۲۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۵:۰۲
کد خبر: 83248944
T T
۰ نفر

نگاهي به سال 97 در آستانه سال 98

۲۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۵:۰۲
کد خبر: 83248944
نگاهي به سال 97 در آستانه سال 98

تهران-ايرنا- پرداختن به وضعيت كشور در عرصه داخلي و خارجي بيش از هر زمان ديگر در روزهاي پاياني سال، ضرورت خود را نشان مي دهد.

به گزارش گروه نشريات خبري، بديهي است احساس همين ضرورت است كه تحليلگران و كارشناسان را برآن مي دارد كه به بررسي كارنامه سال گذشته و پيش بيني وضعيت كشور در سال آينده مبادرت كنند.
آنچه كه امروز (28 اسفندماه) از فضاي رسانه هاي كشور مي توان دريافت؛ اين است كه دغدغه ها و چشم اندازهاي مطرح شده در تمامي حيطه ها از سياست داخلي و خارجي و اقتصاد گرفته تا علم و فناوري، فرهنگ و ... بوده است.
رسانه هاي اصلاح طلب در حالي كه حول محوري كلي به 'چالش هاي سال 97 و نقشه راه دولت در سال 98' پرداخته اند، از موضوع هاي خاصي چون وضعيت بازار نفت، صنعت خودرو نيز سخن گفته اند. اين رسانه ها همچنين در گزارش هايي به مهمترين رويدادها و تاثيرگذارترين چهره هاي سال 97 اشاره كرده اند. نكته قابل تامل و مشترك در تمامي محورهاي مطرح شده از سوي اين رسانه ها تاكيد بر وحدت ، همدلي، صبر و نيز حمايت از دولت براي عبور از مشكلات مي باشد.
در مقابل بيشترين تلاش رسانه هاي اصولگرا صرف برجسته سازي مشكلات و نقد عملكرد دولت در سال گذشته شده است.

رسانه هاي اصلاح طلب
.................................
** چالش هاي سال 97 و نقشه راه دولت در سال 98
روزنامه آرمان با سخت خواندن سال 1397و با اين تذكر كه در سال جديد دولت تنگناهاي جديدتر و جدي‌تري پيش‌رو دارد، با يادداشت هايي از چند اقتصاددان و تحليلگر به ترسيم نقشه راه دولت و تعريف الويت هاي اقتصادي پرداخته است.
مهدي كرباسيان تحليلگر مسائل اقتصادي با اشاره به مشكلاتي كه در سال 97 در اقتصاد ايران پيش آمد مانند 'نوسانات ارزي' و 'خروج دولت ترامپ از برجام و بازگشت تحريم‌هاي آمريكا' دولت را موظف دانست ظرفيت‌هاي كشور را بشناسد و استفاده حداكثري از منابع غيرنفتي را در دستور كار قرار دهد... دولت بايد از لاك خود خارج شود و مشورت با كارشناسان امور مختلف اقتصادي را در دستور كار قرار دهد. وي با بيان اين كه اختياراتي كه مقام معظم رهبري به سران سه قوه داده‌اند فقط در دوره جنگ تحميلي وجود داشت، افزود: از اين‌رو مسئولان وقت در تصميم‌گيري‌ها با شجاعت بيشتري عمل مي‌كردند.
محسن مهرعليزاده ديگر تحليلگر مسائل اقتصادي نيز گفت: اگرچه بر اساس اعلام مجموعه دولت، تمهيداتي براي رويارويي با اين مشكلات انديشيده‌ شده است، اما به‌نظر مي‌رسد بايد با هوشياري كامل وارد سال 98 شويم. از جمله آنكه به‌گونه‌اي عمل كنيم كه در شرايط عمومي و سياسي بين‌المللي تنها نشويم... بايد تلاش كنيم در سال آينده بهانه‌اي به‌دست آمريكايي‌ها ندهيم تا اين كشور نتواند با تبليغات در سطح بين‌الملل و اثبات ادعاي خود مبني بر آنكه ايران به برجام پايبند نبوده است ما را قانون‌شكن جلوه دهد... مواردي مانند FATF را با توجه به حفظ منافع ملي و به دور از احساسات و انگيزه‌هاي رقابتي داخلي بررسي كنيم تا بتوانيم در صحنه بين‌الملل منافع ملي خود را توسعه داده و بهانه به دست طرف‌هاي ديگر ندهيم كه بتوانند از اين طريق موقعيت ما را در دنيا تضعيف كرده و به منافع ملي ما لطمه وارد كنند.
به اعتقاد يحيي آل اسحاق، رئيس اتاق مشترك بازرگاني ايران و عراق، اگر در سال 98 با تغيير رويكرد و استراتژي در همه حوزه‌هاي روابط بين‌الملل، تجارت و مسائل مربوط به مديريت واردات و صادرات مواجه باشيم و سياست‌ها را درست تنظيم كنيم، به‌رغم تحريم‌ها اتفاقا مي‌توانيم در سال آينده جهش خوبي در حوزه روابط اقتصادي داشته باشيم... نياز است كه در سال 98، رويكردها، سياست‌ها و استراتژي‌هاي ما در رويارويي با تحريم‌ها تغيير كرده و مديران در تناسب با اين اقتضائات، سامان پيدا كنند. همه اين موارد در صورت يك عزم ويژه و همدلي در داخل، قابل تعديل و بهينه‌شدن است به شرط آنكه همه موارد را سياسي نكنيم.

علي اكبر نيكواقبال، اقتصاددان تصريح مي كند: رئيس‌جمهوري در يكي از آخرين سخنراني‌هاي خود، اصلاح نظام بانكي در ايران را از مهم‌ترين ضرورت‌هاي اقتصادي ايران برشمرده است و انتظار مي‌رود كه در سال آينده اقدامات ضروري در اين راستا انجام شود...كسري بودجه سالانه دولت و تامين آن از منابع بانك مركزي طي ساليان دراز و در نهايت هم، از هم‌پاشيدگي نظام بانكي كشور كه رياست جمهوري صراحتا به آن اذعان كرده است از نكات و شروطي ا‌ست كه بايد بدون شرط و لاينقطع به آن پرداخته شود؛ در غيراين صورت نمي‌توان به بهبود شرايط اقتصادي كشور در سال 98 چندان اميدوار بود.
سيدمصطفي هاشمي طبا، وزير پيشين صنايع تاكيد مي كند: در شرايطي سال آينده سال سخت‌تري نسبت به امسال مي‌شود كه لوايح مربوط به FATF رد شوند و ايجاد كانال مالي ميان ايران و ساير كشورها همچنان بلاتكليف بماند. سيستمي هم كه اروپايي‌ها پيشنهاد داده‌اند فعلا در حد تامين غذا و دارو باقي مانده و به‌نظر مي‌رسد قرار است فولاد هم به آن اضافه شود. اما در صورت رد FATF واردات كالا در همين حد هم متوقف مي‌شود.
به نوشته نرسي قربان، تحليلگر ارشد بازار انرژي، آمريكا در سال آينده تلاش مي‌كند بيشترين فشار را به ايران وارد كند. اين تحريم‌ها هم تحريم‌هاي سازمان ملل يا ارگان‌هاي بين‌المللي نيست؛ بلكه تحريم‌هايي است كه يك كشور (آمريكا) ديگران را تهديد مي‌كند كه در صورت خريد نفت از ايران، آنها را مجازات مي‌كند.
وي با اشاره به اعلام آمريكا مبني بر به صفر رساندن صادرات نفت ايران افزود: تلاش عمده‌اي دارد كه حتي اگر نفتي هم معامله شود، پول آن به‌دست ايران نرسد. اگر ساختاري كه اروپايي‌ها در حال راه‌اندازي آن هستند، شكل عملي به خود بگيرد و از سوي ديگر پيوستن به FATF نيز در ايران تصويب شود تا بانك‌ها بتوانند با ايران كار كنند، احتمال موفقيت آمريكا بسيار كمتر مي‌شود. اما در غيراين‌صورت هيچ‌ بانكي با ايران تعامل نخواهد كرد و مشكلات افزايش خواهد يافت. در نهايت مي‌توان گفت سال آينده سال سختي خواهد بود كه بايد با همكاري و تعامل با جهان و شركت‌هاي كوچكتر فشار مشكلات را كم كرد.
به اعتقاد حيدر مستخدمين حسيني، اقتصاددان، دولت بايد براساس يك مصوبه تمام محدوديت‌هاي فضاي كسب و كار را لغو كند و حتي اگر مسبب محدوديت‌ها قوه مقننه بوده است، دولت بايد حذف محدوديت‌ها را به مجلس پيشنهاد كند.‌ اين كمكي است كه مي‌تواند نقدينگي موجود در اقتصاد را كه پيش‌بيني مي‌شود تا پايان سال به 20‌هزار هزار‌ميليارد تومان برسد، به حركت دربيارود. بسياري از جوانان نقدينگي لازم را در اختيار ندارند تا بتوانند فضاي مناسبي براي كسب و كار ايجاد كنند. اين موضوعي است كه باعث مي‌شود نقدينگي در توليد، فعاليت‌هاي دانش‌بنيان و همچنين در امور خدماتي با ارزش افزوده بالا مورد استفاده قرار گيرد.
مهرداد بائوج لاهوتي، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس نوشت: اقتصاد ايران در سال 97 وارد يك دوره ركود شد، از طرف ديگر توان خريد داخل كاهش پيدا كرد؛ آنچه اهميت دارد اين است كه ما بتوانيم در چنين فضايي ميزان صادراتمان را حفظ كنيم و توسعه بخشيم. آمارها از اين حكايت دارد كه كشورهاي همسايه ايران، سالانه چيزي حدود 13 ميليارد دلار واردات دارند كه از اين رقم، سهم كشور ما حدود دو درصد است. اگر ما بتوانيم براي سال آينده دو درصد به سهم قبلي خودمان اضافه كنيم، به اين معناست كه ما موفق به حفظ و توسعه ميزان صادراتمان شده‌ايم. دولتي‌ها يا خصولتي‌ها بايد از اقتصاد دست بكشند، درصورتي‌كه اين بخش‌ها در سال 98 هم امور را در دست بگيرند، بخش خصوصي نمي‌تواند فعاليت موثري داشته باشد، چراكه نمي‌تواند با اين گروه‌ها رقابت كند. وقتي اين بخش نتواند فعاليت داشته باشد، درنتيجه سرمايه خود را به سمت بخش‌هاي غيرمولد مي‌برد.در سال آينده بايد يك عزم جدي در راستاي اعتمادسازي شكل بگيرد تا بخشي از سرمايه‌ها نيازهاي جامعه ما را تامين كند.
به نوشته زهرا كريمي، عضو هيات علمي دانشگاه مازندران، راهكار مقابله با كاهش قدرت خريد خانوارهاي ايراني، فقط و فقط افزايش عرضه است. چگونه؟ با كاهش تنش در عرصه‌هاي داخلي و خارجي و ايجاد فضاي مناسب براي سرمايه‌گذاري و توليد. در شرايطي كه دولت ترامپ فشارها را بر اقتصاد ايران افزايش داده و در عين حال طرف قابل اطميناني براي گفت‌وگو نيست، اولين گام براي كاهش تنش‌هاي خارجي، بهبود روابط با كشورهاي منطقه و اتحاديه اروپاست. در عرصه داخلي نيز تداوم كشمكش‌هاي سياسي هرچه بيشتر به نااطميناني و مبهم‌شدن چشم‌انداز آينده اقتصاد ايران منجر شده و صاحبان سرمايه را از هر گونه فعاليت مولد اقتصادي بر حذر داشته است.
محمدحسين برخوردار، كارشناس مسائل اقتصادي نيز مي نويسد: مهم‌ترين اقدامي كه در سال 98 بايد در اولويت قرار گيرد، اين است كه بودجه امور تحقيق و توسعه افزايش يابد تا محصولاتي در كشور توليد شوند كه اولا مايحتاج اوليه كشور را تامين كنند و به اين منظور دستمان را جلوي خارجي‌ها دراز نكنيم و دوما بتوانيم اين محصولات را صادر كنيم و درقبال آنها پول به اين كشور وارد شود. تاكيد مي‌كنم حتما بايد بودجه‌اي به تحقيق و توسعه عملياتي تخصيص يابد، نه اينكه فقط مقالات خارجي را ترجمه كنيم و از آنها هيچ استفاده‌اي نبريم.

به باور علاء الدين ميرمحمدصادقي، عضو هيات رئيسه اتاق بازرگاني، دولت بايد بخش خصوصي را به ياري و كمك بطلبد. اينكه بخش خصوصي در عرصه نباشد و دولت هم تصدي امور اقتصادي را در دست داشته باشد، ممكن است منجر به موفقيت در سال 98 نشود. اگر بخش خصوصي در جريان كارها قرار بگيرد و دولت مسائل را با بخش خصوصي در ميان بگذارد و جلساتي با حضور نمايندگان دولتي و خصوصي برگزار شود، بالاخره مشكلات دولت و كشور كم مي‌شود؛ درواقع هم توقعات بخش خصوصي كاهش مي‌يابد و هم اينكه آنها نيز راغب به فعاليت در اقتصاد كشور مي‌شوند.دولتمردان نبايد تصميمات را در اتاق‌هاي دربسته بگيرند و بعد به مردم و بخش خصوصي اعلام كنند. دولت هميشه بايد مردم و بخش خصوصي را در جريان كارها قرار دهد و از نظرات و پيشنهادات آنها براي پيشبرد امور بهره ببرد.

'بازي را نبازيم!' عنوان يادداشتي از روزنامه آرمان است كه در بخشي از آن مي خوانيم: دنيا هميشه اينگونه نخواهد ماند و دوران ايران هم فراخواهد رسيد ولي شرطش اين است كه در اين روز‌هاي پرآسيب از بودن و ماندن و خوب زيستن عقب ننشينيم. امروز صبر وحوصله اگرچه سخت و تلخ مي‌نمايند ولي قطعا نتيجه خواهند داد. ما يك ملت هستيم كه صدها سال در بدترين شرايط ممكن دوام آورده‌ايم. كافي است كه اساس ملت بودنمان يعني ايران عزيز آسيب نبيند. اگر همه ظرفيت‌هاي انساني و ايماني و آگاهي صرف اصلي‌ترين سرمايه يعني كشور شود فراز و فرود‌ها خواهد گذشت و بازهم ملت ايران از ميان گرد و غبارها سر بر مي‌آورد و دوباره برهويت خويش تاكيد خواهد نهاد. سال‌ها خواهند گذشت ولي آنچه خواهد ماند خميرمايه اصلي ملتي است كه دركوران حوادث صيقل خورده است.

در يادداشتي از روزنامه آرمان با عنوان 'لغزنده مثل 97؛ داغ مثل 98' آمده است: سال 97 سال لغزندگي‌هاي مداوم بود. اين لغزندگي‌هاي مداوم در عرصه‌هاي گوناگون خود را به نمايش گذاشت. آمارهاي مختلف در جامعه ملي در حوزه‌هاي گوناگون اين معنا را در واقعيت امر نشان مي‌دهد كه در حوزه‌هاي مختلف چالش‌هاي موجود ميل به بحراني شدن را در خود آشكار كرده‌اند...اين لغزندگي سال 97 اگر كنترل نشود همانگونه كه پيش‌بيني مي‌شود در پيچ خطرناك سال 98 مي‌تواند موجب خروجي‌ها و پيامدهاي نامباركي شود... در اين وضعيت آنچه كه بايد بدان انديشيد گفتمان سلام در درون و صلح در برون است...سال 98 سال داغي است كه گرفتن تصميم‌هاي بزرگ گريزناپذير خواهد شد.

صادق زيبا كلام در يادداشتي در روزنامه آرمان از نگراني‌ها و دغدغه‌هايش در مورد سال 98 نوشت. در بخشي از اين ياددشت آمده است: همچنان به ايران و آينده جمهوري اسلامي و سال98 اميدوار هستم. حال اگرچه خيلي‌ها به طعنه مي‌گويند نبايد اميد واهي داشت و داشتن اميد به تنهايي كافي نيست، اما همچنان معتقدم كه مختصر اميدي نيز مي‌تواند براي بهتر ديدن مشكلات و مسائل كمك كند.وي در ادامه به ترس و نگراني هاي خود نيز مبني بر كميابي و گراني كاغذ و در پي آن توقف فعاليت روزنامه هاي مستقل پرداخت. اين استاد دانشگاه همچنين ابراز اميدواري كرد كه سال جديد براي ملت ايران سال خوب و پرباري باشد و سختي‌هاي 97 در سال 98 جبران گردد. به اميد اينكه به جاي طلب مرگ و نيستي براي ديگران طلب عمر با عزت براي جمعيت روي زمين به‌خصوص مردم عزيز ميهن عزيز خودمان بنماييم.

آرمان در يادداشتي ديگر توصيه مي كند: سال 98 بايد كمر همت را بست تا از دولتمردان و رئيس‌جمهور منتخب اكثريت ملت هم حمايت ذهني و هم حمايت عيني و عملي شود كه دولت بتواند تا پايان مدت قانوني‌اش با اطمينان و سرعت بيشتري حركت كند. دولت هنوز فرصت باقي‌مانده‌اي تا 1400 دارد و با توجه به فرصت باقي‌مانده مي‌تواند به وعده‌هايي كه به مردم براي گشايش در امور، برداشتن محدوديت‌هايي كه در گذشته ايجاد شده، عمل كند و با اين موضوع مي‌تواند در اميدواري و انسجام مردم در سال 98 موثر باشد و اميد است كه دولت بتواند به اين وعده‌ها عمل كند.

آرمان در چگونگي كاهش رشد منفي اقتصادي در سال 98 مي نويسد: اگر دولت به معني واقعي كلمه بتواند منابع بخش خصوصي را تجهيز كند، يا نكاتي كه خودش در چندين نوبت بر آنها تاكيد ورزيد، مبتني بر اينكه بنگاه‌هاي خصوصي مثل شستا واگذار و اين منابع آزاد شوند، عملياتي كند،‌ مي‌توانيم شاهد تغييروتحولاتي در سال آينده باشيم. دولت بايد از شروع پروژه‌هاي جديد دست بردارد و حتي پروژه‌‌هاي نيمه‌تمام قبلي را اولويت‌بندي كند(در واقع براساس نيازكشور اولويت‌بندي صورت بگيرد.) چون بايد اين واقعيت را بپذيريم كه ما الان در شرايط جنگ اقتصادي قرار داريم...در سال آينده بايد به فكر تامين نيازهاي ضروري باشيم و بخشي از زيرساخت‌ها را به بخش خصوصي واگذار كنيم. معمولا در دل تهديدهاي بزرگ فرصت‌هاي بزرگي نيز نهفته است. وقتي دولت بتواند اعتماد بخش خصوصي را جلب كند، و شركت‌هاي خود را به بخش خصوصي واقعي واگذار كند، مي‌توانيم ميزان رشد اقتصادي منفي را كم كنيم. دولت با استفاده از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي، انضباط پولي و مالي و همچنين اولويت‌بندي پروژه‌هاي نيمه‌تمام مي‌تواند از رشد منفي اقتصادي بيشتر جلوگيري كند.

محمدرضا خباز استاندار سابق خراسان شمالي و فعال سياسي اصلاح‌طلب در گفت و گويي با آرمان ضمن تاكيد بر اين كه كشور در حال حاضر در جنگ اقتصادي بسر مي‌برد و شرايط بسيار سختي است، خطاب به مسئولان اظهار داشت: بايد مانند جنگ نظامي با هم يد واحده بوده و يك‌صدا، هماهنگ، همدل و همراه براي حفظ كشور باشند. وي درباره كساني كه معتقدند در سال آينده شرايط سخت‌تر خواهد بود، با بيان اين كه به تحليل تمام اقتصاددان‌ها، در شش ماهه اول سال 98 امكان سخت‌تر بودن شرايط وجود دارد، يادآور شد: عده‌اي طي چهار سال دولت گذشته و نزديك دو سالي كه از دولت دوازدهم مي‌گذرد، در بوق نااميدي مي‌دمند و دائم براي مردم ‌ساز نااميدي مي‌زنند، طبيعي است كه اگر اين شرايط ادامه پيدا كند همان هرج و مرجي كه پيش‌بيني برخي افراد بوده است، به وجود خواهد آمد.

روزنامه ايران در پاسخ به اين كه چرا بايد اميد داشت؟ مي نويسد: اميد داشتن از يك سو نگاه ما را به واقعيت بهبود مي‌بخشد، و بخش‌هاي پر ليوان را نيز مي‌بينيم. جوانه‌هاي موفقيت و بهبوددهنده را برجسته مي‌كند و به چشم ديده مي‌شوند. از سوي ديگر فرد يا جامعه را به جوشش و فعاليت وامي‌دارد... فراموش نكنيم كه ظرفيت‌هاي داخلي ايران براي عبور از اين وضعيت به نسبت فراوان است كه اگر چنين ظرفيتي را نمي‌داشتيم، تاكنون بارها بايد تسليم مشكلات مي‌شديم. به نوشته اين روزنامه اولين و مهم‌ترين ظرفيت ايران، در سياست آن نهفته است. ظرفيتي كه طي سه دهه گذشته هرازگاهي كه امكان بروز يافته، مشكلات بسياري را حل كرده است. سال 1398 نيز به دليل وجود انتخابات مجلس، مي‌تواند يكي از اين مقاطع باشد. هر انتخابات به ميزاني كه واقعي باشد به همان ميزان يك انرژي جديدي را به كشور تزريق مي‌كند كه هم در حوزه داخلي و هم در روابط خارجي تأثيرات شگرفي مي‌گذارد.

يك پژوهشگر اقتصادي در روزنامه شرق پيشنهاد مي دهد: مي‌توان اقتصاد حمايتي را با رويكرد اصلاح سياست‌گذاري‌هاي كلان اقتصادي و با هدف كاهش هزينه‌هاي توليد با محوريت لغو مجوز قيمت‌گذاري ارز از طريق بازار و تعيين نرخ ارز در يك قيمت ثابت با تكيه بر منافع توليد و كاهش بهره تسهيلات بانكي به توليدكنندگان و حتي گاهي بلاعوض قراردادن آن، يكي از گزينه‌هاي مناسب براي شعار امسال دانست: سال 98 سال كاهش هزينه‌هاي توليد؛ اقتصاد حمايتي با رويكرد اصلاح سياست‌گذاري‌هاي كلان اقتصادي، با هدف كاهش هزينه‌هاي توليد و با محوريت لغو مجوز قيمت ‌گذاري ارز از طريق بازار و تعيين نرخ ارز در يك قيمت ثابت با تكيه بر منافع توليد و كاهش بهره تسهيلات بانكي به توليدكنندگان و حتي بلاعوض ‌كردن منابع بانكي به صورت هوشمند و هدفمند.

همدلي در يادداشتي مي نويسد: گرچه سالي كه نيكوست از قانون برنامه و بودجه اش پيداست اما در خاتمه بار ديگر ارزو مي كنم سال ١٣٩٨ سال پايان درد و رنج مردم ايران ومناطق كردستان واتمام بحرانهاي ملي و بين المللي باشد.

همدلي در گزارشي با عنوان 'دنياي 97، دنياي چالش در بن‌بست بود/دنياي 98، دنياي بازنگري و تصميم' پيش بيني مي كند: روند فرسايشي و خسته‌كننده تصميم‌گيري درباره اف‌اي‌تي‌اف و سي‌اف‌تي در سال 98 به ناچار به پايان خواهد رسيد. مسير طولاني و بي‌نتيجه «تشخيص مصلحت» در نهادي كه براي همين كار بنا شده، اگر با اتخاذ نوعي تصميم در آن به پايان نرسد، با نااميدي بيروني‌ها و برداشتن گزينه از روي ميز ايران به پايان خواهد رسيد.دنياي سال 97، مشغول كلنجار با چالش‌ها و سوالات مختلف و البته امتحان بسياري از راه‌هاي بي‌نتيجه بود. دنياي 98، دنياي بي‌صبري است و اولتيماتوم‌هاي بسياري را همراه خود خواهد آورد كه سرنوشت‌هاي زيادي را از اساس تغيير خواهد داد. سال ديگر اين موقع، دنيايي پيش روي ما خواهد بود، بسيار متفاوت‌تر و كم‌ابهام‌تر از دنياي امروز.

سردبير آفتاب يزد مي نويسد: البته ليست آرزوها امسال زياد پيچ و خم ندارد ولي درعين حال مهم است.شايد دو قلم بيشتر نيست اين آرزو‌ها‌ ؛اولي مثل هميشه سلامتي است و دومي عبور از مشكلات اقتصادي... اين اميدواري وجود دارد همه كساني كه در اين ملك تصميمات‌شان بر معاش مردم تاثير دارد قبل از هر تصميمي شرايط همين مردم را در نظر بگيرند. دولت و غير دولت و انتصابي و انتخابي هم ندارد.حالا كه فشار‌ها‌ي خارجي روز افزون شده حداقل خودمان فشار‌ها‌ي داخلي را كنترل كنيم؛ چه بسا تغيير شرايط در داخل منجر به متحول شدن شرايط خارج شود. به هرحال راه دوري نمي‌رود آقايان هواي مردم را بيشتر داشته باشند.

** مهمترين رويدادهاي سال 97
خبرآنلاين به نقل از ايسنا در گزارشي به مهمترين رويدادهاي سال 97 به عنوان سالي پر از حوادث تلخ و شادي‌هاي كوچك پرداخت و نوشت: سال 97 براي ايرانيان سالي پر حادثه بود؛ رويدادهاي مهم و سرنوشت‌ساز مثل نقض برجام توسط آمريكا تا حوادث تروريستي و رسيدگي به پرونده‌هاي فساد. البته اين سال حوادث رويز و درشت ديگري هم داشت و مثل هر سال ديگري پر از حوادث تلخ و داغ‌هاي بردل نشسته و شادي‌هاي كوچك هم بود.
در اين گزارش مهمترين رويدادهاي سال 97 به ترتيب تاريخ اينگونه برشمرده شده است: اعتصاب در بانه/بحران ارز: فردوسي تعطيل!/فيلتر تلگرام/خروج ترامپ از برجام/اعتصاب كاميون‌داران/سؤال از روحاني/موج مسموميت‌هاي مرگبار الكلي/رد خون در اهواز، انتقام در شرق فرات/مجوز خاص رهبر انقلاب درباره پرونده‌هاي مفاسد اقتصادي/ترور در چابهار/تصويب سي.اف.تي/ربودن 12 مرزبان ايراني/اتوبوس مرگ در دانشگاه آزاد/حادثه تروريستي خاش/بيانيه‌ي گام دوم انقلاب/بشار اسد در تهران.

** چهره مهم سال 97
نامه نيوز نتايج نظرسنجي خود را درباره چهره هاي مهم سال 97 منتشر كرد. بر اساس اين گزارش در جامعه آماري 11هزارو251 شركت‌كننده كمترين اقبال به علي لاريجاني با 0.91 درصد آراء و بيشترين متعلق به محمد جواد ظريف و سردار قاسم سليماني بود.

** بازار نفت ايران و تحريم هاي آمريكا
مردمسالاري نيز در تحليلي به بازار نفت ايران در سال آينده پرداخته و چنين پيش بيني مي كند: مذاكرات دولت‌هايي كه از آمريكا براي واردات نفت ايران، معافيت دريافت كرده بودند، براي تمديد اين معافيت‌ها، آغاز شده است. گمانه‌زني و تحليل كارشناسان نيز در مورد تشديد يا عدم تشديد تحريم‌هاي نفتي ايران در اواسط ارديبهشت ماه 98، شروع شده است. شرايط بازار نفت به نفع ايران است يا دولت ترامپ؟ آيا دولت ترامپ مي‌تواند بر شدت تحريم‌هاي نفتي ايران تا سطح قابل توجهي بيفزايد؟
اين روزنامه در بخش ديگري مي افزايد: تحريم‌هاي آمريكا در آبان ماه توليد و صادرات نفت ايران را به شدت نسبت به بهار سال 97 كاهش داد؛ اما از اين به بعد بازي به اين سادگي نيست و ممكن است دولت ترامپ نتواند تغيير جدي‌اي در توليد و صادرات نفت ايران ايجاد كند.

ايسنا در گزارشي د رپاسخ به اين پرسش كه در سال 97 بر بازار جهاني نفت چه گذشت؟ نوشت: بازار جهاني نفت در سال 1397 تلاطم‌ها و اتفاقات بزرگي را پشت سر گذاشت كه بي شك مهمترين آنها دخالت سياست در عوامل عرضه و تقاضا و تحريم ايران و ونزوئلا از سوي آمريكا به شمار مي‌رود.
ايسنا مي افزايد: سال 97 به روزهاي پاياني خود رسيد اما تحولات بازار جهاني نفت همچنان ادامه دارد و كارشناسان، تحليلگران، آژانس‌هاي بين‌المللي، صادركنندگان و واردكنندگان مسائل بازار را با دقت دنبال مي‌كنند تا با ارزيابي دقيق از مسير آتي بازار، كم و كاستي‌ها را به موقع پيش بيني كنند.

** قيمت خودرو
به گزارش بهارنيوز يك كارشناس صنعت خودرو در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: قيمت خودرو در سال 98 نمي‌تواند از قيمت‌هاي كنوني پايين‌تر بيايد، چرا كه نرخ ارز خيلي وقت است كه ثبات ندارد و اين موضوع بر مواد اوليه تأثيرگذار است و به تبع بر قيمت خودرو هم تأثير مي‌گذارد.
به گفته وي پيش‌بيني‌ها درباره قيمت ارز در سال 98 با چالش‌هاي متفاوتي روبه‌رو است و به طور طبيعي هر كاهش يا افزايشي بر قيمت بازار خودرو هم تأثير دارد و در سال جديد طبق بررسي‌ها نبايد انتظار كاهش قيمت خودرو را داشت.

ايسنا نيز درباره 'فرصت‌ها و بحران‌هاي صنعت خودروسازي در سال 97' نوشت: سال 1397 براي صنعت خودرو سالي بسيار پر پيچ و خم بوده است تا جايي كه با توجه به تحريم‌ها، نوسانات نرخ ارز، افزايش تقاضا و كمبود عرضه، افزايش بي‌رويه قيمت محصولات خودرويي در عين كاهش كيفيت‌ها و … اين صنعت را با چالش نابودي روبرو كرد.
صنعت خودرو در سالي كه گذشت فراز و نشيب‌هاي زيادي را به خود ديد كه به جرأت آن را به نابودي كشاند. از واردات برخي خودروها عليرغم ممنوعيت واردات گرفته تا تحريم‌هايي كه مهمترين ثمره‌اش را با كمبود قطعات نشان داد. نوسانات نرخ ارز و به دنبال آن افزايش تقاضا براي حفظ ارزش پول ملي و كاهش عرضه نسبت به تقاضا افزايش خودرو را به همراه داشت. اميد است كه با تصميم دو خودروساز اصلي با طرح فروش فوري محصولات، التهابات بازار خودرو كاهش يابد.

** صنعت هسته اي در سال جديد
به گزارش تارنماي انتخاب علي اكبر صالحي، رئيس سازمان انرژي اتمي در حاشيه آخرين جلسه هيأت دولت و در جمع خبرنگاران درباره وضعيت صنعت هسته‌اي در سال آينده اظهارداشت: در حوزه هسته‌اي، كارها به صورت عالي پيش مي‌رود؛ زيرساخت‌هاي واحدهاي دو و سه نيروگاه بوشهر ساخته شده و ميليون‌ها مترمكعب خاكبرداري شده و از هزاران تن بتن و سيمان استفاده شده است. ولي بتن ريزي مربوط به زيرساخت‌هاي راكتورها دو، سه ماه ديگر انجام مي‌شود.
وي ابراز اميدواري كرد سال 98 سال خوبي براي مردم باشد و گفت: سال 97براي مردم سال پر چالشي بود، ولي خوبي اين چالش‌ها آن است كه ما را مقاوم‌تر، پخته‌تر، با تجربه‌تر مي‌كند تا در برابر كيد و مكر دشمن بهتر بايستيم... در سال 97 البته فشارهاي اقتصادي هم وجود داشته و بديهي است اگر كشوري بخواهد استقلال سياسي خود را حفظ كند، بايد هزينه اين مسئله را پرداخت كند.

** انتخابات مجلس
رسول خضري نماينده مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با ايلنا،‌ در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه سال 98 سال انتخابات مجلس خواهد بود، جناح‌هاي سياسي چه رفتارهايي در پيش خواهند گرفت و شرايط امروز چه تاثيراتي روي انتخاب مردم مي‌گذارد، بيان كرد: مردم شرايط را مي‌سنجند و مي‌بينند. معتقدم 90 درصد نمايندگاني كه در حال حاضر در مجلس حضور دارند از ورود دوباره باز بمانند و شايد تنها 10 درصد شانس اين را داشته باشند كه توسط مردم دوباره برگزيده شوند.

** برنامه هاي سال آينده بهزيستي در راستاي حمايت از زنان سرپرست خانوار
حبيب‌الله مسعودي فريد، معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي كشور در گفت و گو با ايلنا در خصوص تدابير در نظر گرفته شده در راستاي حمايت از زنان سرپرست خانوار در سال جديد گفت: در سال جديد با توجه به شرايط خاص اقتصادي كشور، حتما نياز است، منابع بيشتري به سازمان‌هاي حمايتي به خصوص سازمان بهزيستي تخصيص داده شود، زيرا بيشتر افرادي كه تحت حمايت بهزيستي هستند، فردي معلولي نيز در خانواده دارند و هزينه‌هاي آن‌ها بسيار متفاوت از يك خانواده با سرپرست زن است، زيرا بايد هم هزينه معلول را بپردازد و هم معيشت ديگر افراد را در نظر داشته باشد كه اين موارد نيازمند اين است كه كمك‌هاي بيشتري را در اختيار داشته باشيم.
وي با اشاره به برنامه‌هاي سازمان بهزيستي در سال جديد براي حمايت از زنان سرپرست خانوار گفت: سياست‌هاي ما عمدتا در سال جديد اين است كه به ارتقاي سلامت جسمي زنان سرپرست خانوار و مسائل اقتصادي آنان كمك بيشتري كنيم.

** پيام رسان هاي داخلي در سال 97
در يادداشتي از تارنماي عصر ايران در خصوص وضعيت پيام رسان هاي داخلي در سال 97 آمده است: قرار بود با توجه به حمايت‌هايي كه از پيام رسان‌هاي داخلي شده بود، آنها جاي تلگرام را بگيرند. در روزهاي ابتدايي فيلترينگ تلگرام، تبليغات گسترده‌اي براي اين پيام رسان‌ها انجام شد. تلويزيون براي پيام رسان‌هاي داخلي سنگ تمام گذاشت. اين پيام رسان‌هاي داخلي مانند درياچه‌هاي مصنوعي بودند كه خوب مهندسي نشده بودند و بعد از مدتي آفتاب خوردن با كمبود آب مواجه شدند و كم كم خشك شدند. با وجود تمام اين تبليغات بازهم مردم از اين پيام رسان‌ها استقبال نكردند و به سرعت پيام رسان‌هاي داخلي از سكه افتادند.
شايد در آخرين ساعت‌هاي سال 97، وقت آن باشد از مسؤولين مربوطه دربارۀ هزينه‌هايي كه براي اين پيام رسان‌هاي داخلي شد، اعم از تبليغات و تخصيص بودجه و تسهيلات، بپرسيم و اينكه خروجي آنها براي جامعه چه بوده است؟ مي‌ توان از آنها پرسيد الآن چند درصد مردم عضو آنها هستند؟ چرا با وجود اين همه حمايت نتوانستند، تلگرام را از صحنه خارج كنند؟ تلاش براي حذف تلگرام نشان داد، چقدر بي‌برنامه تصميم مي‌گيريم بدون اينكه جوانب كار را بسنجيم. اين همه هزينه، براي چه بود؟ مردم كه هنوز از تلگرام استفاده مي‌كنند و فيلترينگ هم نتوانست خللي در اين كار ايجاد كند.

رسانه هاي اصولگرا
..............................
** وضعيت اقتصادي
تارنماي رجانيوز در گزارشي با تيتر 'كليدي كه در قفل شكست؛ مروري بركارنامه اقتصادي روحاني/ اقتصاد ايران در سال 98 چه وضعيتي خواهد داشت؟' مدعي شد: به جرأت مي‌توان گفت كه سال 98 نسبت به سال 97 سال سخت تري خواهد بود؛ در واقع سال 98 را مي‌توان سال مشاهده تاثيرات تحريم بر منابع درآمدي دولت، اقتصاد ايران و توليد كشور دانست. ركود اقتصادي، كاهش فروش بنگاه هاي توليدي، افزايش موجودي انبار، تعديل بنگاه ها و تعطيلي و نيمه فعال شده آنها، افزايش هزينه هاي توليد، كاهش درآمدهاي مالياتي و ارزي و غيره مواردي است كه همه به تدريج اثرات خود را در اقتصاد كشور نشان خواهد داد. به هرحال آنچه در سال آينده مي‌تواند به عنوان مهم‌ترين تهديد، اقتصاد كشور را نشانه بگيرد، عدم مديريت و بي‌برنامگي دولت در كنترل و مهار تورم و ساير معضلات اقتصادي كشور است.

اما وطن امروز در يادداشتي با عنوان 'سال اقتصادي 97، نااميدي و اميد' نوشت: اكنون و در اين لحظه مهم‌ترين اولويت اقتصاد ايران تدوين يك استراتژي فوري توسعه تحت تحريم براي سال 98 است. وقتي از كلمه فوري استفاده مي‌شود منظور فوريت تدوين است نه تعجيل در عمل. و از اين زاويه ايجاد يك ساختار اوليه كه براي بعضي گروه‌هاي صنعتي دقيق شده باشد و بعد بقيه اجزا به آن الحاق شود، بهتر است از يك پروژه يك‌ساله و قرارداد شيك و ارائه‌كردني به مطبوعات.

** دستاوردهاي سال 97
كيهان در تيتر يك خود بزرگ‌ترين دستاورد سالي كه گذشت را 'طلوع سال 1398 با غروب توهم اميد به غرب' دانست و نوشت: مرسوم است كه در ابتداي هر سال نامي براي آن انتخاب مي‌شود. نامي كه به نوعي نشانه و راهنماي ورود و طي طريق در سال جديد است. اما در پايان سال نيز مي‌توان با توجه به آنچه در آن سال آموخته‌ايم براي آن نامي انتخاب كرد. سال 1397 با تمام فراز و نشيب‌هايش آخرين روزها و ساعات خود را طي مي‌كند و مروري بر رخدادهاي تلخ و شيرين و ملس آن از منظرهاي گوناگون، مي‌تواند براي هركس نتيجه و تجربه‌اي به دنبال داشته باشد. از منظر سياسي سالي كه گذشت را مي‌توان سال «غروب توهم اميد به غرب» ناميد.

به نوشته روزنامه جوان ملت ايران در حالي سال 1397 را به پايان مي‌رساند كه مروري بر كارنامه اين يك ساله نشان مي‌دهد به رغم مشكلات و سختي‌هاي بسيار، روند كلي كشور در عرصه داخلي و بيروني روندي مثبت و قابل توجه بوده است كه با تكيه بر داشته‌ها و دستاورد‌ها و تجربيات اين يك ساله، مي‌توان سال 1398 را سالي مهم در حل مشكلات در عرصه‌هاي داخلي و خارجي و البته تقويت و زمينه‌سازي براي دستاورد‌هاي بزرگ و زيربنايي دانست.

** حقوق كارگران
به گزارش خبرگزاري تسنيم، نمايندگان كارگري، كارفرمايي و دولت در دويست و هشتاد و دومين جلسه شوراي عالي كار بعد از نشستي چندساعته كه از عصر 27 اسفند ماه 97 آغاز شد، تصميم به افزايش حداقل دستمزد كارگران از يك‌ميليون و 114هزار تومان سال گذشته به يك‌ميليون و 516هزار و 100 تومان در سال 98 گرفتند.

** مرگ برخي از چهرها در سال 97
تارنماي مشرق نيوز از 'دريغ‌هاي سال 1397 ' نوشت: از بهار سال 97 در بين هنرمندان، فرهيختگان و سياسيون، بسياري از چهره‌هاي برجسته كشور را از دست داديم؛ كساني كه جاي هر كدام از آنها به‌نوعي خالي است و گاهي خلأ حضورشان را نمي‌توان با هيچ چيز پَر كرد.
گروه نشريات خبري
پژوهشم**9026**1181