به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ ظهر جمعه 24 اسفند 1397خورشیدی رسانههای نیوزیلندی از وقوع حمله مسلحانه به 2 مسجد در نیوزیلند خبر دادند كه طی آن 49 تن از شركت كنندگان در نماز جمعه به شهادت رسیدند و دهها تن دیگر زخمی شدند.
این حادثه تروریستی باعث شد تا آمار بالای شهدای این حمله مورد توجه قرار گیرد و غم و اندوه را بر چهره مسلمانان نشاند. از این رو تمام كشورهای مسلمان به این جنایت واكنش نشان دادند. پلیس نیوزیلند اعلام كرد چهارتن از جمله سه مرد و یك زن در ارتباط با این 2 حمله دستگیر شدهاند.
- در نوشتار زیر به واكنش كشورهای مسلمان به حملات تروریستی در نیوزیلند می پردازیم:
**ایران
«حسن روحانی رییس جمهوری ایران در واكنش به حمله تروریستی و نژادپرستانه به نمازگزاران مسلمان در نیوزیلند، این اقدام را قویاً محكوم كرد و آن را نشانه دیگری بر لزوم مقابله همهجانبه با اسلامهراسی رایج در غرب دانست.
روحانی در پیامی نوشت: «حمله تروریستی و نژادپرستانه به نمازگزاران مسلمان در نیوزیلند، اقدامی سبعانه و دردناك بود كه قلب همه مسلمانان جهان، انسانهای آزاده و همچنین ملت ایران را جریحهدار ساخت».
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه كشورمان نیز به این حادثه تروریستی و اظهارات برخی مقامات آمریكایی در ارتباط این حادثه با مسلمانان واكنش نشان داد.
ظریف در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «مصونیت در دموكراسیهای غربی برای ارتقای تحجر باعث میشود كه مزدوران اسرائیلی وارد مسجدی در فلسطین شوند تا به مسلمانان توهین كنند و تروریستهایی در نیوزیلند از قتلعام 49 مسلمان پخش زنده داشته باشند. ریاكاری غرب در دفاع از بیاعتبار كردن مسلمانان در قالب آزادی بیان باید پایان یابد».
وزیر امور خارجه ایران در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه تركیه به عنوان رییس دورهای سازمان همكاری اسلامی ضمن محكومیت شدید حمله تروریستی و كشتار مسلمانان در نیوزیلند خواستار واكنش مناسب كشورهای اسلامی نسبت به این جنایت هولناك شد.
ظریف با توجه به این واقعه تروریستی و اهانت سربازان اسرائیلی به مسجد مسلمانان در فلسطین اشغالی پیشنهاد كرد سازمان همكاریهای اسلامی نشستی فوری و اضطراری در سطح سران یا وزرای امور خارجه برگزار كند.
«بهرام قاسمی» سفیر ایران در فرانسه نیز حمله تروریستی به 2 مسجد در نیوزیلند را اقدامی غیرانسانی و كاملاً سبعانه دانست و از دولت نیوزیلند خواست با شناسایی سریعتر عاملان این اقدام نژادپرستانه، با اجرای عدالت و فارغ از هرگونه ملاحظهای، با آنان برخورد كند.
قاسمی تاكید كرد: هر اقدام تروریستی در هر جا و توسط هركس و به هر بهانه و انگیزهای صورت بگیرد باید از سوی تمامی كشورها محكوم شود و دولتها اجازه ندهند جریانها و افكار نژادپرستانه و اسلامستیزانه امنیت و آرامش شهروندان كشورها را به مخاطره بیندازند».
**مسلمانان روسیه
این حمله تروریستی در روسیه نیز از طرف مسلمانان با واكنش هایی روبرو شد. در همین ارتباط اداره روحانیت مسلمانان این كشور از مردم روسیه، به ویژه مسلمانان خواست برای ادای احترام به شهدای این حمله تروریستی، با حضور در مقابل سفارت نیوزیلند، در مراسم اهدای گل به یاد شهدای این حادثه شركت كنند.
مفتی اعظم مسلمانان جمهوریهای تاتارستان، باشقیرستان، چچن، داغستان، اوستیای شمالی و آستاراخان نیز این اقدام تروریستی را به شدت محكوم و از دولت نیوزیلند به علت سهل انگاری در بروز این حادثه تروریستی انتقاد كردند.
**تركیه
حمله تروریستی به 2 مسجد در نیوزیلند با واكنش مقام های تركیه ای نیز همراه بود. در همین خصوص «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری این كشور حمله تروریستی را «قتل عام» توصیف كرد و از «كشورهای غربی» خواست تا «فوراً تمهیداتی را برای مقابله با این تهدید علیه تمام بشریت» در نظر گیرند.
اردوغان ضمن ابراز آمادگی برای اعزام معاون و وزیر امور خارجه این كشور به نیوزیلند، گفت: «لعنت خداوند بر عاملان این حمله باد».
«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه تركیه نیز هم ضمن محكومیت این جنایت در صفحه توئیتری اش نوشت: «نه تنها عاملان این جنایت مسئول هستند، بلكه سیاستمداران و رسانه هایی كه در این حمله تروریستی پدیده اسلام هراسی را تغذیه می كنند، سهیم خواهند بود».
«خلوصی آكار» وزیر دفاع تركیه هم در این باره گفت: «كشتار نیوزیلند بار دیگر به جهانیان پدیده اسلام هراسی فاشیسم را ثابت كرد».
**افغانستان
در افغانستان هم «اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان، ضمن محكوم نمودن شدید این عمل وحشیانه، گفت: «حملات تروریستی بالای این مساجد یكبار دیگر نشان داد كه تروریستان به هیچ دین و آئینی پابند نیستند و دشمن تمام بشریت میباشند».
همچنین «عبدالله عبدالله» رییس اجرایی دولت افغانستان نیز در بیانیه این حمله را محكوم و آن را بزدلانه توصیف عنوان كرد.
عبدالله گفت: «تروریسم به هیچ دینی وابسته نیست، از شنیدن خبر حمله تروریستی بزدلانه بر مساجد در شهر «كرایست چرچ» متاثر شدم. تروریستها هیچ هدف مشروعی را دنبال نمیكنند، ما در كنار دولت و ملت نیوزیلند هستیم و با قربانیان این حملات تروریستی ابراز همدردی میكنیم».
«حامدكرزی» رییس جمهور اسبق افغانستان نیز در بیانیه ای اعلام كرد: «تروریسم جغرافیای خاصی ندارد و دشمن بشریت محسوب میشود. تروریسم به یك جغرافیای مشخص و یا قشر خاصی از جامعه ارتباط ندارد به همین دلیل مردم جهان باید برای نابودی تروریسم ترویج صلح همكار شوند».
**پاكستان
حمله تروریستی در نیوزیلند نیز با واكنش نخست وزیر این كشور روبرو شد. «عمران خان نیازی» روز جمعه در پیامی توئیتری در واكنش به این حادثه تروریستی نوشت: «من ترویج اسلامهراسی پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 میلادی را عامل اصلی رشد روزافزون حملات تروریستی [علیه مسلمانان] میدانم. اگر یك مسلمان مرتكب اقدام تروریستی شود، دین اسلام و 1.3 میلیارد مسلمان [به خاطر عمل همان یك نفر] بهصورت دستهجمعی مورد شماتت قرار میگیرند. این یك حركت عمدی است كه با هدف مقابله با تلاشهای سیاسی مشروع مسلمانان انجام میشود».
نخست وزیر پاكستان همچنین در پیام توئیتری دیگری ضمن محكوم كردن حمله تروریستی اخیر نیوزیلند و نیز ابراز همدردی عمیق با خانوادههای قربانیان این حمله تروریستی، خاطرنشان ساخت: «ما قبلاً بارها و بارها تكرار كردهایم كه تروریسم مذهب ندارد و حادثه اخیر نیز موید این واقعیت اسـت».
**فلسطین
دولت فلسطین یكی از دولت هایی بود كه اعلام كرد تعدادی از اتباعش در حمله تروریستی نیوزیلند شهید شدند. «محمود عباس» رییس تشكیلات خودگردان فلسطین این جنایت را اقدامی مجرمانه و دهشتناك دانست و از تمامی كشورها خواست كه با «تروریسم سیاه» مبارزه و «با گروه های تروریستی كه عامل دامن زدن به خشونت و نفرت هستند» مقابله كنند.
جنبش حماس نیز در بیانیه ای اعلام كرد: «تروریسم نه دین می شناسد و نه كشور؛ بلكه این اندیشه تحت حمایت افرادی چون مقام های آمریكایی است كه عامل گسترش نفرت و كینه در میان انسان ها هستند».
همچنین «داوود شهاب» مدیر دفتر رسانه ای جنبش جهاد اسلامی این اقدام را جنایت و نژاد پرستی و القای نفرت علیه اسلام و مسلمانان خواند و گفت: «واژه ها از توضیح این جنایت تروریستی علیه مسلمانان قاصر است».
سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) نیز این اقدام را محكوم كرد و آن را اقدامی تروریستی و پلید دانست كه ثابت میكند تروریسم دین و تابعیت نمیشناسد.
«احمد التمیمی» عضو كمیته مركزی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: «این حمله تروریستی بزدلانه با این وحشیگری بیانگر نتایج وخیم اقدامات تحریك آمیز علیه اسلام و مسلمانان از جانب طرفهای متعدد در سطح جهان استم.
كمیتههای مقاومت فلسطین نیز با انتشار بیانیهای اعلام كرد: «این جنایت پلید علیه نمازگزاران مسلمان در نیوزیلند یادآور جنایتی بود كه باروخ گولدشتاین تروریستِ صهیونیست علیه نمازگزاران مسجد الاقصی در شهر الخلیل در سال 1994 میلادی مرتكب شد . . . این جنایت تروریستی بازتاب اقدامات تحریك آمیز علیه مسلمانان و اسلام است كه در سطح گستردهای در رسانههای غربی جریان دارد و به وجهه مسلمانان و تعالیم اسلامی خدشه وارد میكند».
**اتحادیه علمای مسلمان سرزمین شام
اتحادیه علمای مسلمان سرزمین شام حمله نیز از دیگر سازمان هایی بود كه حمله تروریستی در نیوزیلند را به شدت محكوم كرد. این اتحادیه كه دربرگیرنده شخصیت های مذهبی از كشورهای سوریه، لبنان، اردن و فلسطین است با انتشار بیانیه ای حمله تروریستی به نمازگزاران را روی دیگر تروریسم دول غرب دانست.
در بیانیه این اتحادیه آمده است: «جنایت امروز نتیجه طبیعی تبلیغات تحریك برانگیز دولت های غربی وصهیونیستها علیه مسلمانان و مساجد است . . . كشتار نمازگزاران نتیجه سیاست های خبیثانه و رفتار تحریك برانگیز دونالد ترامب رییس جمهور آمریكا و مواضع دوگانه همدستانش در اروپاستت».
در این بیانیه اعلام شد كه حمله دلخراش تروریستی امروز، روی دیگر اندیشه تكفیری وهابی داعش، جبهه النصره و تشكیلات القاعده است كه جز ویرانی و خونریزی نتیجه دیگری برای منطقه و جهان نداشته است.
علمای مسلمان بلاد شام در بیانیه خود تاكید كردند، حمله تروریستی به نمازگزاران بیانگر این واقعیت است كه تروریسم دین و هویت خاصی ندارد. آنان در ادامه وصله كردن تهمت تروریسم به دین مبین اسلام را باطل دانستند و از پیروان ادیان آسمانی خواستند تا نسبت به ارایه تعریف واقعی از پدیده شوم تروریسم همت گمارند.
**بحرین
حمله تروریستی در نیوزیلند در بحرین نیز واكنش هایی به همراه داشت. در همین ارتباط «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه این كشور، حمله تروریستی را جنایتی تكاندهنده توصیف كرد كه سبب اتحاد بر ضد تندروی میشود.
جمعیت الوفاق بحرین نیز در واكنش به این حمله تروریستی این اقدام را وحشیانه توصیف كرد.
الوفاق اعلام كرد: «تروریسم ارتباطی به دین ندارد بلكه اقدامات تروریستی و وحشیانه كه روز جمعه در نیوزیلند روی داد، نتیجه فرهنگ تندروی و خشونت است كه از انواع سیاستهای خصمانه تغذیه میشود و شكل میگیرد».
**لبنان
لبنان هم جزو كشورهای اسلامی بود كه حمله تروریستی به 2 مسجد در نیوزیلند را محكوم كرد. وزارت امور خارجه این كشور، با صدور بیانیهای این جنایت را قویاً محكوم كرد.
در این بیانیه آمده است: «جبران باسیل، وزیر امور خارجه لبنان، پیش از این درباره تندروها وافراطیون راستگرا در جوامع غرب به دلایل مختلف، هشدار داده بود و امروز نیز درباره تندرویهای افراطیون چپ بهعنوان واكنش به این حادثه، هشدار میدهد؛ زیرا كه این امر جوامع را با خطر بزرگی مواجه میكند كه نتیجه ای جز جنگ و ویرانی نخواهد داشت . . . در جهانی كه آكنده از افكار و ایدههای بنیادگرایی است، لبنان كشوری میانهرو و اهل تسامح و الگوی همزیستی برای ادیان و فرهنگها باقی میماند».
**عراق
وزارت امور خارجه عراق هم با صدور بیانه ای حمله تروریستی در نیوزیلند را به شدت محكوم و اعلام كرد وزارت خارجه عراق با اهتمام بسیار زیادی جزئیات حمله تروریستی را پیگیری می كند و حمایت خود را از مردم نیوزیلند اعلام می دارد.
وزارت خارجه این كشور تاكید كرد: «این حادثه دردناك نشان می دهد كه خطر تروریسم ممكن است شامل همه شود. این وزارت از همه كشورها خواست نهایت تلاشهای خود را برای از بین بردن تروریسم به كار گیرند».
**دبیركل شورای همكاری خلیج فارس
در ادامه واكنش ها به حملات تروریستی در نیوزیلند «عبداللطیف الزیانی» دبیركل شورای همكاری خلیج فارس در بیانیه ای با محكوم كردن این جنایت گفت: «اتفاقی كه در نیوزیلند افتاد، یك جنایت تروریستی هولناك بود كه منافی تمامی ارزش های اخلاقی و انسانی است».
**امارات
مقام های اماراتی نیز جزو دیگر كشورهایی بودند كه به حملات تروریستی نیوزیلند واكنش نشان دادند. در همین خصوص «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات در توئیتی این حمله را محكوم كرد.
وزارت خارجه این كشور نیز اعلام كرد: «امارات همبستگی كامل خود را با كشور دوست نیوزیلند ضد افراط گرایی و تروریسم اعلام میدارد و حامی آن در همه اقدامات برای حفظ امنیت و سلامت شهروندانش و افراد مقیم این كشور است. مجدداً بر موضع ثابت امارات در مخالفت با همه انواع تروریسم تاكید میكنیم و به دولت نیوزیلند و خانواده قربانیان تسلیت و برای زخمی شدگان شفای عاجل آرزو میكنیم».
**اردن
همچنین در اردن «عبدالله دوم» شاه این كشور در واكنش به حمله مسلحانه به 2 مسجد در نیوزیلند، گفت: «این حملات موجب اتحاد كشورها برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی میشود».
عبدالله دوم در صفحه توئیترش نوشت: «كشتار دهشتناكی كه نمازگزاران را هنگام عبادت در دو مسجد نیوزیلند هدف قرار داد، جنایت تروریستی دردناك و شوكه كننده است و ما را برای مبارزه با افراطگرایی، تنفر و تروریسم كه هیچ دین و آیینی نمی شناسد، متحد می كند. ارواح قربانیان بیگناه را خداوند بیامرزد و به خانواده و تمامی امت اسلامی تسلیت عرض می كنم».
همچنین «أیمن الصفدی» وزیر امور خارجه اردن در صفحه توئیتر خود با اشاره به اینكه «ما این حمله تروریستی بزدلانه علیه بیگناهان را محكوم میكنیم» خواستار تلاش جامعه جهانی برای مقابله با اشكال تروریسم و حمایت از امنیت و ارزشهای انسانی مشترك شد.
«جمانه غنیمات» سخنگوی رسمی دولت اردن نیز بر موضع این كشور در مخالفت با تروریسم و تعرض به افراد بیگناه و اماكن عبادی تأكید كرد.
**مصر
مصر نیز از جمله دیگر كشورهایی است كه به نوبه خود حمله تروریستی در نیوزیلند را به شدیدترین لحن محكوم و برحمایت خود از این كشور و همه خانوادههای قربانیان تاكید كرد.
دولت مصر این اقدام تروریستی را مغایر با همه مبانی انسانی دانست و گفت: «این اقدام بار دیگر لزوم افزایش تلاشهای بین المللی برای مبارزه با تروریسم و مقابله با اشكال خشونت و افراط گرایی را گوشزد میكند».
«محمد البرادعی» معاون رییس جمهوری پیشین مصر نیز با محكوم كردن این اقدام، خواستار «اعلام عزای عمومی كشورهای اسلامی و عربی برای قربانیان تروریسم» شده است.
همچنین «احمد الطیب» شیخ الازهر نیز در بیانیه ای اعلام كرد: «این حمله تروریستی نشانه خطرناكی از نتایج وخیمی است كه می تواند افزایش گفتمان نفرت انگیزی و بیگانه ستیزی و گسترش پدیده اسلام هراسی در بسیاری از كشورهای اروپایی وحتی كشورهای مشهور به همزیستی قوی ساكن آنها، به همراه داشته باشد. این حمله جنایتكارانه كه حرمت خانه خدا را هتك كرد و خون های بی گناه را ریخت، باید زنگ خطری برای عدم تساهل در قبال جریان ها و گروه های نژادپرستی باشد كه چنین اقدامات بزدلانه ای را مرتكب می شود. باید تلاش های بیشتری برای حمایت از ارزش های همزیستی و تسامح و انسجام مثبت در بین اعضای یك جامعه واحد صرف نظر از ادیان و فرهنگ های آنها صورت گیرد».
همچنین گروه اخوان المسلیمن نیز در مصر با اعلام محكومیت شدید این جنایت با انتشار بیانیه ای خاطرنشان كرد: «خطابه های نژادپرستانه را متوقف كنید و ریشه های تروریسم را بخشكانید».
در ادامه بیانیه آمده است: «این جنایت، شواهد جدیدی است كه اظهارات اسلام هراسانه و نژادپرستانه آن را به ارمغان آورده اند و موجب ناامنی و امنیت در جهان هستند».
**یمن
جنایت تروریستی نیوزیلند در یمن نیز با واكنش هایی روبرو شد. در همین ارتباط دفتر سیاسی انصارالله این كشور این جنایت را محكوم كرد.
در بیانیه این دفتر آمده است: «ما جنایت هولناك ضد مسلمانان نمازگزار در نیوزیلند را محكوم میكنیم. جنایت هولناك و شنیعی كه رخ داده است به هیچ وجه قابل توجیه نیست. این حمله انعكاس هجمههای تحریك آمیز و تنفرپراكنی برنامه ریزی شده ضد اسلام و مسلمانان است».
**قطر
وزارت خارجه قطر نیز در ادامه واكنش كشورهای اسلامی به حمله نیوزیلند واكنش نشان داد. وزارت خارجه این كشور به شدیدترین لحن این حمله را محكوم و به خانواده قربانیان تسلیت و برای زخمیها شفا مسالت كرد.
در بیانیه وزارت خارجه قطر آمده است: «ما حمله تروریستی پلید به 2 مسجد در نیوزیلند را به شدت محكوم و برای شهدا رحمت و برای بازماندگان صبر و شكیبایی و برای زخمیها شفای عاجل از خداوند مسالت میكنیم».
**عربستان
حمله تروریستی نیوزیلند در عربستان نیز با واكنش هایی همراه بود. «سلمان بن عبدالعزیز» و «محمد بن سلمان» پادشاه و ولیعهد سعودی این اقدام را جنایت و بزدلانه خواندند و آن را از دیدگاه تمامی ادیان، مذاهب و كنوانسیون های بین المللی محكوم توصیف كردند.
این 2 تَن با ابراز همدری با خانواده های جان باختگان، ضمن طلب مغفرت برای كشته شدگان، برای مجروحان آرزوی شفای عاجل كردند.
همچنین وزارت خارجه عربستان سعودی نیز این حمله تروریستی را به شدیدترین لحن محكوم كرد و اعلام داشت: «عربستان تروریسم را به همه اشكال و صورت و از هر منبعی محكوم میكند. تروریسم دین و میهن نمیشناسد».
**اندونزی
اندونزی نیز از جمله دیگر كشورهایی بود كه به حملات تروریستی نیوزیلند واكنش نشان داد. در همین ارتباط «ریتنو مرسودی» وزیر امور خارجه این با محكومیت شدید این جنایت وحشتناك، گفت: «تیراندازی آن هم در عبادگاه و حین نماز جمعه را بشدت محكوم می كنم».
**كویت
«فهد الشعله» وزیر اوقاف و امور دینی كویت هم با محكوم كردن این حمله تروریستی گفت: «تروریسم اینك به یك آفت جهانی تبدیل شده و تمامی كشورها را فرا و بی گناهان را نشانه گرفته است».
**بحرین
واكنش ها به حملات تروریستی در نیوزیلند همچنان ادامه دارد و بحرین نیز از دیگر كشورهایی بود كه به آن واكنش نشان داد. در همین خصوص وزارت خارجه این كشور با محكوم كردن این حملات تروریستی، آن را اقدامی بزدلانه و منافی با ارزش های انسانی، دینی و اخلاقی خواند.
همچنین بحرین بر ایستادگی در كنار نیوزیلند برای مبارزه با تروریسم و حفظ امنیت و جان شهروندان این كشور تاكید كرد.
**هندوستان
این حملات تروریستی در هندوستان نیز با واكنش همراه بود. «كمال فاروقیری» مؤسس هیات «تمام مسلمانان هندوستان» كه یك نهاد غیردولتی از نخبگان است نیز گفت: «این حمله به شدت محكوم است».
فاروقیری تاكید كرد: «یك ویروس ضد اسلامی در حال گسترش در سراسر جهان است. مردم همه مذاهب باید بسیار نگران باشند».
**جمع بندی
حملات تروریستی در نیوزیلند كهبه شهادت و زخمی شدن عده ای نمازگزاران منجر شد بار دیگر نشان داد كه تروریسم در هر لباس و پوششی كه در آید ضدبشریت عمل می كند و محكوم است. افرادی كه دست به چنین اقدام هایی می زنند تحت تاثیر اندیشه های نژادپرستانه قرار دارند كه نوعی خودی و غیرخودی ایجاد می كند و در پی حذف غیرخودی است. اندیشه هایی كه نه تنها در جهان اسلام بلكه در غرب نیز محكوم است اما عده ای تندرو فارغ از هرگونه اعتقاد به انسانیت مرتكب چنین اقدام هایی می شوند. از این رو تمام كشورهای اسلامی این حمله تروریستی را محكوم كرده اند و براین اعتقاد هستند كه تروریسم دین و مذهب نمی شناسد.
پژوهشم9370**9131
تهران- ایرنا- حملات تروریستی در نیوزیلند و به شهادت رسیدن عده ای از مسلمانان بار دیگر بیگانه ستیزی و اسلامهراسی عده ای تندرو را نشان داد كه تحت تاثیر اندیشه های نژادپرستانه دست به این اقدام زده اند. از این رو كشورهای اسلامی همنوا و یكصدا این جنایت ضد انسانی را محكوم كردند.