برخي پيش بيني ها حاكي از كاهش نسبي دماي هوا در مناطق شمالي كشور است و از اين منظر، استان فارس و به ويژه مناطق گرمسيري آن از جمله شهر جهرم مي تواند در كانون توجه گردشگران قرار گيرد.
سفر به اين مناطق ضمن دلپذيركردن سفر به لحاظ آب و هوا، امكان كشف ناشناخته و جاذبه هاي گردشگري كمتر ديده شده را نيز فراهم مي آورد.
جهرم از شهرهاي استان فارس است كه تاريخي كهن دارد. گهرم يا جهرم به معناي «جاي گرم» است. فردوسي در شاهنامه از جهرم با عنوان گهرم ياد كرده است. سفر به شهر جهرم فرصت مناسبي براي ثبت خاطره در باغها و نخلستانهاي زيباي اين شهر گرم جنوبي است.
شهر جهرم، با نخلستانهاي زيبا، باغ سرسبز و طبيعت بسيار مطبوع بهاري و عطر دلنواز نخل و نارنج، اين روزها منظرهاي بس دلنشين به خود گرفته است! ضمن اينكه جهرميها مردمي مهماننواز، سخت كوش و صبورند.
فعاليت مردم شهرجهرم، حول و محور فعاليتهاي كشاورزي است و صنايع و كارخانه ها بيشتر در حد تأمين برخي از احتياجات عمومي شهرستان جهرم است. كشاورزي، باغداري مركبات و خرما در جهرم، ارزش اقتصادي بالايي داشته و سهم قابل ملاحظهاي در تركيب درآمد كشاورزي جهرم دارد.
خانههاي سنتي متعددي نظير: خانه خانم عبدالعلي در روستاي صادقآباد،خانه شهيد عباسعلي مسلمي در روستاي موسويه(دهزير)، خانه دكتر احيا در محله دشتاب، خانه تاريخي مولازاهدي در محله گازران، با تنها آيينه خانه جهرم از خانههاي سنتي تاريخي اين شهرستان هستند كه براي گردشگران ناشناخته ماندهاند.
مساجد، امامزادهها و بقاع متبركه جهرم نيز اغلب بناي تاريخي خود را حفظ كردهاند؛ از جمله: مسجد جامع، مسجد امام حسين، امامزاده اسدالدهر، امامزاده بيبيحورو بيبي نور، امامزاده حسين، امامزاده ابوالفضل و... از اماكن گردشگري مذهبي شهرستان جهرم هستند.
براي گردشگري كوهستان، قلعه گبري در شهر جهرم، غار شفق، غار ويشو، خونه گبرو يا خانههاي گبران در روستاي تادوان در بخش خفر، سه گنبد نمكي جهرم و تعداد بيشماري چشمه و غار در دل كوههاي جهرم در فصل بهار بسيار مناسبند.
شهرستان جهرم براي روستاگردي نيز بسيار مناسب است و تعداد زيادي روستاهاي بكر و جذاب دارد. البته اين شهرستان دو روستاي هدف گردشگري زيبا با نامهاي گاره و بهجان نيز داراست.
روستاي هدف گردشگري گاره در بخش خفر با طبيعتي زيبا و چند اثر تاريخي ثبت ملي چون درخت سرو سيصدساله بيبيحور كه تنها اثر ثبت ملي ميراث طبيعي شهرستان جهرم است، مقبره، قلعه و قبرستان جاماسب از ديگر جاذبههاي طبيعي و تاريخي شهرستان جهرم است.
روستاي قلات در دهستان هكان از توابع بخش مركزي نيز به ماسوله جهرم معروف است و تنباكوي آن شهرت جهاني دارد.
روستاي بهجان در بخش سيمكان نيز از ديگر روستاهاي هدف گردشگري شهرستان جهرم است كه در مسير گردشگراني است كه از سمت ميمند و فيروزآباد به سمت جهرم ميآيند. اين روستاي سنگفرش با طبيعتي بينظير و آب و هوايي دلپذير و اقامتگاه بومگردي است.
سه پارك كوهسار، پارك جنگلي و پارك لاله نيز از ديگر جاذبههاي گردشگري جهرمند كه در آنها امكاناتي براي چادرزدن وجود دارد.
**جاذبههاي تاريخي، گردشگري و طبيعي شهر جهرم
قدمگاه
آتشكده جهرم يا قدمگاه نام يكي از جاذبه هاي ديدني شهرستان جهرم است. در خيابان آزادگان جهرم و در دامنهي شمالي كوه البرز روي تپهاي كوچك، ساختماني سنگي است كه آن را قدمگاه ميخوانند.
اين بنا به شبستانهاي مسجد شباهت دارد و شامل تعدادي طاقهاي رو به شمال است. در قسمت وسط در پشت طاقهاي فوق محوطه سرپوشيده شبيه چارسوق بازار وجود دارد و از آنجا كه درگذشته آن را جاي پاي امام علي(ع) ميدانستند آن را قدمگاه ناميدهاند. در گذشته بالاي درگاه يكي از اطاقهاي شرقي در داخل بنا سنگي نصب و اشعاري از حكيم سرائي، شاعر معروف جهرم، بر روي آن نوشته شده بوده است كه هماكنون اثري از آن نيست.
غار سنگ اشكن
غاري كه بيش از چندصدسال پيش، در ابتداي دره قلات در جنوبغربي جهرم، زير تپههاي البرز كوه جنوبي، به دست سنگ شكنان جهرمي ساخته شد و هنوز تاريخ دقيقي براي ساخت و حفر تونلهاي آن معين نشده است، هرچند اغلب كارشناسان و ساكنان محلي، اين غار را مربوط به دوره صفويه ميدانند. اين غار با بيش از يكصد ستون سنگي و دوازده دهانه، با شمارۀ 10117، ثبت ملي شده و يكي از جاذبههاي تاريخي و گردشگري شهرستان جهرم است. طول غار حدود 350 متر و عرض آن 150 متر، با وسعتي حدود چهار هكتار است و ارتفاع آن سه تا چهار متر و در انتها به كمتر از يك متر ميرسد.
نمونۀ سنگهاي اين غار را در بناهاي جهرم و شيراز به خصوص مسجد جامع عتيق و بيمارستان نمازي و برخي خانههاي اعياني جهرم و شيراز و ساير شهرهاي اطراف ميتوان ديد.
شيوۀ سنگ شكنان براي برداشت سنگ از اين غار، به اين صورت بود كه بعد از چند متر پيشروي، ستونهاي سنگي را به جا ميگذاشتند كه جلوهاي زيبا به اين غار بخشيده است.
بازار سنتي سرپوشيده جهرم
بازار سرپوشيده جهرم، يكي از بناهاي تاريخي اواخر دوره زنديه و قاجاريه در شهرستان جهرم است. از اين بنا به عنوان خواهر دوقلوي بازار وكيل شيراز نام برده ميشود. اين بازار از نوع بازارهاي صليبي با چهار راسته شمالي، جنوبي، شرقي و غربي است كه به وسيله يك چهارسوق زيبا در وسط به هم متصلند.
حاج محمد حسين خان جهرمي حاكم جهرم و فسا در سال 1250ق. اين بنا را با چند كاروان سرا، تيمچه، مسجد و حمام متصل به آن، طي شش سال ساخت و در دورههاي بعد، اين بنا توسعه يافت. بازار جهرم با بيش از صدحجره و بيش از دوهزارمترمربع زيربنا يكي از بازارهاي مهم سرپوشيده ايران است، هرچند از تمام بناهاي چسبيده به آن فقط يك كاروان سرا باقي مانده است.
در حال حاضر بازار سرپوشيده جهرم به موازات خيابان جمهوري اسلامي جهرم است كه بيشتر حجرههاي آن به پارچه فروشي اختصاص دارد و از اين رو به بازار پارچهاي نيز معروف است.
بازار جهرم در سال 1352 از سوي وزارت فرهنگ و هنر با شماره 950 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
مسجد و مدرسه خان
مسجد و مدرسه خان متعلق به دوره صفويه در غرب شهر جهرم است. بر اساس سنگ نوشته در ورودي، اين بنا از آثار ساخته شده در دوره شاه سليمان دوم صفوي ساخته شده است. اين بنا ساخته شده از خشت، گِل، آجر سنگ و گچ و باني آن همان باني بازار سنتي جهرم يعني حاج محمد حسن خان ذوالقدر است. اين بنا را حدود 200 سال قبل يكي از افراد خاندان مؤسس تعمير كرد كه تاريخ تعمير آن با حروف ابجد با شعر بر سنگي نوشته شده و بالاي در ورودي مدرسه نصب شده است. ساختمان مسجد شامل شبستاني ساده با طاقهاي متعدد است كه فاقد تزئينات و كاشيكاري است.
مسجد جامع جهرم از نظر طرح و معماري از نمونههاي بسيار جالب مربوط به قبل از دوران صفويه محسوب ميشود. هم اكنون تعدادي از طلاب و مدرسان حوزه علميه جهرم در اين مدرسه مشغول تحصيل و تدريس هستند.
دروازه پيرشبيب
دروازه پير شبيب كه از آثار دوره قاجاريه است، در داخل شهر جهرم قرار دارد. اين اثر دالاني با سقف گنبدي است و عرقچين و مقرنسكاري گچي، پوشش دروني آن را تشكيل ميدهد. ارتفاع گنبد تا كف 5 متراست و بالاي اين دروازه كتيبهاي تعبيه شده كه تاريخ 1268 قمري روي آن حك شدهاست.
در بدنه ديوار اين دروازه 6 كتيبه وجود دارد. همچنين سكويي دو طرف اين دروازه به عرض 5/4 متر و با ارتفاع يك متر تعبيه شده است.
از جمله تزئينات اين دروازه ميتوان به كاربنديهاي داخل سقف آن اشاره كرد. در سمت چپ اين دروازه دو دريچه مشبككاري شده وجود دارد كه آن را با قبرستان و مسجد پيرشبيب جدا كرده است. عمده مصالح به كار رفته در اين بنا لاشه سنگ با ملات گچ است.
خانه تاريخي اشراق
خانه شهيدان اشراق بنايي متعلق به دوره قاجاري است و توسط مرحوم حاج ملانصرالله اشراق جهرمي احداث شده است. اين خانه تاريخي به شكل بنايي با اندروني و بيروني، همراه با فضاهاي جانبي مانند حياط مركزي، چاه آب شرب، باغچه، پستو، گوشواره، اصطبل، سردابه و انبار ساخته شده و اصل سلسله مراتبي فضاها و تفكيك فضاهاي عمومي و خصوصي در خانه مشهود و از چهار بخش اصلي خانه 3 بخش مسكوني است.
خانه شهيدان اشراق بهعنوان يك اثر تاريخي فرهنگي در سال 1393 با شماره 31134، در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
منزل تاريخي طوفان
منزل تاريخي طوفان متعلق به جلال طوفان بود و مربوط به دوره پهلوي اول است. اين منزل يك زيرزمين و يك طبقه شاهنشين دارد كه راه دسترس به آن يك پلكان سنگي دوطرفه بهسبك و سياق هخامنشي با سنگهاي بادبر است كه در هر طرف با پنج پلكان به پاگرد و نهايتاً با چهار پله به ايوان منتهي ميشود. ايوان شاهنشين داراي چهار ستون و دو ستوننما با بدنه چهارگوش و سيماني است.
خانه طوفان در سال 1387 بنا به وصيتنامه جلال طوفان به ميراث فرهنگي فارس اهدا شد و اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس با توجه به ارزشهاي تاريخي-فرهنگي اين خانه، در سال 1388 آن را در فهرست آثار ملي ايران ثبت كرد كه هم اكنون با شماره ثبتي 26649 دراين فهرست قرار گرفته است.
اين منزل در خيابان عبرت جهرم قرار دارد و اداره ميراث فرهنگي جهرم در آنجا مستقر است.
خانه آقارضا سنگتراش
خانه تاريخي استادرضا كوهكن معروف به آقارضا سنگتراش، واقع در ميدان مصلاي جهرم، يكي از خانههاي تاريخي جهرم با قدمت بيش از صدسال است.
اين خانه دو قسمت دارد؛ بخشي از بنا حدود 200 سال و ديگري حدود 120 سال پيش ساخته شده است. عمارت خانه از دو طبقه تشكيل شده، سردابها در زير و اتاقهاي مهمان و سهدري و پستو در بالا و ايواني كه با دو راهپله قرينه به حياط متصل ميشود.
سردابها نورگيرهاي سنگي با نقوش مشبك دارند و پنجرههاي اتاقهاي بالا، چوبي است و دو ارسي چوبي نسبتاً بزرگ با شيشههاي رنگي نيز دارد كه به دليل پرهيز از سرقت از محل اصلي آن خارج شده است.
در سراسر نماي بيروني اين بنا، از ديوارهاي حياط و سرطاقها و وروديها، نقوشي از تصاوير مختلف تختجمشيد، روي سنگ تراشيدهشده و چهار طرف، عمارت ساخته شده است و كف سنگي و حوضي هندسي با عمق كم نيز دارد.
معماري آن از جهاتي چون حكاكي روي سنگ و ايوان و راهپلههاي قرينه، به منزل تاريخي طوفان در جهرم نيز شباهت دارد. اين بنا به دليل جنس سنگ مصالح، مراقبت و البته دالان ورودي ساباط مانند خانه تا حدودي از نظر ظاهري، استوار مانده است.
صاحب خانه و معمار آن، آقارضا سنگتراش، سنگهاي به كار رفته در اين بنا را از بزرگترين غار دستساز خاورميانه يعني غار سنگاشكن جهرم آورده و خانه خود و چند خانه ديگر در جهرم را با آنها ساخته است.
آقارضا سنگتراش، در تراش سنگ و بنايي، همكار معماري ايتاليايي به نام مسيو آرژانتي بوده كه در سنگتراشي مهارت داشته است.
در حال حاضر، مالكيت اين خانه در اختيار ورثه مرحوم سنگتراش است.
خانه هنر جهرمي
خانه تاريخي مرحوم هنر در زمان پهلوي اول در روستاي صادقآباد در بخش مركزي جهرم ساخته شده و در جلو آن ايوان با چهار ستون وجود دارد كه روبهروي آن، حوض بزرگ منزل قرار دارد. بالاي ايوان نقوش برجستهاي ديده ميشود و پشتبام اين خانه نيز مزين نردههايي آجري مشبك با تزئينات است.
به نظر ميرسد داشتن مالك خصوصي و دور از دسترس عموم بودن، باعث شده كه معماري آن تقريباً به صورت خوبي باقي بماند. خانه هنر به ثبت ملي رسيده است و مالك خصوصي دارد.
جاذبههاي تاريخي و گردشگري بخش خفر
مقبره جاماسب
مقبره جاماسب حكيم و قلعه آن مربوط به دوره ساسانيان است و در شهرستان جهرم، بخش خفر، روستاي كراده و در مجاورت روستاي گاره واقع شده و اين اثر در تاريخ 2 مهر 1353 با شماره ثبت 986 بهعنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
بقعه شيخ خليفه در روستاي جزه خفر
بقعه شيخ خليفه در ميان باغهاي آبادي جزه در 2كيلومتري جنوب بابانار در جنوب شرقي شهر خفر قرار دارد. مجموعه اين بنا در زميني مستطيليشكل ساخته شده است. بناي اصلي كه روي آن گنبد قرار دارد به شكل مربع در وسط است. اين بقعه متعلق به قرن هشتم و نهم است كه در زير گنبد و مجاور آن، تعدادي سنگ قبر بزرگ صندوقي شكل وجود دارد كه در جوانب آنها، آيات قرآن، اشعار و مشخصات متوفي نوشته شده است. قبر اول از سمت جنوب، متعلق به شيخ زينالدين علي خليفه، متوفي به سال 709، دومي به حاجي خليفه متوفي 807 و سومي به شيخ شمسالدين محمدبنشيخ حاج تاجالدين خليفه متوفي به 854 هجري قمري است. سه قبر ديگر كه بعد از اين قبر وجود دارد از بزرگان خفر در ايام گذشتهاند.
ورودي اصلي طاقدار است و با بيش از 8متر ارتفاع و دو راهرو، در قسمت شمال غربي آن قرار دارد. نماي بقعه نيز از سنگهاي تراشيده و صيقلدادهشده پوشيده و براي تزئين آن از چندين طاقنما استفاده شده است. كليهي اضلاع خارجي بنا را از سنگ و گچ و ديوارهاي داخلي را از آجر ساختهاند. نماي داخلي مقبره با گچ سفيد شده و آثار نقاشيهاي ظريف و زيبايي بر ديوارهاي آن موجود بوده است. بناي اين بقعه در گذشته مزيّن به كاشيهاي معرقي بوده كه طي سالها به يغما برده شده و فقط كاشيهاي محرابي از آن باقي مانده است. اداره فرهنگ جهرم بخشي از اين كاشيها را در سال 1316 به موزهي پارس انتقال داد. متأسفانه خرابي گنبد باعث شد كه باران قسمت عمدهاي از نقاشيهاي مزبور را تخريب كند.
در حال حاضر، گنبد بقعه، خراب شده و سنگ قبرهاي آن در زير خاك و آجر فروريختهي سقف، مدفون شده است. اين بقعه به شماره 6783 در سال 1381 در جمع آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
آبشار مرواريد خفر
آبشار خفر يكي از جاذبه هاي طبيعي شهرستان جهرم در شهر خفر واقع شده است. در فصل زمستان، آبي گرم همراه بخار از اين چشمه ميجوشد كه باعث هرچه زيباترشدن اين آبشار طبيعي ميشود. آب اين چشمه شيرين و قابل شرب است. در آب اين آبشار، ماهي و خرچنگ مشاهده ميشود وخزهها به آب جلوهاي خاصي بخشيدهاند. هنگام عبور از كوچه باغها براي رسيدن به اين مكان زيبا تنوعي از درختان سردسيري و گرمسيري چون سيب، انار، گردو، ازگيل، نخل و... ديده ميشود.
اقامتگاه بومگردي نايب در بخش خفر
اين خانه در كيلومتر 100 جاده شيراز-جهرم در بخش خفر و شهر باب انار در سه راهي آبشار و گلزار قرار دارد. اقامتگاه نايب با 3 اتاق، آشپزخانه و حياطي زيبا و سرسبز، اقامتگاهي راحت و دنج براي ميهمانان است.
اين خانه از دو بخش تاريخي ساخته شده كه يكي متعلق به دوره قاجار و قسمت دوم به دورهي پهلوي اول برميگردد كه هماكنون تبديل به اقامتگاه بومگردي شده است.
صاحب اين ملك، حاكم وقت بابانار به نام «نايب» بوده است كه پس از وي اين خانه دست به دست شد و بخشي از آن را سيد جواد حسيني خريد و به اقامتگاه بومگردي تبديل كرد.
اين بخش از منزل در حدود 248متر است و از سه اتاقِ سه دري، حوضي مستطيل شكل در وسط حياط كه شير سنگي در گوشهاي از آن قرار دارد، تشكيل شده است.
در شهر باب انار خفر با آبوهواي خوب و داشتن منظرهاي بكر در طول مسير ميتوان روزي خوش را در اين مكان سپري كرد.
اقامتگاه بومگردي شهر بابانار بخش خفر به عنوان نخستين اقامتگاه بومگردي جهرم در اسفندماه سال 1396 افتتاح شد. اين اثر با نام خانه حسيني در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
جاذبه گردشگري بخش سيمكان
درياچه سد سلمان فارسي
سد مخزني سلمان فارسي روي رودخانه قرهآغاج كه از كوههاي زاگرس سرچشمه ميگيرد، در تنگه كارزين احداث شده است. درياچه اين سد 45 كيلومتر با جهرم فاصله دارد و در بخش سيمكان جهرم است.به دليل بارشهاي اخير، چنانكه پيشبيني ميشد، روستاي يرج از بخش سيمكان جهرم زير آب اين درياچه رفت. در حاضر اين درياچه و مناظر طبيعي اطراف آن يكي از جاذبههاي زيباي طبيعي شهرستان جهرم است.
پل اسفل سيمكان
اين پل در شمالغربي و نزديك شهر دوزه و در غرب روستاي اسفل و در جنوب شرقي روستاي كاكون بخش سيمكان جهرم قرار دارد. قدمت اين پل را به دوران صفويه نسبت ميدهند. اين پل را خواجه عبدالصمد دوزهاي سيمكاني بر رودخانه سيمكان ساخته است و ارتباط دهندهي بين شهر دوزه و روستاي اسفل است.
جنس اين پل از سنگ و ساروج است. طول آن 30متر، ارتفاع آن 15متر و حداكثر پهناي آن 4متر است.
اين پل در سال 1381 به شماره 7206 در رديف آثار ثبتي فارس درآمده است.
جاذبه تاريخي منطقه كرديان
خانه تاريخي دهقاني
خانه تاريخي دهقان يكي از خانههاي تاريخي منحصربهفرد دوره قاجاريه تا پهلوي در روستاي موسويه (دهزير) از دهستان علويه، در بخش كرديان شهرستان جهرم واقع و ثبت ملي شده است.
اين بناي تاريخي متعلق به دهقان، خان روستاي دهزير بوده كه بعدها فردي به نام طحان آن را خريد. كتيبههاي موجود در خانه مزين به آياتي از قرآن، بيانگر ساخت اين بنا را در سال 1318 ه.ق است.
در نماي بيروني، اين خانه به شكل قلعهاي با برج و باروهاي خشتي ديده ميشود. ورودي اين خانه در ضلع شمال است كه با راهرويي به حياط مركزي راه مييابد. ضلع شمالي بنا نيز در دو طبقه ساخته شده است. در سمت چپ، اتاق پنجدري بزرگي با درهاي چوبي ساده قرار دارد و پس از اتاق، دالاني است كه از يك سو به اتاقي ديگر و از يك سو به پلكان طبقهي دوم منتهي ميشود.
تزئيناتي چون گچبري، آينهكاري و نقاشي روي سقف چوبي و استفاده از رنگهاي طبيعي به ويژه آبي و قرمز، نقوش گل و مرغ در نما با استفاده از گچ و ساج سبز و همچنين بادگير از ويژگيهاي شاخص معماري اين اثر تاريخي است كه زيبايي آن را دوچندان ساخته است.
حوض سنگي و چهار باغچهي قرينه در اطراف آن، كه از ديگر ويژگيهاي خانههاي قديمي است، جلوهي خاصي به حياط خانهي دهقان دادهاند. البته در طول ساليان متمادي در اثر تعميرات متعدد، دخل و تصرفاتي در بنا صورت گرفته و بخشهايي مانند حمام، سرويس بهداشتي و تغيير كاربري يك اتاق به آشپزخانه صورت گرفته است.
خانهي نوروزيها، اقامتگاه بومگردي قطبآباد
طراحي، ايده و عمران اين مجموعه بر عهده ايرج نوروزي و برادر وي يعقوب نوروزي بوده است. امور جاري اين منزل و راهنماي آن در حال حاضر در اختيار يعقوب نوروزي است. اين منزل حدوداً يكهزارمتر مربعي را نوروز نوروزي در اواخر قاجار و اوايل پهلوي اول در شهر قطبآباد در بخش كرديان شهرستان جهرم ساخت.
اولين مكاني كه به بخشداري كرديان اختصاص داده شد بخشي از همين خانه بود و اولين برقكشي شهر نيز از همينجا آغاز شد كه حتي كليد و پريزهاي آن زمان نيز در اتاقي از اين منزل ديده ميشود.
فاز اول و دوم اين مجموعه بومگردي تمام شده است. در فاز اول اين مجموعه جمعآوري وسايل سنتي و قديمي، گونههاي زيست محيطي صحرايي و كوهي، جذب بومگرد و توريست براي معرفي شهر قطبآباد و شهرستان جهرم انجام شده است.
اين مجموعه با هزينه شخصي برادران نوروزي بازسازي و تجهيز شده است.
در اين خانه انواع و اقسام وسايل سنتي ديده ميشود. بيبي ناز ضيايي، مادربزرگ نوروزيها اولين قابله شهر قطب آباد بوده است كه با استفاده از گياهان دارويي طبابت نيز ميكرده و هم اكنون كوزه بادشكن موروثي مربوط به حدود 250-300 سال پيش باقي مانده است.
خانه نوروزيها به بخشهاي مختلفي چون بخش مطبَخ(آشپزخانه امروزي)، ابراز و دستافزارهاي كشاورزي، موزه آب، اسناد خطي، وسايل سنتي پزشكي و داروهاي گياهي و... به تعداد دههاهزار قطعه ديده ميشود كه جمعآوري آنها حدود 25 سال به طول انجاميده است.
رنگهايي در قسمت ورودي در كف ديده ميشود كه برگرفته از شش رنگ اصلي موزه پارس شيراز است كه در دوره هخامنشيان كاربرد داشته است.
امكانات اقامتي اين منزل هنوز كامل نيست، اما بازديد از آن براي همگان آزاد و رايگان است.
سوغات جهرم
اگر به جهرم آمديم، چه سوغاتي بخريم؟
معروفترين سوغات جهرم، انواع خرما مثل شاهاني، كبكاب، پنجهعروس، هليلهاي، مضافتي و نوعي خرماي خشك مشهور به قصب است كه بسيار ترد و لطيف است و معمولاً جايگزين خوبي براي قند هنگام نوشيدن چاي است.
بانوان خوش ذوق جهرمي فرآوردههاي زيادي از خرماي اين خطه تهيه ميكنند كه از شهرت خاصي برخوردارند؛ مثل: رنگينك، حلوا خرمايي، نان مشت، نان كماج، رولت خرما، خرماي نارسي كه پخته و به بند كشيده ميشود و خارك نام دارد و از آن حلوايي لذيذ به نام حلواي خارك ساخته ميشود.
شيرينيهاي خانگي عيد جهرم چون نان پنجرهاي، سوهان،كلوچه برنجي، شاه پسند كه نوعي كلوچه با آرد نخود است و... نيز لذيذ و براي سوغاتي مناسب اند.
صنايع دستي حصيري جهرم كه معمولاً از برگ نخل تهيه و توليد ميشوند نيز از سوغاتهاي خوب جهرمند؛ مثل: كلاه، انواع سبد، زيرانداز(سله)، بادبزن و... و البته صنايع دستي كه با چوب و نوعي صنايع دستي منحصربه فرد كه با هسته خرما تهيه ميشوند و معمولاً قيمتياند.
از ديگر سوغات جهرم به انواع مركبات مثل پرتقال، ليموشيرين، ليمو، نارنج، نارنگي، بكرايي، گريپ فروت و.. با ارقام گوناگون و تنوع بسيار و كيفيت عالي ميتوان اشاره كرد. پوست خشك بالنگ، كه در جهرم ترنج ناميده ميشود، براي تهيه مرباي بالنگ، بهار نارنج، آبليمو و انواع عرقيات كه مواد اوليه آنها از باغهاي جهرم تهيه ميشود، مثل؛ عرق تارونه، شاهتره، بيدمشك، نعنا، خارشتر، گلسرخ، نسترن، گاوزبان، بابونه از انواع مرغوب عرقياتي هستند كه به دليل كشت گياهان معطر در جهرم توليد ميشوند.
در جهرم غلاف خوشه نخل را «تارونه» مينامند كه در وقت بهار بسيار معطر است و قسمت بالايي آن را به دليل عطر خوشش جدا ميكنند و به عنوان اسانس چاي به صورت تازه و خشك به كار ميبرند. شكوفه يا بهار تازه برخي مركبات كمياب ديگر چون اُترج و بطابي نيز براي اسانس چاي به كار ميرود.
سركه خرما و انگور و ترشيهاي خانگي جهرمي نيز معمولاً تركيبات خاص، خوب و معطري دارند و سوغات بردن آنها توصيه ميشود.
شهرستان جهرم در 193 كيلومتري جنوب شرق شيراز قرار دارد.
9910 / 1876
شيراز-ايرنا- استان فارس سرزمين چهار فصل است و از نقاط سردسير آن در شمال گرفته تا نقاط گرمسير در نيمه جنوبي، جاذبه هاي گردشگري فراواني دارد كه جهرم، ديار نخل و مركبات مي تواند سفري خاطره انگيز براي مسافران نوروز فراهم كند.