۲۶ اسفند ۱۳۹۷، ۱۶:۴۴
کد خبر: 83246735
T T
۰ نفر
بازگشایی مرزهای ایران و عراق در كرمانشاه

كرمانشاه- ایرنا- مردم استان مرزی كرمانشاه شاید بیشتر از سایر استان های كشور منتظر شنیدن خبرهای خوش در جریان سفر رئیس جمهوری به عراق بودند چرا كه گشایش مرزها و تسهیل در تردد یكی از مطالبات و خواسته های مردم استان از دولت بود كه نیاز به رایزنی با مقامات عراقی داشت.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ بازگشایی مرز خسروی در شهرستان قصرشیرین بر روی زائران عتبات عالیات یكی از مطالبات مسئولان و مردم استان كرمانشاه است كه از سال های قبل مطرح شده و تاكنون هنوز محقق نشده است.
اگرچه مسئولان كشورمان بارها اعلام كردند كه ایران برای بازگشایی این مرز مشكلی ندارد اما بازگشایی آن را منوط به موافقت دولت عراق می كردند و از این رو سفر دكتر روحانی به عراق و گفت و گو با مقامات عراقی برای بازگشایی مرزها و معابر مرزی مثمرثمر بوده است.
استان كرمانشاه با 371 كیلومتر مرز مشترك با 2 بخش كُرد و عرب نشین عراق و داشتن 6 مرز رسمی و بازارچه فعال، سالانه حدود نیمی از كل صادرات كالاهای غیرنفتی كشورمان به عراق را به خود اختصاص می دهد.
بعد از سفر رئیس جمهوری به عراق موضوع بازگشایی مرز خسروی به صورت جدی تر مطرح شده و به صورت ضمنی مسئولان كشورمان نیز بازگشایی این مرز را تایید كردند كه این می تواند یكی از مهمترین دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به عراق بخصوص برای مردم كرمانشاه باشد.
بازگشایی معابر مرزی را نیز می توان از دیگر دستاوردهای این سفر نام برد چرا كه بازگشایی سه معبر مرزی در استان كرمانشاه در شهرستان های پاوه و ثلاث باباجانی شامل شوشمی، سازان و پشته، در دستور كار دولت است و این هم خود دستاورد بزرگ دیگری برای مردم این استان می باشد.
تردد مردم مرزنشین كرمانشاه با كشور عراق در طول سال ها در جریان بوده و اكنون با حضور رئیس جمهوری در عراق و رایزنی با مقامات آن كشور، این تردد تسهیل شده به طوریكه هزینه های صدور ویزا حذف شده و قرار است ویزا هم برای شهروندان 2 كشور حذف شود كه مسئولان ایران حذف ویزا را اعلام كردند و مقامات عراقی هم اذعان كردند به صورت تدریجی آن را حذف خواهند كرد.
موضوع افزایش سطح تجارت ایران به عراق به 20 میلیارد تومان هم خبر خوش دیگری برای مردم كرمانشاه بود چرا كه 54 درصد حجم تجارت ایران با عراق از طریق مرز پرویزخان در استان كرمانشاه صورت می گیرد و این افزایش حجم مبادلات می تواند به رونق این مرز هم كمك شایانی كند و منجر به ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی منطقه شود.
مرزهای اقتصادی یكی از فرصت های توسعه ای در استان كرمانشاه محسوب می شود، استانی كه در طول هشت سال جنگ تحمیلی به صورت مستقیم درگیر جنگ و ناامنی بود از روند توسعه كشور عقب ماند و اكنون رونق بخشیدن به مرزها می توانند بخشی از این عقب افتادگی ها را جبران كند.
بازگشایی مرز خسروی و تردد حدود سالانه 500 هزار زائر عتبات عالیات از این مرز خود می تواند علاوه بر تاثیرات فرهنگی، به معرفی هرچه بهتر و بیشتر فرهنگ مردم استان كرمانشاه به سایر نقاط كشور كمك كند و در كنار آن ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی استان را نیز به دنبال دارد.
بخشی از مرزهای استان كرمانشاه در منطقه اورامانات واقع شده كه بازگشایی معابر مرزی در این منطقه نیز یكی از مطالبات مردم است و دولت نیز اكنون بازگشایی سه معبر را در دستور كار خود قرار داده كه این موضوع نیز می تواند منجر به رونق بخشیدن به این منطقه شود.
استان كرمانشاه اكنون با نرخ 21 درصدی بیكاری در صدر استان های كشور قرار دارد و مرز می تواند بخشی از بار اشتغالزایی را به دوش بكشد و به رفع بیكاری و ایجاد فرصت های شغلی كمك نماید.
یكی از مطالبات مهم مردم كرمانشاه در سال های اخیر بازگشایی مرز خسروی بر روی زائران عتبات عالیات كه استاندار كرمانشاه نیز در یك سال اخیر با جدیت پیگیر این موضوع است.

**توسعه روابط ایران و عراق به نفع كرمانشاه است
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار كرمانشاه در ارتباط با دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به عراق گفت: به طور قطع توسعه روابط با كشورهای همسایه از اولویت های سیاست خارجی جمهوری اسلامی است و در این بین عراق جایگاه مهمی هم از لحاظ سیاسی و هم اقتصادی و بویژه امنیتی دارد.
هدایت حاتمی افزود: عراق یك كشور مصرفی است و ایران و تركیه مهمترین كشورهای تامین كننده نیازهای عراق هستند و امروز میزان صادرات ایران به عراق به اندازه كل صادرات ایران به كشورهای اروپایی است.
وی با بیان اینكه صادرات از مرزهای استان كرمانشاه اكنون سالانه در حدود 2 میلیارد دلار است، اظهار داشت: چشم انداز 10 میلیارد دلاری صادرات به عراق از طریق مرزهای كرمانشاه هم دور از دسترس نیست.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كرمانشاه در ادامه گفت: همچنین بیشترین تعداد ورود گردشگر به ایران از عراق است و همین مساله باعث رونق گردشگری سلامت در ایران و بخصوص استان كرمانشاه شده است.
حاتمی یادآور شد كه سفر رئیس جمهوری در زمینه های مختلفی می تواند حائز اهمیت باشد بویژه اینكه سه مساله بازگشایی مرز خسروی برای تردد زوار، وصل شدن راه آهن غرب به بغداد و نیز اجرایی شدن منطقه آزاد اقتصادی قصرشیرین می تواند باعث تحول موثری در استان كرمانشاه شود.
او اضافه كرد: حذف ویزا هم یكی از دستاوردهای مثبت این سفر بود و اگر این امتیاز با بازگشایی مرز خسروی و تردد زوار همراه شود نتایج خوب و ارزنده ای برای استان ما خواهد داشت و این باعث می شود كه عراقی های زیادی نیز از مرزهای كرمانشاه به عنوان تنها استانی كه دارای مرزهای عربی و كُردی با عراق است تردد خواهند كرد و این باعث توسعه صنعت توریسم به عنوان صنعت كم هزینه ولی پردرآمد خواهد شد.

**افزایش سرعت تبدیل شوشمی به مرز رسمی بعد از سفر روحانی
فرماندار پاوه نیز در گفت و گو با ایرنا، باتوجه به اینكه رسمی شدن مرز شوشمی این شهرستان كه هم مرز با استان حلبچه عراق است یكی از خواسته ها و مطالبات دیرینه مردم و مسئولان این شهرستان می باشد، گفت: تبدیل این مرز به رسمی در سالهای گذشته به هر دلیلی با مخالفت دولت مركزی عراق روبرو می شد.
پرویز ایده پور با بیان اینكه دولت مركزی عراق مخالف ارتقای بازارچه شوشمی به مرز رسمی بود، افزود: به دنبال تغییراتی كه در دولت مركزی عراق ایجاد شد، شاهد حسن نیت مسئولان عراق در مورد رسمی شدن مرز شوشمی بودیم و این باعث شد كه این موضوع را در دستور كار و پیگیری قرار دهیم.
وی با اشاره به سفر دكتر ظریف وزیر امور خارجه كشورمان به بغداد، گفت: پس از آن سفر مسئولان محلی استان كرمانشاه و شهرستان پاوه پیگیر رسمی شدن مرز شوشمی شدیم و روند كار سرعت خاصی پیدا كرد.
فرماندارپاوه در ادامه با اشاره به سفر دكتر روحانی به عراق در هفته گذشته، گفت: در سفر دكتر روحانی موضوع رسمی شدن مرز شوشمی سرعت مضاعفی پیدا كرد به طوریكه ما دیگر شاهد هیچ گونه مخالفتی از سوی دولت مركزی عراق مبنی بر رسمی شدن مرز شوشمی نیستیم.
او یادآوری كرد كه سفر دكتر روحانی باعث شد كه روند ارتقای بازارچه شوشمی به مرز رسمی سرعت مضاعف پیدا كند.
فرماندار پاوه در ادامه این گفت و گو به آخرین وضعیت ارتقای شوشمی به مرز رسمی نیز گفت: با سفر دكتر روحانی به عراق مسیر ارتقای این مرز به رسمی هموار شده و نشست های كارشناسی هم به صورت موفقیت آمیز دنبال می شود و ما منتظر نامه وزیر خارجه عراق به مسئولان اقلیم كردستان عراق برای رسمی شدن مرز شوشمی هستیم.
ایده پور به سفر خود و هیاتی از استانداری كرمانشاه به استان حلبچه عراق نیز اشاره كرد و افزود: پیرو سفر استاندار حلبچه به كرمانشاه، هیاتی به حلبچه سفر كرد و در این سفر توافق كردیم مرز شوشمی را تبدیل به رسمی و بازارچه ای در مرز «سازان» ایجاد شود.
وی با بیان اینكه ایجاد بازارچه در مرز سازان نیاز به یكسری زیرساخت دارد، گفت: به مسئولان استان حلبچه اعلام كردیم كه موضوع ایجاد این بازارچه را در مدت 6 ماه مطالعه می كنیم.
وی اظهار امیدواری كرد كه شهرستان پاوه صاحب 2 مرز شود و در مرز شوشمی تردد انسانی و در مرز سازان تجارت كالا انجام شود.

** افزایش سهم كرمانشاه از صادرات به عراق تا 6 میلیارد دلار
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی استان كرمانشاه با اشاره به سفر دكتر روحانی به عراق و توافق بر سر افزایش سقف صادرات ایران به عراق تا 20 میلیارد دلار، گفت: تحقق این میزان صادرات با توجه به سطح همكاری ها و ارتباطات ایران با عراق قابل تحقق است.
كیوان كاشفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینكه اكنون با احتساب صدور خدمات فنی مهندسی، حجم صادرات كالای از ایران به عراق به حدود 11 میلیارد دلار می رسد، افزود: رساندن این رقم به 20 میلیارد دلار باتوجه به پتانسیل ها و ظرفیت های موجود در كشورمان قابل تحقق است.
او با بیان این اینكه استان كرمانشاه هم با 2 مرز رسمی اكنون سهم عمده ای در صادرات كالا به عراق دارد، گفت: بسترهای رسمی شدن مرز سومار هم فراهم شده و در صورت رسمی شدن این مرز كرمانشاه تنها استانی است كه سه مرز رسمی با بخش های كُردنشین و عرب نشین عراق دارد.
عضو اتاق بازرگانی ایران در ادامه گفت: با تحقق صادرات 20 میلیارد دلار كالا در سال به عراق، سهم استان كرمانشاه هم به حدود 2 برابر می رسد یعنی از حدود سه میلیارد دلاری كه امسال از استان به عراق صادر شده این رقم به 6 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
كاشفی، تحقق این افزایش صادرات را در گرو ایجاد، تقویت و توسعه زیرساخت های گمركی و صادراتی دانست و گفت: امكانات بسیار خوبی در مرزهای استان فراهم شده و امیدواریم با تقویت امكانات و تجهیزات گمركی بتوانیم حجم صادرات استان را افزایش دهیم.
وی همچنین ایجاد و توسعه واحدهای تولیدی با رویكرد صادراتی در استان كرمانشاه را نیز یكی از بسترهای تحقق افزایش صادرات كالا از استان كرمانشاه به عراق دانست و افزود: این واحدها باید توسعه یابند تا بتوانند كالاهای با كیفیت و قابل رقابت صادر كنند.
وی سفر دكتر روحانی به عراق در افزایش سطح ارتباطات بخصوص در حوزه اقتصادی را بسیار موثر دانست و تصریح كرد: تصمیم های بسیار خوبی در این سفر اتخاذ شد كه امیدوارم منجر به رونق اقتصادی مناطق مرزی شود.

**سفر رئیس جمهوری به عراق شرایط را برای بازگشایی مرز خسروی مهیا كرد
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان حج و زیارت در سفر به استان كرمانشاه و در دیدار با استاندار كرمانشاه گفت: سفر اخیر رئیس جمهوری و هیات همراه به عراق و رایزنی هایی هم كه ایشان در دیدار با مسئولان و مقامات این كشور داشت باعث شد تا مقدمات بازگشایی مرز خسروی مهیا و نیروهای امنیتی این كشور نیز در بازدیدهایی كه از طول مسیر خسروی به سمت بغداد انجام دادند شرایط امنیت آن را مطلوب ارزیابی كردند.
علیرضا رشیدیان یادآور شد: تائید رسمی بازگشایی خسروی ممكن است چند روزی به زمان نیاز داشته باشد چرا كه این موضوع ابتدا و پس از تائید ارتش عراق به هیات نخست وزیری رفته و پس از تائید این مرجع، موضوع به وزارت خارجه گزارش و آن ها نیز به سفارت ایران اعلام می كنند.
او ابراز امیدواری كرد؛ با مساعدت دولت عراق از فروردین سال آتی شاهد بازگشایی مرز خسروی و تردد زائران عتبات عالیات از این مسیر باشیم.
رشیدیان اظهار داشت: با توجه به نیازمندی كه برای سفرهای زیارتی در كشور وجود دارد و همچنین پیگیری های استاندار كرمانشاه در سطح ملی، بازگشایی مرز خسروی به صورت جدی در دستور كار قرار گرفته است.
رئیس سازمان حج و زیارت در عین حال ابراز امیدواری كرد با توجه به اجرایی شدن لغو دریافت روادید از 15 فروردین 98، همزمان نیز شاهد بازگشایی مرز خسروی و آغاز تردد زائران عتبات عالیات باشیم.
وی گفت: از آن جایی كه این بار احتمال بازگشایی مرز خسروی بالاست از هم اكنون به فكر فراهم كردن زیرساخت ها و مقدمات كار نظیر پیش بینی مسیرهای تردد، راه اندازی ایستگاه ها، نصب دوربین و سایر اقدام های لازم هستیم تا به محض اعلام رسمی بازگشایی مرز، وقفه ای در كار تردد زائران ایجاد نشود.
رشیدیان، همچنین به ظرفیت خوب شهرستان قصرشیرین و پایانه مرزی خسروی اشاره كرد و گفت: هتل های این شهرستان و وجود بزرگترین پایانه مرزی خاورمیانه می تواند علاوه بر تسهیل در عبور و مرور زائران، باعث توسعه و پیشرفت این منطقه مرزی و تاریخی شود.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در صورت بازگشایی مرز خسروی زائران از نقاط مختلف كشور می توانند به وسیله قطار سفری ایمن و ارزان به شهر كرمانشاه داشته باشند و سپس با اتوبوس به پایانه مرزی برای سفر به عراق و زیارت حرم شریف ائمه اطهار(ع) عزیمت كنند.
وی تصریح كرد: علاوه بر آن زائران عراقی نیز برای سفر به ایران برای زیارت مشهد مقدس و همچنین بازدید از اماكن تاریخی و گردشگری كشورمان از مرز خسروی می توانند تردد كنند كه در وقت و هزینه نیز برای آن ها به صرفه تر خواهد بود.
رشیدیان گفت: همچنان و با جدیت موضوع بازگشایی مرز خسروی را پیگیری می كنیم و امیدوارم با كمك دولت عراق در آینده نزدیك شاهد تحقق این مهم باشیم.

**بازگشایی مرز خسروی مرهمی بر دل زلزله زدگان خواهد بود
استاندار كرمانشاه روز شنبه میزبان رئیس سازمان حج و زیارت بود و پس از بازدید از مرز خسروی، با بیان اینكه بازگشایی مرز خسروی یكی از مطالبات جدی مردم این استان است، گفت: بازگشایی این مرز و فراهم شدن امكان تردد از این مسیر، مرهمی بر دل مردم زلزله زده خواهد بود.
«هوشنگ بازوند» با اشاره به اینكه قصرشیرین و پایانه مرزی خسروی از امكانات و زیرساخت های بسیار خوبی برخوردار هستند، از انجام سرمایه گذاری زیادی در مرز خسروی خبر داد و افزود: بازگشایی این مرز علاوه بر بركات و دستاوردهای معنوی، تاثیرات اقتصادی چشمگیری نیز در استان و بخصوص منطقه خواهد داشت.
بازوند یادآوری كرد: مردم استان كرمانشاه همواره خادمان خوبی برای زائران امام حسین (ع) بوده اند و مهمانوازی خود را در سال های اخیر با استقبال و پذیرایی شایسته از زواری كه در ایام اربعین راهی عتبات عالیات می شوند نشان داده اند.
استاندار كرمانشاه در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینكه پس از تعطیلی مرز خسروی و توقف تردد زائران، هتل داران قصرشیرینی متحمل زیان هایی شدند، افزود: برای كمك به آن ها تسهیلات دریافتی آن ها از بانك ها را تا 2 سال امحال كردیم.
وی همچنین با اشاره به پرداخت 150 میلیارد ریال تسهیلات با سود چهار درصد به هتل داران قصرشیرینی، گفت: حدود 2 هزار و 700 میلیارد ریال تسهیلات همچنان باقی مانده كه در اختیار بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در منطقه اختصاص پیدا می كند.
بازوند گفت: دریافت این تسهیلات فرصت خوبی برای سرمایه گذاران است كه در قصرشیرین و مرز خسروی با توجه به قوت گرفتن احتمال بازگشایی آن بتوانند حضور پیدا كرده و به رونق بیش از پیش منطقه كمك كنند.
استاندار كرمانشاه در پایان ابراز امیدواری كرد با كمك دولت و ادامه رایزنی و پیگیری ها در آینده نزدیك شاهد بازگشایی مرز خسروی و تردد دوباره زائران باشیم.

**افزایش همكاری های 2 طرف دستاورد سفر رئیس جمهوری
فرماندار شهرستان مرزی گیلانغرب نیز گفت: سفر دكتر روحانی به عراق باعث افزایش همكاری های كشورمان با عراق و توسعه مناسبات تجاری و مراودات مرزی 2 طرف می شود.
كوروش محمودیان با اشاره به سفر دكتر روحانی به عراق، افزود: افزایش و توسعه مبادلات مرزی و صادرات، افزایش و همكاری ها در راستای تامین امنیت مرز و توافقاتی در راستای محدود كردن گروهك های تروریستی و تحكیم بیش از پیش روابط 2 طرف از مهم ترین دستاوردهای سفر رییس جمهوری به عراق است.
وی اظهار داشت: این سفر برای شهرستان گیلانغرب با توجه به وجود بازارچه مرزی سومار مهم و باعث توسعه تجارت در مرز خواهد بود و به طور یقین اقتصاد منطقه را تحت تاثیر قرار می هد.
نماینده دولت در گیلانغرب گفت: یكی دیگر از دستاوردهای مهم این سفر رایگان شدن روادید برای سفر به 2 كشور است كه این امر زمینه توسعه مراودات مرزی را افزایش می دهد.

**سفر دكتر روحانی به عراق نقطه عطفی در توسعه مبادلات مرزی
فرماندار قصرشیرین نیز با بیان اینكه سفر دكتر روحانی به عراق می تواند نقطه عطفی در توسعه مبادلات مرزی و تجاری با عراق بخصوص در مرزهای این شهرستان باشد، گفت: این سفر دستاوردهای بسیار مهمی داشت و حضور رییس جمهوری به صورت شفاف و رسمی به عراق در شرایط كنونی نشان از اثبات حقانیت و صراحت ایران اسلامی دارد.
مرادعلی تارتار اظهار داشت: همچنین این سفر باعث افزایش مناسبات 2 كشور جمهوری اسلامی ایران و عراق خواهد شد و می تواند باعث تحكیم بیش از پیش روابط 2 طرف باشد.
نماینده عالی دولت در قصرشیرین اظهار داشت: قصرشیرین از دیرباز محل تردد و مبادلات اقتصادی مردم غرب كشور با كشور عراق بوده و این شهرستان با داشتن 2 مرز رسمی و مشترك در 2 بخش حوزه عربی و اقلیم كردستان، هم اكنون حجم بزرگی از مبادلات كشورمان با عراق را عهده دار است.
تاتار ادامه داد: مرزهای قصرشیرین هم در بخش تردد مسافر و هم مبادلات تجاری فعال است و بازگشایی مرز خسروی و تردد زوار عتبات عالیات در روزهای آینده فصلی جدید از روابط این شهرستان با كشورعراق خواهد بود.
وی گفت: همچنین با رایگان شدن روادید به عراق از فروردین ماه، شاهد افزایش مبادلات تجاری و مسافری در مرزهای قصرشیرین خواهیم بود.
3033/8066
گزارش از فرزاد نویدی