مهاجرمنطقه ای چشم نواز برای گردشگران نوروزی است.
پناهگاه حیات وحش میانكاله به دلیل قرارگیری در حاشیه دریای خزر و تالاب بین المللی میانكاله یكی از بهترین اندوخته گاه های پرندگان آبزی است و از كانون های مهم زاد آوری اگرت ها،حواصیل ،پرستو وگلاریول ها در تابستان و از مكان های مهم برای زاد آوری ، مهاجرت و زمستان گذرانی پرندگان مهاجر است.
از پرندگان كمیاب و در خطر انقراض میانكاله نیز قوی فریادكش، پلیكان پاخاكستری، فلامینگو، اردك سرسفید، عروسغاز، غاز پازرد، طاووسك، چنگر و مرگونس سفید است كه در فهرست ممنوعیت تجارت جهانی پرندگان در معرض خطر (CITES) قرار گرفتهاند.
همچنین گیاهان لویی، جگن ،علف هفت بند، دم اسب، نی ، علف شور،تمشك، سازیل، ازگیل، داغداغان، سیاهتلو، سپیدار و انار وحشی كه بیشتر این گونه ها نیز جنبه تغذیه ای برای پرندگان و جان پناه به حساب می آیند از گونه های مهم گیاهی در پناهگاه میانكاله است.
** پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه ساری
پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه منطقه ای است كوهستانی با مساحت حدود 17 هزار هكتار كه در حدود 95 كیلومتری جنوب شرقی شهرستان ساری وافع است و پناهگاه حیات وحش دودانگه با پارك ملی كیاسر، منطقه حفاظت شده پرور و منطقه حفاطت شده بولا در استان سمنان هم مرز است.
در این منطقه در مجموع پنج ریخت گیاهی (جنگل ، درختزار ، درختچه زار، بالشتكی خاردار، خزان شونده سردسیری) شامل: جنگل انبوه از نوع جنگل كوهستانی خزری، درختزار از انواع درختزار پهن برگ خزان شونده سردسیری و درختزار سوزنی برگ همیشه سبز مقاوم به سرما، درختچه زار از انواع درختچه زار پهن برگ خزان شونده سردسیری همیشه سبز، درختچه زار خزان شونده سردسیری، تنك خشكی پسند و درختچه زار سوزنی برگ همیشه سبز، تشكیلات بالشتكی خاردار تنك و علفزار می روید.
مرال، شوكا، خرس قهوه ای، پلنگ، گراز، گربه جنگلی، گرگ، روباه، شغال، كل و بز، قوچ و میش، تشی، و انواع پرندگان از جمله مهمترین گونه های جانوری هستند كه در این پناهگاه 17 هزار هكتاری زندگی می كنند.
**پناهگاه حیات وحش سمسكنده در ساری
پناهگاه حیات وحش سمسكنده شش كیلومتری شرق شهرستان ساری یك هزار و 41 هكتار ر وسعت دارد و حدود 6 هكتار آن مختص نگهداری و تكثیر گوزن زرد و قرمز (مرال) است.
پناهگاه حیات وحش سمسكنده در اراضی جنگلی جنوب شرقی شهر ساری و بعد از پارك جنگلی شهید زارع واقع شده است. این پناهگاه یكی از جاذبه های دیدنی این استان برای طبیعت دوستان و دوستداران حیات وحش به شمار می رود.
**پناهگاه حیات وحش فریدونكنار
پناهگاه حیاتوحش فریدونكنار مساحتی حدود 46 هكتار بهعنوان یكی از مناسبترین زیستگاهها برای پرندگان مهاجر آبزی است به طوری كه بیش از 87 گونه پرنده ازجمله پرندههای اردك سر سفید، اردك بلوطی، چنگر، چنگر نوك سرخ یا چارخو، طاووسك، یلوه آبی، بوتیمار كوچك و پرستوی دریایی معمولی از گونه های مهم پرندگان مهاجر آبزی و كنار آبزی در این پناهگاه است.
** پناهگاه حیات وحش دشت ناز شهرستان میاندرود
پناهگاه حیات وحش دشت ناز كه در حدود 55 هكتار وسعت دارد در 29 كیلومتری شمالشرق شهرستان ساری و از لحاظ تقسیمات كشوری جدید در حوزه جغرافیایی شهرستان میاندورد در شرق مازندران قرار دارد و محل تكثیر گوزن زرد ایراني است.
این پناهگاه محل حفاظت و نگهداري یكی از نادرترین گونه های جانوری جهان «گوزن زرد ایراني » است همه ساله تعدادي از گوزنهاي تولید شده را به زیستگاههاي اصلي، یعني حواشي رودخانهٔ دز و كارون منتقل ميكنند گونه های دیگری از جانوران چون مرال، شوكا، گربه جنگلی و قرقاول در آن وجود دارد.
** گونه های گیاهی
این منطقه كوهستانی كه از جنگل های هیركانی پوشیده است یكی از منحصر ترین اكوسیستم های طبیعی كشور به حساب می آید به طوری كه بیش از447 گونه گیاهی در این پناهگاه وجود دارد كه می توان از ممرز، راش،توسكا، انجیلی ولیلكی به عنوان مهمترین گونه های گیاهی نام برد.
این پناهگاه حیات وحش با وجود محدودیت برای بازدید گردشگران به دلیل تكثیر گوزن زرد ایرانی همچنان یكی از پناهگاههای پربازدید برای گردشگران نوروزی و تابستانی است.
1899/6982
ساری-ایرنا- براساس آمار از 2 میلیون و 400 هزار هكتار مساحت استان مازندران، 510 هزار هكتار( 20 درصد) مناطق حفاظتی است كه پنج پناهگاه حیات وحش (میانكاله، سمسكنده، دست ناز، چهاردانگه و دودانگه و فریدونكنار) با انواع گونه های جانوری و گیاهی در نورز 97 آماده دیدار مسافران است.