به گزارش روز شنبه خبرنگار علمی ایرنا، «پتری تالاس»، دبیركل سازمان جهانی هواشناسی در پیامی به مناسبت روز جهانی هواشناسی اعلام كرد: «خورشید، زمین و هوا» شعار سازمان جهانی هواشناسی برای سال 2019 است.
خورشید به زمین حیات و انرژی بخشیده و بر چرخه آب، جریانات اقیانوسی و هوا تاثیر می گذارد و وضعیت هوا و فعالیت های روزانه ما را شكل می دهد. خورشید الهام بخش موسیقی، عكاسی و هنر است. این ستاره كه در فاصله 150 میلیون كیلومتری زمین و در قلب منظومه شمسی قرار گرفته، به زمین گرما و به موجودات آن حیات میبخشد.
اطلاعات حاصل از سنجشهای ماهوارهای طی 30 سال گذشته حاكی از آن است كه انرژی دریافتی از خورشید ثابت بوده است و افزایش دمای زمین در چند دهه گذشته را نباید به تغییرات فعالیت ستاره خورشید نسبت داد.
افزایش دمایی كه منجر به ذوب یخ های قطبی و گرمایش آب اقیانوس ها شده ناشی از رها شدن دراز مدت گازهای گلخانه ای در جو است، فراوانی دی اكسید كربن جو زمین در سال 2017 به 405.5 ذره در میلیون رسید و با اینكه روند افزایشی آن كاهش یافت، ولی شوربختانه هنوز ادامه دارد.
از سال 1990 میلادی تاكنون، مصرف سوختهای فسیلی 41 درصد افزایش یافت كه نتیجه آن گرمایش اقلیم است. طی دهه گذشته سهم دی اكسید كربن در این افزایش 82 درصد بوده است.
چنانچه روند افزایش گازهای گلخانهای به همین منوال پیش رود، تا پایان قرن بیست و یكم شاهد افزایش 3 تا 5 درجهای دمای هوا خواهیم بود، این میزان بیش از مقدار تعیین شده یعنی افزایش دو درجه ای دما و حتی كمتر از آن در كنوانسیون سازمان ملل معروف به توافق پاریس در خصوص تغییر اقلیم است.
تغییر اقلیم منجر به افزایش دمای بیشینه و ثبت ركوردهای جدید در سطح ملی، منطقهای و جهانی شده است، امواج گرمایی هر سال زودتر آغاز و دیرتر پایان مییابد و به دلیل تغییر اقلیم، شدت و فراوانی آن بیشتر می شود.
چشمانداز مدلهای اقلیمی حاكی از افزایش میانگین دما در بیشتر مناطق خشك و اقیانوسی، افزایش شدید گرما در بیشتر مناطق مسكونی، افزایش فراوانی بارشهای سنگین در بسیاری مناطق و خشكسالی و كمبود بارش و آب در مناطقی دیگر است. به همین ترتیب خطرات ناشی از تغییر اقلیم و گرمایش جهانی سلامت، معیشت، امنیت غذایی، تامین آب، محیط زیست، امنیت انسانها و رشد اقتصادی را نشانه گرفته است.
خورشید تنها منبع انرژی زمین است كه حتی در روزهای ابری نیز در دسترس است، افزایش روز افزون استفاده از انرژی تجدیدپذیر خورشیدی در سراسر جهان برای تولید برق، گرما و نمك زدایی آب كاملا مشهود است.
درك این مهم كه چگونه خورشید بر هوا و پدیدههای اقلیمی تاثیرگذار است نقش اساسی در وظیفه اصلی سازمان جهانی هواشناسی را كه همانا ایجاد جوامع مستحكم و مقاوم است ایفا میكند.
رویكرد یكپارچه سامانه زمین در كمیته سازمان جهانی هواشناسی، ارائه بهترین علوم و خدمات كاربردی در راستای پشتیبانی از كشورها در زمینه های هوا، اقلیم، آب، اقیانوس و محیط زیست است.
23 مارس مصادف با روز جهانی هواشناسی است، این روز در سال 1950 توسط سازمان جهانی هواشناسی شكل گرفت.
سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، همه ساله 23 مارس مصادف با سوم فروردین را به عنوان روز جهانی هواشناسی تعیین كرده است. این سازمان هر سال یك شعار را برای روز جهانی هواشناسی معرفی می كند و این روز در تمام كشورهای عضو سازمان جشن گرفته میشود.
علمی 9014** 1055** 9053
دبیركل سازمان جهانی هواشناسی :
افزایش دمای زمین را به تغییرات انرژی خورشید نسبت ندهیم
۳ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۴۲
کد خبر:
83251617
تهران- ایرنا- اطلاعات حاصل از سنجشهای ماهوارهای طی 30 سال گذشته حاكی از آن است كه انرژی دریافتی از خورشید ثابت بوده و افزایش دمای زمین در چند دهه گذشته را نباید به تغییرات فعالیت ستاره خورشید نسبت داد.