محمد قاسمي نژاد يكشنبه در گفت وگو با ايرنا شكر را يك كالاي استراتژيك دانست و بيان كرد: در حال حاضر نياز شكر كشور را 2.2 ميليون تن است كه 2 ميليون و 15 هزار تن شكر در كشور توليد مي شود.
وي با اشاره به نياز 200 هزار تن توليد شكر، اضافه كرد: در خوزستان براي توليد 241 هزار تن از طريق افزايش كشت نيشكر و چغندرقند برنامه ريزي شده است.
قاسمي نژاد توضيح داد: بر اساس برنامه ريزي قرار است سطح زير كشت نيشكر از 94 هزار هكتار فعلي به 118 هزار هكتار برسد تا بتوان توليد آن را به 12.9 ميليون تن نيشكر (ناخالص) و 143 هزار تن شكر افزايش داد.
وي افزود: طبق همين برنامه كشت چغندر قند از 12 هزار هكتار فعلي به 60 هزار هكتار مي رسد كه 6 ميليون تن چغندر و 97.7 تن شكر خالص توليد خواهد شد.
به گفته وي خوزستان نيمي از شكر مورد نياز كشور را در حال حاضر تامين مي كند كه شامل 130 هزار تن شكر توليدي از چغندر قند و 880 هزار تن شكر توليدي از نيشكر است.
قاسمي نژاد اظهار داشت: در سال هاي دهه 80 به دلايل غيرفني و غيركارشناسي، كارخانه هاي قند دزفول و تصفيه شكر اهواز كه از دهه 40 آغاز به كار كرده بودند، تعطيل شدند و در پي آن كشت چغندر نيز در استان متوقف شد.
وي افزود: از سال زراعي 93-92 با فراهم آمدن شرايط ، كشت چغندر در استان احيا شد كه اكنون به 12 هزار رسيده است.
قاسمي نژاد اضافه كرد: چغندرقند به هشت كارخانه توليد شكر در استان هاي اصفهان، چهارمحال، همدان، قزوين و كرمانشاه حمل مي شد اما از پارسال كارخانه قند دزفول به چرخه توليد بازگشته است.
وي تاكيد كرد: احداث هشت كارخانه توليد شكر از چغندرقند در استان پيش بيني شده كه براي خودكفايي در توليد اين محصول بايد راه اندازي شوند.
معاون جهاد كشاورزي خوزستان با اشاره به كشت چغندرقند در خوزستان در فصل پاييز گفت: رويكرد دولت و وزارت جهاد كشاورزي انتقال كشت چغندرقند از بهار به پاييز است، زيرا اين امر صرفه جويي در آب و افزايش تن در هكتار در پي دارد.
وي افزود: كشت چغندرقند در خوزستان از سال 1342 همزمان با تاسيس سد دز و شبكه آبياري آن و مركز تحقيقات صفي آباد در دزفول آغاز شد و استقبال از كشت اين محصول به قدري بود كه در برخي سال ها به 10 هزار هكتار مي رسيد.
قاسمي نژاد ادامه داد: توقف كشت چغندرقند در خوزستان، مشكلاتي به دنبال داشت كه از جمله آن بروز آفات جديد، تشديد برخي آفات، كاهش برخي محصولات و اختلال در بازار و درآمد كشاورزان از سبزي و صيفي به دليل هجوم كشاورزان به كشت صيفي جات به عنوان جايگزين آن بوده است.
وي همچنين گفت: خشكسالي سال گذشته روي توليد شكر از چغندر قند تاثيري نداشته اما به نيشكر خسارت وارد كرده، البته با توجه به اينكه برداشت نيشكر هنوز به اتمام نرسيده نمي توان ميزان كاهش توليد را برآورد كرد.
در روزهاي اخير بازار شكر در كشور دچار اختلال شده و قيمت آن تا 70 درصد افزايش يافته است. برخي كارشناسان دليل آن را خشكسالي در خوزستان و تاخير در برداشت محصول شركت توسعه نيشكر مي دانند اما اين شركت، گراني شكر را ناشي از مشكلات بازار، و نه توليد، مي داند.
9754/6002
اهواز - ايرنا - معاون توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي خوزستان با اشاره به برنامه ريزي خوزستان براي تامين نياز شكر كشور، گفت: براي خودكفايي در توليد شكر سرمايه گذاري در صنايع و ساخت حداقل هشت كارخانه توليد شكر از چغندرقند الزامي است.