به گزارش روز شنبه خبرنگار ايرنا، اين موزه متعلق به مرحوم سياوش شقاقي، اولين پزشك تحصيلكرده در رشته بيماري هاي ريوي است، كه بعد از فارغ التحصيلي توسط پدرش بناي اين خانه به وي هديه شد و به عنوان مطب كاري خود مورد استفاده قرار گرفت.
ساختمان و ملك اصلي موزه نقاشي پشت شيشه، يك هزار و 400 متر مربع مساحت و 500 متر زيربنا دارد كه سال 1309 در خيابان سعدي فعلي، خيابان برادران قائدي(هدايت)، تقاطع خيابان نورمحمدي(تنكابن) ساخته شد.
اين بناي زيبا و ديدني پس از فوت اين پزشك توانمند؛ توسط وارثان آن به شهرداري تهران فروخته شد كه پس از تعميرات و بازسازي با هدف معرفي هنر «نقاشي پشت شيشه» در سال 1377 در اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت.
با اين توصيف نقاشي پشت شيشه هنري است وارداتي كه در دوره صفويه از كشور هاي اروپايي به تدريج وارد ايران و پس از آن هنرمندان كشور كه بيشتر در سبك قهوه خانه اي فعاليت داشتند، از اين تكنيك بهره بردند و آثار ارزشمندي را در اين سبك خلق كردند.
اگر درنگي به خاستگاه اين هنر چندصد ساله در فرهنگ ايراني بپردازيم، احتمالا اصل و يا جايگاه آن از كشورهايي از جمله چين، رم و يا مصر باستان برگرفته و بعد ها وارد ايران شده است.
اغلب موضوعات دراين نوع نقاشي در ايران رويداد هاي با رويكردي سنتي همچون گل و مرغ، پرتره، تصاوير هندسي، حيوانات، بناهاي تاريخي، مناظر شهري، خط نقاشي و شمايل هاي مذهبي، دراويش و عامه مردم در حالت هاي مختلف به صورت هنري مجرد و جدا از معماري مورد توجه طبقات گوناگون اجتماعي قرار گرفت.
كشف بشقابي شيشه اي متعلق به قرن سوم يا چهارم قبل از ميلاد در منطقه اي به نام آپوليا(در محدوده ي كشور ايتالياي امروزي)، با دو لايه و تزئينات طلا باعث شد تا قدمت اين هنر به هزاران سال قبل بازگردد.
نقاشي پشت شيشه در ايران در دوره زنديه و قاجار نيز رواج داشت و در آن دوران علاوه بر استفاده از شيشه هاي رنگي و ساده در پشت آيينه ها نيز نقاشي مي شد كه از نقاشان معروف در عهد زند مي توان از آقا صادق، آقا نجف و آقا زمان نام برد.
نقاشي پشت شيشه در دوره قاجار و پهلوي ادامه يافت و در اين شيوه نقاشي صورت يا شبيه كشي نيز رواج يافت كه نقاشاني از جمله مهر علي و استاد احمر و در دوره پهلوي نيز هنرمنداني از جمله عبد الخليل، عبدالجليل، عبدالحميد، عبدالنبي، فتح اله آقاسي، حسين همداني و بيوك احمدي آثار متعددي را از اين شيوه اجرا كردند.
موزه نقاشي پشت شيشه با بيش از 440 شي ارزشمند به عنوان دومين موزه نقاشي پشت شيشه در جهان و اولين موزه تخصصي ايران، گنجينه اي از آثار دوران صفوي تا معاصر را در خود جاي داده است.
اين بناي تاريخي در سال 1387 به شماره 2322 در فهرست آثار ملي كشور ثبت شد.
موزه نقاشي پشت شيشه تهران در خيابان سعدي شمالي، خيابان برادران قائدي، پلاك 202 قرار دارد.
تهرام/7247//6139
تهران- ايرنا- موزه نقاشي پشت شيشه به عنوان مجموعه اي نقاشي هاي با سبك هاي گل و مرغ، پرتره، تصاوير هندسي، حيوانات، بناهاي تاريخي و مناظر شهري است كه در ايام نوروز مي تواند يكي از مقاصد گردشگري پايتخت محسوب شود.