به گزارش ايرنا، «عمران خان» نخست وزير پاكستان كه روز دوشنبه در جمع خبرنگاران كشورش ، ضمن انتقاد از دولت افغانستان به دليل آن چه كه او ايجاد بن بست در روند مذاكرات صلح با گروه طالبان مي خواند ، از تشكيل دولت موقت به عنوان راه حلي براي خروج از اين بن بست در افغانستان ياد كرد.
اين اظهارات خان نه تنها با واكنش تند دولت افغانستان مواجه شد بلكه برخي مقامات سياسي شاخص افغان نيز نسبت به آن موضع گرفتند ، هر چند خود همين افراد نيز پيشنهاد دهنده همين راهكار هستند.
دولت افغانستان نخست معاون سفير پاكستان در كابل را به امور خارجه احضار كرد و در گامي ديگر سفير خود را نيز از اسلام آباد فراخواند.
آمريكا و گروه طالبان از اول سال 1397 براي تأمين صلح در افغانستان گفت و گوهاي پنهان و آشكاري را به پيش بردند كه آخرين دور آن از ششم اسفند ماه آغاز شد و براي مدت 16 روز در قطر ادامه يافت اما اطلاعات دقيقي از نتيجه اين نشست نه تنها با رسانه ها در ميان گذاشته نشد بلكه دولت وحدت ملي افغانستان نيز نظر به استناد سخنان برخي مقامات مرتبط از اين گفت وگوها بي خبر مانده است.
«زلمي خليل زاد» مامور ويژه امور خارجه آمريكا براي صلح افغانستان در پايان گفت وگوهاي قبلي به كابل سفر مي كرد و نتيجه مذاكره را با سران دولت وحدت ملي در ميان مي گذاشت اما پس از پايان دور پنجم مذاكرات به كابل نيامد و انتقادهاي مقامات افغان نشان مي دهد كه از اين دور گفت وگوها اطلاعي ندارند.
«حمد الله محب» مشاور امنيت ملي افغانستان در سفر اخير خود به آمريكا در 23 اسفند ماه سال گذشته در نشستي با خبرنگاران گفته بود كه خليل زاد براي منافع شخصي خود تلاش مي كند و وي را متهم به پنهان كاري در روند صلح كرده بود.
اين سخنان محب با واكنش وزارت خارجه آمريكا مواجه شد و اظهارات وي را توهين به وزارت خارجه آمريكا خوانده و تأكيد كرد كه ديگر با مشاور امنيت ملي افغانستان كار نخواهند كرد.
تنش ها بين آمريكا و برخي از مقامات افغان به دليل پنهان كاري در گفت وگوهاي حاكم بر روند مذاكره آمريكا و طالبان نه تنها مردم افغانستان بلكه دولت و شماري از كشورهاي منطقه از جمله روسيه را نيز نگران كرده است.
در روزهاي گذشته علاوه بر عمران خان نخست وزير پاكستان «محمد حنيف اتمر» نامزد انتخابات رياست جمهوري افغانستان هم در چهارم فروردين ماه در جريان سفرش به استان «بلخ» در شمال افغانستان نيز اعلام كرد كه در اول خرداد ماه زمان قانوني دولت وحدت ملي به پايان مي رسد و پس از آن بايد دولت موقت تشكيل شود.
اتمر گفته بود كه در اين كار جدي است و اجازه نمي دهد كه ماموريت دولت وحدت ملي بطور غير قانوني ادامه پيدا كند و وي دولت فعلي را متهم مي كند كه انتخابات رياست جمهوري را از 29 تير ماه به ششم مهر ماه به تعويق انداخته است.
اما اين اظهارات وقتي با واكنش تند در داخل افغانستان مواجه شد كه نخست وزير پاكستان هم طرح دولت موقت را براي بيرون شدن از بن بست صلح مطرح كرد و اين همزماني و همزباني ايجاد شبه كرد.
عمران خان كه گفته است «روند صلح افغانستان تنها زماني مي تواند موفقيت آميز باشد كه دولت موقت بي طرفي در اين كشور ايجاد شود كه بتواند برگزاري انتخابات آزاد را براي همه افراد به ارمغان آورد؛ اما من نمي توانم بگويم چقدر زمان لازم است تا دولت موقت و انتخابات آزاد برگزار شود» به نوعي ترجمان ديگري از مواضع منتقدان دولت افغانستان در داخل است.
وزارت خارجه افغانستان شب گذشته اعلام كرد كه معاون سفير پاكستان در كابل را احضار و اعتراض شديد خود را نسبت به سخنان عمران ابراز كرده است.
اين وزارتخانه افزوده است كه سفير افغانستان را نيز از اسلام آباد فراخوانده تا در اين مورد بيشتر با وي گفت وگو كند كه اين تحولات نشانه اي از افزايش تنش ميان كابل و اسلام آباد است.
«شاه حسين مرتضوي» معاون سخنگوي رياست جمهوري افغانستان هم در واكنش به طرح دولت موقت از طرف عمران خان و حنيف اتمر در توئيتي نوشته است كه ساز دولت موقت از داخل با ساز كشور همسايه هم نوا شده است.
«امرالله صالح» رئيس سابق اداره امنيت ملي افغانستان و معاون تيم انتخابات محمد اشرف غني براي انتخابات امسال رياست جمهوري روز دوشنبه چهارم فروردين ماه در صفحه اجتماعي خود نوشت كه عمران خان نخست وزير پاكستان خواستار لغو قانون اساسي افغانستان و ايجاد اداره غيرقانوني زير نام اداره موقت گرديده است.
وي افزوده است همزمان تيم انتخاباتي صلح و اعتدال به رهبري محمد حنيف اتمر نيز خواهان ايجاد اداره موقت و لغو قانون اساسي كشور شده است.
صالح با طرح سوالي اين نكته نوشته است كه اين هماهنگي و همسويي ريشه در چه و در كجا دارد ؟ چطور امكان دارد عمران خان و تيم صلح و اعتدال يك خواسته مشترك داشته باشند.
وي اضافه كرده است: اين پاكستان است كه مي خواهد همه دستاوردهاي ما را به صفر تقليل دهد و افغانستان را فاقد نظام سازد، مقوله ايست كه مي گويد باور به تصادف كار احمق هاست.
صالح گفته است به باور وي عمران خان و حنيف اتمر بصورت تصادفي يك خواسته را مطرح نكرده اند و گفته است كه منتظر است تا تيم اتمر دليل هماهنگي خود با عمران خان را واضح سازند.
وي تأكيد كرده است كه حكومت موقت و فروپاشي نظام در افغانستان طرح ارتش و دستگاه اطلاعات نظامي پاكستان است، هر كس به هر بهانه اي كه با اين طرح همسو و همراه مي گردد تباني با دشمن است.
«حامد كرزي» رئيس جمهوري سابق افغانستان هم در واكنش به سخنان نخست وزير پاكستان از وي خواسته است كه از چنين اظهارات و مداخلات در امور داخلي افغانستان، تحت عناوين مختلف چون پيشنهاد ايجاد اداره موقت و مسايل مربوط به انتخابات بطور جدي اجتناب ورزد.
اما اتمر پس از يك روز تأخير در پاسخ به سخنان عمران خان و واكنش هاي داخلي افغانستان با انتشار اطلاعيه اي نوشت كه اظهارات اخير نخست وزير پاكستان را محكوم كرده و آن را دخالت در امور داخلي افغانستان مي خواند.
اتمر گفته است كه رهبران كشورهاي همسايه حق دخالت در امور داخلي افغانستان را ندارند و آنها مكلف هستند تا بر اساس اصول پذيرفته شده بين المللي با افغانستان رفتار كنند و به حاكميت آن احترام گذارند.
اما وي يك بار ديگر تأكيد كرده است كه پس از اول خرداد ماه افغانها خود در مورد آينده حكومت خود به شكل قانوني تصميم خواهند گرفت و صرف نظر از ابعاد خارجي آن ما همچنان دنبال اين سياست خواهيم بود.
اتمر با اشاره به گذشته تيم خود تاكيد كرده است كه او و تيم او هميشه در سمت درست تاريخ جنگيده و در آينده نيز اين كار را ادامه خواهند داد.
تنش ها در افغانستان بر سر چگونگي صلح با پاكستان و آمريكا رو به افزايش است روز گذشته برخي از رسانه هاي اجتماعي افغانستان هم نوشته بودند در نشست سفيران اتحاديه اروپا كه در كابل طي دو روز گذشته در كاخ رياست جمهوري برگزار شد ، مقام هاي آمريكايي اين نشست را به خاطر حضور «حمد الله محب» ترك كرده اند كه البته اين خبر هنوز تاييد رسمي ندارد.
هر چند دولت افغانستان و منابع معتبر اين خبر را تائيد نكرده اند اما شواهد نشان مي دهد كه چگونگي برخورد آمريكا با صلح افغانستان باعث شده است كه رابطه دو كشور مانند گذشته نزديك نماند.
وزارت خارجه آمريكا بتازگي اعلام كرده است كه زلمي خليل زاد، مامور ويژه امريكا براي صلح افغانستان ، ششمين دور سفرش را به چند كشور از جمله افغانستان، انگليس، بلژيك، پاكستان، ازبكستان، اردن و قطر براي پيگيري ماموريتش ، آغاز كرده است.
وزارت خارجه امريكا افزوده كه اين سفر از پنجم تا 21 فروردين ادامه خواهد داشت.
اكنون بايد در انتظار نشست بعدي خليل زاد با گروه طالبان بعد از اين سفر دوره اي به كشورهاي منطقه و جهان از جمله افغانستان باشيم تا ببينيم او براي كاهش تنش بين كابل - واشنگتن چه اقدامي خواهد كرد.
البته آمريكا همواره بر گفت و گوي مستقيم دولت افغانستان با طالبان تاكيد كرده و طرح تشكيل دولت موقت را در نشست هاي مشترك آمريكا و طالبان رد كرده است ولي در صحنه عمل ، شرايط ميداني و اقدامات خلاف سخنان آمريكايي ها را نشان مي دهد.
آساق*291*1104**
كابل - ايرنا - نخست وزير پاكستان و برخي از سياست مداران افغان در روزهاي اخير براي تأمين صلح، طرح تشكيل دولت موقت را پيشنهاد كردند كه اين پيشنهاد مشابه با واكنش هاي شديد اما متفاوت در افغانستان مواجه شد تا حدي كه كابل سفير خود را از اسلام آباد فراخواند.